"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Ciprus, Kiprosz, a szerelem szigete - Georgios Samolis

2014.02.07 18:56

 

Ciprus-Kiprosz, a szerelem szigete.

Ciprus szigete, ahol Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője a legenda szerint kilépett a tenger habjaiból, még ma is szétválaszthatatlan a mítosz és a valóság. Az élő monda világ szerves része a minden napoknak, amelyet mi is személyesen tapasztalhatunk, ha elutazunk Ciprusra, ahol mindenkit rabul ejt a pillanatonként változó táj. Hegyvidék szikár csúcsokkal, lágy dombokkal, mély völgyekkel, termékeny, zöldellő síkságok és körös körül a tenger. Csend és nyugalom, régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralást.

 

Ciprus Fekvése

--  Ciprus, görögül: Kíprosz, törökül: Kıbrıs állam, hivatalos nevén a Ciprusi Köztársaság, görögül: Kipriakí Dimokratía, törökül: Kıbrıs Cumhuriyeti. Ciprus egy szép és bájos szigetország a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre. Ciprus területe: 5 895 km², lakossága: 860 000 fő. Ciprus így Szicília és Szardínia szigete után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete.
--  A sziget földrajzi szempontból Ázsiához tartozik, mivel az ázsiai kontinentális talapzaton található, addig az ország kulturális és politikai szempontból is Európa része. Az ország fővárosa Nicosia, mely a sziget középső részén található, s amelyet a szigethez hasonlóan kettéoszt a déli, szabad és főként görög-, illetve az északi, Törökország által megszállt Törökök lakta részeket elválasztó Zöld vonal.
--  A megszállt területeken 1983 óta létezik a csak Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár állam. Nem része Ciprusnak a szigeten fekvő két brit szuverén támaszpont, Akrotíri és Dekélia, területük összesen 254 km². A Tróodosz-hegység a sziget területének középső részén emelkedik, legmagasabb pontja: Ólimbosz 1953 méter, egyben Ciprus legmagasabb pontja is..
--  Ciprus 2004. május 1. óta az Európai Unió tagja, 2008. január 1-jén pedig csatlakozott az Eurózónához is. A hivatalos nyelv a görög és a török. Az általánosan elterjedt idegen nyelv az angol, így gyakorta az vendéglők étlapja is angol nyelvű.


 

