"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb és legjobb tengerpartjai - Giovanna Bellini

2021.02.22 18:48

 

Európa legszebb és legjobb tengerpartjai.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, érték.Európa legszebb tengerpartjai

A Viaggi Magazine című olasz utazási magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, és érték. A különböző tényezőket 1-5-ig osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden város esetében megfelelő számú válaszadást kellett nyújtaniuk, hogy az adott város szerepelhessen a listán. Ennyi bevezető után pedig nézzük a 2010-es eredményeket, először Világ és aztán Európa-szinten... Szintén a Viaggi Magazine felméréséről van szó, ezúttal a legjobb és legszebb Európai partokról, tengerpartokról. További információk, és a metodológia az előző bejegyzésben olvashatók. A tengerpartoknál a városokhoz képest egy szempont változott: a kultúra -és művészetek helyét átvette a természeti szépségek szempontja.

------------------------------------------------------------

Európa 25. Legszebb Tengerpartja

1.     Ancona, Olaszország - 83,40 pont.
2.     Antalya, Törökország - 83,30 pont.
3.     Budva, Montenegro - 83,70 pont.
4.     Cannes, Franciaország - 87,20 pont.
5.     Dubrovnik, Horvátország - 88,60 pont.
6.     Faro, Portugália - 84,60 pont.
7.     Iraklion, Görögország - 88,40 pont.
8.     Jalta, Ukrajna - 83,20 pont.
9.     Kalamata, Görögország - 84,40 pont.
10.   Kotor, Montenegro - 83,60 pont.
11.   Lagos, Portugália - 84,50 pont.
12.   Lloret de Mar, Spanyolország - 85,40 pont.
13.   Makarska, Horvátország - 84,00 pont.
14.   Malaga, Spanyolország - 84,80 pont.
15.   Marbella, Spanyolország - 85,30 pont.
16.   Nice, Franciaország - 87,00 pont.
17.   Paphos, Ciprus - 88,20 pont.
18.   Rovinj, Horvátország - 84,20 pont.
19.   San Remo, Olaszország - 86,40 pont.
20.   Split, Horvátország - 83,80 pont.
21.   St. Tropez, Franciaország - 87,40 pont.
22.   Suchumi, Grúzia - 83,00 pont.
23.   Taormina, Olaszország - 85,50 pont.
24.   Tarragona, Spanyolország - 83,50 pont.
25.   Tropea, Olaszország - 86,20 pont.

-----------------------------------------------------

Európa 25. Legszebb Tengerpartja

1.  Dubrovnik, Horvátország - 88,60 pont.

Dubrovnik, régi magyar nevén: Raguza, olaszul: Ragusa, város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, az Adria partján. Dubrovnik a Neretva megye székhelye, lakosainak száma 43 728. Az Adria gyöngyének nevezett várost korábban a Délszláv Athénnek is titulálták. A középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja, a Raguzai Köztársaság székhelye és hosszú ideig a Velencei Köztársaság riválisa is volt. Virágkorát a 15. és 16. században élte, amikor 40 000 lakosával Európa legnagyobb városai közé tartozott. I. Lajos magyar király 1358-ban megszerezte Velencétől és egészen 1526-ig a magyar korona része volt. A város egyúttal a horvát művészet, a horvát nyelv és irodalom egyik központja, lakhelye sok híres költőnek, írónak, festőművésznek és tudósnak. Központja 1979 óta a Kulturális Világörökség részét képezi.

2.  Iraklion, Görögország - 88,40 pont.

Iráklion, ógörögösen: Hérakleion, város Görögországban, Kréta szigetének legnagyobb városa és legfontosabb kikötője, Iráklio prefektúra székhelye, 1971-től fővárosa. A sziget északi partján fekszik, az ókori minószi főváros, Knósszosz északnyugati szomszédságában. Ezért feltehető, hogy ebben az időben a palotabirodalom kikötője lehetett. Mai nevét Heracleum ókori római kikötőről kapta, amely valószínűleg ugyanezen a helyen volt. A kikötő áru forgalmának legfontosabb tételei: szőlő, főként malaga, olajbogyó és olívaolaj, bor, szentjánoskenyér, citrusfélék, mandula, szappan, zöldség és bőr. A város és környékének tengerpartjai csodásak, múzeumában az ország egyik legszebb ókori krétai gyűjteményét őrzik. A várostól 5 km-re találhatók az ókori minószi kultúra központjai, Priniasz falu határában található Apollonia fellegvára..

