"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb és legjobb városai - Francesca Donati

2021.02.22 18:52

 

Európa legszebb és legjobb városai.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, vásárlás, emberek.

https://rezervaciq.com/img/objects/thumbs/piazza_di_spagna9690039.jpg

Európa legszebb városai

A Viaggi Magazine című olasz utazási magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, és érték. A különböző tényezőket 1-5-ig osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden város esetében megfelelő számú válaszadást kellett nyújtaniuk, hogy az adott város szerepelhessen a listán. Ennyi bevezető után pedig nézzük a 2010-es eredményeket, először Világ és aztán Európa-szinten...

----------------------------------------------------------

Európa 25. Legszebb Városa

1.     Aix-en-Provence - Franciaország - 83,20 pont.
2.     Amsterdam, Hollandia - 83,80 pont.
3.     Athén, Görögország - 81,40 pont.
4.     Barcelona, Spanyolország - 87,40 pont.
5.     Bruxelles, Belgium - 84,20 pont.
6.     Budapest, Magyarország - 84,40 pont.
7.     Durres, Albánia - 81,20 pont.
8.     Firenze, Olaszország - 88,60 pont.
9.     Hamburg, Németország - 80,30 pont.
10.   Istanbul, Törökország - 87,50 pont.
11.   Kraków, Lengyelország - 80,70 pont.
12.   Lisboa, Portugália - 83,70 pont.
13.   London, Anglia - 80,80 pont.
14.   Lugano, Svájc - 83,40 pont.
15.   Marseille, Franciaország - 82,60 pont.
16.   Monaco, Franciaország - 82,40 pont.
17.   Napoli, Olaszország - 82,20 pont.
18.   Paris, Franciaország - 88,20 pont.
19.   Praha, Csehország - 84,80 pont.
20.   Roma, Olaszország - 88,40 pont.
21.   Salzburg, Ausztria - 80,60 pont.
22.   Sankt Peterburg, Oroszország - 80,20 pont.
23.   Sevilla, Spanyolország - 83,50 pont.
24.   Venezia, Olaszország - 86,20 pont.
25.   Wien, Ausztria - 84,60 pont.

--------------------------------------------------------

Európa 25. Legszebb Városa

1.  Firenze, Olaszország - 88,60 pont.

  

Firenze városa Közép-Itáliában található, Toszkána tartomány fővárosa, és egyben kulturális központja. A város az Appeninek dombjai között terül el, a Fiesolei és Bellosguardói dombok által határolt ártéri síkságon, az Arno folyó völgyében. Lakossága közel félmillió, 450 ezer, de a városban tartózkodók száma ezt meghaladja a rengeteg turista, valamint a városban dolgozók miatt. A város hosszú múltra tekinthet vissza, a Kr. előtti I. században alapították, az 1400-as évektől a Mediciek uralták. Ma rengeteg történelmi, és kulturális nevezetességnek ad otthont. Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város nagyon hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. Firenze történelmi centruma 1982 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Legtöbb fennmaradt építménye, műemléke a XIV-XVI. századból, a reneszánsz trecento, quattrocento, cinquecento időszakából származik. A látnivalók többsége a középkori városfalak által határolt területen belül helyezkedik el. A várost a „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt.
A város fő látnivalói: - Firenzei dóm (Cattedrale di Santa Maria del Fiore, jelentése Liliomos Mária-katedrális), 1294-ben néphatározat alapította. - Harangtorony (Campanile vagy Campanile di Giotto): 1334-ben készült. - Dóm-múzeum (Museo dell'Opera del Duomo), 1891-ben nyitották. - Palazzo Vecchio, ma Városháza, 1298-ban Arnolfo di Cambio kezdte építeni. - Uffizi-palota (Palazzo Uffizi): A Palazzo Vecchio szögletén az Arno felé áll. 1560-tól 1574-ig Vasari építette kormányzati célokra. Jelenleg a Nemzeti Könyvtár (Biblioteca Nazionale), a Toscanai Központi Archívum és az Uffizi-képtár (Galleria degli Uffizi) helyezkedik el az épületben. - Ponte Vecchio: Régi hídnak is hívják. Az Arnón-átvezető híd a 16. században épült. Jellegzetességei – melyeknek hírnevét is köszönheti – a fecske fészekként oldalaihoz épített kis műhelyek, ahol ötvösök, aranyművesek dolgoztak és dolgoznak ma is.

2.  Roma, Olaszország - 88,40 pont.

   

Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió központja, a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa 1285 km²-en több mint 2,7 millió lakossal. Róma a Tiberis és Aniene folyók találkozásánál fekszik. Róma a Tiberis partjának 7 dombjára épült, a tengerparttól 28 kilométerre terül el. 2 reptere van, vasúti és közúti összeköttetésben áll Európa több országával. Központja Olaszország fő úthálózatának. A várost a Grande Raccordo Annulare főútja (GRA) fogja gyűrűbe. 7 dombja a Palatinus, a Capitolinus, a Caelius, az Aventinus, az Esquilinus, a Collis Quirinalis és a ViminalisTerületén található a Vatikán, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Róma története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt az i. e. 1. századtól az i. sz. 7. századig. 2007-ben Róma volt a világon a 11. és az Európai Unióban a 3. leglátogatottabb város, továbbá a turisták legnépszerűbb olaszországi célpontja. Központját az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. Múzeumai és műemlékei, mint pl. a Vatikán múzeumai és a Colosseum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak. Róma történelmi központja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja, 1980 óta a UNESCO Világörökség része.
A város fő látnivalói: - A Forum Romanum, ahogy a rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnum, az ókori Róma fő köztere, a Capitolium és Palatinus domb közötti tér. - A Colosseo, a Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma, ma pedig nevezetes látványossága a városnak; 2010 júliusától már a föld alatti része is bejárható. - Pantheon egy épület Rómában, amely az összes isten számára épített templom volt. - A Piazza Navona Róma történelmi központjának egyik tere, amelyet három barokk szökőkút díszít. A tér helyén egykor római aréna állt. - Piazza di Spagna és a Scala di Spagna, a spanyol tér és a spanyol lépcső szintén a város egyik nagy nevezetessége. - A Trevi-kút: Fontana di Trevi, Róma egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja. A barokk szökőkutat a 17. században építette Nicolo Salvi.

