"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb és legjobb tavai - Patrizia Manini

2021.02.22 18:49

 

Európa legszebb és legjobb tavai.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik tó tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb tavai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, érték.Európa legszebb tavai

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik tó tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb tavai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ tavait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, és érték. A különböző tényezőket 1-5-ig osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden tó esetében megfelelő számú válasz adást kellett nyújtaniuk, hogy az adott tó szerepelhessen a listán. Ennyi bevezető után pedig nézzük a 2010-es eredményeket, először Világ és aztán Európa-szinten...

------------------------------------------------------

Európa 25. Legszebb Tava

1.     Ammer Tó - Ammer See -- (Németország) - 86,60 pont.
2.     Atter Tó - Atter See -- (Ausztria) - 85,80 pont.
3.     Bajkál Tó - Ozero Bajkal -- (Oroszország) - 84,60 pont.
4.     Balaton Tó - Platten See -- (Magyarország) - 84,40 pont.
5.     Bodeni Tó - Boden See -- (Ausztria, Németország, Svájc) - 87,40 pont.
6.     Bolsenai Tó - Lago di Bolsena -- (Itália) - 85,40 pont.
7.     Braccianói Tó - Lago di Bracciano -- (Itália) - 85,30 pont.
8.     Comói Tó - Lago di Como -- (Itália, Svájc) - 88,40 pont.
9.     Fertő Tó - Neusiedler See -- (Magyarország) - 84,30 pont.
10.   Garda tó - Lago di Garda -- (Itália) - 88,60 pont.
11.   Genfi Tó - Lac Geneve, Lac Léman -- (Svájc, Franciaország) - 87,50 pont.
12.   Iseói Tó - Lago di Iseo -- (Itália) - 87,60 pont.
13.   Ladoga Tó - Ozero Ladoga -- (Oroszország) - 84,70 pont.
14.   Luganói Tó - Lago di Lugano -- (Svájc, Itália) - 87,70 pont.
15.   Luzerni Tó - Luzern See -- (Svájc) - 86,20 pont.
16.   Maggiore Tó - Lago Maggiore -- (Itália, Svájc) - 88,50 pont.
17.   Milstatti Tó - Milstatter See -- (Ausztria) - 85,60 pont.
18.   Ohridi Tó - Ohridsko Jezero -- (Makedónia, Albánia) - 85,10 pont.
19.   Plitvicei Tó - Plitvička Jezera -- (Horvátország) - 85,20 pont.
20.   Shkodrai Tó - Skadarsko Jezero -- (Montenegro, Albánia) - 84,80 pont.
21.   Starnbergeri Tó - Starnberger See -- (Németország) - 86,80 pont.
22.   Trasimento Tó - Lago di Trasimento -- (Itália) - 85,50 pont.
23.   Velencei Tó - Velencei See -- (Magyarország) - 84,20 pont.
24.   Wörthi Tó - Wörter See -- (Ausztria) - 85,70 pont.
25.   Zürichi Tó - Zürich See -- (Svájc) - 86,40 pont.

-----------------------------------------------------

Európa 25. Legszebb Tava

1.  Garda tó - Lago di Garda -- (Itália) - 88,60 pont.A Lago di Garda, Garda-tó, Itália legnagyobb tava. A tó az utolsó jégkorszakban utolsóként képződött. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és faunának, a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban.. A Lago di Garda - Tengerszint feletti magassága: 150 méter, Területe: 370 km², Hosszúsága: 50 km, Szélessége: 17 km, Átlagos mélysége: 135 méter, Legmélyebb pontja: 350 méter.. Az Alpok és a Pó-síkság között, illetve Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik. Déli partja a Verona és Brescia közötti útvonaltól kissé északra található. A tó és környéke már igazi mediterrán vegetáció és délszaki érzést keltő vidék, pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok, itt már délen vagyunk és élünk. Érdemes valamilyen módon körbeutazni a tavat, ha egyszer már ott vagyunk, mert rengeteg szebbnél szebb városka található a partján. Körben a tó körül végig jó minőségű országút van, néhol alagutakkal a meredek sziklafalak miatt. Kerékpározásra is alkalmas, az autósok jól tolerálják a bringásokat, itt van kultúrája a kerékpározásnak. A tó egyébként 150 kilométer hosszú körben, és nincs benne semmi különösebb emelkedő, nagyon jól kitáblázott az út, akár térkép nélkül is nyugodtan nekivághatunk biciklivel, két keréken.