Ciprus Éghajlata és Élővilága

--  Cipruson az éghajlat jellegzetesen mediterrán, a nyugati parton szubtrópusi-mediterrán, meglehetősen meleg és száraz. Ciprusnak egész évben nagyon kellemes az éghajlata, a sziget átlag hőmérséklete: 22 °C, a nyári átlag: 30 °C, a téli átlag: 16 °C. Átlagosan egy évben 3362 órát süt a Nap Cipruson. A sziget kellemes éghajlata miatt szinte egész évben látogatható. A nyár nagyjából 8 hónapon át tart: áprilistól-novemberig.
--  A ciprusi nyár nagyon meleg és száraz, csapadék szinte egyáltalán nincs, akár 3 hónapig sem esik az eső. A csapadék főleg november és március között, olykor villámlással, mennydörgéssel kísért zivatarok formájában esik. Havazás csak a hegyekben fordul elő, a tengerparti övezetben sosem fagy. Az enyhe tél általában márciusban gyorsan csap át a nyárba. A Tróodoszon a magasabb területeken az éghajlat kontinentális.
-- Az sziget alacsonyabb fekvésű vidékein pálmafa, olajfa, szentjános kenyérfa, tamariszkusz, eukaliptusz, ciprusfa, és akácfa nő. A hegyek jellemző fái az aleppói fenyő, magyaltölgy és nyárfa, illetve a Tróodosz-hegység nyugati részén a cédrusfa. A hegycsúcsok közelében boróka és feketefenyő él. Tavasszal a következő virágok teszik színessé a szigetet: királyné gyertyája, szuhar, jácint, nárcisz, ciklámen, bazsarózsa, pipacs, leander, rekettye.
-- A sziget legnevezetesebb állatai a Larnakai- és Akrotiri-sóstónál telelő flamingók. A Tróodosz-hegységben őshonos a ciprusi vadjuh. A hegyekben kis számban található barátkeselyű, ölyv, karvaly, vándorsólyom és vörös vércse. Szintén a Tróodosz-hegység területén él a sziget egyetlen mérgeskígyó faja a Levantei vipera.
--  Az embernek a szigeten történt megjelenésének idején, 10-12 ezer évvel ezelőtt még élt ott a ciprusi törpe víziló: Hippopotamus minor, amely akkoriban halt ki. Ez a faj az ún. Messinai sókrízis után szorult a szigetre, a Földközi-tenger kiszáradása, majd újra víz alá kerülése után csakúgy, mint faj rokonai: Krétára, Máltára, Szicíliára.
--  Ciprus az európai madárvonulás egyik fő útvonalára esik. Madarak milliói szállnak le a szigeten a vonulási időszakban  természetvédelmi szervezetek erőfeszítései és a helyi hatóságok erősen korlátozott fellépése ellenére évente több millió énekesmadár esik áldozatul a lakosság körében elterjedt illegális vadászatnak. Lőfegyverek mellett hálókkal és lépvesszőkkel a fagyöngy terméséből főzött ragacsos anyaggal bekent és a bokrok ágaira erősített pálcikákkal ejtik zsákmányul a madarakat.
--  E tevékenység célja részben puszta szórakozás, de a zsákmány nagy részét az "ambepoulia" nevű étel elkészítésére használják fel, amelyet elterjedten fogyasztanak. Az ambepoluiát megkopasztott és bepácolt majd megsütött énekesmadarakból készítik el. E fajok Európában, Cipruson is védettek, elejtésük törvényellenes. Jelenleg Cipruson pusztítják el Európában a legtöbb védett madarat.Ciprus Történelme

--  Ciprus izgalmas történelme 10-12 ezer évre nyúlik vissza. A görög mitológia szerint a sziget körüli tengerben született Aphrodité, a szépség és szerelem istennője. Az időszámításunk előtt 1600 körül a Mükénéi kultúra hatása alá került, majd kereskedelmi kapcsolatokat alakított ki Egyiptommal.
--  Ciprus még Egyiptom perzsák általi meghódítása előtt a Perzsa Birodalom része lett, de Nagy Sándor hadjáratai nyomán felszabadult, később az egyiptomi Ptolemaida dinasztia uralta. i. e. 58 után a Római Birodalom bekebelezte. Megfordult itt Pál apostol is, első missziós útján. A római birodalom felosztása után 395-ben – egy rövid idejű arab hódítást leszámítva – a Bizánci Birodalom része volt..
--  Ma úgy van, hogy a szigetre érkezés után mindenki hagyja magát elvarázsolni az antik települések, római színházak, a Troodos-hegységben található kolostorok, freskókkal díszített, bizánci templomok és velencei várfalak látványától.. A kultúra rajongóit fantasztikus szabadtéri, zenei és színházi előadások is várják. Az élő mondavilág szerves része a mindennapoknak, amelyet mi is személyesen tapasztalhatunk, ha elutazunk Ciprusra. 
--  Cipruson mindenkit rabul ejt a pillanatonként változó táj. Hegyvidék szikár csúcsokkal, lágy dombokkal, mély völgyekkel, termékeny, zöldellő síkságok és körös-körül a tenger. Évi 340 napsütéses nap, átlátszóan tiszta, lágyan simogató tenger, ami idecsábítja a turistákat. A sziget lakóinak vendég szeretete mindig még további maradásra tart a szigeten...