3.  Paris, Franciaország - 88,20 pont.

Párizs, franciául Paris, latinul Lutetia, Franciaország fővárosa. Az ország északi részén a Szajna folyó partján terül el, az Île-de-France régió szívében. Párizs Európa egyik legnépesebb városa. Becsült népessége elővárosait nem számítva 2006 januárjában 2,5 millió fő volt, ám agglomerációival a Párizsi „unité urbaine” - városi terület populációja 2005-ben több volt mint 10 millió fő.. A világban Párizs a legnépszerűbb úti cél a turisták körében több mint 30 millió évi látogatóval.. Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja, befolyása a politikára, az oktatásra, a szórakoztatóiparra, a sajtóra, a divatra, a tudományra és a művészetekre a világ négy legjelentősebb városa közé emelte. Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra a városon. Így az északi Jobb Part kétszer akkora kiterjedésű, mint a déli Bal Part. Két kisebb folyó is húzódik a városban: a Bièvre, amely délről folyik a felszín alatt Párizsba és a Saint-Martin csatorna, amely északkelet felől részben lefedve érkezik a Szajnához. A városban több kisebb domb is a található, melyek közül a jelentősebbek: a Montmartre és a Buttes-Chaumont a jobb parton, a Butte aux Cailles és a Sainte-Geneviève-hegy pedig a bal parton.
A város fő látnivalói: - Eiffel-torony, La Tour Eiffel, Párizs egyik jelképe, amely tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült, a torony magassága 324 méter. - Arc de Triomphe - a Diadalív, a híres párizsi emlékmű. Franciaország fővárosának egyik legismertebb látnivalója, amely I. Napóleon császár és a mindenkori francia hadsereg dicsőségét hirdeti a Champs-Élysées végpontján. - A Champs-Élysées, teljes nevén Avenue des Champs-Élysées, a francia főváros, Párizs legismertebb és legelőkelőbb sugárútja. Mozijaival, éttermeivel és kávézóival, valamint a luxuscikkeket kínáló üzleteivel. - A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. - A Sacré Cœur-székesegyház párizsi római katolikus templom. A román és bizánci hatásokat magán viselő bazilika a város legmagasabb pontján, a 129 méter magas Montmartre dombon áll. - A Louvre múzeum Párizs központi részén, a Szajna jobb partján található nemzeti múzeum, a világ egyik legismertebb és 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma..

4.  Istanbul, Törökország - 87,50 pont.

   

Isztambul, törökül: İstanbul, régiesen Sztambul, előző történelmi nevein Bizánc, Konstantinápoly, több mint 13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa, jelenleg İstanbul tartomány székhelye. A mesebeli török nagyváros a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt úti céljává lett... Isztambul – történelmi távlatokban is – kozmopolita, lakossága mindig is sokféle nemzetiségből állt össze és vallásilag sem volt egységes. 1900-ban a város lakóinak alig 50%-a volt muszlim. A nem török lakosság, illetve a nem muszlim lakosság aránya ugyanakkor ma elenyésző, egyrészt a törökök betelepülése, másrészt a kisebbségiek kivándorlása miatt. A városban több ezer hotel és étterem, számos konferenciaterem áll az ide érkező turisták rendelkezésére
A város fő látnivalói: - Bosszporusz híd, amely Európát Ázsiával köti össze, 1510 méter hosszú, - Topkapi Palota, - Hagia Sophia Székesegyház, - Kék mecset, a Sultanahmet Camii, - Dolmabahce Palota, - Grand Bazar, a Nagy Bazár, hatalmas városi piac, sok-sok utcával..

5.  Barcelona, Spanyolország - 87,40 pont.

Barcelona városa Észak-Kelet Spanyolországban található, Katalónia fővárosa, Spanyolország második legnagyobb városa, lakossága 2 millió fő. A Földközi-tenger partján található, mintegy 120 km-re délre a Pireneusoktól és a francia határtól. Délen a Llobregat folyó, északon pedig a Besós folyó határolja. A város az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne volt. Barcelona a Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. Manapság Barcelona elismerten globális város kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és idegenforgalmi szempontból is. Pezsgő és lüktető életű centrum, egy színes világváros. Itt van a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője, fontos kommunikációs pont Spanyolország és Franciaország között az autópálya-kapcsolat és a nagy sebességű vasút közlekedése révén. Barcelona egy mediterrán éghajlatú város, sajátosság, hogy északra található a Földközi-tenger. A tél rövid, viszonylag hűvös, az átlagos hőmérséklet körülbelül 10 °C, a nyár száraz, hosszú napi átlagos hőmérséklet 30 °C.
A város fő látnivalói: - Sagrada Família, a Szent Család temploma, Gaudí műve. Az UNESCO kulturális Világörökség része, - Les Rambles, Rambla a főutca, - Port Vell Kikötő, - Kolumbusz szobra, - Aquarium, - Placa d'Espanya: az 1929-es Világkiállítás helyszíne, - Nou Camp Stadion: az FC Barcelona Stadionja, - Montjuïc: Olimpiai Ring az Olimpiai Stadionnal..

6.  Venezia, Olaszország - 86,20 pont.

Velence, olaszul: Venezia, a lagúnák városa, az észak-kelet Itáliai Veneto régió székhelye. Az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras Velencei lagúnában fekszik, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik. A szigetvilág valamivel több mint 7 km²-re terjed ki. A „comune” területe azonban ennél sokkal nagyobb, magába foglalja Burano, Murano, Torcello szigeteit a lagúna belsejében - sok apróbb szigettel együtt -, illetve Lidót és Pellestrinát a nyílt tenger felé. A várost sokszor illetik az „Adria királynője”, a „víz városa” és a „fény városa” jelzőkkel. Velence létrejötte mind a természet, mind az ember munkájának köszönhető. Velence központja, amelynek – ahogy Petrarca írta – „nincsen párja a földön”. 56-82 méter széles, 175 méter hosszú a világ legszebb tereként is nevezett hely, amely sok történelmi esemény színtere is volt. Három oldalról középületek veszik körül. Ma is a város életének centruma. A város klímáját a tenger határozza meg. Bár télen előfordulhatnak hideghullámok, nyáron pedig kánikula, a tenger felől szinte mindig érkezik friss szél. Téli időszakban néha sűrű tengeri pára burkolja a várost.
A város fő látnivalói: - Szent Márk tér (Piazza San Marco), - Szent Márk-székesegyház (Basilica di San Marco), - Campanile: a Szent Márk-székesegyháznál a 98 métereres harangtorony, - Dózse-palota (Palazzo Ducale), - Canal Grande, a fő csatorna a város fő közlekedési útja, - A Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri), - A Rialtó-híd (Ponte di Rialto).