2.  Maggiore Tó - Lago Maggiore -- (Itália, Svájc) - 88,50 pont.A Lago Maggiore, a Nagy Tó, Dél-Svájc és Észak-Itália területén fekszik, 80 %-a Itáliához, 20 %-a Svájchoz tartozik. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. A Lago Maggiore - Tengerszint feletti magassága: 193 méter, Területe: 212 km², Hosszúsága: 66 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 177 méter, Legmélyebb pontja: 372 méter.. Más felső-olaszországi tavakhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Különösen az északi oldalról magas sziklafalak veszik körül. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. Legmélyebb pontja 372 méter, a tófenék több mint 170 méterrel a tengerszint alatt található, ezzel a Lago Maggiore Svájc legmélyebb tava, bár a legmélyebb pont az olasz területen fekszik. 1826 óta közlekedik a tavon személyszállító hajó. 1852-ben a tavi közlekedés irányítását és átszervezését átvette az Ausztriai Lloyd Hajótársaság. Ma a Navigazione Laghi 25 hajóból álló flottát üzemeltet a tavon. A tó és környéke már igazi mediterrán vegetáció és délszaki érzést keltő vidék, pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok, itt már délen vagyunk és élünk..                                                       
3.  Comói Tó - Lago di Como -- (Itália, Svájc) - 88,40 pont.A Lago di Como, Comói-tó egy glaciális eredetű tó az észak itáliai Lombardiában, néhány kilométerre a svájci határtól. A tó nevét Comó városáról kapta.  A Comói tó 80 %-a Olaszországhoz, 20 %-a Svájchoz tartozik. A Lago di Como - Tengerszint feletti magassága: 270 méter, Területe: 146 km², Hosszúsága: 46 km, Szélessége: 5 km, Átlagos mélysége: 155 méter, Legmélyebb pontja: 410 méter.. A területével az ország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. A tó Y alakú. Északi ága Colicónál kezdődik, míg délnyugati és délkeleti ágai Comónál, illetve Leccónál végződnek. Bellagio, Menaggio és Varenna a tó három ágának találkozásánál fekszenek, és kompjáratok kötik össze őket. Több mint 400 méteres mélységével Európa egyik legmélyebb tava, és a tófenék több mint 200 méterrel a tengerszint alatt található. A tó és környéke már igazi mediterrán vegetáció és délszaki érzést keltő vidék, pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok, itt már délen vagyunk és élünk..

4.  Luganói Tó - Lago di Lugano -- (Svájc, Itália) - 87,70 pont.

    

A Lago di Lugano, Luganói-tó, Dél-Svájc és Észak-Itália területén található, 60 %-a Svájchoz, 40 %-a Olaszországhoz tartozik. A tó nevét a Svájchoz tartozó Lugano város nevéről kapta.. A Lago di Lugano - Tengerszint feletti magassága: 271 méter, Területe: 48 km², Hosszúsága: 25 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 130 méter, Legmélyebb pontja: 288 méter.. A Luganói-tó furcsa, kacskaringós alakú, gleccser vágta képződmény az Alpokban, amely akkor látszik igazán, amikor siklóval felmegyünk a San Salvatore-hegy tetejére. Akármerre nézünk is, vizet látunk, pedig nem szigeten, hanem tó partján állunk. Ahogy kanyarog az 1-3 km széles tó keskeny szalagja, úgy változnak az országhatárok is: egymásba kuszálódva látjuk az olasz és svájci hegyeket, településeket. A hegyek között megbúvó, fürdőzésre és vízi sportokra alkalmas tó, a mediterrán éghajlat és a pálmafás sétányok igazi riviérai hangulatot árasztanak. A tó és környéke már igazi mediterrán vegetáció, délszaki élet érzést keltő és kiváltó vidék: pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok láthatóak mindenfelé, itt már délen vagyunk és élünk..

5.  Iseói Tó - Lago di Iseo -- (Itália) - 87,60 pont.

Az Iseó tó, olaszul: Lago di Iseo, Észak-Olaszországban, Lombardia régióban fekszik, Brescia és Bergamo közelében, a két “nagytestvér”, a Comoi- és a Garda-tó között található az ugyancsak hosszú és keskeny, kanyargós, hegyek által védett Iseo-tó. A Lago di Iseo - Tengerszint feletti magassága: 290 méter, Területe: 65 km², Hosszúsága: 14 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 150 méter, Legmélyebb pontja: 290 méter.. Az Iseo tó, bár a többi nagy olasz tóhoz képest kevéssé ismert és népszerű, mégis sok turistát vonz. Meglepő a természeti szépségek gazdagsága, a táj a fények és a színek játékában mindig más és más képet mutat. Az Iseo-tóban több sziget is található, de ezek olyan picik, hogy alkalmatlanok a beépítésre. Kivéve azt a keveset, melyeken látványos villák épültek. Ezek amolyan magánszigetként működnek, csak távolról lehet őket megcsodálni. Iseo városa a tó dél-keleti partján található, a 9000 fős kisváros nevezetessége, hogy itt található a világ első Garibaldi emlékműve. Iseo egy egyszerű, de hangulatos kis település. Éttermeiben friss halból készült ételeket szolgálnak fel. Ide nemcsak nyáron, de ősszel is érdemes ellátogatni, mert az erdővel borított hegyoldalak aranyba és vörösbe öltözve a tavat talán annak legszebb arcát mutatják.

