"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Borvidékek és Borok a világ tájain - Alessio Romanello

2013.04.08 14:55

 

A Világ Leghíresebb Borvidékei.

A világon és világszerte a különleges termőhelyek és a legjobb szőlőfajták találkozása eredményezi a legnagyobb hírű és legjobb élvezeti értékű borokat. A világ legjobb borai a világ leghíresebb borvidékein termnek. De vajon mitől lesz egy bor jó és híres. Alapvető követelmény, hogy hosszú életűek és minőségűek legyenek - vagyis az élvezeti értéküket évtizedekig megtartsák..

A Világ leghíresebb Borvidékei és Borai

-- A világon és világszerte a különleges termőhelyek és a legjobb szőlőfajták találkozása eredményezi a legnagyobb hírű és legjobb élvezeti értékű borokat. A világ legjobb borai a világ leghíresebb borvidékein termnek. De mitől lesz vajon híres egy bor.?. Alapvető követelmény, hogy hosszú életűek legyenek - vagyis élvezeti értéküket évtizedekig megtartsák.
-- A világ bor termelésének több mint: 70%-át még ma is a régi hagyományokon alapuló Európai bortermelõ országok adják. A legnagyobb szereplõk, az első három dobogós bortermelő tradícionálisan ugyanazok: -Franciaország, -Olaszország, -Spanyolország, de ezek után jelentős bortermelők még: -Portugália, -Magyarország, -Románia, -Bulgária, -Görögország is..
-- Az Újvilág is jelentősen felzárkózott már Európához, az Amerikai, Afrikai, Ausztrál kontinens is ott van már a bortérképen. Az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Chile, a Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland is jelentős bortermelővé nőtte ki magát az utóbbi évtizedekben. A borvidékek világszerte mindig nagyon szépek és idilliek, hiszen ősi hagyományokon alapulnak ezek az igézően szép szőlős területek..

 

  I Regioni vinicole piú famose del mondo -- A Világ leghíresebb borvidékei - 90 -            

-1. Ahr-Rhein (Germany), -2. Alella (Spain), -3. Alsace (France), -4. Armagnac (France), -5. Asti (Italy), -6. Badacsony (Hungary), -7. Baden-Rhein (Germany), -8. Balatonboglár, -9. Banat (Serbia), -10. Bardolino (Italy), -11. Barolo (Italy), -12. Barossa Valley (Australia), -13. Beaujolais (France), -14. Bordeaux (France), -15. Bourgogne (France), -16. Burgenland (Austria), -17. Cagliari (Sardegna-Italy), -18. Caldaro (Italy), -19. Cahors (France), -20. Castelli Romani, -21. Central Valley (Chile), -22. Champagne (France), -23. Châteauneuf-du-Pape (France), -24. Chianti (Italy), -25. Ciro, Calabria (Italy), -26. Cognac (France), -27. Commandaria (Cyprus), -28. Corse (France), -29. Côte d' Or (France), -30. Cotes du Rhône (France), -31. Cotnari (Romania), -32. Dalmazia (Croatia), -33. Dâo (Portugal), -34. Douro (Portugal), -35. Eger (Hungary), -36. Etna (Sicilia-Italy), -37. Friuli (Italy), -38. Gumpoldskirchen (Austria), -39. Hawkes Bay (New Zealand), -40. Istria (Croatia), -41. Jerez de la Frontera (Spain), -42. Kreta (Greece), -43. Krim (Russia), -44. Lacrima Christi (Italy), -45. Languedoc & Rousillon (France), -46. La Mancha (Spain), -47. La Rioja, -48. Loire Valley (France), -49. Madeira (Portugal), -50. Makedónia & Thrácia (Greek), -51. Malaga (Spain), -52. Malokarpatské (Slovakia), -53. Marlborough (New-Zeland), -54. Marsala (Sicily-Italy), -55. Mendoza Valley (Argentina), -56. Melnik (Bulgaria), -57. Minis (Romania), -58. Montalcino (Bulgaria), -59. Montelpulciano d'Abruzzo (Italy), -60. Murfatlar (Romania), -61. Napa Valley California (USA), -62. Peloponnesos (Greece), -63. Penedes (Spain), -64. Podgorica (Montenegró), -65. Podravje (Slovenia), -66. Primorje (Slovenia), -67. Provence (France), -68. Rhein-Hessen (Germany), -69. Rhein-Pflaz (Germany), -70. Samos (Greek), -71. Santorin (Greek), 72. Santiago Valley (Chile), -73. Serra Gaucha (Brasil), -74. Soave (Italy), -75. Srem (Serbia), -76. Stellenbosch (South-Africa), -77. Szekszárd (Hungary), -78. Tarragona (Spain), -79. Ticino "Tessin" (Switzerland), -80. Tikves (Macedónia), -81. Tokaj (Hungary), -82. Trebinje (Bosnia), -83. Tsinandali (Georgia), -84. Valais "Wallis" (Switzerland), -85. Valencia (Spain), -86. Valpolicella (Italy), -87. Villány (Hungary), -88. Vinho Verde (Portugal), -89. Wachau (Austria), -90. Western Cape (South Africa).

  Le Piu Belle Regioni Vinicole del Mondo -- Paesi Vinifere, Regioni Vinicole   
               A Legszebb Borvidékek a Világon -- Borvidékek, Bortájak                     

                               A Világ  90. - Legszebb Borvidéke                                                 

1.  Ahr-Rhein  Borvidék -- Németország


Bonn -- N: 50° 43", E: 7° 07".   
Ahr Európa legészakibb borvidéke Németországban, az Ahr folyó völgyében. Ahr borvidéke a legészakabbi a tizenhárom kijelölt német borvidék (Anbaugebiete) közül. Kelet-nyugati tájolású a régió, a szőlőtermő területeket az Ahr folyó mentén találjuk, ahol már a római időkben is foglalkoztak szőlő termesztéssel. Ebben a régióban született meg a német szövetkezeti pincék egykori alap modellje, 1868-ban a helyi termelők itt alapították az első olyan „nagypincét”, amely az összefogásra épült. Mintegy 600 hektáron termelnek itt szőlőt, amelynek körülbelül a fele részéből fehér, a másik feléből rozé és vörösbort készítenek. A fehér fajtái a Rajnai Rizling és Rizlingszilváni, vörösborfajtái a Blauburger és a Pinot Noir, amelyet itt Spatburgundernek neveznek.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Kerner, -Pinot Blanc, ***, -Blauburger, -Dornfelder, -Pinot Noir.
----------------------------------------------------------------------------

2.  Alella  Borvidék -- Spanyolország

   
Mataro -- N: 41° 32", E: 2° 27".   
Spanyolország Európa legnagyobb szőlőskertje: 1,2 millió hektárnyi területet borítanak szőlőtőkék. Országszerte közel: 630.000 szőlőtermesztő gazdaság működik, ahol minden évben 30 millió hektoliter bor készül. A szőlőtermesztés feltételei az eltérő adottságok miatt rendkívül változatosak, mások az ültetvények és a termesztési eljárások. Az Alella borvidék Katalóniában található, Barcelona városától 20 kilométerre északra, Mataro közelében, a Földközi-tenger partjának vonalában. A jól gondozott szőlő ültetvények: 300-400 méterrel a tengerszint fölött, magas hegyektől védett lankákon, fennsíkokon helyezkednek el. Nagyon sok helyi fajta mellett számos, közismert világfajtát is termesztenek. A spanyolok technikailag jól felszerelt borászatot folytatnak. A hírnevüket megalapozó hagyomány tisztelet ápolása mellett a legkorszerűbb igényeket is kielégítő fejlesztéseket hajtják végre. A borkészítés alapja a jól beérett termés, amit a kíméletes feldolgozás, a magas színvonalú borkezelés és ellenőrzött érlelés követ.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Garnacha Blanca, -Macabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, ***, -Garnacha Negra, -Mazuela, -Monastrell, -Merlot, -Shyraz.
-------------------------------------------------------------------------

3.  Alsace  Borvidék -- Franciaország


Strasbourg -- N: 48° 45", E: 7° 44"
Alsace - Elzász egy híres borvidék Franciaországban, a német határ közelében, nem messze a Rajnától. Számos védett, napos, jó fekvésű területet találni Elzászban. A meredek lejtők, a változatos talaj, az izgalmas fajták és a minőségre való törekvés biztosítják Elzász sikerét. Az elzászi borok talán legfontosabb ismérve a briliáns sav-maradék cukor arány. A borok teltek, koncentráltak, de nem nehézkesek. Az érett gyümölcs íze, az eltérő talajok adta minerális jegyek és a jó sav-cukor arány a garancia a sikerre. Fő fajtái:. a Rajnai Rizling, a Fűszeres Tramini, a Chasselas, a Muscat Ottonel, a Pinot Blanc. Elzászi bor különlegesség az Edelzwicker, amelyet a Rajnai Rizling és az Ottonel Muskotály háziasításával készítenek. Egyetlen kék szőlő fajtája a Pinot Noir, ebből készülnek a vidék rozé és vörös borai.
Talaja:  -Homok, -Lősz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chasselas Blanc, -Muscat Blanc, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Tramini, ***, -Chasselas Rouge, -Pinot Noir, -Pinot Meuiner.
--------------------------------------------------------------------------

4.  Armagnac  Borvidék -- Franciaország


Auch -- N: 43° 43", W: 0° 08"
Armagnac borvidék Délnyugat-Franciaországban található, Gascogne szívében. A Cognac vidékhez hasonlóan, borpárlatkészítésről nevezetes vidék ez is. Az Armagnacban előállított párlatnak több tényező alakítja ki a személyiségét. Igen fontos a termőhely talaja, amely vöröses színű és vasban gazdag homok talaj. Bas-Armagnac fennsíkjain, a Ténaréze központi részén elterülő meredek dombok homokos, szilikátos, illetve agyagos és meszes talaj típusai, valamint Haut-Armagnac erősen meszes, kötött talaja remek termőterületek. Természetesen igen fontosak a felhasznált szőlőfajták, az Ugni Blanc és a Folle Blanche, amelyek Cognacban teremnek, kisebb mértékben a Colombard szőlőfajta. A lepárlási hőmérséklet is rendkívül lényeges: a többnyire folyamatos lepárlóban végzett desztilláció során a párlási hőmérsékletet az elő- és utó- párlat ésszerű irányításával állítják be. A negyedik meghatározó tényező az érlelés, amely természetesen Gascogne-i fából készült tölgyfa hordóban történik.
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Márga, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Cinsault Blanc, -Colombard, -Folle Blanche, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Ugni Blanc.
-------------------------------------------------------------------------

5.  Asti  Borvidék -- Olaszország


Asti -- N: 44° 53", E: 12° 07".
Az Asti borvidék egyike a legfontosabbaknak Olaszországban, amely észak-nyugat Itáliában, Piemonte régió Asti városa körül fekszik. Piemontban számtalan eredet védett bort termelnek. Külföldön leginkább a muskotályszőlőből: Moscato d' Asti készült pezsgőjéről, az "Asti Spumante"-ról híres. Nevezetes még a Barbera szőlőfajtákból nyert vörösbora is. Az Asti borvidék fő specializációja a pezsgők, főként az édes pezsgők gyártása, az édes muskotály szőlőkből való előállítása. A pezsgők tipikusan a Moscato szőlő ízvilágával bírnak, a savaknak köszönhető nagyon szép egyensúlyban lévően elegánsak. Charmat eljárással készült pezsgő. Halvány szalmasárga, finom és tartós habzás kivételesen szép gyöngyözéssel. Intenzív illata kirobbanóan gyümölcsös, a Moscato tipikus jegyeinek elegáns kifejezése, némi zsályával és barack virággal. Kóstoláskor édes, ropogós, aromákban gazdag, harmonikusan ízletes.
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Biancolella, -Moscato d' Asti, -Moscato Bianco, -Cortese di Gavi, ***, -Barbera, -Barolo, -Dolcetto, -Nebbiolo.
---------------------------------------------------------------------------

6.  Badacsonyi  Borvidék -- Magyarország


Badacsonytomaj -- N: 46° 48", E: 17° 30"
Badacsony híres és nevezetes magyar borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található. A Badacsony szépséges vulkanikus tanúhegye a Szent György hegy: 437 méter magas. A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy telepítéseket is végeztetett itt. Talaja bazalt alapon pannon-agyag, és lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikroklíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget. A helyi fajtái a Budai Zöld és Kéknyelű, a Pinot Gris, amely a talaj különleges adottságai folytán egy jellegzetes helyi fajtává, Szürkebaráttá alakult, amely jó évjáratokban aszúsodik. A Badacsonyi borok jellegzetesen testesek, tüzesek, zamatosak. Jellemző a tradicionális borkészítés, az ászokhordós érlelés.
Talaja:  -Agyag, -Bazalt, -Lösz.
Szőlőfajtái:  -Bakator, -Budai Zöld, -Kéknyelű, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris "Szürkebarát", -Riesling Italian, -Sauvignon Blanc, ***, -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------------