       Ciprus Fővárosa         

  1.  Nicosia  
Nicosia - Lefkosia, a Ciprúsi sziget régi és mai fővárosát minden Ciprusra látogató turistának látnia kell. Nicosia: 225 000 lakosú nagyváros, Ciprus fővárosa és legnagyobb városa. Nicosia a Ciprusi sziget középső részén, a Kerínia-hegység és a Tróodosz-masszívum közötti sík területen található. Nicosia nagyjából az ország középpontjában fekszik, könnyen megközelíthető minden irányból, és rengeteg látnivalót rejteget az érdeklődők számára. Az éghajlat Nicosiában félszáraz szubtrópusi éghajlat. A vastag falakkal körülvett óváros egyedülálló a maga nemében, itt érdemes elkezdeni a várossal való ismerkedést. Az elbűvölő óvárost vastag erődfalak veszik körül, melyeket a velenceiek építettek a 16. században. A falakon belül történelmi múltú épületek, műemlékek, apró boltok, kávéházak és tavernák váltják egymást. Érdemes felkeresni a Nicosiai Ékszermúzeumot, a Ciprusi Érmetörténeti Múzeumot és a Körzeti Művészeti Központot. A Leventis Körzeti Múzeumot, amely lenyűgöző módon mutatja be a főváros történelmét, 1991-ben „Az év európai múzeumának” választották. Amikor gyalog nekivágunk az óvárosnak, az olyan, mintha időutazásra indulnánk. A keskeny utcákban öreg házakba botlunk, a viharok tépázta homokkő falakból gazdagon díszített erkélyek bukkannak elő, apró műhelyek mélyén iparosok űznek évszázados mesterségeket. A Laiki Geitonia, azaz Népi negyed egy olyan sétálóövezetté nyilvánított városrész, amelyet korhű módon renováltak, hogy megidézzék a régi szép időket. Nicosia óvárosának két főutcáján, a csak gyalogosok számára fenntartott Lidrán és az Onasagoroun egymást érik a különféle boltok. Nem szabad kihagyni a különleges Ciprusi Múzeumot sem, amely a sziget legfontosabb ciprióta történeti emlékeit és kincseit tartalmazza, a neolitikumtól a római korig.
-- Nicosia Látnivalói:. -Central Nicosia, -Old Nicosia, -Makariou Avenue, -Ledra Street, -Solomos Square, -Saint John Cathedral, -University of Cyprus, -Cypriot Archeological Museum, -Ethnographic Museum of Cyprus, -Cyprus Museum of Natural History, -Nicosia Municipal Gardens.

         Ciprus Tengerparti Városai          
            10 Város - 250 Kilométer            


  1.  Kerinia  
Kerinia -Kyrenia városa Ciprus Északi részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Kerinia egy: 25 000 lakosú város, a város ‑ csakúgy mint a közigazgatási kerület egésze ‑ az Észak-Ciprusi Török Köztársaság szakadár állam területén fekszik. Az 1974-es török megszállás után kialakult viszonyok miatt a városnak két vezetése van: a de facto török-ciprióta vezetés Keríniában, míg a görög-ciprióta vezetés nicosiai székhellyel működik. A város a sziget északi partvonalán, a Földközi-tenger partján, Törökországtól megközelítőleg 80 kilométeres távolságban fekszik. Délről a Kerínia-hegység határolja, amely a partvonallal megközelítőleg párhuzamosan, kelet-nyugati irányban nyúlik el. A település a sziget többi nagyvárosához hasonlóan fekvése és kikötője miatt mindig kedvelt célpontja volt a hódítóknak. A régészeti feltárások szerint a terület már Kr. e. 5800 körül is lakott volt. Árkádiai görögök számára fontos teleülés volt Kr.e. 1200‑1000 között, később pedig Corineum néven római településként létezett. A középkorban nem egyedülálló módon itt is megjelentek a bizánci, frank, velencei és oszmán hódítók. Ciprus a 16. században oszmán fennhatóság alá került, aminek idejére Kerínia veszített jelentőségéből. Az 1878-tól kezdődő brit uralom idején a várat ismét börtönként használták: 1950-ig itt tartották fogva az EOKA harcosait. A város 1974-es török megszállása után a görög lakosság a déli, szabad országrészbe menekült. Helyükre törökországi bevándorlók érkeztek.
-- Kerinia Látnivalói:. -Mediterran Sea, -Kyrenia Harbour, -Kyrenia Castle, -Kyrenia Port, -Kyrenia Beach.