7.  Praha, Csehország - 84,80 pont.

Prága, csehül Praha, a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése, lakossága 1,2 millió fő. Gyakran hívják „száztornyú városnak”, „arany városnak”, vagy egyszerűen a városok királynőjének. Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította. Az „arany Prága” név valószínűleg I. Károly cseh király és (IV. Károly néven) német-római császár (1347–78) idejéből származik, amikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. Egy másik elmélet szerint Prágát az alkimisták és az aranycsinálók tevékenységét ösztönző II. Rudolf német-római császár uralkodása alatt nevezték el „aranynak”. A kilenc dombra épült városban 31 km hosszan kanyarog a Moldva, ami a legszélesebb pontján 330 m széles. A folyó ágai számos szigetet ölelnek közre. A rendszerváltás után a város történelmi emlékei, régi negyedei az intenzív rekonstrukciós programnak köszönhetően megújultak, elősegítve, hogy mára az új Cseh Köztársaság fővárosa, Prága a turisták egyik legnépszerűbb célpontja legyen.  1992 óta Prága történelmi belvárosa a Világörökség része.
A város fő látnivalói: - Óváros (Staré Město), - Újváros (Nové Město), - Hradzsin-negyed (Hradčany), - Várnegyed (Vyšehrad), - U Černého söröző, - U Kalicha söröző, - U Tomasu söröző.

8.  Bécs, Wien, Ausztria - 84,60 pont.

Bécs, németül Wien, Ausztria fővárosa és egyik szövetségi tartománya. A város ősi, rómaiak kora óta (Vindobona) jelentős település, Ausztria fővárosa, politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja. Bécs a Duna két partján, a Bécsi-medence (Wiener Becken) északnyugati végében fekszik. Nyugati peremén kezdődik az Alpok vonulatához tartozó Bécsi-erdő (Wienerwald). A város ősi kereskedelmi utak találkozásánál épült: itt keresztezte egymást a Duna mentén futó kelet–nyugati út, mely a Kárpát-medencét kötötte össze Bajorországgal és az észak–déli Borostyánút, amely kapocs volt a Baltikum és az Adria közt. Bécs nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye, New York és Genf mellett. Itt székel a szövetségi kormány, az államfő, a parlament két háza. Az ENSZ intézményei közül itt van többek között az UNIDO (Iparfejlesztési Szervezet), az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség). Bécs a központja az EBESZ-nek és számos egyéb nemzetközi és társadalmi szervezetnek. Bécs híres bevásárlórésze a Mariahilfer Straße, ami egy szélesebb főút a belváros és Schönbrunn között. Történelmének, kulturális és művészeti értékeinek köszönhetően egyike Európa legkedveltebb turistacélpontjainak. Az Economist Intelligence Unit 2011-es rangsora szerint a világ 2. legélhetőbb városa..
A város fő látnivalói: - Állami Operaház (Staatsoper), - Operabál (Wiener Opernball), - Városháza (Rathaus) - Mariahilfer Straße főutca, - Hofburg Palota, - Schönbrunn Kastély, - Prater Park, - Népkert (Volksgarten), - Városi Park (Stadtpark), - Bécsi-erdő (Wienerwald).

9.  Budapest, Magyarország - 84,40 pont.

Budapest Magyarország fővárosa, és egyben legnagyobb városa is, lakossága 2,2 millió fő. A város a magyar kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja. Budapesten több világörökségi helyszín is található, többek között a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti Vasút, ami a második legrégebbi a világon, a Londoni után. Turisztikailag jelentősek még gyógyfürdői, mivel Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa. Itt van a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszere, Európa legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai, valamint a magyar Országház is, ami a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete. Budapesten jelenleg 837 különböző műemlék található, amelyek a legtöbb európai művészeti stílust képviselik. Kiemelkedőek a klasszicista és az egyedien magyaros szecessziós épületek. A Budai Vár és a Duna-part 1987 óta, az Andrássy út és történelmi környezete, valamint a Millenniumi Földalatti Vasút és a Hősök tere 2002 óta a világörökség része. Budapest Közép-Európa egyik pénzügyi központja. Az amerikai Forbes magazin szerint Budapest a 7. „legidillibb európai város”. Az UCityGuides a világ 9. legszebb városának sorolja. Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont is, 2011-ben 4,5 millió turista kereste fel, ezzel a világ 25., és Európa 6. leglátogatottabb városa lett..
A város fő látnivalói: - Parlament, az Országház épülete, - Hősök Tere, - Váczi utca, - Andrássy út, - Mátyás templom, - Állatkert, - Duna Part, - Széchenyi lánchíd, - Margit híd, - Szabadság híd, - Erzsébet híd, - Halászbástya, - Budai Vár, - Budapest Gyógyfürdői..

10.  Bruxelles, Belgium - 84,20 pont.

Brüsszel, franciául: Bruxelles, hollandul: Brussel, a város Belgium és Flandria pezsgő és színes fővárosa, az EU és a NATO székhelye. Míg magának a városnak 145 ezer lakosa van, a hozzá tartozó régióval együtt több, mint egymillió lakosú városi övezetet alkot. Míg a brüsszeli régió és a város hivatalosan kétnyelvű, a környező települések már hivatalosan a flamand nyelvet használják, kivéve a hat, nyelvi létesítményekkel rendelkező települést, ahol a francia nyelv használata megengedett a hivatalos ügyintézésben. A városon folyik keresztül a Senne folyó, amely Brüsszelt köti össze a tengerrel. Brüsszel az európai nagyvárosokhoz hasonlóan számos szórakozási lehetőséget kínál az itt lakóknak és az ide látogatóknak, ezekből a legtöbb a Tőzsdepalota (Beurs) és a Sint-Goriksplein környékén található. A legfontosabb kulturális központok az Ancienne Belgique, a La Monnaie, a Beursschouwburg, illetve a Királyi Flamand Színház: Koninklijke Vlaamse Schouwburg - Théâtre Royal flamand. Brüsszel mindenképpen megér egy látogatást, ha az ember Brüsszelben jár, már csak azért is, mert a közelben található Laaken Park is nagyon kellemes hely a kikapcsolódásra.
A város fő látnivalói: - La Grand Place-Grote Markt, - Le Palais Royal, - Le Planétarium, - L'Atomium, - Beures, - Musée Charlier, - Musée du Cinéma, - Musée Wiertz, - Le parc du Cinquantenaire, - Laaken Park, - Bruparck, - Mini-Europe parc.