3.  Paphos, Ciprus - 88,20 pont.

Páfosz, görögül: Paphos, Ciprus szigetének egyik legszebb városa, a Páfosz Közigazgatási Kerület központja. A város a Világörökség részévé nyilvánított értékekkel rendelkezik. A Páfoszt Aphrodité városaként emlegetik, mivel a mitológia szerint a város közelében található Aphrodité sziklája mellett bukkant ki a tengerből. A város a sziget délnyugati partvonalán fekszik. Nyugatról és délről a Földközi-tenger, északról és keletről pedig a Tróodosz-hegység határolja. Az ország nagyobb, idegenforgalmilag is jelentős városai közül Páfosz a legnyugatabbi elhelyezkedésű település. A város két – mára összenőtt – részre választható szét: a keleti, magasabban fekvő Palea-Páfoszra, és a nyugati, tengerparti Nea-Páfoszra. A Pafos környéki síkság is szép látványt nyújt, elöl a banánültetvényekkel, a háttérben pedig a Troodos-hegység lágy lejtõivel.

4.  St. Tropez, Franciaország - 87,40 pont.

St. Tropez a fürdőhelyek királynője, Francia Riviéra - Côte d'Azur gyöngyszeme, világhírű nyaralóhely. A Maures-hegység keleti felén, a St. Tropezi-öböl déli oldalán helyezkedik el. Az egykor apró, pár száz lakosú halászfalut ma 6 ezer ember lakja, de már a XX. század eleje óta zsúfolt üdülőhellyé fejlődött, mely napjainkban főszezonban akár 10 ezer turistát is fogad naponta és több ezer luxusjacht áll kikötőjében. A csendőr filmek legendás helye ez. A városkának finom fövenyes strandjai és vadabb partjai is vannak, ki-ki kedvére valót találhat itt mindenből. Mindezek nagyon fontos turisztikai vonzerőt adnak, meg persze az egyedi és utánozhatatlan miliő. A város környékén fejlett a szőlészet és a virágkertészet, mely utóbbi nagyban hozzájárul a Grasse környékén kialakult parfümgyártáshoz.

5.  Cannes, Franciaország - 87,20 pont.

Cannes a Francia Riviéra - Côte d'Azur egyik kiemelten szép és csillogó városa. Világhírű üdülőhely, az éves Cannes-i fesztivál otthona. A városnak több mint 70 ezer lakosa van. A város finom fövenyes strandja a híres Croisette körúttal, fontos turisztikai vonzerőt ad. Az évente május közepén megrendezett nemzetközi filmfesztivál a legfontosabb esemény. A fesztiválpalota a város legmitikusabb helye. A pálmafákkal szegélyezett Croisette-en olyan előkelő paloták sorakoznak, mint a Carlton Intercontinental, a Martinez, a Majestic, vagy a Noga Hilton szállodák. A látványosságok közül ki kell emelni az óváros, Le Suquet 11. századi őrtornyát, mellette a várat, ahol a Földközi-tenger antik kultúráját bemutató kiállítás látható, valamint a késő gótikus Notre-Dame de l'Espérance templomot, a román stílusú Sainte-Anne kápolnát és a városházát.

6.  Nice, Franciaország - 87,00 pont.

   

Nizza, franciául: Nice, olaszul: Nizza, Franciaország ötödik legnagyobb városa, a Francia Riviéra - Côte d'Azur fővárosa. A város lakossága 350 ezer, a Földközi-tenger partján található félúton Marseille és Genova között, a Francia Riviérán, közel Monacóhoz. Korábban Itáliához tartozott, majd 1792 óta Franciaországhoz. Védett fekvésének köszönhetően Nizza egyike a régió legmelegebb helyeinek. A legkellemesebb hónapok az utazásra a május, és a szeptember közepétől október közepéig tartó időszak. A legesősebb időszak a február és a március. Június és augusztus között nagy lehet a forróság. A nizzai tél enyhe, szinte sosem esik fagypont alá a hőmérséklet, ezért is volt Nizza a 19. században az angolok egyik legkedveltebb szálláshelye, s a nagy hotelek mindmáig ebből adódóan húznak hasznot. Az enyhe időjárás kedvezően hat a bortermelésre is. A turisták szempontjából meg kell említeni továbbá azt is, hogy Nizza strandjai nem homokosak, hanem kavicsosak.