  2.  Polis  
Polis város Ciprus Észak-Nyugati részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Polis egy: 3500 lakosú kisváros, egy békés tengerparti üdülőhely. A Polis görög szó jelentése "város", ami itt egy valóban régi, több ezer éves ókori várost jelent. Polis lakosságának nagy része: a halászatból, mezőgazdaságból, és turizmusból él. Nagy vonzerővel bír egész évben a sok neves hal-étterem, a tengeri sport létesítmények és hajó túrák sora. Polis közvetlen közelében fekszik a gyönyörű Akamas-félsziget, ami természetvédelmi terület, egy nemzeti park. A sziget észak-nyugati csücske az Akamas-félsziget a természetes vadon területe, ahol a fenyővel borított sziklák merítkeznek a türkizkék vízbe. Szaggatott partján sziklás részek, hegyfokokkal tarkított szakaszok és homokos öblök váltakoznak, a lélegzetelállító szépségű terület ősi békességet sugárzik. Az ösvények hálózata, köztük az "Afrodité", vagy az "Adonis" csodálatos látványt kínál a Földközi tengerre. A természetjáró túrák a tengerszint közeléből indulva szentjános-kenyérfa, masztix és eukaliptusz erdőkön át emelkednek a boróka és fenyőerdőkig. Az úton endemikus növényeket, például: ciprusi orchideát, tulipánt és sáfrányt láthatunk. Az Akamas-félsziget északi oldalán bukkanhatunk rá a legendás helyre, ahol maga Afrodité fürdőzött. A fürdő maga egy zöldellő környezetben, gyalog ösvényen megközelíthető barlang medencéje, mely fölé a sziklák és a fák vetnek árnyékot. A természetes fürdő hatását keltő barlang vizét egy sziklából fakadó forrás táplálja, ám a friss, hűvös vize nem iható és fürdeni sem megengedett. A mítoszok szerint Adonisz épp Cipruson, az Akamas félszigeten vadászgatott, amikor a forrást felfedezve itt szerette volna csillapítani szomját. A barlang medencéjében azonban szokásához híven épp Afrodité fürdőzött, akinek mezítelen testét megpillantva Adonisz első pillantásra beleszeretett. A forrás vizét sokáig a fiatalság forrásának is tartották. Afrodité fürdőjéhez kiépített gyalogösvény vezet, padokkal és pihenőhellyel kiépítve.
-- Polis Látnivalói:. -Central Polis, -Old Polis, -Polis Port, -Polis Beach, -Akamas Peninsula, -Aphrodite's Bath.

  3.  Pegeia  
Pegeia városkája Ciprus szigetének Nyugati oldalán fekszik gyönyörü természeti környezetben. Pegeia: 4000 lakosú városkája az Akamas félszigeten, a Coral Bay "Korall-Öböl" csodás környezetében fekszik, 15 kilométerre északra Paphos városától. A sziget északnyugati csücske az Akamas félsziget a természetes vadon területe, ahol a fenyővel borított sziklák merítkeznek a türkizkék vízbe. Szaggatott partján sziklás részek, hegyfokokkal tarkított szakaszok és homokos öblök váltakoznak, a lélegzet elállító szépségű terület ősi békességet sugárzik. Az ösvények hálózata, köztük az "Afrodité", vagy az "Adonis" csodálatos látványt kínál a Földközi tengerre. A természetjáró túrák a tengerszint közeléből indulva szentjánoskenyérfa, masztix és eukaliptusz erdőkön át emelkednek a boróka és fenyőerdőkig. Az úton endemikus növényeket, például ciprusi orchideát, tulipánt és sáfrányt láthatunk. A városkát egyre inkább felfedezte magának a turizmus, az utóbbi években sok apartman épült a város környékén. A strand része az öbölnek, sziklás és homokos, de van ahol betonozott, kényelmes strandolást biztosítva. Akik szeretik a hotelek nyújtotta szolgáltatásokat azok jó helyet választottak. Sok étterem és kávézó van a városka környékén.
-- Pegeia Látnivalói:. -Corall Bay, -Akamas Penisula, -Old Pelagia, -Central Pegeia, -Pegeia Beach, -Adonis Beach.