11.  Amsterdam, Hollandia - 83,80 pont.

Amsterdam a Holland Királyság fő- de nem székvárosa. Az Amstel folyó torkolatánál, az IJ partján fekszik. 1813 óta Hollandia fővárosa. Nevének jelentése: „gát az Amstelen”. A város névadója az Amstel folyócska, amely itt ömlik az IJssel-tó délnyugati öblébe. A várost a XVII-XVIII. századi iratok Amstelerdam néven említik. Éghajlatáról érződik az óceán közelsége: a tél jóval enyhébb mint hazánkban. Hollandia művészeti, kulturális terén Amszterdam szerepe vitathatatlan. Rengeteg színház, múzeum található itt, leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum, ahol többek között Rembrandt Éjjeli őrjárata vagy Vincent van Gogh munkái láthatók. A múzeum 2008-ig felújítás alatt állt, ezalatt a gyűjteménynek több másik múzeum adott otthont. Megemlíthető még a Trópusi Múzeum, mely kiállításait a forró égöv témáinak szenteli, valamint a hajózástörténeti múzeum, a holland tengerjárókkal együtt. Híres épület még a Rembrandt-ház, valamint a Prinsengracht 26. sz. ház, ahol Anna Frank írta naplóját a német megszállás éveiben. Itt látható a világhírű sörgyártó cég, a Heineken múzeuma, amit az első Heineken sörgyár épületében alakítottak ki. Ez bemutatja a cég történetét, emellett a sör gyártásának technológiájába is beavatja a laikusokat. A Red Light District, a város vigalmi negyede, a piroslámpás negyed szintén ismert turistalátványosság, nem csak a kínált, máshol illegális szórakozások fogyasztóinak, hanem a hangulat iránt érdeklődő kívülállók számára is. Az amszterdami piros lámpás negyed még akkor is nehezen kihagyható, ha az ember szeretné elkerülni. A város egyik fő nevezetessége természetesen a központban van, ahova a turisták áradata biztos hogy magával sodorja az embert.  
A város fő látnivalói: - Rijksmuseum, Hollandia nemzeti múzeuma, - Van Gogh Museum, a híres németalföldi festő alkotásait mutatja be, - Stedelijk Museum, modern művészetek múzeuma, - Hermitage Amsterdam, a Szentpétervári Ermitázs Amszterdami tagozata, - Museum het Rembrandthuis, Rembrandt múzeum, - Amsterdams Historisch Museum, a város több évszázados történetébe nyújt betekintést, - Nederlands Scheepvaartmuseum, a holland hajózás történetét mutatja be, - Red Light District, Piros lámpás negyed.

12.  Lisboa, Portugália - 83,70 pont.

Lisszabon, portugálul Lisboa, Portugália fővárosa és egyben legnagyobb városa. Lisszabon Portugália nyugati peremén, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. Európa szárazföldi területének legnyugatibb fővárosa. A Lisszabon városban élő lakosok száma közel 2,1 millió ember, az ország lakosságának 27,7%-a éál itt. A Lisszaboni régió Portugália leggazdagabb térsége, az egy főre jutó éves bruttó hazai terméke (GDP) az Európai Unió átlagánál is jelentősen magasabb, az ország bruttó hazai termékének 37%-át termeli. A város klímája mediterrán. Lisszabon az egyik legmelegebb európai főváros. A tavaszi és a nyári hónapok általában naposak és a maximum hőmérséklet júliusban és augusztusban körülbelül 30 °C és a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 °C között váltakozik. Átlagosan évi 3300 napos óra, valamint 100 esős nap van Lisszabonban, melynek klímáját erősen befolyásolja a Golf-áramlat. Lisszabon hagyományos zenéje a fado, egy melankólikus zenei műfaj ahol az énekest (portugálul "fadistá"-t) spanyol gitáron és a tizenkét húros portugál gitáron kísérik. Egy népszerű magyarázat szerint a műfaj mór eredetű. A mórok Lisszabon keresztény visszahódítása után is jelentős számban maradtak a főváros "Mourariá"-nak, azaz mór negyednek nevezett kerületében és a fadó-ra is jellemző szomorúságot, vágyódást énekeik örökítették meg. A legtöbb fado-ház élő zenés éttermekben található az "Alfama" nevű negyedben.
A város fő látnivalói: - Alfama (Óváros), Baixa (Belváros), - Baixa Pombalina (Alsóváros), - Bairro Alto (Felsőváros), - Castelo de São Jorge (Szent György Vár), - Sé de Lisboa (Lisszaboni Katedrális), - Estádio da Luz (Luz Stadion)..

13.  Sevilla, Spanyolország - 83,50 pont.

Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa, Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa. Lakossága 700 ezer fő. A város Spanyolország déli részén, a Guadalquivir folyó partján fekszik. Noha szűk és kanyargós utcái vannak, mór építő művészetre emlékeztető házaival, műemlékeivel, gyönyörű kertjeivel egyike Spanyolország legérdekesebb városainak. Sevilla egyetemi város, a sevillai székesegyház a világ legnagyobb gótikus temploma. Sevilla éghajlata mediterrán jellegű, némi kontinentális behatással. Az évi átlaghőmérséklet 18,6 °C, ezáltal Európa legmelegebb városának tekinthetjük. A telek enyhék, ami azt jelenti hogy a télen mért átlagos napi maximum hőmérséklet 16,2 °C, nyáron pedig 37,3 °C. Sevilla igen fontos helyszíne a művészeteknek, hiszen itt éltek és alkotottak Diego Velasquez és Bartolomé Esteban Murillo festőművészek. A város meg is ihletett neves zeneszerzőket, itt játszódik többek között Bizet Carmenje, Rossini Sevillai borbélya, Mozart Don Giovannija és a Figaró házassága cselekménye. Ugyanakkor Don Juan is itt törte össze a női szíveket.
A város fő látnivalói: - Andalúz Parlament (Parlamento Andaluz), - Macarena-kapu (Puerta Macarena), - Macarena-bazilika (Basílica de la Macarena), - Hercules oszlopai (Los Hercules), - Székesegyház és a Giralda (Catedral y la Giralda), - Érseki palota (Palacio Arzobispal), - Királyi palota (Alcázar), - Hölgyek palotája (Casa de las Duenas), - Régi Egyetem (Universidad Vieja) - Kolumbusz-emlékmű (Monumento a Colón).