7.  Baden-Rhein  Borvidék -- Németország


Freiburg -- N: 48° 00", E: 7° 50"
Baden egy Németországi borvidék a Rajna folyó és a Fekete-erdő között. Baden mintegy 400 kilométer hosszúságú borvidék Németország déli részén, mely délen a Bódeni-tótól egészen Tauberfrankenig nyúlik el. Nem meglepő, hogy ez a hatalmas terület további kilenc borvidéki körzetre van bontva, melynek egyike Markgräflerland. A talajok is nagy változatosságot mutatnak, van itt lösz, tercier kréta, de találhatunk Badenben vulkanikus talajt, gránitot vagy tengeri kagylók lerakódásából származó mészkövet és márgát is. A Németország délnyugati részén elhelyezkedő Baden-Württemberg tartomány hivatalosan két borvidékre, Badenre és Württembergre osztható. Több mint: 15 000 hektárnyi termő területével előbbi a harmadik legnagyobb német borvidék, míg: 11 500 hektárjával utóbbi a negyedik. A két termőtáj viszonylag nagy kiterjedése ellenére nem tartozik a legismertebb német borvidékek közé.
Talaja:  -Agyag, -Gránit, -Márga, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", ***, -Blauburger, -Dornfelder, -Pinot Meuiner, -Pinot Noir.
-------------------------------------------------------------------------

8.  Balatonboglári  Borvidék -- Magyarország


Balatonboglár -- N: 46° 44", E: 17° 39"
A Balatonboglári borvidék a Balaton déli partján, Somogy megye északi részén fekszik, Zamárditól Balatonkeresztúrig, dél felé Andocs és Tab vonaláig. Szintén ehhez a borvidékhez tartozik a Balatonkeresztúrtól délre fekvő Kéthely és Marcali között elterülő szőlővidék. Klímája enyhének, bizonyos években, kifejezetten melegnek mondható. A napsütéses órák száma átlagosan eléri az évi: 1950- 2000 órát, az átlagos csapadék mennyiség: 600-800 mm között van. Nem jellemzőek a kiugróan magas, vagy alacsony hőmérsékleti értékek, így az évjáratok közötti ingadozás viszonylag csekély. Alap kőzete agyagos-homokos üledék, melyeket a Pannon-tó rakott le. Ezt később negyed időszaki lösz fedte be. Ezen alakult ki a szőlő termesztésnek ma jó alapot nyújtó lejtő lösz és vályog talaj. Fehér és vörös borban egyaránt találunk üde, könnyű egynyári borokat szép savakkal és jó gyümölcsösséggel
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Lösz.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Olasz Rizling, -Királyleányka, -Leányka, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, *** , -Kékfrankos, -Kékoportó, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
-------------------------------------------------------------------------

9.  Bánáti  Borvidék -- Szerbia


Versec -- N: 45° 07", E: 21° 17"
A Bánáti borvidék az egykori Magyarország déli részén, a Bánáti régióban terül el, ami később Jugoszlávia, ma Szerbia része lett. Az egykori Versec-i, fehértemplomi borvidék a délibáti homok talajon terül el. A borvidék központja Vrasac - Versec. A városban szeptemberben nagy szüreti fesztivált rendeznek. A borvidék remek földrajzi adottságainak köszönhetően már a középkorban népszerű bortermő hellyé tette, első komoly említése a 15. századból származik. A Bánát területén virágzó szőlőket szívesen vásárolták a nagyobb birtokosok, néha komoly birtokvitákat is gerjesztve. A napsütéses órák száma magas: a 2000 órát is meghaladja, délies domboldalain igencsak komoly hő összegeket tapasztalhatunk, nem véletlenül, hiszen a borvidék zöme a mi Villányi Borvidékünkkel egy földrajzi szélességen, sőt még annál délebbre is található. A terület kifejezetten alkalmas a szőlő termesztésre és a jó borok előállítására.
Talaja:  -Homok.
Szőlőfajtái: -Bánáti Rizling, -Kövi Dinka, -Rózsa Dinka, -Piros Szlanka, -Rkacitelli, -Szerémi Zöld, ***, -Kadarka, -Kékfrankos, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
---------------------------------------------------------------------------

10.  Bardolino  Borvidék -- Olaszország


Bardolino -- N: 45° 30", E: 10° 54".
Bardolino borvidék DOC a Valpolicellához hasonlóan: a Corvina, Rondinella, Molinara szőlőfajtákra alapul, könnyű, gyümölcsös, vörös borokban jár az élen. A Bardolino termőhely a Garda tó és Verona közt elterülő köves, málladékos talajú terület, székhelye Bardolino szép és takaros városkája. A Bardolino egy népszerű bor, könnyen fogyasztható, intenzív gyümölcsös aromájú bor, mely tészta ételek és rizottók kitűnő kísérője. A Bardolino DOC szintén Corvinából készül, de a Garda-tó keleti partjának hűvösebb klímája miatt elsősorban könnyebb, egyszerűbb vöröseket és friss rozékat ad. A borvidéken száraz fehér borokat is előállítanak, amelyek szintén elérhetnek jó minőséget.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Cortese, -Durello, -Garganega, -Trebbiano, -Verdicchio, -Verduzzo, -Vernaccio, ***, -Corvina, -Molinara, -Rondinella.
----------------------------------------------------------------------------

11.  Barolo  Borvidék -- Olaszország


Barolo -- N: 44° 48", E: 7° 57".
Barolo borvidék Piemonte régióban, az Alpok észak-nyugati íve az Appenninek közé ágyazódik be. Ezek a hegységek határozzák meg különleges klímáját, a nyár errefelé nagyon forró, a tél pedig kontinentálisan hideg. A szőlő termesztés e térség szinte minden részében folyik, elsősorban a Cuneo, Asti és Alessandria között elterülő déli dombvidéken. Az 56.000 hektárnyi terület, egész Németország szőlőterülete csupán kétszer ekkora, 60 százalékán minőségi borszőlőkből jó borokat termelnek, ez Itáliai viszonylatban nagyon magas arány. A Barolót királyi bornak nevezték. Nemcsak azért, mert "feltalálása" Oudart francia borász nevéhez kapcsolódik, aki a Savoyai-uralkodóház támogatásával tevékenykedett a 19. század első felében Barolóban, Giulietta Fallatti márkinő kastélyában. A Nebbiolo szőlőfajtából a 19. században kezdtek el jó borokat készíteni. Bizonyos értelemben ez a modern itáliai borászat születésének időszaka, a Piemonti régió pedig azóta a csúcsminőségű borok legnagyobb hagyományokra visszatekintő, legmegbízhatóbb szállítója. A bor megérdemli a királyi titulust is, mert ideális módon egyesíti szőlője, a Nebbiolo jellegzetes tulajdonságait: erős, elegáns, és nagyon jól tárolható. A jó Barolo minél öregebb, annál aromásabb.
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Arneis, -Barbera Bianca, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, ***, -Barbera, -Barbarossa, -Brugnola, -Dolcetto, -Nebbiolo, -Vespolina.
----------------------------------------------------------------------------

12.  Barossa Valley  Borvidék -- Ausztrália

  
Adelaide -- S: 34° 55", E: 138° 45".
Barossa Valley Dél-Ausztália egyik fő bortermelő régiója és turista célpontja, Adelaide-től 50 km-re észak-keletre található. A völgyet a North Para folyó formálta, a Barossa Valley főút a megy keresztül a völgyön, mely érinti a völgy főbb településeit: Nuriootpa, Tanunda, Rowland Flat és Lyndoch.. Barossa 160 év szőlészeti tapasztalatával uralja a régió gazdaságát. Napjainkban, az ausztrál borok több mint 25 százaléka itt készül. A vidék zászlóshajói a Barossa Shiraz és az Eden Valley Riesling; két jól elkülöníthető terület termékei; a meleg alacsonyan fekvő Barossa Valley, és a magasabb, hűvös klímájú Eden Valley – a két fajta, melyek által Barossa felkerült a világtérképre. A világ legöregebb shiraz szőlő ültetvénye Barossa-ban található, mely 1840-es évekből származik. A terület klímája és a talaj tökéletesen kiegészítik egymást, így hihetetlenül komplex borok születnek itt, melyek jellemzői gazdagság és testesség, de a bársonyos tannin is. Ezzel a stílussal egyetlen más terület sem képes versenyezni, és így a Barossa Shiraz legendás borokkal hagyott kitörölhetetlen nyomot a nemzetközi borpalettán. Kontrasztként az Eden Valley Riesling elegáns és ropogós, eleven, tükrözve a magasabban fekvő szőlőföldek hűvös klímáját és kavicsos talaját. Fémjelzése, a könnyed citrus íz, a citrusfélék gazdag palettája nagyszerű sav-struktúrával kombinálva tette az Eden Valley Rielsing-et a vidék egyedülálló fajtaborává, valamint Ausztrália egyik klasszikus borfajtájává. Több mint 60 pincészet rengeteg borkóstolási lehetőséggel várja a vendégeket, hogy felfedezzék az új kedvenceket és megkapják a választ a kérdésre, hogy miért Barossa Ausztrália leghíresebb borvidéke.
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Chardonnay, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Shiraz.
-------------------------------------------------------------------------

13.  Beaujolais  Borvidék -- Franciaország


Lyon -- N: 45° 46", E: 4° 50".
Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke. Az ország keleti felében, Lyon-tól északra elterülő tartomány. A Beaujolais borvidék Burgundia legdélebbi részén terül el, vagy talán szemléletesebben szólva Burgundia és a Rhone-völgy között. Méretét illetően a fellelhető adatok nem teljesen egységesek; a leginkább friss és mértékadó információt: Jancis Robinsonnál találjuk: 20 ezer hektárnyi a szőlő, melynek 99 százaléka kék, és 825 ezer hektoliter az átlagos éves bor termelés. A kék szőlő gyakorlatilag egyetlen fajtát jelent itt, a gamay-t, mellyel csak szórványosan találkozhatunk másfelé, a világ összes gamay ültetvényének körülbelül kétharmada itt található. A fehér fajták a chardonnay és az aligoté, de ezek elenyésző részét képezik a termelésnek. A vörösborok három minőségi kategóriába sorolhatóak, az első a Beaujolais AOC, a következő lépcsőfok a Beaujolais-Villages AOC, a hierarchia csúcsán a Cru Beaujolais áll. Az újabban élénkülő érdeklődés a Beaujolais borvidék iránt elsősorban néhány komoly minőségű: Cru bornak, illetve az elszánt termelőiknek köszönhető.
Talaja:  -Agyag, -Gránit, -Hommokő, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Chardonnay, -Cinsault, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, ***, -Gamay Noir, -Pinot Meunier, -Pinot Noir, -Merlot.
------------------------------------------------------------------------
 
14.  Bordeaux  Borvidék -- Franciaország

  
Bordeaux -- N: 44° 50", W: 0° 30"
Bordeaux a világ borfővárosa, körülötte a világ leghíresebb borvidéke terül el, ahol a francia minőségi vörös borok egynegyede születik a kisebb-nagyobb Chateau-kban. Bordeaux a világ legnagyobb borvidéke, 100 ezer hektár területen 5 millió hektoliter bort termelnek. A neves borvárak nedűinek széles választéka van. "Bordeaux olyan, mint Versailles és Antwerpen együtt", állította Victor Hugo a Franciaország délnyugati részén, Gironde megyében fekvő hangulatos városról. A település több mint háromszáz éven át angol fennhatóság alatt állt, és csak a százéves háború után csatolták végleg Franciaországhoz. A város gondosan őrzi és ápolja a múltat, műemlékei közül nem egy a kulturális világörökség részét képezi, ugyanakkor mára modern nagyvárossá fejlődött, a délnyugati partvidék fővárosának számít. De Bordeaux-ról mégsem a gyönyörű színházépület, a Tőzsdetér vagy a Városháza jut elsőre az emberek eszébe, hanem természetesen a bor. A hagyomány szerint a legjobb ültetvények a magasabban fekvő területeken találhatók, ahonnan a folyó jól látható. Az itt születő borokat csak néhány éves érlelés után érdemes kinyitni, mert fiatalon túlteng bennük a csersav. Négy település osztozik a Médoc dicsőségén: Margaux, St. Julien, Pauillac és St. Estephe. A borrajongók előtt egyik sem ismeretlen, a borsznobok csak kellő áhítattal emlegetik őket. Az öt Premier Grand Cru Classé (azaz első osztályú) borászatból négy ezen a területen található: a Chateau Margaux (Margaux), a Chateau Latour (Pauillac), a Chateau Lafite Rothschild (Pauillac) és a Chateau Mouton Rothschild (Pauillac).
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Lösz.
Szőlőfajtái:  -Chenin Blanc, -Folle Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Sauvignon Blanc, -Semillon, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Malbec, -Merlot, -Mourvédre, -Petit Verdot, -Pinot Noir, -Shiraz.
----------------------------------------------------------------------------

15.  Bourgogne  Borvidék -- Franciaország

    
Auxerre -- N: 47° 55", E: 3° 37"
A Bourgogne-i borvidék, mintegy 22 ezer hektáron terül el. E borvidék hírneve leginkább Bourgogne hercegeinek köszönhető, kiknek követei jelen voltak minden ismert országban. Emellett igen nagy érdemeket szereztek a cisztercita szerzetesek is, hogy például a Clos-de-Vougeot szőlők oly híressé váltak. A Bordeaux-i szőlő ültetvényekkel ellentétben a Bourgogne-i szőlőkben csak kevés fajtát termesztenek, a fehér borokhoz a Chardonnay és az Aligoté fajtákat, a vörösborokhoz Pinot Noir és Gamay fajtákat. A másik nagy különbség Bordeaux-hoz képest, hogy ott egy bor neve mindig egy gazdasághoz és kastélyhoz tartozik, és kötődhet egyetlen vállalathoz vagy személyhez, Bourgogne-ban viszont minden egyes borfajta egy-egy földrajzi egységet képvisel, amely több tulajdonoshoz tartozhat. A parcellákat és dűlőket itt "climat"-nak hívják.
Talaja:  -Agyag, -Gránit, -Hommokő, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Chardonnay, -Cinsault Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, ***, -Cinsault Rouge, -Gamay Noir, -Pinot Meunier, -Pinot Noir, -Merlot.
----------------------------------------------------------------------------