6.  Genfi Tó - Lac Geneve, Lac Léman -- (Svájc, Franciaország) - 87,50 pont.

    

A Genfi-tó, franciául: Lac Geneve, Lac Léman, Közép-Európa második legnagyobb területű édesvizű tava a magyar Balaton után. A Genfi-tó 580 km²-es vízfelülete csak 14 négyzetkilométerrel kisebb, mint a Balatoné. A Genfi-tó 60%-a Svájchoz, 40%-a Franciaországhoz tartozik. A Lac Léman - Tengerszint feletti magassága: 370 méter, Területe: 580 km², Hosszúsága: 73 km, Szélessége: 14 km, Átlagos mélysége: 150 méter, Legmélyebb pontja: 300 méter.. Átfolyik rajta az Alpokból a Földközi-tengerbe igyekvő Rhône folyó. Fontosabb városok a svájci oldalon: Genf, Lausanne, Vevey és Montreux, a francia oldalon Évian-les-Bains és Thonon-les-Bains. Az északi partvidéken, Lausanne és Montreux között terül el a szőlőtermő lavaux-i régió, ami egyben világörökségi helyszín. A svájci part szakasz hossza közúton: 121 km, a francia szakaszé pedig: 54 km.

7.  Bodeni Tó - Boden See -- (Ausztria, Németország, Svájc) - 87,40 pont.A Boden-tó, németül: Boden See, édesvizű tó Ausztria, Németország és Svájc határán az Alpok északi lábánál. Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után. A Boden See - Tengerszint feletti magassága: 395 méter, Területe: 535 km², Hosszúsága: 63 km, Szélessége: 14 km, Átlagos mélysége: 100 méter, Legmélyebb pontja: 255 méter.. A tó a svájci és sváb-bajor fennsíkok között fekszik, a tavat jobbára dombos vidék veszi körül, csak déli oldalán láthatók messziről a Sentis-csoport és a Rätikon hóval borított csúcsai. A tó és vízgyűjtő területe értékes természeti táj, jelentős gazdasági térség, a tóhoz vezető vasutak kiépültek, rendkívül élénk a forgalom rajta. A tó idegenforgalma kiemelkedő nagy: évente körülbelül: 6 millió vendég éjszakát töltenek itt el a turisták. A tó vizéből: 4 millió embert látnak el vizzel a még messze fekvő Baden-Württembergben is. A tó élővilága nagyon gazdag halakban: 26 fajta hal él benne, a tavat környező dombokat: szőlők, rétek, gyümölcsösök, szántóföldek tarkítják.

8.  Starnbergeri Tó - Starnberger See -- (Németország) - 86,80 pont.

A Starnbergeri-tó, németül: Stranberger See, Dél-Németországban fekszik, Bajorország legnagyobb tava, 25 km-re délnyugatra található a bajor fővárostól: München városától. A Starnbergi-tó a régió legnagyobb állóvize. Münchenhez való közelsége miatt rendkívül népszerű is. A Starnberg See - Tengerszint feletti magassága: 300 méter, Területe: 55 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 50 méter, Legmélyebb pontja: 127 méter.. A tó keletkezését tekintve glaciális eredetű gleccsertó, a würm időszakban a vissza húzódó gleccser vájta ki medrét, melynek legnagyobb mélysége meghaladja a 127 métert. A tó kiválóan alkalmas különböző vízi sportok gyakorlására, legyen az úszás, vitorlázás vagy szörfözés. A környező táj szépsége miatt a német felső tízezer is ezt a környéket választja nyári lakhelyéül. Annak idején: Erzsébet királyné (Sisi) Possenhofenben pihent, unokafivére II. Lajos pedig Berget választotta. 

9.  Ammer Tó - Ammer See -- (Németország) - 86,60 pont.

Az Ammer tó, németül: Ammer See, Dél-Németországban fekszik, Bajorország második legnagyobb tava, Münchentől 35 kilométerre délnyugatra található. Még a jégkorszakban alakult ki, igazi alpesi tó.. Az Ammer See - Tengerszint feletti magassága: 310 méter, Területe: 46 km², Hosszúsága: 14 km, Szélessége: 3 km, Átlagos mélysége: 40 méter, Legmélyebb pontja: 82 méter.. Az Ammer See a Starnberger See után Bajorország legnagyobb tava. Fürdő- és vízisportparadicsomként azonban semmiben sem marad el a közeli Starnberger See mögött. A keleti és nyugati partja mentén rengeteg strand hívja a napozni és fürdeni vágyókat a Heiliger Berg lábánál. Az Ammer See vize nagyon tiszta, de hideg, és a partja is kavicsos, ezért a dél-európaiak számára fürdésre nem igazán alkalmas. A németek nyáron gyakran fürdenek vagy úsznak benne. A tó a vitorlázók és szörfösök paradicsoma. A tavon a nyári időszakban sétahajók is járnak, melyeket a Bayerische Seenschifffahrt GmbH üzemeltet. Münchenből Herrschingbe és az Ammersee partjára legegyszerűbben az S8-as S-Bahnnal lehet eljutni.