14.  Lugano, Svájc - 83,40 pont.

Lugano Svájc déli, mediterrán részén fekszik, Svájc olasz anyanyelvű tartományának: Ticino, Tessin kanton legfontosabb települése, fővárosa lakossága 65 ezer fő. Lugano a Luganói-tó partján és a Monte Brè hegy oldalán, csodálatos környezetben fekszik, sokan Svájc egyik legszebb városának tartják, szerintem az is. Természeti környezete egyedülálló, a teraszos fekvése a tó partján szinte állandó napfényben pompázik. Lugano a parkok, a virágok és a villák városa, mely tavasztól mediterrán virágözönben tobzódik. Lugano városa sajátos klímája miatt egész Svájc legmelegebb városa, a tölgyek éppúgy jól érzik itt magukat, mint az olajfák vagy a pálmák.. A Lago di Lugano vidékén már egy igazi mediterrán vidék tárul elénk délszaki növényekkel:. pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok között virítanak a mindig viruló:. azaleák, magnóliák, mimózák, oleanderek virágoznak mindenfelé. Látnivalók az olasz típusú házak, Piazza Riforma: itt található a Városháza, valamint a Palazzo Riva, amely valaha a pretorionak, a város vezetőjének hivatalának adott otthont. A környékbeli hegyek: a Monte Bré (925 m), és a Monte San Salvatore (915 m). Svájc mediterrán déli szeglete Ticino, amely vadregényes tájak, rusztikus kis falvak, buja növényzet, mediterrán hangulat. Nyolc oka is van annak, amiért érdemes útra kelni Svájc legdélibb vidékére.
A város fő látnivalói: - Cattedrale San Lorenzo (Szent Lorenzo templom), - Museo d'Arte Moderna (Modern művészetek múzeuma), - Museo culture extraeuropee (Európa Múzeum), - Museo cantonale d'arte (Kantoni művészeti múzeum), - Museo storico (Történeti Múzeum),  - Monte Bré (925 méter), - Monte San Salvatore (915 méter), - Lago di Lugano (Luganói tó).   

15.  Aix-en-Provence - Franciaország - 83,20 pont.

Aix-en-Provence festői városa Dél-Franciaországban, a Földközi-tenger partjától mintegy 30 kilométerre északra, Marseille-től 30 km-re észak felé fekszik, hegyek és dombok közt terül el. Aix-en-Provence olyan jellegzetes városa a Provence-i tájnak, mint Firenze Toszkánának, idilikus táj ez. A város ma 140 ezer lakosú, az 1000 méter magas Saint Victoire-hegy által védett helyen fekszik. Provence egykori fővárosa ma gyógyfürdőhely, a művészetek, a kutak és a platánok városa. Az egykori főút, a Cours Mirabeau ma forgalmas sétány, amely kettéosztja a városközpontot. Egyik oldalon a középkori óváros, keskeny, kanyargó utcáival, szűk bejáratú lakóházaival, számtalan üzletével és éttermével; a másik oldalon az arisztokratikus Mazarin-negyed, jórészt 17. sz.-i, főleg barokk stílusú palotáival, díszes homlokzatokkal és árnyas kertekkel. A városkép fontos részei az évszázadokkal ezelőtt kialakított, jórészt ma is működő díszkutak a régi város majd minden terén. A város nagyobb ipari létesítményekkel nem rendelkezik, így a város és környezete szép és tiszta. Fontosabb ágazatok a mezőgazdasági termékek: gyümölcs-, mandula-, olajbogyó- feldolgozása, a szolgáltató- és vendéglátóipar-, látogatottak hagyományos vásárai. Kiemelkedő jelentőségű az idegenforgalom, a gyógyturizmus. A turizmusnak az is kedvez, hogy itt vezet az A7-es autópályája, melyen nemcsak Marseille városa és nemzetközi repülőtere, hanem a francia szuperexpressz, a TGV néhány éve létesített állomása is gyorsan elérhető.
A város fő látnivalói: - Cours Mirabeau, - Place des Tanneurs, - Római kori Oppidum Entremont romjai, - Római gyógyfürdő, - Saint-Sauveur székesegyház, - Granet-múzeum,  - Cézanne emlék-múzeum, - Szőnyeg-múzeum, - Vasarely múzeum, - Vendome pavilon.