  4.  Paphos  
Paphos - Páfosz Ciprus Nyugati szélén és oldalán helyezkedik el, a Földközi-tenger partján fekszik. Paphos a Ciprusi sziget Nyugati részének turisztikai központja, a város lakossága: 35 000 főből áll. Az ország nagyobb, idegenforgalmilag is jelentős városai közül Páfosz a legnyugatabbi elhelyezkedésű település. A város a Világörökség részévé nyilvánított értékekkel rendelkezik. Paphos városát a több ezer éves ókori emlékei, strandjai, és a közelben fekvő természeti látnivalói miatt keresik fel legtöbben. A település körülbelül kétezer évvel ezelőtt a sziget központja is volt, innen kormányozták a környező régiókat. A város alapítása bizonytalan, a hagyomány szerint Knirasz király alapította, majd a 4. században Paphosz utolsó királya, Nikoklész alapította meg Nea-Paphoszt. Az ókorban Ciprus szigetét Paphoszról kormányozták, a sziget volt a római helytartó székhelye is. A sziget nyugati felének fővárosa a történelmi levegőjű Pafos, amely otthont ad a sziget második nemzetközi repülőterének is. A város két – mára összenőtt – részre választható szét: a Keleti, magasabban fekvő: Palea-Páfoszra, és a Nyugati, alacsonyabb, tengerparti: Nea-Páfoszra. Az üdülőváros központjában fekszik a hangulatos halászkikötő, mellette az erőd, körülöttük pedig szabadtéri kávézók és tavernák kínálják a friss, aznap kifogott halakból készült ínycsiklandó fogásokat.. Paphos fő turisztikai látványossága Aphrodité-sziklája, Paphos tengerpartján született a legenda szerint Afrodité istennő, és a mítosz nyomán évszázadokon keresztül híveinek ezrei keresték fel a szent helyet a környező országokból. A tengerbe szakadt hatalmas Afrodité-sziklát "Aphrodite Rock", a város jelképe, a sziklát Petra tou Romiou-nak is nevezik. A szigeten a mai napig él az a hagyomány, miszerint, ha valaki háromszor körbe ússza a hatalmas, part menti Afrodité-sziklát, örökké fiatal és szép marad. A strandot övező kőszirteket szerelmes üzenetek és szívekbe vésett monogramok ezrei díszítik.
-- Paphos Látnivalói:. -Old Paphos, -New Paphos, -Paphos Castle, -Paphos Port, -Odeon Amphitheatre, -Aphrodite Hills, -Aphrodite's Rock, -Aphrodité Beach, -Coral Bay.

  5.  Limassol   
Limassol - Lemesos Ciprus Dél-Nyugati részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Limassol város Ciprus második legnagyobb városa a: 100 000 fős lakosságával. A város a sziget déli oldalán, az Akrotiri-öbölben fekszik. Délről a Földközi-tenger északról a Tróodosz-hegység határolja. Limassol tengerparti elhelyezkedése és Nicosiához fogható nagysága miatt kiemelkedő szerepet játszik Ciprus életében. A várostól nyugatra található a Brit Királyi Légierő Akrotiri Légibázisa. Limassol, a hangulatos kozmopolita hangulatú város, amely a sziget legfőbb kikötője, továbbá a helyi borászati iparág központja, ráadásul lüktető tengerparti nyaralóhely is egyben. Limassol elsősorban azért olyan lüktető hangulatú város, mert lakói, a Lemesosiak imádnak szórakozni. Nem véletlen, hogy éppen itt rendezik meg a sziget két legfontosabb fesztiválját, a pünkösd előtti Karnevált, amikor egymást érik a jelmezbálok, a felvonulások és az ünnepségek, továbbá a szeptemberi Borfesztivált, amikor a helyi borászatok jóvoltából minden vendég annyi bort ihat, amennyi csak belé fér. A mai Limassol a sziget két, egykor legfontosabb királyvárosából, a településtől keletre fekvő Amathousból, illetve a nyugatra fekvő Kourionból alakult ki, amint az az alapos régészeti feltárásokból is látható. A varázslatos környezetben fekvő ókori Kourion Színházban manapság koncerteket és színházi előadásokat rendeznek nyaranta.. A Tróodosz-hegység Ciprus legmagasabb hegye, amelynek csúcs az Olimbos: 1952 méter magas. A hegy a Limassoli Kerületben, Limassol városától 35 kilométerre található. A hegyet, amin négy sípálya van: -Zeusz, -Aphrodité, -Héra, -Hermész néven üzemel. A hegyet január és március között általában hó borítja. Az Ólimbosz Limassolból autóval viszonylag könnyen elérhető – az év egy rövid szakaszában lehetővé teszi, hogy a sportolók egy napon belül síeljenek és megfürödjenek a tengerben. A hegy körül fut a hét kilométer hosszú Artemisz-ösvény, amely mind növényzet (feketefenyő erdő, több száz éves óriásfákkal), mind geológiai értékek szempontjából figyelemre méltó.
-- Limassol Látnivalói:. -Mediterran Sea, -Port of Limassol, -Limassol Marina, -Old Town, -Agora Square, -Kourion Greco-Roman Theatre, -Kolossi Castle, -Medieval Castle, -Mount Tróodos (1952 m).