16.  Burgenland  Borvidék -- Ausztria


Rust -- N: 47° 48", E: 16° 42"
Ausztria szőlő területének körülbelül 40%-a a Burgenlandi borvidéken található, így ez a 20 ezer hektáros terület legnagyobb osztrák borvidék. A Neusiedler See, azaz Fertő-tavi borvidéknek is nevezik, hiszen e nagy kiterjedésű tó köröl fekszik. Burgenland, az egykori magyar "Őrvidék", "Várvidék" az egykori Magyarország legnyugatibb része volt, a terület a Fertő-tó körül található, egy szépen, lágyan, szeliden dombos területen. A borvidék központja Rust városkája, a Fertő-tó délnyugati partján terül el. A borvidék nagyon régi, már a: kelták és a rómaiak is foglalkoztak itt szőlészettel és borászattal. A régióban az ásatásokra alapozva azt is feltételezik, hogy a bor történelem vissza vezethető egészen a Kr.e. 700 évekre, egy üstben szőlő magvakat fedeztek fel. Burgenlandban a terület nagysága miatt is nagyon sokféle szőlőt termesztenek. Burgenlandban a borspektrum rendkívül széles, száraz fehérboroktól egészen a nemes édesekig, a botrytiszes borokig, a könnyedebb vörösöktől a nehezebb, komolyabb tételekig, sőt egészen a habzó borokig terjed az igen széles és terjedelmes választék.
Talaja:  -Erdőtalaj, Lösz, Kavics.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Riesling Italian, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Tramini, ***, -Franconia "Kékfrankos", -Blauburger, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
----------------------------------------------------------------------------

17.  Cagliari  Borvidék -- Sardegna, Olaszország


Cagliari -- N: 39° 14", E: 9° 27"
Cagliari Szardínia szigetének fővárosa, a sziget ugyan Itáliához tartozik, de önálló nyelve és kultúrája van. Cagliari Szardínia szigetének déli részén helyezkedik el, a Golfo degli Angeli (Angyalok öble) középpontjában. Keleten a Sette Fratelli hegyláncaival, nyugaton a Capoterra hegyeivel, északon a Campidano-síksággal határos. A város éghajlata jellegzetesen mediterrán, enyhe telekkel, és meleg, száraz nyarakkal. A nyári legmagasabb hőmérséklet kevéssel haladja meg a: 40 °C-ot, míg a téli hőmérséklet nem nagyon süllyed: 5 °C alá. A Cagliari borvidék jellemzői a fehér borok, a leghíresebb szőlőfajtái két helyi fajta: a Nuragus di Cagliari és Nasco di Cagliari, amelyet úgy tartanak, hogy még a Főníciaiak hozták be egykor a szigetre. Ezek a helyi borok népszerűek a szigeten, mellettük még édes desszert borokat állítanak elő.
Talaja:  -Mészkő, -Agyag, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Nuragus di Cagliari, -Nasco di Cagliari, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, -Vermentino, -Vernaccio, ***, -Bombino Nero, -Canaiolo Nero, -Monica Nera, -Pascale.
-----------------------------------------------------------------------------

18.  Cahors  Borvidék -- Franciaország


Cahors -- N: 44° 54", E: 1° 26"
Cahors egy különleges és kiváló vörösbort termő borvidék Dél-Nyugat Franciaországban, a Lot folyó völgyében. Már a római időkben jelentős központ volt, megmaradtak a régi várfal és egy nagy fürdő maradványai, a város forrását a gallok és a rómaiak egyaránt szentnek tartották. A városka felvirágzása a középkorra esik, köszönhetően a bornak is. A szép vidék fő fajtája a Malbec és Shiraz. Az igazi Cahors-i vörösbort "feketének" nevezik, mert az itteni éghajlat és a hagyományos borkészítési módszerek hatására a bor sok cserzőanyagot tartalmaz, és szinte feketén csillog. A bor színe sötét rubinvörös, évtizedek múlva gránátvörös. A Cahors-i borokhoz általában 10-15 év kell hogy tökéletesen beérjenek.
Talaja:  -Erdőtalaj, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Malbec, -Shiraz, -Mourvedre, -Picardan, -Picpoul, -Roussanne.
--------------------------------------------------------------------------

19.  Caldoro  Borvidék -- Olaszország

      
Caldoro -- N: 46° 25", E: 11° 15"
Caldoro borvidék Észak-Itáliában található, Olaszország legészakibb borvidéke, a német ajkú Dél-Tirol nevezetes vörösboros borvidéke. A bortáj a festői szépségű Caldoro tó (Kalterer See) és Caldoro városka (Kaltern) környékén fekszik. A boridék fő fajtája a Schiava, németül Trollingi. Tirolt általában a hegyektől védett enyhe éghajlata igen alkalmassá teszi a bortermelésre. A Dél-Tiroli Möltenben van Európa legmagasabban fekvő borpincéje: (1200 m), és közelében található Európa legöregebb szőlőtőkéje, ami: 600 éves. A vidék nevezetes látnivalója a Dél-Tiroli bormúzeum a Rinberg kastélyban. A Caldaroi borút, Caldaro sulla Strada (Kaltern an der Weinstrasse) itt megy végig a tájon, egy érdekes és kellemes kikapcsolódást nyújtva az érdeklődőknek. A Dél-Tiroli borút 40 km hosszú és 7 bortermelő községen vezet keresztül.
Talaja:  -Gránit, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Picolit, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, ***, -Teroldego, -Terrano, -Schiava, -Pinot Nero, -Merlot.
--------------------------------------------------------------------------

20.  Castelli Romani  Borvidék -- Olaszország

  
Roma -- N: 41° 52", E: 12° 22"
Castelli Romani - "Római Kastélyok" a fehér borairól híres borvidék Lazio régióban, Rómaától délre, az Albanói-hegyekben fekszik. Itt volt egykor Lucullus palotája, a híres-hírhedt Lucullusi lakomák színhelye. A sok kastélyáról és váráról a környéket az emberek: Castelli Romani néven emlegetik. Egy szép és nyájas táj terül itt el, vonzó hely az ember számára a dombos és zöldelő lankákkal. Castelli Romani főleg túlnyomó részt fehér borokat termő terület, de terem azért itt néhány vörös fajta is. 1996 óta a Castelli Romani terület adott otthont a nagy: Denominazione di Origine Controllata (DOC) zónának, ami a sokféle bort ad, beleértve a rosé, az enyhén csillogó frizzantes, a száraz és édes boroknak. Az itteni borok mindenki számára szerethetőek: finomak, kecsesek, könnyedek, bársonyosak.
Talaja:  -Erdőtalaj, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Garganega, -Malvasia Bianca,  -Moscato Bianco, -Trebbiano, -Verdicchio, -Vernaccio, -Verduzzo, ***, -Bellone, -Cesanese, -Malvasia Nera, -Merlot, -Sangiovese.
--------------------------------------------------------------------------

21.  Central Valley  Borvidék -- Chile

 
Santiago de Chile -- S: 33° 27", W: 70° 40"
A Chilei borok döntő többsége a Central Valley (Központi-völgy) nevű, hatalmas borvidékről származik, amely négy régióból áll: Maipo, Rapel, Curicó és Maule. Ezek mindegyike egy-egy termékeny talajú völgy, melyen egy folyó halad keresztül keletről nyugatra, az Andok hegyláncai közül a Csendes-óceán felé. Mind a négy régió elsősorban cabernet sauvignon-ból és merlot-ból készülő vöröseiről híres. Chilében ma 115.000 hektáron termesztenek szőlőt, Magyarországon kb. 80.000 hektáron, s hogy a fejlődés ütemét is érzékeltessük, ez a szám 10 éve még csak: 55.000 ha volt. A körülmények ideálisak: keleten az Andok égbenyúló vonulatai szolgálnak és védenek, felfogják a szeleket, ugyanakkor az éjszaka a hegyekből lekúszó hűvös levegőnek köszönhetően épp optimális a napi hőingadozás. A bónusz pedig az olvadt hólé, amely jelentősen egyszerűbbé és persze olcsóbbá teszi az errefelé nélkülözhetetlen öntözést. Ami a nyugati oldalt illeti, ott a hűvös Humboldt-áramlat tolja a chilei borászok szekerét, a nyári hőségben tökéletesen hűt, és folyamatosan betegségeket elűző szeleket küld, amelyek a parti, 650 méternél sehol sem magasabb Cordillera de la Costa vonulatai között nyílt "folyosókon" akadálytalanul nyargalnak be a legnagyobb borrégió, a Central Valley (Központi Völgy) észak-déli tájolású, igen termékeny talajú, napsütötte völgyeibe.  
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Sauvignon Blanc, -Pinot Blanc, ***, -Cabernet Sauvignon, -Cabernet Franc, -Carménére, -Merlot, -Shyraz, -Tannat.
---------------------------------------------------------------------------

22.  Champagne  Borvidék -- Franciaország


Reims -- N: 49° 20", E: 4° 04"
A Champagne borvidék Franciaország észak-keleti részén terül el, szinte a szőlőtermesztés északi határán. Az utóbbi évszázadokban e borvidék főleg a pezsgő termeléséről és előállításáról nevezetes. A borvidék központja Reims, az egykori koronázóváros és Éparnay. Híres termőhely még: Ambonnay, Avize, Ay, Bouzy, Mailly, Sillery. Champagne relatíve hűvös időjárása és meszes talaja miatt nagyon éles, savas borokat terem, ezek pedig kitűnő alapanyagai a pezsgőnek. Az 1700-as évektől készítenek itt szénsavas borokat, és a mai napig a Champagne-ban készült pezsgőket tartják a legjobbnak a világon. Bár az egész világ azonosítja Champagne-nyal a pezsgő fogalmát, a legendával ellentétben nem itt találták föl ezt az italfajtát. Már évszázadokkal azelőtt, hogy Dom Perignon bencés apátsági pincemester elkezdte a pezsgőkészítést Champagne-ban, készítettek szénsavas borokat Franciaország délebbi területein. Azonban a ma pezsgőként ismert ital gyártási technológiáját a Champagne-i pezsgő házakban dolgozták ki. Három szőlőfajtát használnak fel a champagne készítésekor: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Az Epernay borvidéki területen található, így történelmét, turizmusát és gazdaságát nagyban meghatározza a pezsgő. Látnivalói közt említhetjük a 20, sőt néha 40 m mély és összesen 110 km hosszú pincehálózatot.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Folle Blanche, -Muscadelle, -Muscadet, -Muscat Ottonel, -Picardan Blanc, ***, -Pinot Noir, -Pinot Meuiner, -Picardan Rouge.
---------------------------------------------------------------------------

23.  Châteauneuf-du-Pape  Borvidék -- Franciaország

  
Avignon -- N: 43° 56", E: 4° 48"
Châteauneuf-du-Pape a “Pápa új kastélya” híres borvidék Dél-Franciaországban, Provence-ban. E borvidék neve onnan ered, hogy Avignon-ban található a Pápai kastély, mivel a 14. században számos pápa és ellenpápa itt vezette hivatalát, ez volt az: "avignon-i fogság" időszaka. Châteauneuf-du-Pape Provence nagyon híres borvidéke, egy fogalom a borvilágban. A borvidék valamivel több, mint 3300 hektáron terül, székhelye: Avignon. A borban itt a vörösek dominálnak, csak szinte azok vannak, nem is akármilyenek. Itt Chateauneuf-du-Pape-ban találták fel az "Apellation Controlée" rendszert, és itt a legmagasabb a minimális alkoholtartalom: 12,5-es. Tizenhárom engedélyezett vörös szőlőfajta van itt, a Grenache a legfontosabb, aztán a Syrah és a Mourvedre jön. Ezek a borok kedvesek még az újvilági szájaknak is. A kifinomultság és az elegancia az, ami különlegessé teszi őket más borokkal szemben. És persze fontos az ár is: 20-50 euróért jószerével elérhetetlen ez a minőség más híres borvidékeken.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Bourboulenc, -Cinsault Rouge, -Clairette Ronde, -Gamay Noir, -Grenache Noir, -Mourvedre, -Picardan Rouge, -Picpoul Noir, -Tannat, -Teret Noir, -Roussanne, -Syraz, -Vaccarese.
-----------------------------------------------------------------------------

24.  Chianti  Borvidék -- Olaszország


Firenze -- N: 43° 44", E: 11° 15".
A Chianti borvidék Toscanában található, fővárosa Firenze, és mintegy féltucatnyi kisebb, önálló eredet-megjelölés használatára jogosult bortermő területre (DOC és DOCG) osztható. Ezek közül a leghíresebb a Chianti Classico, amely a borvidék történelmi magva, az egyik legdrágább pedig a Chianti Rufina. Ezen a borvidéken régebben vegyesen ültettek fehér és kék szőlőt, így a Sangiovesét együtt szüretelték és dolgozták fel a fehér Malvasiával és a Trebbianóval. E hagyo­mány hatására sokáig az ezekből készült fehérborok házasítása is megengedett volt a Chiantiban, de ezt ma már nem alkalmazzák. Az egykori olasz miniszterelnök, Ricasoli báró a 19. században kezdett el kísérletezni a fajták házasításával, és a mai, hivatalos Chianti-receptúrát is az ő munkásságára vezetjük vissza. E szerint a Chianti 75—100% Sangioveséből áll. Ott, ahol egynegyednyi teret hagynak más fajtáknak, a borász választása szintén korlátozott, kötelező a helyi Canaiolo nevű kék szőlő használata, de megengedett a Cabernet Sauvignon és a Merlot is..
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Ansonica, -Aspirino, -Cortese, -Malvasia Bianco, -Moscato Bianco, -Trebbiano Toscano, ***, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Montalcino, -Prugnolo Gentile, -Sangiovese.
-------------------------------------------------------------------------