16.  Marseille, Franciaország - 82,60 pont.

Marseille Franciaország második legnagyobb városa és legnagyobb kikötője, Európa ötödik legnagyobb kikötője, Provence-Alpes-Côte d’Azur régió székhelye. Marseille a dél-franciaországi Provence-ban, a Földközi-tenger partján fekszik. Lakóinak száma 1,2 millió. Marseille éghajlata mediterrán, esős, enyhe téllel és száraz, meleg nyárral. A várost az Égei-tengeri Phókaib tartományból érkezett görög hajósok alapították Kr. e. 600-ban Massalia néven. Marseille-nek sok csodálatos nevezetessége van a régmúltból. A kikötővárosnak 27 hektár területű, téglalap alakú öble van. A rakpartjait még XII. és XIII. Lajos uralkodása idején építették 3,5 kilométer hosszúra. A múlt század derekáig ez volt Marseille egyetlen kikötője. Később kezdték el az északabbra található Joliette medence kialakítását. Manapság nemcsak luxusjachtok, de halászbárkák is egyaránt ringatóznak az öböl vízén. A látvány lenyűgöző, főleg a Fort Saint-Nicolasból, vagyis a Szent Miklós-erődből. Az öböl bejáratát mindkét oldalról hatalmas épületegyüttes veszi körül, a Szent Miklós-erőd mellett a másik oldalon a Fort Saint-Jean, vagyis a Szent János-erőd. Nem messze az öböltől található a városháza, a Cathédrale de la Major, és a Hotel de Ville, ahova hangulatos, szűk sikátorokon keresztül juthatunk el. Marseille püspöki székhely is. A régi katedrális jelentős részét már lebontották, és helyére a 19. század második felében bizánci stílusú székesegyházat építettek fel. Marseille környékén számtalan nyaraló található a Bastides és Cabanonsban.
A város fő látnivalói: - Porto vecchio antico, a Régi kikötő, - Notre Dame de la Garde székesegyház, - If vára: ahol Alexandre Dumas Monte Cristo regénye játszódik, - Unité d'Habitation: Le Corbusier tervei alapján épült, - Pierre Puget park, - "Calanques”-ok: sziklafallal körbevett tengeröblök.

17.  Monaco, Franciaország - 82,40 pont.

   

Monaco hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Egyedül Franciaországgal határos. Területe: 2 km², amely szinte csak Monaco városából áll, lakossága 30 ezer fő, így a világ legsűrűbben lakott országa. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A Vatikán után Monaco a második legkisebb állam a világon. A Földközi-tenger partján, Nizzától 18 kilométerre keletre fekszik, a francia-olasz határ közelében, szárazföldön csak Franciaországgal határos. Az ország egy keskeny földsáv a a harmadkorban felgyűrődött, jobbára kristályos kőzetekből álló Tengeri-Alpok lábánál, legmagasabb pontja a 140 méteres Mont Agel. A Földközi-tengerbe nyúló Monacói-félszigeten és Monte-Carlo sziklakiszögellésén fekszik. 3 km hosszan és 200–500 m szélesen nyúlik el a parton. A terület teljesen urbanizált, ezáltal az ország a legsűrűbben lakott terület a Földön. Monaco öt kerületre (quartier) oszlik: Monaco-Ville városára, La Condamine kikötőjére, Monte-Carlo lakó és üdülőövezetére, itt található a híres kaszinó is, Fontvieille tengertől elhódított területére, és Moneghetti övezetére. Monaco egyik legfontosabb bevételi forrása a turizmus, a turistákat főleg a klíma és a kaszinó vonzza. Az idegenforgalomban nem különül el élesen a nyári és téli szezon, de nyáron azért nagyobb a forgalom. A hercegség gyönyörű látképéről, kellemesen enyhe időjárásáról, szinte mindig klímájáról egyaránt híres.
A város fő látnivalói: - The Prince's Palace, - Saint Nicholas Cathedral, - Port de Monaco, - Opéra de Monte-Carlo, Casino de Monte-Carlo, - Place du Casino, - Musée Océanographique, - Musée d'Anthropologie Préhistorique.

18.  Napoli, Olaszország - 82,20 pont.

Nápoly, olaszul Napoli, Dél-Olaszország legnagyobb városa, Campania régió székhelye. A város lakossága 1,5 millió, ezzel Róma és Milánó után a harmadik legnagyobb olasz város. Félúton fekszik a Vezúv és egy másik vulkáni terület, a Campi Flegrei, között, a Nápolyi-öböl északi partján. A legendák szerint az első kolóniát az argonauták alapították Phalerum név alatt. A történeti emlékek viszont arra mutatnak, hogy a kolóniát Parthenopé név alatt a Rodosz szigetéről érkező görög tengerészek alapították. Nápoly a hasonló nevű öböl északi partján fekszik, a Campaniai-síkság délkeleti részén. Délkeleti városrészei a Vezúv lejtőjére kapaszkodnak fel, északkelet és keleti irányban a síkság irányában terjeszkedik, amelynek enyhe lejtőit a Capodimonte-domb 163 méteres magaslata szakítja meg. Észak-északnyugati irányban a Campi Flegrei határát is képező dombvonulat határolja: Camaldoli-domb (457 m) és a Monte Sant’Angelo (167 m). A történelmi belvárosától nyugatra egy dombvonulat húzódik, amely kettészeli a mai várost: a Vomero-domb (190 m) illetve a Posillipói-domb (160 m). Ez utóbbi a tengerpartnál meredeken ér véget. A domb alatt két alagút biztosítja az összeköttetést a belváros és Nápoly külső negyedei között (Bagnoli, Posillipo). Mindkét domb sűrűn beépített. A város délnyugati részében található a Posillipo-fok, amely a határt képezi a Nápolyi-öböl és a Pozzuoli-öböl között, így Bagnoli tulajdonképpen már a Pozzuoli-öböl partján fekszik. Ugyanitt, a tengerparthoz közel található a Nápolyhoz tartozó Nisida sziget. Miután a város kicsinynek bizonyult, attól keletre, a tengerparton egy új várost építettek Neapoliszt, Parthenopét pedig átnevezték Paleopolisznak (azaz régi városnak). Az évszázadok során a város többször is uralkodót cserélt (rómaiak, bizánciak, normannok, Anjouk, spanyolok, osztrákok, Bourbonok), majd 1860-ban a Garibaldi által egyesített Olaszország része lett. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról (a pizza szülőhazája). A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik leggazdagabb és legszínesebb regionális nyelve, mely sok jellemzőjében eltér a hivatalos olasz nyelvtől. Történelmi jelentősége, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítménye révén Nápolyt Dél-Olaszország nem hivatalos fővárosának tartják.
A város fő látnivalói: - Golfo di Napoli, - Vesuvio (1290 m), - Monte Sant’Angelo (167 m), Posillipói (160 m), - Castel dell'Ovo, - Castel Sant'Elmo, - Palazzo Reale, - Museo Nazionale di Capodimonte, - Museo di San Martino, - Museo dell’Attore Napoletano.