  6.  Zygi  
Zygi község Ciprus Déli, középső részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Zygi község a: 3 000 fős lakosságával a déli terület közepén helyezkedik el, Limassol és Larnaca között. Zygi egy tipikus Dél-Ciprusi halászfalu, nyaranta azonban rendszeresen megtelik élettel és turistákkal, ugyanis szép tengerparti strandjai vannak. Zygi Ciprus egyik legdélebbi és legmelegebb városa. Cipruson az éghajlat jellegzetesen mediterrán, a nyugati parton szubtrópusi-mediterrán, meglehetősen meleg és száraz. Ciprusnak egész évben nagyon kellemes az éghajlata, a sziget átlag hőmérséklete: 21,2 °C, a nyári átlag: 30 °C, a téli átlag: 16 °C. Átlagosan egy évben 3362 órát süt a Nap Cipruson. Kellemes éghajlata miatt szinte egész évben látogatható. A nyár nagyjából 8 hónapon át tart: áprilistól-novemberig. A ciprusi nyár nagyon meleg és száraz, csapadék szinte egyáltalán nincs, akár 3 hónapig sem esik az eső. A csapadék főleg november és március között, olykor villámlással, mennydörgéssel kísért zivatarok formájában esik. Havazás csak a hegyekben fordul elő, a tengerparti övezetben sosem fagy. Az enyhe tél általában márciusban gyorsan csap át a nyárba. A Tróodoszon a magasabb területeken az éghajlat kontinentális..
-- Zygi Látnivalói:. -Mediterran Sea, -Port of Zygi, -Beach of Zygi, -History Central, -Vasilios Quarter.

  7.  Larnaca  
Larnaca - Larnax Ciprus Dél-Keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Larnaca város Ciprus harmadik legnagyobb városa, lakossága: 75 000 fő. Larnaca Ciprus legöregebb lakott városa. Egy legenda szerint az első települést Noé dédunokája, Kittim alapította. Ciprus más ókori városaihoz képest, amelyeket elhagytak a lakosaik, Lárnaka a 6000 évvel ezelőtti alapításától kezdve ugyanott létezik. Larnaca Ciprus egyik legnagyobb tengerparti üdülőhelye, 25 kilométernyi tengerpartja van. A Phinikoudes és a McKenzie part is kék zászlót kapott a tisztaságára. Hat múzeuma a város központjában található. A nyári- és tengeri sportok űzésére is van lehetőség. A boltok nagy készlettel rendelkeznek és az orvosi ellátás jó színvonalú. A 'K-Cineplex' nevű mozi 2001-ben nyitott, a város szélén található. Sok étterem, tavernakávézó és bár van a városban, a hagyományos ír kocsmáktól kezdve a nemzetközi étteremláncokig. Ciprus ételspecialitása a 'meze', természetesen a városban is megtalálható. A kulturális élet gazdag, sok eseményt az önkormányzat szervez szinte naponta. Larnaca tengerpartja halványan emlékeztet az öreg kontinens némelyik szép promenádjára, jókora pálmafáival és álmosan nyugodt szépségével. Kávéházak és tavernák szegélyezik a tengerpart menti utat, amely népszerű pihenőhely mind a látogatók, mind a ciprióták számára a hosszú nyári napokon. A közelben fekvő jachtkikötőbe a világ minden részéből érkeznek a hajók és hajósok. A promenád nyugati végében található a 17. századi erőd, amely ma a Larnacai Középkori Múzeumnak ad otthont. Larnaca az ország legnagyobb nemzetközi légikikötője, mellette egy gyönyörű sóstó, amely a hűvösebb hónapokban kecses flamingók és más vándormadarak csapatainak ad otthont. A tó mellett, egy csendes helyen, buja pálmafák ölelésében fekszik a Hala Sultan Tekke, amelyet Mohamed próféta nagynénjének tiszteletére emeltek.
-- Larnaca Látnivalói:. -Mediterran Sea, -Central Larnaca, -Old Larnaca, -Athinon Avenue, -Foinikoudes Promenade, -Larnaca Castle, -Pierides Museum, -Hala Sultan Tekke, -Port of Larnaca, -Phoinikoudes Beach.