10.  Zürichi Tó - Zürich See -- (Svájc) - 86,40 pont.


 
A Zürichi-tó, németül: Zürich See, Svájc északkeleti területén, Zürich városa mellett terül el, Mittellandban fekvő állóvíz. A tó formája sarlóra emlékeztet. Elsősorban a Linth folyó, emellett pedig még kisebb patakok táplálják. A Zürich See - Tengerszint feletti magassága: 400 méter, Területe: 88 km², Hosszúsága: 42 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 50 méter, Legmélyebb pontja: 140 méter.. A Hurdeni-földnyelv és a vasúti töltés a tavat két egyenlőtlen részre osztja: a felső tóra és alsó tóra. A felső tó vize: világos-zöld, az alsó tóé: kékes-zöld. Aránylagos csekély mélységénél fogva a tó néha egészen befagy, míg a felső tónál ez sokkal gyakoribb. Mindkét tónak partjai kevéssé tagozottak. Szigete csak kettő van: az Ufnai és a Lützelau. A tavat jobbról a Pfannenstiel lánca: 853 méter, balról az Etzelnek 800 méter magas nyúlványai fogják körül. Az erdős hegyhátak szelíden ereszkednek le a tó partjára, a lejtőket szőlők, gyümölcsösök, szántóföldek és rétek takarják, a partokon pedig helységek, kastélyok és villák váltják fel egymást. Dél felé szép időben a Glärnisch, Tödi, Scheerhorn havas csúcsai látszanak..

11.  Luzerni Tó - Luzern See -- (Svájc) - 86,20 pont.

  

A Luzerni-tó, vagy Vierwaldstätti-tó, németül: Vierwaldstätter See, a Közöp-Svájci: Luzern városa melletti, hegyekkel körülvett jellegzetes alakú tó 9 medencével és számtalan nyúlvánnyal Közép-Svájcban. A nevét a tavat körülvevő négy Waldstatt-ról, azaz kantonról kapta: Uri, Nidwalden, Schwyz, és Luzern.. A Vierwaldstätter See - Tengerszint feletti magassága: 435 méter, Területe: 115 km², Hosszúsága: 66 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 117 méter, Legmélyebb pontja: 215 méter.. Legjelentősebb forrásai a Muota, a Reuss, az Isenthalerbach, az Engelberger Aa és a Sarner Aa.. A víz átlagosan 3,5 évet marad a tómederben és ivóvíz minőségű. Nyáron a tó vize eléri a 20-22 °C–ot. Az éghajlat a száraz, meleg szél fújta és hegyekkel védett Vierwaldstättersee körül enyhe és vegetációja Tessin kantonéhoz hasonlít: a tó parton pálmák, fügefák, ciprusok, kaktuszok, és más déli növényfajták nőnek.

12.  Atter Tó - Atter See -- (Ausztria) - 85,80 pont.Az Atter-tó, németül: Attersee, Ausztria legnagyobb tava. Ugyan a Boden-tó és a Fertő nagyobb, de azok csak részben fekszenek az ország területén. Az Attersee Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban fekszik. Az Atter See - Tengerszint feletti magassága: 470 méter, Területe: 47 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 5 km, Átlagos mélysége: 85 méter, Legmélyebb pontja: 170 méter.. Az Attersee Salzburgtól északkeletre, a Mondseetől keletre, közel észak- déli irányban terül el. Az Atter egy gleccsertó, körben hegyekkel, meredek partokkal és nagy átlagos mélységgel. A tó víztömege: 4 milliárd m³, ami meghaladja a legtöbb hasonló nagyságú tó vizmennyiségét. A tó csodás hegyi környezetben fekszik, tőle délnyugatra emelkedik a Schafberg (1783 m), délkeletre pedig a Höllengebirge (1862 m). Az Attersee-i remek vízipark nagyon népszerű a forró nyári napokon, ahol leereszkedhet az számos csúzda egyikén vagy hűsűlhet a 26°C-os vízben. A tó halakban gazdag, valamint kedvelt búvár- és vitorlázó- paradicsom. A tó partján szinte végig üdülőhelyek találhatók.