25.  Ciro  Borvidék -- Olaszország


Reggio di Calabria -- N: 38° 42", E: 15° 25".
A Ciro borvidék Calabria régióban található, ez Itália, az Olasz szárazföld legdélebbi része, az olasz csizma orra, amely határos Szicília szigetével. A borvidék központja, a régió névadó városa: Reggio di Calabria. A Calabria régió ősrégi bortermelő terület, itt már az ókori görög telepesek is műveltek szőlőt. A feljegyyzések szerint először művelt a Oenotrinas, majd Krostos. A görög atléta  Milo Croton is élt ebben a térségben, és 10 liter Ciro bort ivott meg naponta. Hagyomány, hogy a bor még ma is ugyanolyan, mint volt a Milo időkben. Az 1. században, Plinius a calabriai bort a minőségű itáliai borok közé sorolta. A "Vino Calabrese" - a "Calabriai borok" a déli időjárásnak és száraz melegnek köszönhetően testesek, erősek, savasak. Főleg vörösborok vannak itt és csak kevés fehér.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Greco Bianco, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, ***,  -Aglianico, -Gaglioppo, -Greco Nero, -Malvasia Nera, -Moscato Rosso, -Prugnolo Gentile, -Schiava, -Sangiovese.
---------------------------------------------------------------------------

26.  Cognac  Borvidék -- Franciaország


Cognac -- N: 45° 47", W: 0° 28"
Cognac városáról elnevezett híres Franciaországi borvidék, amely az ország dél-nyugati szegletében található. Cognac vidék főleg a borpárlatok, a konyak előállításáról lett nevezetes. A Croizet konyakház egyetlen ember, Léon Croizet álmaiból született meg 1805-ben, aki Napoleon sommelier-je volt. Ősei már a 16. század óta borászkodással foglalkoztak. Léon versenyre akart kelni az akkoriban létező mintegy 20 konyakkészítő céggel, és ebből a célból megalapította a saját konyakházát. 1871-ben Léon unokája, Benjamin Léon Croizet bejegyeztette a Cognac Croizet márkanevet, és elkezdte a világ minden tájára exportálni a termékeiket. Nagy hangsúlyt fektetett a minőségre, és a Croizet konyakok számos díjat nyertek, többek között az 1878-as és az 1900-as világkiállításon is. Benjamin nem csak abban volt sikeres, hogy eljuttassa a Croizet-ház termékeit a világ legtávolabbi országaiban élő emberek asztalára, de nagy szerepet játszott a Cognac-borvidék létrehozásában is, amelyre 1909-ben került sor. Őt illeti a dicsőség az amerikai szőlőfajták betelepítéséért is, amelyekkel sikeresen ki tudták váltani a filoxéra-járvány által elpusztított korábbi fajtákat, és a Cognac-borvidék megmenekült a teljes pusztulástól.  
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Folle Blanche, -Cinsault Blanc, -Semillon, -Ugni Blanc, ***, -Folle Noir, -Gernache Noir, -Terret Noir, -Tibouren.
---------------------------------------------------------------------------

27.  Commandaria  Borvidék -- Ciprus


Limassol -- N: 34° 40", E: 33° 04".
A Commandaria borvidék a leghíresebb Ciprusi borvidék a szép és napfényes Ciprus szigetén, a Troodos-hegység déli lejtőin, Limassol közelében. A Ciprusi desszert bor a Commandaria, a kék héjú: -Mavron és a fehér héjú: -Xinisteri szőlőfajtákból készítik. A túlérett, töppedt szőlőszemeket a szüret után a napon még hetekig aszalják. A must ezután több hónapig erjed. Az illatos és zamatos bor több-kevesebb cukor mellett 18-23 % alkoholt tartalmaz. A hagyomány szerint a keresztes vitézek parancsára készítettek először itt ilyen bort. Ez volt a "Nagy Parancs" - "Grand Commandaria". Innen ered a borvidék és a bor nevének eredete. A legenda szerint a Commandariát, Ciprus édes borát még ma is ugyanúgy készítik, mint 3 ezer évvel ezelőtt. Az édes nedűt az európaiak ugyan csak a keresztes háborúk után ismerhették meg, amikor a keresztes lovagok révén ismertté vált az öreg kontinensen is, ám a ciprusi legendák jóval korábbra datálják a Commandaria eredetét.   
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Xinisteri, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, ***, -Mavron, -Moscato Rosso.
---------------------------------------------------------------------------

28.  Corse  Borvidék -- Korzika, Franciaország

 
Ajaccio -- N: 41° 56", E: 8° 44".   
Korzika szigete, franciául: 'Corse', korzikaiul: 'Corsica', egy Franciaország alatt, a Földközi-tenger: Északi részén elhelyezkedő sziget. Korzika hivatalosan Franciaországhoz tartozik, de nagy önállóssággal, autonómiával rendelkezik, önálló nyelvel és szigeti öntudattal. Több, mint 2000 éve a görögök kezdtek el itt szőlőt termeszteni Korzikán, ahol igen kedvező az éghajlat és a talaj minősége. A korzikai szőlővidék közel: 7000 hektáron terül el és mintegy: 400.000 hektoliter bort termelnek évente. Korzika szigetén a két fő borvidéki terület található: Ajaccio környéke a nyugati parton, és Solenzara környéke a keleti part vonalon. A szőlők minősége függ az ittenni jó talajtól, a mediterrán klímától, de főként a borászok munkájának minőségétől. Közel 30 szőlőfajta van Korzikán, úgy mint: a Sciacarellu, a Niellucciu és a Vermentinu. A fehér borok könnyedek, főként: a Vermentinu szőlőfajtából készülnek, a vörösek testesek és illatosak, a rosék frissítőek és tiszták.
Talaja:  -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Bandol, -Muscat Blanc, -Niellucciu, -Sciacarellu, -Vermentiu, -Ugni Blanc, ***, -Aleatico, -Carignan Noir, -Cinsault Noir, -Grenache Noir, -Muscat Noir.
------------------------------------------------------------------------

29.  Côte d' Or  Borvidék -- Franciaország


Dijon -- N: 47° 17", E: 5° 50".
Côte d' Or - "Az Arany part" nevű borvidék, a Loire folyó mentén elterülő vidék, Burgundia szívében, Dijon mellett, amely joggal viseli az "Aranypart" nevet a kíváló éghajlati és talaj adottságai miatt. A nagy Burgundiai borok régi hagyományos otthona ez a vidék. Ősidők óta termelnek már itt bort: a kelták, görögök, rómaik is borászkodtak itt. Az észak-déli irányban húzódó Côte d' Or-on belül három tájegységet különböztetnek meg, északi, középső, déli területei vannak. A világ legérdekesebb borai Burgundiából származnak. Másrészt itt készítik Franciaország két legnépszerűbb borát a Beaujolais-t és a Chablis-t is.A Côte d'Or keleti fekvésű lejtői adnak otthont néhány a legnagyobb nevei burgundi bornak, mint a: Gevrey-Chambertin, Clos de Vougeot, Meursault, és Montrachet.
Talaja:  -Agyag, -Gránitkő, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái: -Chardonnay, -Cinsault Blanc, -Chenin Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Terret Blanc, -Terret Gris, -Ugni Blanc, ***, -Carignan, -Cinsault Rouge, -Pinot Menuier, -Pinot Noir, -Shiraz, -Terret Noir.
-------------------------------------------------------------------------

30.  Côtes du Rhône  Borvidék -- Franciaország


Valence -- N: 44° 56", E: 4° 50".
A Côtes du Rhône borvidék Franciország déli részén, a Rhone folyó partján húzódik, a francia borvidékek hierarchiájában meglehetősen előkelő helyet foglal el, a legjobb adottságú borvidékek közé tartozik. A Côtes du Rhône 40 ezer hektáros AC (Appelation Controllé) eredet védettséget élvező területet jelent. Változatos borvilágában megtalálható az ízletes fehérbor, a zamatos rosé és a gyümölcsös vörösbor. Többségük csak egyszerűen jó: könnyed, csersavas, laza, üde. A komolyabbak mélységüket és hosszúságukat tekintve felveszik a versenyt a legjobb Bordeaux-i borokkal. Burgundia, Bordeaux, Champagne és a Beaujolais mellett az egyik legnagyobb presztízsű hely a világ bor atlaszán. Ez még nem Provance, de már hamisítatlan mediterrán feelinget lehel a táj: olajfák, levendula mezők, délibábosan vibráló levegő. A legtágabb származás hely megnevezés a Côtes du Rhône , ez a Rhône völgyében elő állított: fehérborokra, rosékra, és vörösborokra utal. A tág megjelölés már egyfajta garanciát jelent, biztosak lehetünk benne, hogy az üveg tartalma erről a vidékről származik, valószínűleg egy egészen kíváló nedű. A Rhône-menti borok szőlőfajták tekintetében változatos és gazdag a kép. A vörösbort adó fő fajta a grenache, melyet az itt régóta őshonos syrah-val és mourvedre-rel házasítanak.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chasselas Blanc, -Cinsault Blanc, -Chenin Blanc, -Picardan Blanc, -Picolit, -Ugni Blanc, ***, -Carignan, -Chasselas Rouge, -Grenache, -Marsanne, -Mourvedré, -Shyraz, -Roussanne.
--------------------------------------------------------------------------

31.  Cotnari  Borvidék -- Románia


Iași -- N: 47° 10", E: 27° 35"
Cotnari borvidék Romániában, Moldova régió északi részén, Iasi megyében található, desszert boráról híres borvidék. Iasi: Jászvásártól észak-nyugatra, Târgu Frumos és Hârlău között, a Bahlui patak jobb oldalán fekszik. A fő szőlő fajtái: Grasa (Kővérszőlő), Feteasca (Leányka), Tamijoasa (Sárga Muskotály). Nevezetes a Kővérszőlőről (Grasa de Cotnari) nevezett desszert boráról, amelyet a hagyomány szerint Mátyás király lakodalma idején telepítettek ide, mivel a király Tokaji venyigéket ajándékozott az egyik hűbéresének, III. István moldvai fejedelemnek. A 2008-as eszetndőben a Romániai piacon a Cotnari bor a második helyen állt: 8,8 % piaci részaránnyal. A Cotnari borvidék egyik utóbbi legízletesebb terméke, a Chateau Cotnari fehér cuvée-t volt, a 2006-os évjáratú száraz, fűszeres bor kellemes ízélménnyel jutalmazza a kóstolót.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Homok
Szőlőfajtái:  -Grasa de Cotnari "Kővérszőlő", -Feteasca "Leányka", -Tamijoasa "Sárga Muskotály", -Furmint, ***, -Fetească Neagră, -Merlot, -Pinot Noir.
----------------------------------------------------------------------------

32.  Dalmazia  Borvidék -- Horvátország

      
Split -- N: 43° 30", E: 16° 26"
Dalmácia régiója Horvátország Dél-Nyugati részén fekszik, partjait az Adriai-tenger mossa. Hegyes vidék, amelyet keskenyebb völgyek szelnek át. Az Adriai-tenger felé általában meredeken ereszkedik le. Dalmácia egy népszerű tengerparti nyaraló turizmus felé orientálódott régió, de ehhez szervesen kapcsolódik a különböző borok és a gasztronómia világa. Dalmácia a horvát vörösborok hazája, olyan vörösboroké, melyek minősége a világ legjobb boraival veszi fel a versenyt. De ez a terület híres olyan őshonos szőlő fajtáiról mint: a Plavac Mali, Pošip, Babić, Dingač, Dobričić, ugyanakkor a nemzetközi fajták is megtalálhatók, mint: a Cabernet Suavignon, Merlot, Syrah. Az éghajlat mediterrán, az évi átlaghőmérséklet 15-16 °C, 2700 napsütéses órával. Az éves csapadék mennyiség: 820 mm. Az uralkodó talaj típusok a mészkő, a dolomit és a vörös talaj. A legfontosabb szőlőtermő alrégiók a régión belül: Észak-Dalmácia, a Dalmát Hegyvidék és a Közép- és Dél-Dalmácia szőlő ültetvényei.
Talaja:  -Dolomit, -Mészkő, -Vörösagyag.
Szőlőfajtái:  -Babić, -Dingač, -Dobričić, -Plavac Mali, -Pošip, -Postup, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Shyraz.
-----------------------------------------------------------------------------

33.  Dão  Borvidék -- Portugália

 
Viseu -- N: 40° 40", W: 7° 50".
Dão vidéke Portugália legnagyobb vörösbor termőtája az ország középső részén. A borvidék központja Viseu, nevezetes borváros, 50 ezer lakossal. A város a Dão folyó mellék vizének bal partja fölötti fennsíkon fekszik, a Viseu-fennsík, a Planalto de Viseu-ra épült. Nyugatról a Caramulo domb, északról a Leonil, a Montemuro és a Lapa domb, észak-keletről az Arado-dombság, délről és délkeletről a Lousã domb és a Serra da Estrela hegység veszi körül. Az erősen tagolt terep legalacsonyabb pontja nagyjából 400, a legmagasabb mintegy 700 méterrel van a tenger színe fölött. Az itteni borok erősek és határozottak, sok cserző anyagot tartalmazóak, kemény, testes vörösborok vannak itt, amelyek sötét vörösek, majdnem feketék.
Talaja:  -Agyag, -Gránitkő, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Alvarelhao, -Amaral, -Bastardo, -Mourisco, -Rabigato, -Sousão "Vinhão", -Tinta Cao, -Tinta Carvalha, -Tinta Pinha, -Tourigo Nacional.
----------------------------------------------------------------------------

