"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Délinap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Karácsonyi vásárok Európa városaiban - Bíró Csaba

2014.03.01 20:48

 

Európa legszebb karácsonyi vásárai.

Az ünnepek közeledtével megnyitják kapuikat a karácsonyi vásárok. Gyömbér, forralt bor, narancs, fahéj és mézeskalács illata lengi be a levegőt, helyi kézművesek árulják portékáikat, a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják a látogatókat. A karácsonyi vásárok története Ausztriában és Németországban gyökerezik, de mára a világ számos pontján klasszikus és kihagyhatatlan úti céllá váltak a turisták körében. Nézzünk meg 10 hangulatos Európai karácsony vásárt.

    

Európa 12. Legszebb Karácsonyi Vására

  1.  Wien - Bécs  "Ausztria"  --  A Császárváros adventi pompában  

--  A karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van Ausztriában. Az első vásárokat Bécsben tartották - a legenda szerint több mint hét évszázaddal ezelőtt -, és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek a helyiek és az ide látogató turisták körében egyaránt. Az osztrák főváros legnagyobb és leghíresebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt.
--  A hagyományos Wiener Adventzauber (Bécsi Adventi-varázslat) nevű karácsonyi vásár alkalmából a Rathausplatz fénylő mesevilággá változik. A körülbelül 150 stand karácsonyi ajándékokat, fenyődíszeket, édességeket és meleg italokat kínál. A környező fák pedig ünnepi díszben csillognak és fényárba borítják a környéket.
--  A karácsonyi pompában tündöklő Rathausplatzon felállított közel százötven standnál forró ételek és italok, kézműves termékek és karácsonyi dekorációk széles választéka várja a látogatókat. A főtéri vásárral egy időben városszerte húsz adventi vásár nyílik meg. Érdemes megnézni a Schönbrunni Kastély előtti karácsonyi vásárt és az Altwiener Christkindlmarktot a Freyungon.
--  A Bécsi Christkindlmarkt am Rathausplatz nyitva tartása: November 16. - December 24.

  2.  Budapest  "Magyarország"  --  Varázs a Budapesti belvárosban   

--  A legnagyobb magyar karácsonyi vásár a Budapesti belváros szívében, a Vörösmarty téren található. A hangulatos tér megtelik ínycsiklandó illatokkal és egyedi népi- és iparművészeti termékekkel. Az első karácsonyi vásárt 1999-ben rendezték a Vörösmarty téren, az Európai városok adventi vásárainak mintájára. Mára nagyon népszerűvé vált, nem csak a Budapestiek kedvelik, de az idelátogató turisták is szívesen látogatják.
--  A hagyományos gasztronómiai ínyencségek mellett az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kultúrális események. A vásár kísérő programjaként különböző hagyományőrző együttesek, táncosok, zenészek, énekesek szórakoztatják a látogatókat. A tér berendezése minden évben megújul, a kézműves vásár, a vendéglátó pavilonok és a házikók egy különleges varázskertet ölelnek maguk körül, ahol mesés hangulat várja a kicsiket és nagyokat.
--  A Budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár nyitva tartása: November 27. – December 31.

  3.  Prága  "Csehország"  --  A Prágai mesés cseh karácsony   

--  A Prágai karácsonyi vásár a Csehországi fővárosban nemcsak felejthetetlen esemény, de kiváló lehetőség a cseh karácsonyi hagyományok, a hangulat, az ételek és az italok felfedezésére. A legnagyobb és legismertebb karácsonyi vásárt az Óváros Főterén tartják, ilyenkor a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a világ egyik legszebb terét.
--  A faházikók között sétálva gyönyörködhetünk a különféle kézműves termékekben és a csábító karácsonyi dekorációkban. Kóstolhatunk tradicionális ételeket és italokat, hatalmas szelet sült sonkát, sült kolbászokat, édességeket és a forralt bor mellett megízlelhetjük a híres cseh söröket is.
--  A Prágai karácsonyi vásár nyitva tartása: November 30. – Január 12.