13.  Wörthi Tó - Wörter See -- (Ausztria) - 85,70 pont.A Wörthi-tó, németül: Wörther See, a Dél-Ausztria nagy tavainak egyike, a Karintiai-tóvidék legnagyobb kiterjedésű tava. Ausztria déli részén, a Klagenfurti-medencében helyezkedik el, a Karavankák hegyláncának tövében. A  Wörther See - Tengerszint feletti magassága: 440 méter, Területe: 20 km², Hosszúsága: 16 km, Szélessége: 2 km, Átlagos mélysége: 40 méter, Legmélyebb pontja: 85 méter.. A Wörthi-tó névadója Maria Wörth kis félszigetén elhelyezkedő zarándoktemploma. A Wörther see Karintia tartományának legnagyobb látványossága, talán a leglátogatottabb turistacentrum az országrészben. Keleti csücskében Klagenfurt, nyugati partján Velden épült. A Wörther See Európa egyik leglátogatottabb Alpesi tava, ausztria egyik büszkesége. Ausztria riviérájának is szokták nevezni, enyhe éghajlata és dús növényzete miatt. Ez a tó egy jól körülhatárolt völgyben fekszik, vízét patakok, források táplálják, vízmennyisége állandóan 8400 millió köbméter. A Wörthi-tó a legmelegebb vizű, valamennyi karintiai tó közül. Nyáron 22-28 fokos, télen viszont úgy befagy, hogy jégsportokat lehet rajta űzni. A tó partján szinte mediterrán jellegű mikroklíma alakult ki, mely kedvelt fürdőparadicsommá teszi környékét. Vize nagy mélysége ellenére is nyaranta felmelegszik és eléri a 28 °C-ot.

14.  Milstatti-tó - Milstatter See -- (Ausztria) - 85,60 pont.

A Milstatti-tó, németül: Milstatter See, a Dél-Ausztria, Karintiai nagy tavak második legnagyobb tava, és talán a legmelegebb is. Nemcsak a pihenni vágyókat hívogatja a tó, de a tó nyugati oldalán fekvő Millstatt am See településen található kolostor a kulturális élményekre éhes turistákat is várja.. A Milstatter See - Tengerszint feletti magassága: 588 méter, Területe: 13 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 2 km, Átlagos mélysége: 88 méter, Legmélyebb pontja: 142 méter.. A Milstatti-tó víze elvarázsol, megérint. Karintia egyik gyöngyszeme. A tavat körbefogják a Nockberge Nemzetipark hegyei, a Millstatti Alpok csúcsai, a Tschiernock, a Goldeck, és a Mirnock. A tó két nagyobb városkája Milstatt és Spittal. A tó színének csodálatos változásai, az ivóvíz tisztaságú víz magas ásványanyag tartalma feledhetetlenné teszi a megmártózást a habokban. A vízzel való találkozás nemcsak a fürdőzést jelenti, mely olyan élményt jelent itt, mintha ezer kéz masszírozna, hanem az evezés lassan feledésbe merülő örömét. Csónakkal felfedezhetjük a tavat öbölről öbölre, de aki elég bátorságot gyűjt, az kipróbálhatja Karintia legrégibb ugrótornyát, és 10 méter magasságból vetheti magát a hullámok közé. Aki újabb élményekre vágyik, az végig kerékpározhat a déli parton a szépséges Egel-tóhoz, melynek vize jó hatással van a bőrre.

15. Trasimeno Tó - Lago di Trasimeno -- (Itália) - 85,50 pont.

A Trasimeno-tó, olaszul: Lago di Trasimeno, Közép-Olaszországban fekszik, Umbria régióban, és az ország egyik legnagyobb tava. A Lago di Trasimento - Tengerszint feletti magassága: 270 méter, Területe: 128 km², Hosszúsága: 8 km, Szélessége: 5 km, Átlagos mélysége: 5 méter, Legmélyebb pontja: 8 méter.. Trasimeno tó az olasz nagy tavaktól eltérően egy sekély vízű tó, sáros, halban gazdag, beleértve a csuka, ponty, compó is megtalálható benne. A tó kör alakú, átlag mélysége 5 méter. Olaszország negyedik legnagyobb tava, alacsony dombok és lágyan hajló földek között terül el. A tavat még a rómaiak kezdték el lecsapolni, de ma a víz már saját törvényei szerint apad. Nem ömlik bele és nem ered belőle jelentős folyó, vize a csapadéktól és a környező települések vízigényének megfelelően ingadozik. Mintegy 30 kilométerre a tótól keletre halad el a Tevere folyó, de a tótól hegyek választják el. A latinul Trasimenusnak nevezett tó mellett nyert csatát a Római Köztársaság seregei ellen Kr. e. 217-ben Hannibal. A Trasimeno tó ma nagyon kellemes üdülőhely, amely alkalmas fürdésre, horgászásra, pihenésre.