34.  Douro  Borvidék -- Portugália


Porto -- N: 41° 10", W: 8° 40".
A Douro borvidék Portugália egyik legismertebb borvidéke, a világhíres Portói borokat adó szőlők termőhelye. A Douro folyó völgyében, Portótól mintegy 70 km-rel keletre kezdődik, és mintegy 60 km hosszan nyúlik kelet felé, majd a völgy spanyolországi szakaszán folytatódik, a Ribeira del Duero borvidék. Területe mintegy 250 000 hektár, ebből 50 000 hektáron termelnek szőlőt. Itt még egészen valószínűtlen helyeken is szőlőt termesztenek, 60°-os lejtőkön, szinte talaj nélküli gránit dombokon kiképzett teraszokon, 40°C-os nyári hőségben. Sokféle szőlőt termesztenek, főleg vörösborfajtákat, de fehérbor fajtákat is termelnek. A Portói bor nevet a 17. század második felétől használják, azért ez a név terjedt el, mert a bort Porto kikötőjéből szállították az egész világra. A Douro völgyében megtermelt bort egy év „házi” érlelés után hagyományosan gályákon úsztatták le a folyó alsó, hajózható szakaszán a torkolatig, hogy Vila Nova de Gaia pincéiben érleljék tovább. A hagyományos módon, teraszosan művelt szőlőknek köszönhetően a borvidéket 2001-ben a Kulturális Világörökség részévé nyilvánították.
Talaja:  -Agyag, -Gránitkő, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Arinto, -Batoca, -Boal, -Malvasia Branco, Moscatel Branco, ***, -Alvarelhao, -Bastardo, -Mourisco, -Rabigato, -Sousão "Vinhão", -Tinta Cao, -Tinta Carvalha, -Tinta Pinha, -Tourigo Nacional.
-------------------------------------------------------------------------

35.  Egri  Borvidék -- Magyarország


Eger -- N: 47° 52", E: 20° 27".   
Az Egri borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. A borvidék Észak-Kelet Magyarországon, a Bükk hegység déli lankáin, Heves megye területén helyezkedik el, egyes részei Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére is átnyúlnak. A 22.000 hektár teljes területű borvidék napjainkban ismét kezd régi fényében ragyogni és egyre népszerűbbé válni. A borvidék névadója és központja Eger városa, amely mellett további 19 község tartozik hozzá. A borvidéki szőlő- és bor- kultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, alapvetően meghatározta és meghatározza ma is az itt élő emberek életét. A szőlőtermesztés és a belőle készült borral való kereskedelem a 16. századra vált meghatározóvá a vidéken. Az Egri borgazdaság fénykora a 18-19. századra tehető, amikor is már nagyrészt vörösbort termeltek, kisebb részben világosabb színű siller típusú bort és kevés fehérbort készítettek. A minőségi borkultúra a rendszerváltás után került újra előtérbe; a nagy állami borkombinát mellett több száz közepes és kis borászatot alapítottak, és megjelent néhány úgynevezett csúcsborászat is. Ezek látványos fejlődésével javult a borvidék borainak minősége és megítélése. Az '1990-es évek végére jelentősen nőttek a kékfrankos, a cabernet sauvignon és a merlot fajták ültetvényei, nagyobb területen jelentek meg a pinot noir és syrah fajták. A borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő: Egri bikavér, ami egy testes, karakteres, jó savgerinccel rendelkező házasított bor.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Hárslevelű, -Leányka, -Királyleányka, -Olasz Rizling, ***, -Kadarka, -Kékfrankos, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Portugieser, -Shyraz.
----------------------------------------------------------------------------

36.  Etna  Borvidék -- Szicília, Olaszország

  

Catania -- N: 37° 30", E: 11° 05".   
Az Etna borvidék Szicília keleti részén, az Etna lábánál fekszik, Catania városa mellett, a Földközi-tenger partján. Az Etna egy napjainkban is aktív vulkán, vulkán területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. Az Etna Európa legmagasabb működő vulkánja: jelenlegi magassága: 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor és gyümölcs termelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj. Szőlőt művelni egy aktív vulkán lankáin, elsőre elég őrült ötletnek hangzik, de már az ókori görögök belefogtak itt a szőlő termesztésbe, a Szicília keleti részét uraló Etna oldalában. A talaj nehezen művelhető, vulkanikus, köves, utóbbinak köszönhetően azonban nem kevés a filoxéra-mentes, saját gyökerén tenyésző öreg szőlő, az ültetvények kora pedig akár a 100 évet is meghaladhatja. A klíma a több száz méteres tengerszint feletti magasságnak köszönhetően hűvösebb, mint a mediterrán Szicília egyéb területein, ez szintén komoly hatással van a borok karakterére. A helyi kékszőlők két legjelentősebb képviselője a Nerello mascalese és a Nerello cappuccio. Ezeket a mediterrán-szicíliai borokat valamiféle közös tulajdonság köt össze, roppant érdekesek.
Talaja:  -Vulkanikus, -Kőves, -Lőszös.
Szőlőfajtái:  -Catanese, -Cataratto, -Minella Bianca, ***, -Nerello Mascalese, -Nerello Cappuccio, -Nero.
---------------------------------------------------------------------------

37.  Friuli  Borvidék -- Olaszország


Udine -- N: 46° 02", E: 13° 10".
Friuli Olaszország legkeletibb borvidéke, északról Ausztria, keletről Szlovénia, délről pedig az Adriai-tenger határolja. Noha bortermelése az ország egész termelésének csak 2%-a, elsősorban saját fajtáinak, illetve a helyi gasztronómiához rendkívül jól illeszthető borainak köszönhetően ismert és népszerű vidék. Friuli-Venezia Giulia-ban elsősorban fehér fajták teremnek, de könnyebb, jó ivású, gyümölcsös vörösek is készülnek, elsősorban a vidék meghatározó fajtájából, a refoscoból. A borok karakterét leginkább az az időjárási sajátosság határozza meg, melynek lényege, hogy az Adriai-tenger felől érkező meleg légáramlatok az Alpokból lehúzódó hűvös levegővel találkozva jelentős napi hőmérsékelt-ingadozást eredményeznek. Borászati szempontból ez annyit jelent, hogy az érés kiegyensúlyozott, a friss, gyümölcsös aromák intenzívek, a savak pedig szépen megőrződnek. A borvidék meghatározó fehér fajtája a 2006-ig Tocai Friulano, azóta - az Európai Uniónak a Tokaji megnevezés védelme érdekében hozott döntése alapján - Friulano néven ismert szőlő, mely testes, de illat- és zamatvilágukat tekintve neutrális borokat ad. További fehérszőlők: pinot bianco (pinot blanc), pinot grigio (szürkebarát), chardonnay, rajnai és olasz rizling, ribolla gialla, tramini és sauvignon blanc. A picolitból pedig drága és finom természetes édes borok készülnek. Mennyiségi szempontból a borvidék legjelentősebb területe az Udine környéki Friuli Grave DOC, a legszebb fehér borok azonban a szlovén határ mentén húzódó Colli Orientali DOC és a Collio Goriziano (röviden Collio) DOC védett eredetű régiókból származnak.
Talaja:  -Agyag, -Barna Talaj, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Italian Riesling, -Pecorino, -Pigato, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, -Ribolla Gialla, -Tocai Friulano, -Traminer Aromatico, ***, -Bonarda, -Brugnola, -Franconia, -Merlot.
-----------------------------------------------------------------------------

38.  Gumpoldskirchen  Borvidék -- Ausztria


Wien -- N: 48° 12", E: 16° 22".
Gumpoldskirchen külföldön a legismertebb Ausztriai borvidék. Az osztrák fővárostól délre található, Wien-Bécs városától 20 kilométerre délre kezdődik és húzódik végig a Wienerwald területén. A Dél-Bécsi borvidék jelentős települése, az Anninger lábánál fekvő: Gumpoldskirchen piac közössége a szőlőhegyek közepén. A világhírű borvidék kedvelt úti cél a pihenésre vágyóknak és azoknak, akik szeretik a borokat és a kultúrát. A pincék, a heurigerek minden nap kinyítnak itt, és idegenvezetés mellett jó borokat is lehet itt iszogatni. Gumpoldskirchen arról is nevezetes, hogy itt találhatóak a világon a legnagyobb "cirfandli"-zierfandler ültetvények. E ritka fajtának ez a hazája, de sok más fajtát is termesztenek itt. A borvidék északi részén kiváló fehér borokat állítanak elő: Rizlingekből, Traminiból, Velteliniből. A déli részen, Badenban és Bad Vöslauban száraz vörösborok készülnek, amelyek szintén remek minőségűek lehetnek.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Riesling Italian, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Traminer, -Veltliner Grüner, -Veltliner Rotter, -Zierfandler, ***, Blauburger, Portuguiser, Zweigelt.

39.  Hawkes Bay  Borvidék -- Új-Zéland


Napier -- S: 39° 20", E: 176° 55"
Amikor az "Újvilág" borászatairól beszélünk, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Új-Zéland rövid idő alatt nagyot fejlödőtt a borászat. A Hawke’s Bay – a legrégebbi alapítású és a második legnagyobb hozamú borvidék Új-Zélandon, 1850-óta készítenek itt bort. Hawke's Bay borvidék az Új-Zéland Északi szigetén, annak Dél-Nyugati csücskében fekszik. A Hawke-öböl védett és jó éghajlatú, központja Napier-ban található. Mivel itt működnek a legrégebbi borászatok is, akik már alaposan kigyakorolták magukat, aminek az eredménye érezhető is az innen származó borokon. Számos alrégiót lelhetünk fel a vidéken, a legismertebb talán: a Gimblett Gravels, de ha megszállunk: Napierben, akkor csillag túrázhatunk pincéről pincére, csodás dolgokba futhatunk bele, olaj ligetek, gyümölcsösök, gourmet kaja, és a szub-mediterrán-szerű éghajlat sok meleggel és sok csapadékkal. A régió fajtái a Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc és a Syrah. A Syrah-Shiraz ügyben gyakran van kavar, az elnevezés kicsit zavaró, de a lényeg az, hogy az eredetileg Rajna-völgyi Syrah szőlőről beszélünk, de ha az Ausztráliában terem, akkor azt Shiraznak hívjuk. Érdemes is megkülönböztetni az ozzik Shirazát, azt a csokoládés, fűszeres testességet senki más nem tudja úgy, mint ők.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Shyraz.
--------------------------------------------------------------------------

40.  Istria  Borvidék -- Horvátország

      
Pula -- N: 44° 52", E: 13° 53"
Az Isztria-félsziget az Adriai-tenger egyik nagy Észak-Keleti félszigete, Horvátország Észak-Nyugati részén fekszik, Isztria partja a horvát tengerpart legészakibb szakasza, a területe 2820 km². Isztria "a jó borok vidéke”, e mottó igaz, a kiváló éghajlati adottságok okán is. Isztria a borai jelentős részét az idegenforgalma révén értékesíti. A jó minőséggel párosuló, kiváló turisztikai elgondolásoknak köszönhetően az isztriai borok több mint a felét helyben – éttermekben, szállodákban, borpincékben –, a turistáknak értékesítik. Ha az Isztriai borokat vesszük mustrára, akkor mindjárt a legelején fontos leszögezni: Horvátország két kiváló őshonos szőlőfajtával is rendelkezik, amelyek közül az egyik isztriai: a "Plavac Mali” rendre klasszikus ízvilágú borokat terem, míg a „félsziget borát” adó, "Isztriai Malvázia” szintén méltán hozott világhírnevet az Adria egyik gyöngyszemét jelentő félszigetnek. A malvázia, amit „ősidők” óta műveltek már a félszigeten, a gazdasági és turisztikai megújulás borászati értelemben vett legfontosabb fajtája volt: az Isztria szimbolikus, megkülönböztető jegyévé, az isztriai identitás és életérzés egyik legfontosabb részévé vált. Már az ezredforduló tájékán kiváló, nemzetközi klasszisú borok készültek errefelé: Matošević: Chardonnay Anima (1999 és 2000), Coronicina: Gran Malvasia (2002) és Kozlović: Santa Lucia (2002).
Talaja:  -Köves, -Kavicsos, -Márgás.
Szőlőfajtái:  -Istarska Malvazija, -Plavac Mali, -Chardonnay, -Sauvignon Blanc, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Teran.
---------------------------------------------------------------------------