  4.  München  "Németország"  --  Jézuskapiac a Marienplatzon  

--  A legismertebb Müncheni karácsonyi vásár a Marienplatzon lévő Christkindlmarkt (Jézuskapiac). A Müncheni Christkindlmarkt a hagyomány szerint mindig is egy ún. „árupiac” volt és marad is. Napjainkban is még erre fektetik a szervezők a hangsúlyt, ezért az összesen 156 bódé közül csak 17 forraltbor árus és 12 delikátesz üzlet található.
--  127 eladó ezzel szemben karácsonyfadíszeket és fajátékokat, Jézus születését megelevenítő karácsonyi jeleneteket (fából faragott díszlettel, bábukkal = Weihnachtskrippe), művészi szőtteseket, kötött- és szőrmeárut, gyertyákat, kerámiát, sütőformákat, zenei árucikkeket, mézet, gyümölcskenyeret és egyebeket árusít. Freyungon.
--  Egy üvegfúvó betekintést enged a munkájába és egy famaratással festő elkészíti a kívánság szerint díszitett kenyérvágó fadeszkát. Az idei piacon partnerként vesz részt Kiev, ez a stand az orosz karácsonyi piac portékáit mutatja be. Egy segélyekre gyűjtő stand is van. Kicsit hátrébb a Marienplatztól, a régi Marhapiac (Rindermarkt) területén van a Krippenmarkt, ahol a betlehemi pajták és azokhoz szükséges figurák nagy választáka közül lehet válogatni.
--  A Müncheni Christkindlmarkt am Marienplatz nyitva tartása: November 16. - December 24.

  5.  Erfurt  "Németország"  --  A történelmi karácsonyi hangulat   

--  Németország legrégebbi és Türingia tartomány legnagyobb adventi vására az Erfurtban zajló karácsonyi vásár. A középkori mesevilág hangulatát idéző vásárhelyszínnek kiemelkedő látványossága a 25 méter magas, több ezer gyertyával díszített karácsonyfa és a 12 méter magas karácsonyi piramis, amely kézzel faragott életnagyságú figurák segítségével mutatja be Erfurt város történelmét.
--  A gyerekek számára a varázslatos mesebeli erdő teszi felejthetetlenné az élményt. A vásár területén több mint 200 faházikó várja többek között a forralt bor és a hagyományos türingiai ételek kedvelőit.
--  Erfurt karácsonyi vásár nyitva tartása: november 26. – december 22.

  6.  Nürnberg  "Németország"  --  A legfényesebb karácsonyi vásár   

--  Európa egyik legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárát Nürnbergben rendezik: 1628 óta. Ilyenkor a város főtere és az egész óváros fényárban úszik, a macskaköves utcákat pedig árusok tömkelege árasztja el, akik hagyományosan piros-fehér csíkos faházakban kínálják portékáikat. Úgy tartják, itt vásárolhatunk a világ legkülönlegesebb színű és formájú gyertyáiból.
--  Az adventi vásár évente több mint kétmillió látogatót vonz a világ minden pontjáról. A gyönyörű kivilágítás, a klasszikus nürnbergi édes mézeskalács, a sült kolbász és a forralt bor illata felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg a karácsonyi vásárok kedvelőit.
--  A Nürnbergi karácsonyi vásár nyitva tartása: november 29. – december 24.

  7.  Bolzano  "Olaszország"  --  Az Alpesi tematikus karácsony   

--  Karácsony közeledtével az észak olasz Bolzano belvárosa ünnepi díszbe öltözik. Az Alpesi város hagyományos vásárnak a Piazza Walther ad helyet, kiegészülve számos kézműves vásárral a város több pontján, ahol helyi árusok kínálják fa, fém, üveg vagy kerámia felhasználásával készült portékáikat.
--  A fényárban úszó Piazza Walther különleges adventi hangulata csaknem két évtizede látogatók ezreit vonzza a világ minden tájáról. Olaszország egyik legfontosabb eseményének tartott karácsonyi vásár legfőbb érdekessége, hogy minden évben egy adott téma köré épül.
--  A Bolzanoi karácsonyi vásár nyitva tartása: November 29. – Január 6.