19.  Athén, Görögország - 81,40 pont.

  

Athén, görögül: Athína, Görögország, valamint a görög Attika prefektúra fővárosa. Nevét az ősi görög mitológiai városvédő istennőről, Athénéről kapta. Athén neve görögül Athénai volt, Athéné istennő görög nevének Athéna a többes száma. Athén az Attika-i síkságon terül el, amelynek peremeit kopár hegyek szegélyezik, nyugaton az alacsony Egaleosz (468 m), keleten az 1000 m-nél is magasabb Imítosz hegység. A síkságot délnyugati oldalon az Égei-tenger Szaronikosz öble határolja. Athén Görögország legfontosabb városa volt az ókori görög civilizáció fénykorában, a Kr. e. 1. évezredben. Görögország "Aranykorában" az egész Nyugati világ vezető kulturális, kereskedelmi és tudományos központja, valójában az ókori Athén szellemi és gyakorlati életében gyökerezik az a fogalom, amit ma "nyugati civilizációként" emlegetünk. A modern Athén hatalmas, kozmopolita jellegű város; az ókori Athén nagyhatalmú városállam, jelentős tudományos központ volt. Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának kb. 35%-a. A város régi központja az Akropolisz kőszirtje körül helyezkedik el. Az ókorban Pireusz kikötőváros még különálló település volt, mára azonban a növekvő főváros magába olvasztotta. A modern város központja a Szindagma tér-en, Alkotmány tér található, itt helyezkedik el a volt Királyi Palota, a görög Parlament épülete és további 19. századi középületek. A város régebbi, tehetősebb részei is e terület körül helyezkednek el, itt található a legtöbb múzeum, turista látványosság és külképviselet is. Athén szinte az ókortól kezdve turista célpont volt. A híres műemlékeket a világ minden tájáról érkező turisták csodálták. Az elmúlt évtizedben Athén infrastrukturális és szociális adottságai nagyban átalakultak, annak eredményeként, hogy a város elnyerte a 2004. évi nyári olimpiai játékok megrendezését. A város napjainkban keleti irányban növekszik, Attika félszigetén. 1985-ben Athén lett Európa első kulturális fővárosa. Az UNESCO 1987-ben felvette a világörökségek listájára az Akropoliszt és 1990-ben a Daphni kolostort.
A város fő látnivalói: - Akropolis, - Parthenon, - New Acropolis Museum, - Omonoia Square, - Syntagma Square, - National Archaeological Museum, - Benaki Museum - National Garden, - Parnitha National Park.

20.  Durres, Albánia - 81,20 pont.

Durrës az Adriai-tenger parti síkján fekszik, szemben Olaszország két kikötővárosával, Brindisivel és Barival. Földrajzi környezete rendkívül alkalmassá tette a korai megtelepedésre: sziklapárkányos partvonala a tenger, a körülötte elterülő szárazföld felől tették könnyen védhetővé. Durrës városa Albánia középső partvidéki részén, az azonos nevű Durrës kerület székhelye. Az ország második legnépesebb városa, lakossága mintegy 125 ezer fő (2006, becslés). Jelentős régió központ, tengeri kikötő és üdülőhely. A várost Sztrabón tanúsága szerint Kr. e. 627-ben korinthoszi és kerkürai telepesek alapították Epidamnosz néven. Jól működő oligarchikus társadalmát Arisztotelész is haladó példaként említette Politikájában. Durrës legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátrum, amelyet a 20. században fedeztek fel teljesen véletlenül, pinceásás közben. Az amfiteátrumot, és a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolnát azóta teljes egészében feltárták. A város jelentősebb kulturális intézményei az Aleksander Moisiu Színház, az Estrada Színház, a Bábszínház, a Régészeti, valamint a Történeti Múzeum. Ahogy Albánia más részein, itt is számtalan betonbunkerral találkozhat a turista. A város több kilométeren át húzódó fövenyes tengerparti strandja évente mintegy 600 ezer látogatót vonz ide, a Tiranaiak egyik kiemelt üdülőhelye a mindössze 30 percnyi autózással elérhető Durrës.
A város fő látnivalói: - Durrës Roman Amphitheatre, - Durres Castle, - Durrës Archaeological Museum, - Durrës Mosque and the Art Gallery beneath, - Durrës Sea Promenade, - Durrës Beach at sunset.

21.  London, Anglia - 80,80 pont.

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságon belül, és a legnagyobb városi terület az Európai Unión belül. London a Temze folyó két partján terül el. A története egészen az alapító rómaiakig nyúlik vissza, akik a várost Londinium-nak nevezték. A középkor emlékeit a város központjában található City of London őrzi, a mai London e köré épült ki. Londonban sokféle népcsoport, kultúra és vallás találkozik. Csak a város területén 300 nyelvet beszélnek. A 2009-es népszámláláson Nagy-London népessége 9 millió fő volt, ezzel a számmal a legnépesebb városa az Európai Uniónak. A Londoni agglomeráció becslések szerint 12 és 14 millió fő közé tehető. Londonban több világörökségi helyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Királyi Botanikus Kert, a Westminster-palota és a Westminsteri apátság, valamint Greenwich, ami nevezetességét a csillagvizsgálójának köszönheti, valamint annak, hogy itt halad át a „Greenwichi délkör”, ami a zónaidő valamint a földrajzi hosszúsági körök számításának hagyományos alapja. Más híres nevezetessége a városnak, a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. London otthont ad számos nevezetes múzeumnak, galériának, könyvtárnak és egyéb kulturális intézménynek, többek között a British Museumnak, a National Gallery-nek és több mint negyven színháznak. A londoni metró a legrégebbi földalatti vasúthálózat a világon, és a második legnagyobb kiterjedésű a világon a Sanghaji metróhálózat után.
A város fő látnivalói: - City Center, - West End, - Piccadilly Circus, - Oxford Street, - Hyde Park, - British Museum, - Tate Modern, - National Gallery, - London Eye, - Science Museum, - Victoria and Albert Museum, - Madame Tussaud, - National Maritime Museum, - Tower of London, - Big Ben Clock Tower, - Buckingham Palace, - Westminster.