7.  San Remo, Olaszország - 86,40 pont.

San Remo város Olaszország északnyugati részén, Imperia megyében fekszik, az Itáliai Riviéra központja.. Az 56 000 lakosú üdülőhely a régió nyugati partszakaszán fekszik, a francia határtól mintegy 20 kilométerre. Sanremo a Capo Nero és a Capo Verde közötti széles öböl partján terül el, éghajlata az egészen a tengerig lehúzódó Tengeri-Alpoknak köszönhetően, közeli hegycsúcsok: Monte-Caggio 1090 m és Monte Bignone 1298 m télen is egyenletesen enyhe. Világszerte ismert a sanremói kaszinó, valamint a Riviera dei Fiori - Virágospart, amely a szegfűiről, rózsáiról és virágpiacáról nevezetes. Nem véletlenül hívják Sanremót „virágvárosnak”, hiszen gazdasági jólétét nagyrészt a virág- és növénytermesztésnek köszönheti. Sanremo 1951 óta minden évben megrendezi a Sanremói dalfesztivált. A város nyaranta nagyon kedvelt fürdőhely.

8.  Tropea, Olaszország - 86,20 pont.

  

Tropea városa a dél-olasz Calabria tartományban található, közel a csizma orrához és Szicíliához. Tropea, a 7 ezer lakosú városka a Tirrén-tengerpart egyik legszebb, legszuggesztívebb részén épült, melynek kilátó pontjairól, a Belvedere del Capo és a Praia del Fuoco- világítótorony tiszta időben ellátni a Lipari- szigetekig és akár az Etna csúcsáig is. Sokan nem is tudják, pontosan hol fekszik, még többen csak a néhány órás vonat, vagy autóút erejéig találkoznak a nevével, amíg Nápolyból lejutnak Szicíliába. Pedig Calabria megérne egy néhány napos megállót, hiszen az olaszok úgy tartják, itt vannak a legszebb tengerpartok az országban, s Tropea a legszebb közülük. Tropea szépsége kihagyhatatlan. Még az októberi napok is alkalmasak a strandolásra, napozásra, ilyenkor a tenger hullámai nagyobbak és az áramlatok is erősebbek egy kicsit.

9.  Taormina, Olaszország - 85,50 pont.

  

Taormina egy 12 ezer lakosú kisváros az Olaszországhoz tartozó Szicíliában. Az ókorban görög gyarmat volt. I. e. 400 körül alapították. Taormina Szicília keleti parti oldalán fekszik, Messina és Catania városa között, Messina megyében található. Észak felől Messinából, dél felől pedig Cataniából autópályán könnyen elérhető. Már a 19. századtól kezdve népszerű turistacélpont. Gyönyörű tengerpartjai vannak: a Jón-tenger tenger vize igen meleg, és magas a sótartalma. A város már az 1700-as évektől az „elit turizmus” célpontja, ekkoriban épült meg ugyanis a Messina-Catania útvonal, ami kikapcsolta a várost az árukereskedelemből. A városban található görög színház, templomok, műemlékek sora, gyönyörű növényzet, remekebbnél remekebb tengerparti strandok, és a háttérben a festői Etna képe színezi még szebbé a háttárképeket.  

10.  Lloret de Mar, Spanyolország - 85,40 pont.

  

Lloret de Mar a spanyol tengerpart egyik legkedveltebb nyaralócélpontja a Costa Brava partszakaszán. A Barcelónától 60 kilométerre észak-keletre fekvő, 1001-ben alapított város ma Katalónia második legnagyobb települése 30 ezres állandó lakossal. Lloret lakosainak száma a nyári szezonban megtöbbszöröződik, elsősorban a régiót kifejezetten kedvelő észak-európai turistáknak köszönhetően. A 47 négyzetkilométeren elterülő település szélei a környező 800 méter magas hegyek oldalába kapaszkodnak fel, ahonnan remek panoráma nyílik a környékre. A városban található 150 étterem és 600 taverna. Lloret öt stranddal rendelkezik, ami együttesen hét kilométer hosszúságú strandot jelent. Az üdülőváros strandjai nagyobb részben homokkal borítottak, és a Costa Brava legtisztább, kék zászlóval kitüntetett strandjai közé tartoznak.