16.  Bolsenai Tó - Lago di Bolsena -- (Itália) - 85,40 pont.A Lago di Bolsena egy vulkanikus eredetű kráter tó, közép Itáliában, az olasz Lazio tartományban, Rómától 55 kilométerre északra. A Lago di Bolsena - Tengerszint feletti magassága: 180 méter, Területe: 113 km², Hosszúsága: 15 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 80 méter, Legmélyebb pontja: 160 méter.. Római történelmi feljegyzések azt mutatják, a Vulsini vulkán tevékenysége alakította ki a tavat. A tó ovális alakú mint jellemzően a kráter tavak. A hosszú tengelye ellipszis, ami észak-déli irányban áll. A tó hosszú történelmi hagyományokkal rendelkezik. A rómaiak nevezték Lacus Volsinii-nek, alkalmazkodva az etruszk névhez, ami Velzna volt. Az etruszk eredetű Bolsena az azonos nevű tó partján fekszik, Itália egyik műemlékekben és természeti szépségekben gazdag kereszteződési pontján, Lazio, Toscana és Umbria között. A Bolsenai tó jelenleg nagy turisztikai látványosság és számos idegenforgalmi létesítménnyel rendelkezik, többnyire a kempingek, falusi turistaházak és szállodák állnak a tó körül.

17.  Braccianói Tó - Lago di Bracciano -- (Itália) - 85,30 pont.A Lago di Bracciano egy vulkanikus eredetű tó, közép Itáliában, az olasz Lazio régióban, 32 kilométerre északnyugatra Rómától. Ez a második legnagyobb tava a régiónak a Bolsenai tó után. A Lago di Bracciano - Tengerszint feletti magassága: 160 méter, Területe: 57 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 50 méter, Legmélyebb pontja: 160 méter.. A tó köszönheti eredetét egy intenzív vulkáni tevékenységnek, ami 50 ezer évvel ezelőtt történt és amely létrehozta a tavat. A fő magma kamra a jelenlegi tó közepén helyezkedett el. A Lago di Bracciano kráter tó. Néhány kisebb kráter még mindig felismerhető a tó körül, és a közvetlen közelében is. Három város határos a tóval: Bracciano, Anguillara Sabazia, és Trevignano Romano. A tó egy fontos turisztikai attrakció Róma közelében. A tó szolgál ivóvíz tározóként is a római városnak, így már ellenőrzés alatt áll 1986 óta annak érdekében, hogy szennyezések elkerüljék a vízét. A Motorcsónak használata szigorúan tilos, valamint a központi csatornarendszer épült az összes határos város annak érdekében, hogy elkerüljék a víz szennyezését. Ez teszi Bracciano tavat az egyik legtisztább Olaszországi tóvá. Az elmúlt években a tó és környéke védelmére hoztak létre egy regionális parkot, a - Parco Regionale del complesso lacuale di Bracciano.

18.  Plitvicei Tó - Plitvička Jezera -- (Horvátország) - 85,20 pont.A Plitvicei-tavak, horvátul: Plitvička Jezera, Horvátországban található Tó rendszer. Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A Nemzeti Park 1979-töl az UNESCO Világörökségi listáján is megtalálható. A Plitvička Jezera - Tengerszint feletti magassága: 600 méter, Területe: 10 km², Hosszúsága: 7 km, Szélessége: 1 km, Átlagos mélysége: 11 méter, Legmélyebb pontja: 35 méter.. A tavak Karlovactól 75 km-re fekszenek. A Mala Kapela és a Plješivica hegy vonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tó rendszert hoztak létre. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen 10 km². A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. Területén több védett állat faj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. 1979-ben a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára.

19.  Ohridi Tó - Ohridsko Jezero -- (Makedónia, Albánia) - 85,10 pont.Az Ohridi-tó, Macedónul: Ohridszko Jezero, a Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb tava Macedónia és Albánia határvidékén fekszik. A tó területének 80%-a Macedoniához, 20%-a Albániához tartozik. Az Ohridsko Jezero - Tengerszint feletti magassága: 700 méter, Területe: 358 km², Hosszúsága: 30 km, Szélessége: 15 km, Átlagos mélysége: 155 méter, Legmélyebb pontja: 300 méter.. A tó sajátos ökoszisztémával rendelkezik, eddig több mint kétszáz csak itt honos endemikus fajt írtak le, s ennek köszönhetően 1979-ben az Ohridi-tó felkerült a UNESCO természeti világörökségi listájára, amelyet 1980-ban Ohrid-régió elnevezéssel kiterjesztettek Ohrid és környéke történelmi és kulturális emlékeire. Az Ohridi-tó – a Bajkál-tóhoz hasonlóan – rendkívül sajátos ökoszisztémával rendelkezik, az itt élő fajok mintegy fele endemikus, azaz csak az Ohridi-tóban honos. Eddig több mint kétszáz endemikus fajt írtak le a fitoplanktonoktól az algákon, a laposférgeken és a puhatestűeken keresztül a gerincesekig. A tó törékeny ökoszisztémáját erősen veszélyezteti a turizmus és a part menti települések növekvő lakossága. Az 1980-as évek óta évente 200 ezren keresik fel a tó macedóniai oldalát. Az ellátásukra kiépülő szolgáltató- és vendéglátó-ipari épületek a tó elszennyezése mellett folyamatosan pusztítják a madár- és hal- populáció élet teréül szolgáló nádasokat.