22.  Kraków, Lengyelország - 80,70 pont.

   

Krakkó, lengyelül Kraków, Lengyelország második legnépesebb és legdélebbi városa, Kis-Lengyelországi vajdaság székhelye. Lakosainak száma 760 ezer. 1795-ig Krakkó hivatalos lengyel főváros volt, bár már 17. század elejétől fővárosi szerepkör többségét Varsó vette át. A város közigazgatási, kulturális, oktatási, gazdasági, szolgáltatási és turisztikai központ. Ez az ország egyik legfontosabb közúti és vasúti csomópontja. Balicében, Krakkó mellett, a második legnagyobb nemzetközi fontosságú repülőtér található. Krakkó a Visztula folyó partján fekszik, a folyó felső részén. A város közelében a Kárpátok északi nyúlványai kapaszkodnak a magasba, de maga a város síkvidék jellegű. Mindössze a Wawel domb emelkedik néhány tíz méterre a Visztula fölé. Krakkóban 40 park van, összesen kb. 320 hektárt foglalnak el. A legismerősebbek és legnagyobbak egyike - Planty és Visztula-rakpart (Bulwary Wiślane). A legnagyobb park Krakkóban - a Lengyel Repülők Parkja (Czyżyny). Az egyedülálló hely Európában a Błonia. Ez egy nagy mező (48 ha), a város történelmi központjához közel, a Zwierzyniec kerületben. Krakkóban 5 természetvédelmi terület van. 2006-ban Krakkó az öt legnépszerűbb európai város között volt, 2007-ben pedig az „Orbitz” amerikai internetportál használói „a világ legdivatosabb városává” nyilvánították.
A város fő látnivalói: - Krakkói Piactér (Rynek), - Mária-templom (Kościół Mariacki), - Óváros (Wawel), - Wawel-domb (Wzgórze Wawelskie), - Waweli székesegyház (Katedra na Wawelu), - Jagelló Egyetem (Uniwersytet Jagielloński), - A Krakkói dombok (kopce krakowskie), - Régi zsinagóga (Synagoga Stara).

23.  Salzburg, Ausztria - 80,60 pont.

Salzburg városa Ausztria Salzburg tartományának székhelye, észak-nyugat Ausztriában fekszik. Salzburg 150 ezer lakosával Bécs, Graz és Linz után a negyedik legnagyobb osztrák város. Agglomerációjában mintegy 210 000 ember él. Vonzáskörzete túlnyúlik a tartomány határain délnyugat-bajorországi és felsőausztriai területekre. Salzburg a központja a Salzburg-Berchtesgadener Land-Traunstein Eurorégiónak. Salzburg a Salzburgi-medencében fekszik. A városképet lényegében a Salzach és a beépítetlen hegyek alakítják, amelyek a belvárost Európa egyik legzöldebb városközpontjává teszik. A belső hegyek közé tartoznak a Várhegy (a várral), a Mönchsberg, a Rainberg és a Kapuzinerberg. A várostól délre fekszik a Helbrunner Berg. A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart. Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának. Salzburgban mindenekelőtt a legkorábban benépesült Óváros és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal. Itt találhatók többek között: Ausztria legöregebb alagútja (Sigmundstor), Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye Staatsbrücke (Állami híd), A világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja. (Reißbahn).
A város fő látnivalói: - Staatsbrücke (Állami híd), - Sigmundstor (Alagút) - Reißbahn (Kötélvasút), - Rupertinum (Múzeum), - Mönschberg (Várhegy).

24.  Hamburg, Németország - 80,30 pont.

Hamburg Németország északi részén, az Elba folyam hatalmas tölcsértorkolatának kezdetén, a nyílt tengertől 110 kilométernyire délkeletre fekszik. A városi kikötő ma Németország legnagyobb tengeri kapuja. Hamburg, a szabad Hanzaváros, Németország második legnagyobb városa, a szövetségi köztársaság egyik önálló városállama, a Hamburgi városrégió központi települése. Hamburg az Európai Unió legnagyobb olyan városa, amely nem egy tagállam fővárosa. A városnak mintegy 1,8 millió lakosa van, további 750 000 lakos él az agglomerációban. Hamburg városa Rotterdam és Antwerpen után Európa harmadik legnagyobb forgalmú kikötővárosa, ezért Németországban a Világ Kapuja néven is ismerik. Hamburg városszerte ismert dala az „Auf der Reeperbahn nachts um halb eins” (A Reeperbahnon éjjel fél egykor), amely a híres bohém negyed éjszakai életét örökíti meg rímbe szedve
A város fő látnivalói: - Rathaus, Európa egyik legnagyobb városházája, - Landungsbrücken – a város tömegközlekedési csomópontja, a hajók pályaudvara - Halvásárcsarnok - Az egykori halpiac, - Cap San Diego – múzeumhajó, - St. Pauli negyed, a város vigalmi, vöröslámpás negyede, - Herbertstraße – Hamburg vöröslámpás utcája, - Reeperbahn, a város éjszakai életének főutcája..

25.  Sankt Peterburg, Oroszország - 80,20 pont.

Képtalálat a következőre: „saint petersburg”

Szentpétervár, oroszul: Sankt-Petyerburg, Oroszország Balti-tengeri kikötővárosa a Finn-öböl partján, a Néva-folyó torkolatában. 1703-ban alapították. Korábbi nevei Petrográd, illetve Leningrád voltak. A helyiek mai szóhasználatában elterjedt a Pityer név is. A városnak 4,5 millió lakosa van, így Moszkva után az ország második legnagyobb városa. A világ egymilliónál több lakossal rendelkező városai közül Szentpétervár található a legészakabbra. Tipikus óceáni éghajlata van, a nyári átlaghőmérséklet 22 °C között mozog, míg a téli átlag −4 °C körüli. A városközpontot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A város, mely több mint 200 éven át Oroszország politikai és kulturális központja volt, ma is lenyűgöző, méltán érdemelte ki az „Észak Velencéje”, illetve az „Északi főváros” neveket. Szentpétervár az irodalomban, a zenében és a színházban is világszerte élenjáró. A városban több mint 40 különféle színház található. Szentpéterváron minden nagy vallás temploma megtalálható, itt van a világ legészakibb mecsetje.
A város fő látnivalói: - Péter-Pál-székesegyház, - Péter-Pál erőd, - Izsák székesegyház, - Ermitázs, - Admiralitás, - Haditengerészeti Múzeum (Tőzsdepalota), - Puskinváros (Cárszkoje Szelo), - Metró, - Mariinszkij Opera és Balett Nagyszínház, - Auróra cirkáló, - Szmolnij épületegyüttese..