11.  Marbella, Spanyolország - 85,30 pont.

   

Marbella a pompa és fényűzés városkája minden mennyiségben. Marbella az elit társasági élet központja fogalom még a leggazdagabbak körében is. A Costa del Sol legnagystílűbb üdülőhelye, rendszeresen látogatják királyi családok tagjai, államfők, hírességek. Ennek megfelelően az árak itt magasabbak, mint bármely más tengerparti városban, de a kiszolgálás, a konyha a legmagasabb igényeket is kielégíti. Így Marbella az egész világról idevonzza az igényes és választékos ízlésű nyaralóvendégeket. Tengerpartja 28 km hosszú, a rajta végigfutó sétány, mely teli van kávéházakkal és éttermekkel, érinti a két városi strandot, majd a marinát, ahol egyszerre akár több száz luxushajó is horgonyoz nap mint nap. Marbellának két arca van: az egyik a nagyvilági kulissza üvegből, vasbetonból és pompából, a másik a hangulatos óváros, a város magja.

12.  Malaga, Spanyolország - 84,80 pont.

Malaga a dél Spanyolországi Andalúzia déli részén, a Földközi-tenger partján fekszik. A 600 ezer lakosú Malaga a Costa del Sol, azaz a napos part fővárosa és központja, az egyik legkedveltebb turistacélpontja, ami talán kiváló borainak, enyhe éghajlatának, és a napsütéses órák rendkívül magas számának köszönhető. Málaga Picasso szülővárosa is, de a híres festő csak 10 éves koráig élt itt. Két folyója a Guadalmedina - amelynek bal partján fekszik a történelmi városrész - és a Guadalhorce - amely a várostól nyugatra éri el a Földközi-tengert. A város jelentős kikötője a kereskedelmi- és személyszállító hajók, valamint kompok fogadására lett berendezkedve. A klíma mediterrán enyhe téllel és kellemesen meleg nyárral. Az évi középhőmérséklet 19 °C. Az átlag hőmérséklet augusztusban 24,5 °C. Télen az átlag minimum hőmérséklet 11 °C.

13.  Faro, Portugália - 84,60 pont.

           

Faro, a 40 ezer lakosú város a Portugál idegenforgalom vezető tengerparti nyaralóhelye, amely Portugália kontinentális részének legdélebbre fekvő városa és egyben Algarve tartomány központja. Faro központi része nagyon emberi léptékű, ahol számtalan utca el van zárva a közlekedés elől. Faro már a rómaiak idejében is jelenetős település volt, a Ria Formosa lagúna közelsége és kikötője miatt.  Faro széles lagúna partjára épült, mocsarak és sós-szikes síkságok övezik. Faro 10 km-re van a hatalmas strandtól, melynek homokos szigetei az ár-apálynak megfelelően hol eltűnnek, hol előbukkannak. A turisták nagy része a remek strandok miatt érkezik a városba, melyek Faroban és környékén találhatóak. Számos busz és hajó szállítja a látogatókat a Farotól néhány kilométerre található strandokra és üdülőtelepekre. Faro leghíresebb strandja a a Praia de Faro.

14.  Lagos, Portugália - 84,50 pont.

Lagos, a 30 ezres város a déli Algarve tartományban Portugália legnépszerűbb üdülőhelye, gazdag történelmi múltjával várja a turistákat. Már a múltban is híres volt, hiszen kikötőjéből indult útnak Lourenco Gomes és Antonio Gago és fedezték fel Madeirát és Gil Eanes mikor megkerülte a Jóreménység fokot szintén Lagost választotta kiindulópontnak. Így végül az összes felfedező innen indult el. Természetesen Lagos történetéről bővebb információt is kaphatsz a Történeti és Művészeti Múzeumban, ahol mindenképpen nézd meg a híres aranyborítású Szent Antal templomot is. Illetve a Szt. Sebastian templom is ahonnan bámulatos kilátás nyílik a lagosi öbölre.Meia Praia az egyik legnépszerűbb, hiszen az egyik leghosszabb nyitott öböl Európában, fehér homokos, és tiszta. Közvetlenül mellette található a Praia Solaria (Napos Part) és Praia da Batata..