41.  Jerez, Xerez  Borvidék -- Spanyolország


Jerez de la Frontera -- N: 36° 40", W: 6° 08".
Az Andalúz vidék borai eredetük szerint „ősi” boroknak számítanak. Ezek az italok XVI. és XVII. században kialakult tengeri kereskedelem virágzása alatt születtek, csakúgy, mint a Portói, Marsalai, vagy Madeirai borok. Képesek voltak átszelni az óceánt bárminemű minőségbeli károsodás nélkül. Nemes, üde, finom alkoholos italok, árnyalatokban gazdag összetétellel. Az andalúz borok stílusuk alapján szoros egységet alkotnak, mégis mind nagyon különbözőek. Az itt jellemző enyhe télnek és különösen meleg nyárnak köszönhetően fejlődnek a Palomino, Pedro Ximénez és Moscatel szőlőtőkék több, mint tízezer hektáron. A vidéket a Palomino fino uralja, hozzávetőlegesen 95 százalékban. A Jerez bor a színek, aromák, érzések és lehetőségek széles palettáját viselheti. A sherryfajtákat négy csoportba sorolhatjuk: 1. Nemesített borok, Fino, Amontillado, Oloroso, 2. Természetesen édes borok, Pedro Ximenez, 3. Moscatel, likőrrel nemesített borok, 4. Pale Cream, Medium, Cream és a manzanilla. A sherry borokat sajátos íz- és illatviláguk különbözteti meg a világ számos, oxidatív úton készülő boraitól. Készítésük egy speciális, csak erre a vidékre jellemző érlelési rendszerben történik, az úgy nevezett Soleras és Criaderas-ban. Az eljárás Jerezben született, a XIX. század utolsó harmadában, az egyenletes minőség és az állandó aroma- és ízvilág megteremtése érdekében. Az érlelés helyszíne nem a föld alá, hanem felé helyeződik. A bodegák magas, föld feletti építmények, itt kerülnek elhelyezésre a hordósorok. A belmagasság azért fontos, mert így a hordószinten állandó hőmérsékletet tudnak biztosítani, kerülve a hordótágulás okozta veszélyeket. A borokat 500 literes „botas”-nak nevezett amerikai tölgyfa hordókban érlelik, amelyek több, legalább három- sorban egymáson helyezkednek el. A földön fekvő, legalsó hordósort nevezik „solera”-nak, neve a spanyol „suelo”, talaj szóból ered és ebben van a legidősebb évjárat. Ezekből a hordókból „verik csapra” azt a mennyiséget, amely palackozásra kerül, és amelyet a felettük lévő, „criadera”-nak nevezett – spanyolul első érlelőt jelentő - hordósorból pótolnak és így tovább a legfelső szinten elhelyezkedő hordókig, amelyekben a fiatal borok érlelődnek. Az érlelési fázisban lévő hordókat számokkal jelölik, aszerint, hogy hanyadik szakaszban tartanak. Általában egy hordóból a benne lévő mennyiség 20-30%-át veszik ki egyszerre, és ezt töltik az alatta lévő hordóba. A felső hordósorból kivett bort ugyanilyen mennyiségű újborral pótolják. A vidék száraz, Fino borainak érési folyamata a flor réteg alatt megy végbe.  
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Xinisteri, -Moscato Giallo, ***, -Mavron, -Moscato Rosso.
----------------------------------------------------------------------------

42.  Kréta  Borvidék -- Görögország

    
Iraklion -- N: 35° 20", E: 25° 10"
Kréta sziget Görögország legnagyobb és legdélibb szigete, a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, fővárosa: Iráklion. Görögország e legdélibb régióját a helybeliek csak Megálonisos-nak, azaz Nagyszigetnek becézik. A Görög és a Krétai borkultúra sok ezer éves, az egyik legősibb és legrégebbi, a szőlészet egyik bölcsője. Nagyon sokféle bort készítenek itt az édestől a szárazig, széles a paletta. A görög borkultúra tehát egészen sokrétű volt, amit a vallási rituálék és az isten kultuszok is erősítettek. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb istenek egyike volt Dionüsszosz, aki a bor, mámor és a jókedvű szórakozás istensége is volt egy személyben. A neki felajánlott bor áldozatok, az ünnepek sokasága a nép vidámságát, életszeretetét jelképezte, amely a rómaiak vallási kultuszában is tovább élt.
Talaja:  -Mészkő, -Lősz, -Agyag.
Szőlőfajtái:  -Assyrtiko, -Malvasia Bianca, -Moschato Bianco, -Moschato Giallo, -Moschofilero, -Vilana, ***, -Agiorgitiko, -Kotsifali, -Liatiko, -Mandilaria.
---------------------------------------------------------------------------

43.  Krím  Borvidék -- Oroszország


Jalta -- N: 44° 20", E: 34° 10"
A Krím félsziget a Fekete-tenger északi partján terül el, ami a szőlő termesztés és borászat ősrégi területe. Az itteni szubtrópusi éghajlat, északról a Kaukázusi hegyek védelme, délről a Fekete-tenger melege teremt itt kiváló feltételeket a desszert borok előállításához. A jelenlegi Oroszország területén már létezett borkultúra a 4. században, Krisztus előtt, a Krím-félsziget déli partján. Prések és amforák leletei bizonyítják ezt. Elsősorban világ fajtákat termesztenek itt a nemzetközi piacra, de van itt egy híres helyi piros szőlőfajta is: "ekim kara", magyarul "fekete doktor". Készítenek itt még Portói és Madeira típusú borokat is. A Krím-félsziget legrégibb pincészete a Jalta mellett található: Massandra pincészet, ami 1894-óta, 120 éve folyamatosan müködik. A Massandra pincészet múzeuma a világon a legnagyobb készletű: 1 millió palack különleges bort tárolnak itt, ami a Guinness rekordok könyvében is szerepel.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Chardonnay,  -Isabella, -Muscat, -Rkacitelli, -Traminer, ***, -Cabernet Sauvignon, -Ekim Kara, -Fetească, -Pinot Noir.
---------------------------------------------------------------------------

44.  Lacrima Christi  Borvidék -- Olaszország


Napoli -- N: 35° 20", E: 25° 10"
A Lacrima Christi, "Krisztus Könnye" egyben egy borvidék és egy bor elnevezése is. A Borvidék Dél-Nyugat Itáliában, Nápoly mellet, a Vezúv 1280 méter magas lejtőire kapaszkodik fel. A Lacrima Christi egy viszonylag száraz, teste, szalma sárga színű fehér bor, teljes neve: "Lacrima Christi del Vesuvio Bianco". A Krisztus könnye névvel csak az Olaszországból, egyenesen a Vezúv lejtőiről származó - már a rómaiak által is kedvelt - híres bor árulható. Ilyen csak a Vezúv-hegy alján terem az igazi "Nápoly országban". A helyiek úgy tartják mágikus csodatévő hatású, a mindent meggyógyító: Lacryma Christi. Tipikus Nápolyi bor, egyike Campania tartomány D.O.C. minősítésű borainak. A Vezúv lejtőin termelt "Caprettone" és a "Coda di Volpe" szőlők gyümölcse. A bor szalmasárga színű, könnyed gyümölcsös fehérbor, élénk savakkal, amely kiváló kísérője tengeri előételeknek vagy roston sült halaknak.
Talaja:  -Vulkáni Tuffa, -Kavics, -Lösz.
Szőlőfajtái:  -Biancolella, -Caprettone, -Coda di Volpe, -Verdicchio, -Verduzzo.
---------------------------------------------------------------------------

45.  Languedoc & Rousillon  Borvidék -- Franciaország


Montpellier -- N: 43° 40", E: 3° 50"
A Languedoc-Rousillon borvidék Franciaország legkiterjedtebb, és egyben a legnagyobb egybefűggő bortermő terület a világon, ami a Földközi-tenger partja mentén fekszik. A borvidéket a Földközi-tenger, a Rajna és Camargue, valamint Spanyolország és a Pireneusok határolják. Ebben a napsütötte régióban van a világ legnagyobb kiterjedésű szőlőtermelő területe. A régióban leginkább vörösborok készülnek, jó arányban „Vin de Table”, de nagyrészt Vin de Pays” kategóriában. Tökéletes borok hétköznapokra. A régió AOC borai nagyon érdekesek, ahogy követik a technikákat, a szőlőfajtákat, és az ültetvények szelektálását annak érdekében, hogy tökéletesítsék a bor minőségét. A ’70-es évek elején nyilvánvalóvá vált, hogy a régió nincs felkészülve a változó borpiacra. A mennyiség felülmúlta a minőséget. A minőség középszerű volt, az ár pedig túl drága összehasonlítva az olasz, spanyol és most az új világiakkal. A borvidék borászainak meg kellett változtatni boraikat vagy a régió meghalt volna. Elkezdtek olyan új technikákat használni, mint például a tölgyfahordós érlelés. Az alacsonyabb minőségű szőlőfajtákat olyan nemes fajtákra cserélték, mint a cabernet sauvignon és merlot, chardonnay és viognier. Kiválasztották a legjobb szőlőföldeket és eldöntötték és a minőségre koncentrálnak. Napjainkban Languedoc Roussillon az egyik legsikeresebb borvidék Franciaországban.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Chardonnay, -Carignan Blanc, -Cinsault Blanc, -Maccabeo, -Picardan Blanc, -Picpoul Blanc, ***, -Aramon, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carignan Rouge, -Grenache, -Mourvédre, -Picardan Rouge, -Picpoul Noir, -Pinot Noir, -Shiraz.
---------------------------------------------------------------------------

46.  La Mancha  Borvidék -- Spanyolország


Toledo -- N: 39° 50", W: 4° 41".
La Mancha Spanyolország egyik legnagyobb és legrégebbi borvidéke. La Mancha vidéke, az ország közepén, a tengerszint fölött 500-800 méteres magasságban helyezkedik el. Itt terem a spanyol borok egyharmada. A vidék fő fehér fajtái az Airen és Viura, a fő vörös fajtája a Garnacho és Tempranillo. Sokféle bort készítenek itt, az egyszerű asztali rozébortól a testes hosszú ideig érlelt bor különlegességekig. A tölgyfa hordók használata csakúgy mint minden fontos vörösboros vidéken, nagyon fontos La Manchában is. A Joven (fiatal) borok nem látnak fahordót, azonban a roble és a crianzától felfelé a fahordós és palackos érlelés rendkívül fontos szerepet játszik ezen a borvidéken
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Albarino Blanco, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Viura, ***, -Carinena, -Garnacho Tinto, -Graciano, -Mazuelo, -Monastrell, -Prieto Picudo, -Tempranillo.
--------------------------------------------------------------------------

47.  La Rioja  Borvidék -- Spanyolország


Logroño -- N: 42° 25", W: 2° 35".
La Rioja talán a leghíresebb Spanyolországi vörösboros vidék, ami Észak-kelet Spanyolországban található. Az Ebro egyik mellékfolyójáról, a Rio Ojáról kapta a nevét. Három tájegységre osztható, amelyeknek domborzata és tengerszint feletti magassága is különböző. Rioja Alta - a könnyű és nemes borokkal, Rioja Alavesa - a valamivel tüzesebb vörösborokkal, Rioja Baja - melegebb klímával és nagyobb alkoholtartalmú de kevésbé értékes borokkal büszkélkedhet. A tölgyfa hordók használata nagyon fontos Riojában. Ha valaki kíváncsi mire képes az idő Riojában, akkor mindenképpen Gran Reserva-t kell kóstolni, a Prado Enea nagyszerű példa erre.. Fantasztikus komplex aromák, tabak, fűszerek, érlelt fa, herbális jegyek, de ugyanakkor érett gyümölcs, nagyszerű tannin és szép savak jellemzőek rá, hosszú lecsengéssel.
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Albarello Blanco, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Viura, ***, -Carinena, -Garnacho Tinto, -Graciano, -Mazuelo, -Monastrell, -Prieto Picudo, -Tempranillo.
-----------------------------------------------------------------------------

48.  Loire Valley  Borvidék -- Franciaország

                
Nantes -- N: 47° 12", W: 1° 33"
A Loire-völgy Franciaország Nyugati részén, annak földrajzi és kulturális központjában fekszik. Más szóval annyira francia, amennyire egy vidék csak lehet. A Loire Franciaország leghosszabb folyójaként 1013 km-en át kanyarog az ország szívét jelentő Massif Central vonulataitól Nantes-ig, ahol az Atlanti-óceánba ömlik. Nantes egy történelmi múltú nagyváros Franciaország nyugati részén, 50 km-re az Atlanti-óceántól. A Loire völgyének fővárosa, a folyó tölcsér torkolatánál elhelyezkedő kikötőváros. A város a francia Bretagne tartomány, Loire-mente régiójának a központja. Nantes városát 2004-ben a Time magazin Európa legélhetőbb városának választotta. A Loire-völgyében szőlőskertek vannak, és itt épültek a turisták által kedvelt reneszánsz kastélyok. Borászati szempontból a Loire-völgy maga a megtestesült sokszínűség. A szőlőültetvények a "nagy jobbkanyar" után kezdődnek, innentől az óceánig a klímában és a talaj összetételében tapasztalható különbségeknek köszönhetően négy alrégió alakult ki, saját fajtákkal és bor stílusokkal. Kóstolhatunk itt több mint egy tucat fajtát 65 apellációból, fehéret, vöröset, rozét, csendes borokat és pezsgőt, édeset, szárazat. A Loire völgye 2000 óta az UNESCO által jegyzett világörökség része.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Márga.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chasselas Blanc, -Chenin Blanc, -Muscadelle, -Muscadet, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, -Ugni Blanc, ***, -Cabernet Franc, -Cabertnet Sauvignon, -Chasselas Rouge, -Petit Verdot, -Pinot Menuier, -Pinot Noir.
------------------------------------------------------------------------------