  8.  Ayia Napa   
Ayia Napa - Aya Napa Ciprus Dél-Keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Ayia Napa egy népszerű nyaraló város, a városka lakossága: 5 000 fő. A mediterrán térség legszebb strandjaival és legmozgalmasabb éjszakai életével büszkélkedhet Ayia Napa a déli rész keleti csücskében, körülbelül 4 km hosszan terül el. A káprázatos, meseszép, homokos tengerpart, a garantált, szikrázó napsütés és a víg kedély, melegszívű lakosok vendégszeretete évente több százezer turistát vonz a sziget e részére. A város központi részén sokasodó bárok, éttermek, kávézók és diszkók környékét éjjel-nappal pezsgő élet jellemzi. Ayia Napa a kristálytiszta víz, csodálatos strandok, hosszú, homokos partok - melyek közül a legismertebb a Nissi Beach - és kis, sziklás öblök jellemzik ezt az üdülőhelyet. A város határában található a Water World Waterpark, Európa egyik legnagyobb csúszdaparkja. Az egykori halászfalu ma már jelentős turistaközpont, ahol naplemente után szinte mindig pezseg az élet. A kis kikötő mentén számos taverna várja a vendégeket. Látogassák meg a város központjában álló kolostort is, mely egy középkori vár stílusában épült. A szállodák nagy része nyugodtabb környezetben található, a központtól kicsit távolabb, a tengerparton, de a központ könnyen megközelíthető. A busztranszfer a repülőtérről körülbelül 45 perc.
-- Ayia Napa Látnivalói:. -Mediterran Sea, -Port of Ayia Napa, -Ayia Napa Beach, -Nissi Beach, -Amusement Park, -Thalassa Museum, -Water World Water Park.

  9.  Protaras  
Protaras Ciprus Dél-Keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Protaras egy népszerű nyaraló város, a városka lakossága: 15 000 fő. Kelet-Ciprus nyaralóvárosa nyaranta rendszeresen megtelik élettel, ugyanis a sziget legjobb strandjai a közelben terülnek el.. Protaras Ayia Napa-tól 8 km-re található, hasonlóan kellemes, fehér homokos parttal rendelkező üdülő falu. Protaras központjában tavernák, bárok és üzletek találhatók. Kifejezetten az idősebb, vagy nyugalomra vágyó korosztálynak, vagy családosoknak javasoljuk, mivel éttermek, kellemes szórakozóhelyek vannak, de jóval csöndesebb, nyugodtabb, mint Agia Napa. Természetesen aki mégis átmenne esténként Agia Napára, az a negyedóránként menetrend szerint közlekedő busszal megteheti. Protaras öbleiben vízisport lehetőség és számos szálláshely áll a látogatók rendelkezésére. A ciprusi tengerparton mindenki megtalálja a számítását, akár csöndes eldugott kis öblöt, akár mozgalmas üdülőhelyet, homokos strandot vagy sziklás partszakaszt keres.
-- Protaras Látnivalói:. -Mediterran Sea, -Porotaras Port, -Protaras Beach, -Church of St. Barbara, -Curch of St Elias.