15.  Kalamata, Görögország - 84,40 pont.

A Dél-Görögországi Peloponnészosz-félsziget délnyugati részén található Kalamata városa, amely 70 ezer lakosával kellemesen könnyed és felejthetetlen élményt nyújt. Kalamata városhoz közel van Spárta és Olümpia is, az ókori görög világ két csodája, így innen oda is érdemes elmenni. Kalmata városa maga is szép, de a környéke még annál is szebb. A város melletti Navarino-Öböl partjait és strandjait a legjobbak között tartják számon Görögországban és Európában. Álmos falucskák, vízpartra tekintő tavernák, csónak bérelési lehetőség, smaragdzöld tiszta víz, friss vizű lagúnák várnak itt reád. A lenyűgözően szép Navarino-félszigeten strandolni és búvárkodni egy örök élmény, gyönyörködni a tenger kékjében, a megbújó halakban és kagylókban felejthetetlen emlék...

16.  Rovinj, Horvátország - 84,20 pont.

    

Rovinj, olaszul: Rovigno egy csodásan szép kisváros Horvátországban, az Isztriai-félszigeten, az Adriai-tenger partján fekvő település. Rovinj az Isztriai félsziget nyugati partján Pula és Koper közt fekvő 13 ezer lakosú település. Rovinj egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű városka, az Adria egyik gyöngyszeme, egyik legszebb városkája. Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült. Utcácskái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorokból állnak. Az óvárosba - az egykori hét városkapu közül - a kikötőből ma 3 kapu; a Vízi-kapu (Vrata Mornarice), az Árkádok alatti kapu (Pod lukovima), valamint a Fal alatti kapu (Pod zidom) vezet. A mozgalmas kikötőből nyíló tér központjában velencei stílusú óratorony és egy gyermekalakos díszkút található. A tér előtt van a kikötő a mólókkal, ahol veszteglő halászhajók, vitorlásjachtok, motorcsónakok, bárkák megszámlálhatatlan árbocerdeje fogadja az ideérkezőt. A kikötővel szemben a parttól alig pár száz méterre zöldell a Katarina-sziget.

17.  Makarska, Horvátország - 84,00 pont.

   

Makarska 13 ezer lakosú város Horvátországban, a part hegye szinte "beleszakad" a tengerbe, olyan meredek. Split-Dalmácia megyében. A város az úgynevezett Makarskai Riviéra központjában az délkeletről Osejava fok, északnyugatról a Szent Péter félsziget által védett öbölben fekszik. A város részei felnyúlnak a Biokovo-hegység lejtőire. A Biokovo-hegy és az Adriai-tenger által közrefogott Makarska, Horvátország egyik legismertebb idegenforgalmi központja. A Makarskat, Baška Vodat, Brelat és Tučepit magába foglaló, több kilométer hosszú apró kavicsos tengerpartjáról híres Makarskai riviéra, a család minden tagjának rengeteg szórakozási és sportolási lehetőséget rejteget. A városban rengeteg, dalmát étel- és borkülönlegességeket kínáló étterem és borospince található, a fiatalokat pedig a hajnalig nyitva tartó zenés szórakozóhelyek várják.

18.  Split, Horvátország - 83,80 pont.

Képtalálat a következőre: „split”

Split, latinul: Spalatum, olaszul: Spalato, Horvátország második legnagyobb városa, 200 ezer lakossal, Split-Dalmácia megyében. A város Közép-Dalmáciában a Jadro és Žrnovica folyók torkolatánál fekszik, Közép-Dalmácia igazgatási és gazdasági központja. Közlekedési csomópont, vasútvonal köti össze Zágrábbal, Budapesttel, közvetlen vonat indul ide Budapestről. A város legnagyobb nevezetessége a Diocletianus-palota, amelynek falai között található a tulajdonképpeni óváros. Másrészt, Split gyönyörű, és hangulatos. Talán a legpezsgőbb, és legmediterránabb hangulattal büszkélkedő horvát város, ahol a történelmi belváros szűk utcáin, és széles sétányain mindig zajlik az élet. A mediterrán klímájú Split Európa egyik legnaposabb helye. Naponta átlagosan 7 órát süt a nap. A tengerpartjai egyedien szépek és változatosak.