49.  Makedónia & Thrácia  Borvidék -- Görögország


Thessaloniké -- N: 40° 50", E: 25° 55"
Görögország Északi részén terül el e két összeérő nagy múltú régió és borvidék: Makedónia és Thrácia. Görögországban a hellén kúltúra és a bor egybe fonódótt, ősidők óta így van ez. Görögországban a görög bor és a mitológiai jelentőssége miatt a legismertebb is. Itt szőlőt és bort már több ezer éve termesztenek, a görög szigeteken és a szárazföldi területeken egyaránt. Mert Hellászban nem elég egyszer tiszteletünket tenni.. Az Istenek földje, Európa civilizációs bölcsője rengeteg látni és tapasztalni valót kínál. Olyan gazdagságban hozza felszínre értékeit, hogy az egyszerű utazó csak kapkodja a fejét. Nem is beszélve a borról, az Istenek italáról, no meg a klasszikus görög konyháról.!. A görög borpiac több, egyéni jellegzetességgel bír. Errefelé jellemző, hogy nem elsősorban a világfajták titkait kutatják, hanem érthető módon, a több ezer éves kultúrájukra büszke görögök a saját fajtáik felé fordultak: Xinomavro, Krassato, Mavrodaphné, Stavroto, Roditis..
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Krassato, -Moscofilero, -Savatiano, -Stavroto, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Xinomavro, ***, -Aglianico, -Agioreitiko, -Mavrodaphne, -Medoc Noir, -Merlot, -Moscato Rosso..
----------------------------------------------------------------------------

50.  Madeira  Borvidék -- Portugália


Funchal -- N: 32° 35", W: 17° 32".
Madeira szigete egy a vulkáni eredetű sziget az Atlanti-óceánban, Európától Dél-Nyugatra, a Portugáliai Lisszabontól: 978 km-re. Az Afrikai lemezen fekszik, de Porto Santóval együtt politikailag és kulturálisan Európához tartozik, mint Portugália autonóm régiója. Madeira szigetén terem a világhírű Madeira bor az egyik legrégibb ún. erősített csemegebor. Az Atlanti-Óceáni ám Portugáliához tartozó sziget híressége e bor. A Madeira 16-19 fokos alkoholtartalmát egy különleges eljárásnak köszönheti. Ennek során a bort 40-50 fokra melegítik, majd szellőztetik, ülepítik. Nagyon régi tölgyfa hordókba töltik, de nem üresekbe, hanem olyanokba, amelyekben több évtizedes ún. anyabor van. Az új bor aránya csak egynegyed lehet. A két bor évek alatt összeérik. Mindig csak kis mennyiséget palackoznak belőle, ennek helyére töltik az új évjáratokat. Ezért nem olyan ritkák a például 1900-as évjáratú vagy még régebbi borok, melyek ára meglehetősen borsos.
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Boal, -Malvasia Blanco, -Moscatel Blanco, -Torrontes, -Verdelho, ***, -Caino Tinto, -Morisca, -Moristel, -Prieto Picudo.
------------------------------------------------------------------------------ 

51.  Malaga  Borvidék -- Spanyolország


Malaga -- N: 36° 45", W: 4° 24".
Malaga borvidéke Spanyolország déli részén, Andalúzia régióban, a Földközi-tenger partján fekszik. Az Andalúziai Costa del Sol, amely Spanyolország kedvelt tengerparti üdülőhelye, a turisták egyik kedvence, ahonnan szívesen tesznek kirándulásokat a térség számos nevezetességgel büszkélkedő városaiba. A legközelebbi a mintegy félmilliós lakosú Málaga, a borvidék központja, ahol olyan közismert művészek születtek, mint Pablo Picasso és Antonio Banderas, és ahol az óvárosban olyan látnivalók vannak, mint például a több mint ezer éves mór erődítmény, az Alcazába. Talán nem sokan tudják, hogy Málaga vidéke már nyolc évtizede büszkélkedhet eredetvédett borokkal, amelyek 2001 óta két megnevezéssel kerülnek forgalomba. Az édes D.O. Málaga kizárólag a Pedro Ximénez és a Moscatel fajtákból készül, természetes eljárással vagy erősítve. E két szőlőt egyébként a teljes termőterület 65%-án művelik. A D.O. Sierras de Málaga előállításához összesen 8 szőlőfajtát termesztenek, fele-fele arányban fehéret és kéket, köztük több őshonost és néhány világfajtát is. A túlérett szőlőt, a napon még tovább aszalják a magasabb cukorfok elérése érdekében. A borhoz még karamellizált sűritményt is adnak. A Malaga borok cukortartalma 16-20%-os, alkoholtartalma 18-22%-os. Az összterület jelenleg 1.305 hektár, amelynek legutóbb szüretelt terméséből 18.100 hektoliter D.O. Málaga és 8.400 hektoliter D.O. Sierras de Málaga bor készült.  
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Moscatel de Malaga, -Moscatel Blanco, -Palomino, -Pedro Ximenez.
--------------------------------------------------------------------------

52.  Malokarpatské  Borvidék -- Szlovákia


Bratislava -- N: 48° 08", E: 17° 47".   
A Malokarpatske a Kis-Kárpátok borvidéka Kis-Kárpátok szlovákul: Malé Karpaty hegyvonulatán húzódik, ez a legnagyobb Szlovák borvidék. Az alacsony: 250 méter átlag magasságú és mintegy 100 kilométer hosszú hegylánc, a Kárpátok része. Szlovákia nyugati részén, Pozsony és Vágújhely között húzódik. A Kárpátok észak-nyugati vonulatának legdélibb tagja. Tőle nyugatra a Morva lapálya, keletre a Kisalföld húzódik. Főbb csúcsai: Dévényi-tető (514 m), a Kasparova (614 m), az Ördöghegy (747 m). A legnagyobb szlovák borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain: Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felső Diósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken fehér szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget, Rajnai rizlinget, Zöld Veltelínit, és vörösből: Kékfrankost. Bazin város borászati múzeuma várja az érdeklődőket, ami a szőlőtermesztés és borászat történetét mutatja be a Kis-Kárpátok vidékén. A múzeum pince kiállításán a látogató Közép-Európa legnagyobb szőlőprés gyűjteményét tekinthetik meg. A Kis-Kárpátok kedvelt kirándulóhely, több vár és várrom található itt: a Dévényi vár, Csejte vára, Vöröskő vára, és Szomolány vára.
Talaja:  -Gránit, -Genisz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Olasz Rizling, -Rajnai Rizling, -Zöld Veltelini, -Piros Veltelini, ***, -Kékfrankos, -Merlot, -Portuguiser.
-------------------------------------------------------------------------------  

53.  Marlborough  Borvidék -- Új-Zéland


Marlborough -- S: 40° 55", E: 174° 55"
Marlborough, Új-Zéland, na ez az a hely, ahol tényleg el lehet veszni a világ elől. Habokba dőlő zöld hegyek, csipkézett part és ropogós Sauvignon Blanc. Nekünk nem csak turisztikai, de végcélként is megfordul a fejünkben néha. Szóval így áll a nemzetközi mérce, a popularitás skáláján nézve. Az Új-Zéland déli szigetének észak-keleti csücskében található, 1000 hektárnyi területű Marlborough az ország legnagyobb és legismertebb borvidéke. Új-Zéland teljes bortermelésének fele készül itt. Világhírét hihetetlenül intenzív, vibráló savú és fajta jelleges Sauvignon Blanc-jainak köszönheti, melyek népszerűsége ma már egyértelműen vetekszik a fajta őshazájának, a Loire-völgyének képviselőivel. A Sauvignon Blanc sokak szerint itt a világon a legjobb, emellett kiváló: Chardonnay-k és Rajnai Rizlingek is készülnek errefelé, az utóbbi időben pedig egyre többen fedezik fel a vidék gyümölcsös: Pinot Noir-jait is.
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Chardonnay, -Sauvignon Blanc, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Malbec, -Merlot, -Shyraz, -Tannat.
-----------------------------------------------------------------------------

54.  Marsala  Borvidék -- Szicília, Italy


Marsala -- N: 37° 50", E: 12° 32".
Marsala Itália egyik legismertebb csemege bora, desszert bora, amit Szicília szigetén termesztenek. A Marsala borvidék Szicília szigetének nyugati részén, Marsala és Trapani városok között fekszik, a Földközi-tenger partján terül el. A Marsala bort: a Cattarato, Grillo, Inzolia szőlő fajtákból készítik. Az esetleg gipszezett musthoz 5-10 % sűrített mustot adnak, a bor alkohol tartalmát bor párlattal, cukor tartalmát pedig misztellával - itt sifone a neve - növelik meg. A Marsala fine 17% alkoholt és 5 % cukrot, a Marsala Superiore 18% alkoholt és 10% cukrot tartalmaz. A főleg angolok részére készített száraz Marsalában 20-22% alkohol és 2-3 g/l cukor van.  
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Cataratto, -Grillo, -Inzolia, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, ***, -Malvasia Nera, -Moscato Rosso.
---------------------------------------------------------------------------- 

55.  Mendoza Valley  Borvidék -- Argentína


Mendoza -- S: 32° 55", W: 68° 50"
A Mendoza Völgy borvidéke Argentína közepén fekszik, ez egyben egész Dél-Amerika legfontosabb borvidéke. Körülbelül: 200 ezer hektár szőlőterületen évente: 14-15 hektoliter bort termelnek, amelynek nagy többsége, körülbelül háromnegyed része vörösbor. Itt van a világ legnagyobb vasbeton bortárolója is, amely 52 ezer hektoliter űrtartalmú.  Mendoza borvidékének neve elválaszthatatlanul összefonódott az argentin borászattal, annak szimbólumává vált. Persze nem véletlenül. A 200 ezer hektárnyi szőlőültetvényével a latin-amerikai ország legnagyobb borvidéke, amely az argentin borexport 90%-át adja. Emellett Mendoza, különböző tengerszint feletti magasságú és ennek köszönhetően különböző klímájú teraszaival, speciális ösztönzési technikájával, széles fajta választékával és változatos stílusú boraival kicsiben mutatja meg az argentin szőlő- és bor- termelés egészét. A borvidék, amely Buenos Aires-től nyugatra, a chilei határ közelében található, a világ legmagasabban fekvő szőlő területei közé tartozik: tengerszint feletti magassága 700-1400 méter. A szőlőtermelés kulcsa itt, a folyamatos és perzselő hőség. A talaj alapvetően üledékes, homokos, itt-ott kavicsos, összességében kedvez a gyümölcsös, érett tanninú vörös és a lágy, de telt és ugyancsak gyümölcsös fehérborok készítésének.    
Talaja:  -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajtái:  -Aligoté, -Chardonnay, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Malbec, -Merlot, -Pais, -Pinot Noir, -Syraz, -Tannat.
---------------------------------------------------------------------------- 

56.  Melnik  Borvidék -- Bulgária


Melnik -- N: 41° 30", E: 23° 20"
A Melnik borvidék Dél-Nyugat Bulgáriában, a Fekete-Tenger melléki területeken fekszik. A Bolgár szőlészet és borászat története egyike a legrégebbieknek a világon. Az alkohol tartalmú italok fogyasztásának elterjedtségére utal, hogy itt született meg az első antialkoholista törvény is. Történelmileg a bolgár borok az ősi Trákia, valamint a mitikus görög boristen: Dionüszosz nimbuszához köthetőek. Számos borkészítési tradíciót alapoztak meg itt a hellén kultúrában. Melnik egy kitűnő vörösbort termő vidék, amely Délnyugat-Bulgáriában található, a Fekete-tenger partjának közelében. A Sztruma folyó mély völgyében a mediterrán éghajlat különösen kedvez a vörösbor termelésének. A környék híres és nevezetes szőlőfajtája a Siroka Melniska, amelynek termését "Melnyiki Bor" néven hozzák forgalomba. Borát jellemzően hordóban érlelik, így borával gyakran asszociált aroma a dohányé. Déli jellegű, mélysötét színű, bársonyos vörösbor.
Talaja:  -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Mavrud, -Rkacitelli, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, ***, -Siroka Melnika, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
-------------------------------------------------------------------------- 

57.  Minis  Borvidék -- Románia

 
Arad -- N: 46° 10", E: 21° 20"
Minis - Ménes, a hajdani híres történelmi borvidék Arad városa mellet, Arad-hegyalján, a mai Románia nyugati szélén. A borvidék hosszú ideig feledésbe merült a XX. század kaotikus forgatagában. A legendás: vörös aszúk, a fűszeres: kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagy testű, bársonyos ménesi vörösborok vidéke ez. Ménes kiváló talaj adottsága és az adriai éghajlathoz hasonló klíma szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat. A Merlot, Pinot Noir, Kékfrankos és a Kadarka ma is a borászatok legkiválóbb borai. A zászlós boruk a Kadarka, amiből régen a vörös aszút készítették. A vörösborokat hagyományosan ászok hordóban érlelik. Alkalmazzák a kishordós barrique érlelést is. Kitűnő évjáratú boraikat több éves érlelés után értékesítik. A fehérboraikat korszerű, reduktív módon, hűtött erjesztéssel készítik. Sajátosságuk a huszáros savgerinccel rendelkező Mustos Fehér, a rózsaszirom illatú Tramini, a szelíd, de titokzatos Királyleányka, a jellegzetes Szürkebarát és a harmonikus Olaszrizling.
Talaja:  -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Királyleányka, -Leányka, -Mustos Fehér, -Olasz Rizling, -Tramini, ***, -Kadarka, -Kékfrankos, -Merlot, -Pinot Noir.
-------------------------------------------------------------------------- 