  10.  Famagusta  
Famagusta - Gazimagusa Ciprus Keleti részén, oldalán helyezkedik el, a Földközi-tenger partján fekszik. Famagusta Ciprus legnagyobb kikötő városa, és jelentős nyaraló város, lakossága: 37 000 fő. A város a sziget keleti felén, a Famagustai-öböl partján fekszik, Larnacától 40 kilométerre észak-keleti, Nicosiától 60 kilométerre dél-keleti irányban. A Famagustai-öböl vízmélysége a legnagyobb a szigeten. Famagusta Ciprus legnagyobb, legforgalmasabb kikötővárosa volt az 1974-es török agresszióig. Mivel a város a Zöld vonaltól északra, török megszállási övezetben fekszik, 1974-óta a kikötő nem üzemel. A hagyomány szerint a várost II. Ptolemaiosz alapította i. e. 245-ben Arszinoé halászfalu helyén. Valójában már az i. e. 2. évezred második felében Alašiya nevű kikötőváros volt itt, erről kapta az egész sziget az ebben az időben használatos nevét is. A török megszállás következtében a kikötő 1974 óta nem üzemel. A körzet déli területein mezőgazdasági tevékenység is folyik, így például a környék jó minőségű és vörös színéről nevezetes földjében termelik a ciprusi burgonyaszükséglet jelentős részét. Paralimni és Agia Napa körzete a környező falvakkal Ciprus egyik legfontosabb turisztikai övezete.
-- Famagusta Látnivalói:. -Mediterran Sea, -Old Famagusta, -Port of Famagusta, -Beach of Famagusta, -Royal Palace, -Lala Mustafa Pasha Mosque.

Ciprusi Ételek

-- A Ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszereivel való keverés adja meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik, húsmeze: meat meze, és halmeze: fish meze. lis.
-- A meze egy étel kombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok. Feltétlenül kóstolják meg a következő ételeket: meze, mousaka: darált hússal töltött tészta, kefte: húsgombócok, halloum: sajt, a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t: fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban, és a kitrolemon-t: kandírozott citrusféle.
-- A kebab az egész szigeten közismert. A nyársra fűzött hús darabokat faszén parázson lassan sütik meg, majd pita tésztába teszik. Közkedvelt étel a letakart agyag edényben lassú tűzön főtt bárány hús, a kleftico. A mázas agyagból készült speciális edények formája méhkasra emlékeztet. Ha megkínálnak, nem illik vissza utasítani, de legyünk óvatosak. Ha este túl sok mezedest eszünk, kellemetlen gyomor bántalmaink lehetnek.
-- Cipruson nagyon sok étterem van, nagy többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak nagyjából a magyar éttermi árak kétszerese. A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint, a végösszeg kb. 10%-a ajánlott borravalóként.

Ciprusi Italok

-- A Ciprus szigeti helyi boroknak varázsereje van.!. Egyes kutatások szerint Cipruson állították elő a mediterráneum első borait. Ciprus ősrégi borait már Homérosz is megénekelte, az archeológusok sejtései szerint a görögök tulajdonképpen a ciprusiaktól tanulták meg a borkészítés fortélyait. lis.
-- A sziget leghíresebb bora az édes Commandaria, ami Ciprus különlegessége. Commandariát a helyi hagyomány szerint 3000 éve készítenek ugyanazzal a módszerrel. A Commandaria bort a kék héjú Mavron és a fehér Xynisteri szőlőfajtákból készítik. A bor története igazolhatóan a Johannita lovagrend tevékenységére, az 1200-as évekre vezethető vissza.
-- Ma a ciprusi borok meglehetősen vegyes minőségűek. Az otello és az afames a legkedveltebb a vörösborok közül. A sziget borai közül megemlítendőek még: Keo Hock, White Lady, Arsinoe és Aphrodite. Legerősebb ciprusi ital a Zivania, amelyet a bor készítésnél a préselés után visszamaradt szőlőből erjesztenek. Alkoholtartalma meghaladja a 40%-ot.

Georgios Samolis - 2010. 08. 25.