19.  Budva, Montenegro - 83,70 pont.

Budva a legnagyobb tengerparti település Montenegróban, a montenegrói turizmus metropolisa. A festői kisváros lakóinak száma: 11 ezer fő.  A természeti szépségek mellett, mint a szigetek, és a festői partszakaszok, Budva gazdag történelmi emlékekben is. Az óváros egy kicsiny félszigeten fekszik és a kulturális örökség bölcsője. Keskeny utcák keresztezik egymást, kis terekkel és híres épületekkel, mint például a Szentháromság templom, ami helyet ad Stjepan Mitrov Ljubisa író síremlékének, vagy a Sv. Ivan, Sv. Bogorodica és Sv. Sava-templomok. Nyaranként e hely kulturális központtá válik, s helyet ad számos színházi előadásnak, rendezvénynek. Stari Gradban számos kiállítást tekinthet meg az idelátogató. A Stanjevici, Podostrog, Rezevici i Gradiste-kolostorok fontos történelmi emlékei Budvának. Tengerpartja 21 km hosszú 17 stranddal.

20.  Kotor, Montenegro - 83,60 pont.

         

Kotor, olaszul: Cattaro, egy festői tengerparti város Montenegróban, mely a Kotori-öböl keleti csücskében, 1000-1700 méter magas hegyek ölelésében fekszik. A város a Kotori járás közigazgatási központja, lakossága 14 ezer fő. Kotor régi mediterrán kikötője és az azt körülvevő, a szerb Nemanjić-dinasztia által építtetett lenyűgöző városfal nagyon jó állapotban maradt fenn és az UNESCO világörökség védelmét élvezi. 1420 és 1797 között Kotor és a környéke a Velencei Köztársaság uralma alatt állt és a velencei hatás még ma is meghatározza a város építészeti képét. A Kotori-öböl (Boka Kotorska) az egyik a szárazföldbe legmélyebben benyúló öblök közül az Adriai-tengeren, emiatt néha Európa legdélibb fjordjának is nevezik. A közeli Orjen és Lovćen magasba törő mészkőszirtjeivel együtt az egyik legnagyszerűbb mediterrán tájat alkotja. Az utóbbi években Kotorban folyamatosan emelkedik a turisták száma, akiket a Kotori-öböl természetes szépsége és maga Kotor óvárosa egyaránt vonz.

21.  Tarragona, Spanyolország - 83,50 pont.

Tarragona a Costa Dorada, a "Spanyol Aranypart" fővárosa. A 150 ezres lakossággal rendelkező Tarragona, a korábbi római Tarraco ókori városa, a napozáson és a fürdésen kívül tartalmas kultúrália kikapcsolódást is ígér. A strandok mellett, melyek között több kék zászlós is van, fontos római műemlékekkel várja az idelátogatókat. Régészeti leletei, köztük a római vízvezetékhíd, 2000 óta az UNESCO Világörökség részei. A várost körülölelő falak Kr. e. 3. századból maradtak fenn, bár a középkorban módosították őket. További fontos régészeti lelet az amfiteátrum, amely egykor 14 ezer nézőt volt képes befogadni. A városban több érdekes rendezvényt is tartanak: egyik a január végén-február elején megrendezett Carnaval Tarragona, az egyik legérdekesebb és legfontosabb spanyolországi karnevál, ahol az egyik legteljesebb katalán rituális szertartást lehet megcsodálni. A karnevál utolsó vasárnapján tartják a fő parádét, amely Spanyolország egyik legnagyobb parádéja.