  8.  Trento  "Olaszország"  --  Az Alpesi elbüvölő karácsonyi világ    

--  Trento, németül Trient, Trident egy festői észak olasz város az Adige folyó völgyében Trentino-Alto Adige régió fővárosa. Az Trentói adventi vásár - melyet az Itáliai alpesi vidék egyik legelbűvölőbb karácsonyi vásáraként tartanak számon - november 22. és december 24. között tart nyitva.
--  A város antik falai ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek karácsonyi díszek, angyalkák, gyertyák, szobrok, virág-kompozíciók, ünnepi édességek és ízletes helyi különlegességek vásárlására invitálják a járókelőt. Akik éhesen érkeznének a síelésből vagy csak egyszerűen ínyencek, azok a "I Sapori del Mercatino" (A Vásár Ízei) néven kulináris sétát tehetnek. Idén 15 hagyományos Trentinói terméket kínáló stand ajánl kóstolókat.
--  A Trentoi karácsonyi vásár nyitva tartása: November 22. – Január 6.

  9.  Colmar  "Franciaország"  --  Az Elzászi tündérország karácsonya   

--  Colmar városában már a XVI. század óta hagyománya van a karácsonyi vásárnak. A Franciaország észak-keleti részén fekvő városka ilyenkor csodálatos diszbe kerül, ünnepi díszbe öltöznek az óváros különleges, középkori házai és az árusok finom fahéj, méz és vanília illattal csalogatják a vásárlókat. A város területén öt adventi vásárt is rendeznek egy időben.
--  A több mint száz standból álló vásári forgatagban kóstolhatunk elzászi ételeket és italokat, megcsodálhatjuk az üvegművesek, fafaragók és ötvösök portékáit. A gyerekeknek is számos élményt kínál a vásár: körhinta, karácsonyi manók, interaktív betlehemezés, mézeskalácsok és egy hatalmas postaláda is várja a lelkes apróságokat, akik itt fel is adhatják a Mikulásnak szánt leveleiket.
--  A Colmari karácsonyi vásár nyitva tartása: November 22. – December 31.

  10.  Strasbourg  "Franciaország"  --  Az Elzászi kultúra és a karácsony   

--  Strasbourg észak-kelet Franciaország egyik híres nagyvárosa. A Strasbourgi karácsonyi vásárt, a híres Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először, ettől kezdve minden évben látogatók ezreit vonzza. Itt mindenki megtalálja a kedvére valót: ízletes mézeskalácsok, pék-, és cukrászsütemények valamint forralt borok változatos kavalkádja várja a gasztronómia szerelmeseit. Ezen kívül karácsonyi dekorációkat és fagyöngyből készült ajtódíszeket is vásárolhatunk.
--  A vásár érdekessége, hogy számos esemény, koncert és kiállítás lesz az adventi időszak alatt, melyek során megismerkedhetünk a hamisítatlan elzászi kultúra érdekességeivel.
--  A Strasbourgi Christkindelsmärik nyitva tartása: November 22. – December 31.

  11.  Stockholm  "Svédország"  --  Az Északi fények karácsonya    

--  Stockholm a Svéd főváros egyik legismertebb karácsonyi vásárát az óvárosban (Gamla stan) rendezik meg és hagyományos svéd finomságaival várja a látogatókat. A svédeknél a karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van. A négy legismertebb helyszínen kívül rendeznek vásárokat iskolákban, múzeumokban és képcsarnokokban is.
--  A feldíszített pavilonok között sétálva megkóstolhatjuk a finom fűszeres húsokat, a mandulás-mazsolás forralt bort és a mézes süteményeket is. Vásárolhatunk karácsonyi koszorúkat, díszeket, fafaragványokat és mézből készült gyertyákat is. Érdekesség, hogy a stockholmi szigetvilág szinte mindegyik szigetén tartanak adventi vásárokat, melyeknek fő témája a tenger és a vízi világ.
--  A Stockholmi Gamla stan karácsonyi vásár nyitva tartása: November 23. – December 23.