20.  Shkodrai Tó - Skadarsko Jezero -- (Montenegro, Albánia) - 84,80 pont.

  

A Shkodrai-tó, szerbül: Skadarsko Jezero, a Balkán-félsziget legnagyobb tava Albánia és Montenegró határvidékén, nagyon közel, mindössze néhány kilométerre az Adriai-tengertől.  A tó 60 %-a Montenegróhoz, 40 %-a Albániához tartozik. A Skadarsko Jezero - Tengerszint feletti magassága: 10 méter, Területe: 500 km², Hosszúsága: 45 km, Szélessége: 17 km, Átlagos mélysége: 20 méter, Legmélyebb pontja: 60 méter.. A Shkodrai-tavat Montenegró felől a Dinári-hegység karsztvidéke, a Lovćen hegységek, Albánia felől az Albán Alpok, a Tarabosh-hegy, illetve délről a Shkodrai-síkság fogja közre. Jelentősebb, a partvidéken fekvő települések: Montenegróban Virpazar, Seoca, Murići, Albániában a tó névadó települése, Shkodra. A tó faunája rendkívül gazdag, Európa egyik leggazdagabb vízimadár-rezervátuma. Mintegy kétszázhetven madárfaj él itt, köztük sirályok és gémek, valamint a kontinens egyik utolsó pelikánközössége. Hasonlóan gazdag a tó halfaunája, különösen ponty-, küsz- és angolnaállománya. A tó montenegrói részén, mintegy 40 ezer hektáron 1983-ban nemzeti parkot alakítottak ki. Az Albán oldalon egy 23 ezer hektáros területet 2005 novemberében nyilvánítottak természetvédelmi területté..

21.  Ladoga Tó - Ozero Ladoga -- (Oroszország) - 84,70 pont.A Ladoga-tó, oroszul: Ozero Ladoga, Oroszország észak-nyugati részén található, egy édesvizű tó Karéliában és a Leningrádi területen, a nagy Szentpétervártól körülbelül 50 km-re északkeletre. Területe 17 600 négyzetkilométer. Ez Európa legnagyobb tava, a Föld 15 nagy édesvíz-tartalékának egyike. Az Ozero Ladoga - Tengerszint feletti magassága: 110 méter, Területe: 17 700 km², Hosszúsága: 219 km, Szélessége: 138 km, Átlagos mélysége: 55 méter, Legmélyebb pontja: 235 méter.. A tóba 32 kisebb folyó ömlik, de vizét csak egyetlen folyó, a Néva vezeti le. A Ladoga-tó észak-nyugati részén található a Valaam-sziget csoport (Valaamszkije osztrova), mely a Valaam-szigetből és több mint: 50 kisebb szigetből áll. A központi szigeten lévő Valaam-kolostort a 14. században alapították és 1715-ben I. Péter parancsára újították fel. Évtizedeken át ez volt Oroszország egyik kulturális és vallási központja, melyet a cárok és az orosz egyház egyaránt támogatott. Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági és az ipari tevékenység jelentős környezeti károkat okozott a tónak. A tó megmentése egy nagyon fontos környezeti feladat.

22.  Bajkál Tó - Ozero Bajkal -- (Oroszország) - 84,60 pont.

   