22.  Ancona, Olaszország - 83,40 pont.

Ancona egy szép kikötőváros és nyaralóhely az olasz Adria-tenger partján. Ancona a Marche-i régió 100 ezer lakosú régi fővárosa. A város neve a görög nyelvből származik és "könyököt" jelent; ezt a kiszögellést nevezik „Itália könyökének”. Ancona az olasz Adriai-tenger középső részén fekszik, a Conero-hegy északi vonulata által képzett félszigeten terül el. A félsziget alakítja ki az Anconai-öblöt. Mint minden Adria-parti olasz városból, Anconából is látszik a napfelkelte a tenger felől, de ez az egyetlen olyan város, ahonnan a naplementét is megfigyelhetjük a tengeren, mivel a félszigetet keletről is és nyugatról is áztatja a tenger.. Ancona a "Riviera del Sole" - "Napfényes Part" - Adria-tengerparti szakasz központi részén fekszik. A XX. század elején Ancona volt a Triesztből és Rijekából érkező hajók legfontosabb kikötőhelye, de később veszített a forgalmából. A város területe dombokon és völgyeken osztozik, így szép és változatos partokkal rendelkezik..

23.  Antalya, Törökország - 83,30 pont.

   

Antalya 800 ezer lakosú dél török város, a Földközi-tenger egyik öblének partján, Antalya tartomány székhelye. Lakossága nyaranta a két milliót is eléri. Keletkezése a hellenisztikus időkre vezethető vissza, melyek tanúságát a közelben álló romok is mutatják. A várost gyűrűként öleli körül a Toros-hegység, melynek a város különleges éghajlatát köszönheti: a hegység által körbezárt síkságon megreked a tenger felől érkező levegő. Antalya a Földközi-tenger gyöngye, a török riviéra fővárosaként is emlegetik. Kaleici, a városközpont, ahol különös török és görög házak állnak védelem alatt, a legközkedveltebb része a városnak. A bizánci, római és szeldzsuk építészet és kultúra alapjai még mindig láthatóak az óvárosban. Az Antalya-i éghajlat mediterrán jellegű, enyhe tele és forró nyara van, átlagosan az év 365 napjából 300-ban süt a nap, egy örök nyaralóhely.

24.  Jalta, Ukrajna - 83,20 pont.

Jalta a Krím-félsziget gyöngye, aki nem látta Jaltát, az nem látta a Krímet sem. Jalta dél Ukrajnában található, egy nagyon jelentős, 133 ezer lakosú üdülőváros a Fekete-tenger északi partján. Neve a görög "jal" biztonságos part kifejezésből ered. A Krím-félsziget déli hegységének vonulata és a tengerpart közötti szűk 5-8 km-es sávban helyezkedik el a Nagy-Jalta üdülőhely. Klímája szubtrópusi, melyet az enyhe és csapadékos tél, hűvös tavasz, forró és hosszú nyár, valamint meleg ősz jellemez. A januári átlaghőmérséklet 4 °C, júliusban pedig 24 °C. Télen itt virágzik a hóvirág, az ibolya, a primula, a jázmin, a mandula, a mogyoró, a som és a szamóca. A tavasz a legvirágosabb évszak. A nyár a rózsa, a magnólia, a gránátalma, az oleánder és a glicínia virágzásának az ideje. A cseresznye és a szőlő szüretelés ideje is. A Fekete-tenger vízének sótartalma megközelíti az óceánokét, de a felületi rétegekben csak a fele. A legmelegebb napokon a tengervíz hőmérséklete a partközelben eléri a +26 °C. A strandoláson kívűl különleges éghajalata miatt, légzőszervi és számos egyéb betegségben szenvedőknek is kifejezetten javasolt az üdülés Jaltában, illetve a Krím-félsziget déli partvidékén.

25.  Suhumi, Grúzia - 83,00 pont.

Suhumi, a Grúziához tartozó, de ténylegesen független: Abházia: 45 ezer lakosú fővárosa. Suhumi egy Fekete-tengeri kikötőváros, üdülőhely, vasúti és légi közlekedési csomópont. Abházia Fekete-tengeri partvonalának körülbelül a közepén található egy széles öböl partján. A féltrópusi éghajlatú Szuhumit messze földön ismerik strandjairól, szanatóriumairól, ásványvizes fürdőiről. A valamikori Szovjetunió egyik legnépszerűbb üdülőhelye volt és ma is előszeretettel látogatják az orosz turisták. Arborétumát az 1840-es években alapították. Szuhumi számos kutatóintézetnek ad otthont. A város messze földön ismeret a szép tengerparti szakasziról, kikötőiről, strandjairól, igényes villaépületeiről, szállodáiról, és a szúrós szemű grúz emberekről...