  12.  Tallin  "Észtország"  --  Az Észt mesevilág karácsonya   

--  Tallinn Észak-Európa egyik legősibb városa, Észtország fővárosa és az UNESCO Világörökség része. Karácsonyi vására a város jellegéből adódóan igazi középkori hangulatot kínál, mintha vissza repültünk volna az időben. Az óváros szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája, körülötte kis kunyhók várják a látogatókat kézműves termékekkel, hagyományos észt étel és ital különlegességekkel és hó szobrokkal.
--  A gyermekek kedvence a mini állatkert, ahol nyulakat, kecskéket, pónikat és bárányokat simogathatnak. Természetesen a vásár idején tiszteletét teszi rénszarvasaival a Mikulás is.
--  A Tallinni karácsonyi vásár nyitva tartása: November 22. – Január 8.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Wien "Bécs" -- Talán a legszebb és leghíresebb

Bécs a magyarok számára is az egyik legkedveltebb, amely az adventi időszakban, november közepétől egészen karácsonyig mesebeli várossá válik. Bécs legszebb terei varázslatos karácsonyi vásárrá alakulnak át. A karácsonyi pékségek és a forró puncs illata egy igazi és hamisítatlan elő karácsonyi hangulatot kelt.

  

--  A hagyományos: "Wiener Adventzauber" - "Bécsi adventi varázslat" nevű karácsonyi vásár alkalmából a Rathausplatz fénylő mesevilággá változik. A körülbelül 150 stand karácsonyi ajándékokat, fenyődíszeket, édességeket és meleg italokat kínál. A környező fák pedig ünnepi díszben csillognak és fényárba borítják a környéket. A gyermekek számára különösen gazdag itt a kínálat.

--  Innen nem messze található a Kunsthistorisches és a Naturhistorisches Museum közötti Maria-Theresien-Platzon a karácsonyi falu. Itt az adventi időszakban több mint 70 stand szolgál hagyományos kézműves alkotásokkal és eredeti ajándékötletekkel. Az előkarácsonyi időszakban főleg a fiatalabbak által kedvelt találkozóhely a romantikus karácsonyi falu a régi kórháznál (Altes AKH).

--  Az Altwiener Christkindlmarkt (bécsi karácsonyi vásár) a belvárosi Freyung téren hagyományhű esemény. Már 1772-ben volt itt karácsonyi vásár, ma kézműves alkotások, üvegdíszek, hagyományos jászolok és kerámiák kaphatók. Délután 4-től ünnepi hangulatú adventi zene tölti be a teret. Néhány lépésre onnan az Am Hof adventi vásáron igényes kézműves alkotásokat vásárolhatunk.

--  A Schönbrunni kastély díszudvarában rendezett kulturális és karácsonyi vásár romantikával kecsegtet a császári kulisszák között, majd karácsony után átalakul újévi vásárrá. A hangulatos piacon hagyományos kézműves termékeket, kézi készítésű karácsonyi díszeket találhatunk, karácsonyi koncerteket hallgathatunk meg, a gyermekeket pedig gazdag gyermekprogram és egy karácsonyi műhely várja. Ugyancsak császári környezetben rendezik meg az adventi vásárt a Belvedere kastély előtt.

--  A Karlsplatzon rendezett karácsonyi vásárban különösen a gyerekek találják meg számításukat. A számtalan gyermekprogram mellett elsősorban kézműves termékeket kínálnak itt. A vásár 2013-ban ünnepli 20. jubileumát. A spittelbergi karácsonyi vásár idillikus kis utcáin is sok standon árulnak kézműves termékeket, de számos kulináris ajándékötletet is meríthetnek innen a látogatók.

--  Élmény dúsnak ígérkezik az óriáskerék előtti téren rendezett téli vásár is. Január 6-ig élményutazásokat rendeznek gyermekek számára, élőzenét hallgathatunk, és vidám showműsorokat élvezhetünk. 2013-ben először rendeznek karácsonyi vásárt a Stephansplatzon. Az előtérben itt a bensőségesség és a hagyománytisztelet áll, a 26 stand csúcsminőségű osztrák termékeket kínál eladásra. Idén a Naschmarkton is megrendezik az első kicsi, de szép karácsonyi vásárt.