A Bajkál-tó, oroszul: Ozero Bajkal, azaz "Gazdag tó". A Bajkál tó Oroszország keleti területén, már az Ázsiai részén fekszik, a Jenyiszej folyó vízgyűjtő területén, Dél-Szibériában található. A legközelebbi nagyváros hozzá Irkutszk. Az oroszok még ma is "Tengerként" emlegetik, a burjátok és a mongolok pedig sokszor "Dalaj-Nor", vagyis "Szent Tenger" néven. A világ legmélyebb tava, vize a Föld édesvíz készletének egyötödét teszi ki. A tavat és környező területet egyedi öko szisztémájára tekintettel 1996-ban felvették a világörökségek közé. Az Ozero Bajkal - Tengerszint feletti magassága: 455 méter, Területe: 32 000 km², Hosszúsága: 636 km, Szélessége: 80 km, Átlagos mélysége: 750 méter, Legmélyebb pontja: 1642 méter.. A tó kora körülbelül 30 millió év, amivel a Föld egyik legöregebb tava. A tó egy hasadék völgyben, a Bajkál-árokban alakult ki. A tó vizének jellegzetessége, hogy nagyjából: 40 m-ig átlátszó. A vize rendkívül jó minőségű, magas az oxigén tartalma, alacsony az ásványianyag tartalma. A szovjet időkben papír gyárat építettek a tó partjára, melyet napjainkban zártak be, így már nem szennyezi a tó vizét. A tó januárban befagy, majd májusban felenged. Augusztusban a víz hőmérséklete 12 °C, de a partoknál előfordul, hogy a 20 °C-ot is eléri. A szél által keltett hullámok akár 5 méter magasak is lehetnek. A tónak rendkívüli gazdag és változatos élővilága van. Kb. 1200 állat- és 600 növényfajnak ad élőhelyet. A Bajkál tó körül máig érintetlen őserdők terülnek el, az itt élő emberek békében és harmóniában élnek a számukra tengerként tisztelt víz tömeggel.

23.  Balaton - Platten See -- (Magyarország) - 84,40 pont.

  

A Balaton, becenevén: „Balcsi” vagy „a magyar tenger”, latinul: Lacus Pelso, németül: Plattensee. A Balaton tava Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Típusa a Fertő-tóhoz és a Velencei-tóhoz hasonlóan szikes tó, ezek Eurázsia legnyugatabbra fekvő ilyen jellegű tavai. A Balaton - Tengerszint feletti magassága: 105 méter, Területe: 594 km², Hosszúsága: 77 km, Szélessége: 14 km, Átlagos mélysége: 2 méter, Legmélyebb pontja: 12 méter.. A Balaton és környéke Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe, 2004-ben elnyerte az Örökségünk – Somogyország Kincse címet is. A tó környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók. A tavon minden évben megrendezik a Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt. A Balaton Európa-hírű természeti kincsünk, Magyarország legnagyobb tava. A tó hőmérséklete nyaranta sokszor meghaladja 30°C-ot, gyakran a eléri a 31-32°C-ot. A tó déli partja sík, itt a parton sekélyebb a víz, ezért nyáron hamarabb és jobban felmelegszik. Az északi part dombos, a Bakony erdő-borította hegyei emelkednek, itt egy kicsit mélyebb és kicsit hidegebb a víz. A Balaton-felvidék napsütötte lejtőin sok szőlőt és gyümölcsöt termesztenek. Nyáron a kellemes időjárás, az északnyugati szelek által terelgetett vitorlások, a harmonikus szépségű táj megnyugtató hatással van a pihenő emberekre.

24.  Fertő Tó - Neusiedler See -- (Magyarország) - 84,30 pont.A Fertő tó, németül: Neusiedler See, Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található, egy lefolyástalan tó. A Fertő tó Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. A Fertő tó sztyepptó, azaz síkvidéki, szikes, sós állóvíz, sótartalma 33-szorosa a Balatonénak. A tó területén Ausztria és Magyarország osztozik, 80 %-a osztrák, 20 %-a magyar terület. A Fertő tó - Tengerszint feletti magassága: 115 méter, Területe: 310 km², Hosszúsága: 36 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 0,8 méter, Legmélyebb pontja: 1,8 méter.. A tó nevét adó „Fertő” szó már rég feledésbe merült jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely volt. Ez részben ma is igaz, mert a magyar rész vízfelületének 4/5-ét, az osztrákénak felét nád fedi.  Partvidéke a magyarországi Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és az ausztriai Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként a Fertő tó a világörökség része. A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb álló vize, az életkora mintegy 20 ezer éves. A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava. Hőmérséklete nyaranta sokszor eléri a 28-30 °C-ot, így egy igazán nagyon kellemes nyaraló és fürdő tó..

25.  Velencei Tó - Velencei See -- (Magyarország) - 84,20 pont.A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, az ország középső részén fekszik. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. A Velencei tó - Tengerszint feletti magassága: 102 méter, Területe: 25 km², Hosszúsága: 10,8 km, Szélessége: 2,5 km, Átlagos mélysége: 1,2 méter, Legmélyebb pontja: 2,8 méter.. A tó felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,2 méteres mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete nyaranta elérheti a 30-32 °C-ot is.. A Velencei-tó ásványi anyagokban, nátrium és magnézium anyagaiban gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas. A Velencei-tó környékén, a tónak az északi nádasokkal övezett partján található a Velencei-tavi madár rezervátum, amely egy nagyon gazdag és változatos madár világgal rendelkezik.