58.  Montalcino  Borvidék -- Olaszország


Montalcino -- N: 43° 02", E: 11° 18"
Montalcino Toszkána szívében egy festői borvidék Közép-Itáliában. A Montalcinói borvidék a Toszkán táj eszenciája, melynek földrajzi adottságai, autópályáktól távoli tiszta levegője, érintetlen természetessége és spontaneitása minden látogatót magával ragad. Brunello di Montalcino szőlőfajta csak Montalcino környékén fakad, ez a híres fajtája. Egy nagyjából 250 km2-es területen, és a teljes mennyiség 350.000 láda saccperká. A termő területek 200-500 méter magasságban helyezkednek el, és persze náluk is zakatol a dűlő ezoterika: minden dombra másként süt a nap, mindegyiket másként fújja a szél, és az egészen másfajta kőzetrétegbe egészen másfajta ősállatok és őspáfrányok pusztultak bele. Az eredetvédelem az olasz bürokrácia hírnevét öregbíti. A Brunello a kisujját sem mozdítja, hogy megszeressük. Nem gyümölcsös, nem itatja magát. Ellenben komplex és elegáns, és van benne kraft. Olyan, mint egy Bentley egy Porsche mellett. A Brunello di Montalcino a nagyok között is a krémek krémje. Amikor 1999-ben megszavazták az évszázad 12 legszebb borát, egy 1955-ös Biondi-Santi Brunello volt közöttük az egyetlen olasz.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Trebbiano Toscano, -Vernaccio, ***, -Brunello di Montalcino, -Montepulciano, -Prugnolo Gentile, -Sangiovese.
--------------------------------------------------------------------------- 

59.  Montepulciano d'Abruzzo  Borvidék -- Olaszország


L'Aquila -- N: 42° 21", E: 13° 24". 
Montepulciano d'Abruzzo egy hatalmas területű vörösboros Itáliai borvidék Közép-Olaszországban, Abruzzo régióban. A borvidék Abruzzo régióban, Kelet-Közép- Olaszországban terül el, L'Aquila székhelye és Pescara Adriai-tengerparti városa között. A borvidék főbb városai: L'Aquila, Chieti, Teramo, Pescara. A Montepulciano d'Abruzzo DOC régió hatalmas kiterjedésű földterületet fed le a Abruzzo menti Appenninek lábától a Adriai-tenger partjáig. Az Appenninek hegyi régiója Olaszország legnagyobb hegyvidéki borterülete, több mint 65% -a hegyvidék. A szőlő hegyeken ültetett szőlők: meszes és agyagos talajban részesülnek, az időjárásban pedig keveredik a hegyvidéki hüvős levegő és az Adria parti meleg levegővel amely mikroklíma teljesen egyedi borokat állít elő. A nemes vörösborokat (Vino nobile di Montepulciano) 2-4 évig érlelik tölgyfa hordókban. Az itteni minőségi vörösborok jellemzői: színűk mély rubinvörös tónusú, némi gránátvörös csillogással. Illatuk: tömény, komplex és rendkívül intenzív. Gyümölcsös ízük egyszerre idéz érett málnát és szedret, ibolyát, majd végül vaníliát és keserű csokoládét.
Talaja:  -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Grechetto, -Malvasia Bianca, Moscato Bianco, -Trebbiano, ***, -Canaiolo Nero, -Prugnolo Gentile, -Pecorino, -Sagrantino, -Sangiovese.
--------------------------------------------------------------------------

60.  Murfatlar  Borvidék -- Románia


Murfatlar -- N: 44° 40", E: 28° 32"
Murfatlar a leghíresebb Romániai borvidék Dobrudzsában, Románia dél-keleti részén, közel a Fekete-tenger partjához. Az édes borok készítésének itt már ókori hagyományai vannak. Már Ovidius is említette egy versében, hogy a Fekete-tenger partján mennyire jó borok készülnek, konkrétan említve a Murfatlart. A Murfatlar város körül elterülő dombvidéket az 1900-as években telepítették be még jobban szőlővel, így a legnagyobb Román borvidék lett. Itt működik az ország egyik legnagyobb szőlő feldolgozó üzeme és érlelőpincéje, amelyik öt emeletes, ebből három emelet a föld felszíne alatt helyezkedik el. A nagy alkohol tartalmú édes desszert borokat készítik itt, igen nagy fajtaválasztékkal. A település határában található mészkő dombok között terül el a Fîntînița-rét (Kutacska-rét), a 66 hektáros terület növény rezervátum, egy védett terület.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Pinot Gris, -Muscat Blanc, -Muscat Ottonel, ***, -Fetească Neagră, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------- 

61.  Napa Valley  Borvidék -- Amerikai Egyesült Államok


Napa -- N: 38° 26", W: 122° 00"
A Napa Valley a legismertebb és legjelentősebb Amerikai borvidék Kaliforniában. A Kaliforniai borvidékek: Napa Valley, Sonoma County, Central Valley és Sierra Valley. A területek földrajzi elhelyezkedése, mediterrán klímája nagyban elősegíti a minőségi bortermelést, azonban az igen kevés nyári csapadék miatt elkerülhetetlen az öntözéses technológia alkalmazása. A Kaliforniai szőlészet és borászat megalapítója egy magyar ember: Haraszthy Ágoston, aki 1857-ben egy Tokajból hozott venyigét tett le elsőként az újvilág földjébe. Miután megalakította Buena Vistát, őt tekintik ma is a kaliforniai borászat megteremtőjének. A bortermelés terén az Újvilág országai közül Kalifornia vezető szerepet játszik. Bár csak az 1980-as évek vége felé kezdték el nemzetközi szinten is elismerni a Kaliforniai borokat, mára világszerte hatalmas népszerűséget vívtak ki maguknak. A sztori: A 116 hektárnyi terület, egy gazdag San Franciscoi-i család tulajdonában volt, Rudherfordban, Napa Valley közepén. Öt domb veszi körül a területet, innen kapta a nevét is. 1980-ig az egyetlen terület volt Napa-ban, ami nem volt betelepítve szőlővel. 1980-ben telepítették be először szőlővel az eddig érintetlen területet, öt fajtából: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, és Carmenere. Az öt dombon 26 blokkot alakítottak ki, mivel mindegyiknek más a fekvése és a talaj szerkezete, nagyon változatos borokat tud produkálni. A cél a harmónia és a balansz megtalálása, a természetesség kihangsúlyozása, és olyan bort csinálni minden évben, ami tükrözi a terroirt.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Gamay Noir, -Merlot, -Petit Verdot, -Shyraz, -Zinfandel.
---------------------------------------------------------------------------

62.  Peloponnesos  Borvidék -- Görögország


Korinthos -- N: 37° 56", E: 22° 55"
A Peloponnészosz-félsziget alkotja a kontinentális Görögország déli részét, a nagy félsziget a Balkán-félsziget déli csúcsa, a Földközi-tengerbe nyúlik, a Korinthoszi-öböltől délre. A Peloponnesos félszigeten és borvidéken a szőlő a legfontosabb kultúrnövény már évezredek óta. Már az ókori Hellén kultúra idején virágzott itt a szőlészet és borászat. Erre vonatkozóan számtalan kulturális és tárgyi emlék áll rendelkezésre, akármerre is járjunk a félszigeten, ezekbe mindenhol belebotlunk. Bizonyára még Dionüszosz boristennek is kedvenc tartózkodási helye lehetett e csodás napfényben és melegben bővelkedő félsziget. A tájegységre jellemző, hogy a talaj nagyon egyenletlen, köves, kavicsos, darás, különböző klimatikus viszonyokkal fűszerezve. A borvidék nagy kiterjedésű, területe: 22.000 hektár, a félsziget keleti-középső felén húzódik végig: Patras, Korinthos, Nemea, Argos, Sparta városait érintve. Patras városától Dél-Keletre található azon borok termőföldje, amelyek jogosultak a Mavrodaphne elnevezésre.
Talaja:  -Köves, -Kavicsos, -Márgás.
Szőlőfajták:  -Asprouda, -Assyrtiko, -Malvasia Bianca, -Moschofilero, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, ***, -Agiorgitiko, -Aglianico, -Mavrodaphne, -Mandilaria, -Xinomavro.
---------------------------------------------------------------------------

63.  Penedes  Borvidék -- Spanyolország

   
Vilafranca del Penedes -- N: 41° 20", W: 1° 41"
A Penedes borvidék Spanyolország Észak-Keleti részén, Katalóniában, Barcelona városától dél-nyugatra terül el, a Földközi-tenger közelében. A Penedes borvidék központja: Vilafranca del Penedès városkája, a borvidék teljes területe: 26 ezer hektár, 60 települést foglal magába. A vidék borkészítési történelme a Föníciaiak idejére nyúlik vissza. A borvidéken: fehér-, rosé-, vörös- borokat egyaránt készítenek, de a vidék leghíresebb terméke a kemény és száraz pezsgő alapbora. Hatalmas pezsgő gyárak vannak e borvidéken, közülük is az egyik leghíresebb a Codorniu pezsgő gyár. A vidék egyértelműen a 19. században induló Cava készítés központja, innen kerül ki a spanyol termelés 90%-a.
Talaja:  -Mészkő, -Lősz, -Agyag.
Szőlőfajtái:  -Garnacha Blanca, -Maccabeo, -Malvasia de Sitges, -Merseguera, -Parellada, -Xarello, -Viura, ***, -Garnacha Tinta, -Monastrell, -Sumoll, -Tempranillo.
--------------------------------------------------------------------------

64.  Podgorica  Borvidék -- Montenegró

  

Podgorica -- N: 42° 28", E: 19° 26".   
Podgorica Montenegró fővárosa és az azonos nevű község központja. A város a Morača folyó középső részén fekszik egy hegyek közötti nagy kiterjedésű völgyben. Podgorica a legnagyobb város Montenegróban, itt él a montenegrói nép közel egyharmada. Körülbelül: 170 000-en élnek a várossal azonos nevű községben, ami Podgoricán kívül két kisvárost,Tuzit és Golubovcit tartalmaz. A Montenegrói szőlő nagy részét a podgoricai borvidéken termesztik, a tengerparton kevesebb ültetvény van. A fő fajta itt a Vranac, ami a nyár végén érik be. A szőlő szemek illatosak és édesek, köszönve a sok napsütésnek. A bornak karakterisztikus sötét vörös színe van, gyümölcsös íze, illata, az íze meleg, teljes, harmonikus és temperamentumos. Milánóban 1991-ben a világ 100 legjobb vörösbora közé sorolták a Vranacot és díjat is kapott. A Vranacot fogyaszthatjuk a njeguši pršut mellé, kiemeli a sonka zamatát, de a vad ételeknek is igen jó kisérője.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Krstač, -Prošek, -Semillon, ***, -Vranac, -Prokupac, -Merlot, -Pinot Noir.
---------------------------------------------------------------------------- 

65.  Podravje "Jeruzalem"  Borvidék -- Szlovénia


Ljutomer -- N: 46° 30", E: 16° 24". 
A Podravje "Jeruzalem" borvidék Szlovénia Észak-Keleti részén, a Muraközben, a Muravidéken terül el, a Magyar határtól mintegy: 30 kilométerre. Szlovénia egyik legszebb táján találjuk a híres borvidéket. Csodálatos látvány a teraszos, különböző alakzatokat formáló íves szőlős sorok. A borvidéken nagyon szép a táj: Toscana-hoz hasonlatos, dombos, ligetes, zöldellő. E vidék jelképei: a gólyák, a termál források, a kitűnő borok. Központi települése: Jeruzalem ami egy hotel komplexumból áll. A borvidék központja és városai: Jeruzalem, Ljutomer, Ormoz, Gornja, Kapela, Muraszombat, Lendva. A borvidéken főleg fehér fajtákat termelnek: Olasz Rizling, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc és Tramini. Ormož a Muraközi dombság nyúlványai mentén, a Dráva folyó feletti természetes teraszon elterülő város. Ma Ormož Szlovénia legszebb városai közé tartozik. A legcsúcsán egy fogadó (Brenholc) áll, ahol finom ételek fogyasztására és természetesen bor kostolásra is nyílik lehetőség. Teraszáról jó időben egészen a Balatonig el lehet látni.. Szlovéniában a szőlő két nagy régióba tömörül, két nagy víz mentén, mint tudjuk a víz a jó borvidék támasza-talpköve, az önológiai "feng shui" akkor ideális, ha lent a víz, fent a hegy, a déli lejtő (feng shui, hegy-víz). Az egyik bortáj a Dráva és Száva, a második tenger mellett terül el, ennek megfelelően úgy hívják őket, hogy Podrajve és Primorje, azaz: Dráva-Száva völgy és Tenger-mellék. A vidék elnevezése (Jeruzálem) egy monda szerint: "A keresztes háborúk idején több lovag, akik nem engedhették meg maguknak, hogy hajóval tegyék meg az utat a Szentföldre, ezen a területen haladtak át. Annyira megtetszett nekik, hogy elhatározták, itt maradnak és elnevezték Jeruzálemnek". 
Talaja:  -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Riesling Italian, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Sauvignon Blanc, ***, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
-------------------------------------------------------------------------

66.  Primorje  Borvidék -- Szlovénia


Koper -- N: 45° 30", E: 13° 44". 
A Primorje borvidék Szlovénia Dél-Nyugati részén, az Adriai-Tenger közelében terül el, mintegy 50-60 kilométeres sávban. Ez a Tengermelléki borvidék Olaszországgal határos és olyan is, egy nagyon festői régióban fekszik: alacsony, formás, kerek dombokkal, mint egy kis dombos Toszkána. Klímája alapvetően Földközi-tengeri, azaz forró nyarak és enyhe telek jellemzik. A frontok betörése idején inkább szub-mediterrán jellegűre változik. A szárazföld felől fújó északi szeleket szlovénül: "bóra"-nak, a délieket: "maestral"-nak nevezik. Az átlagos januári hőmérséklet 5 °C, a legmelegebb augusztusi: 24 °C körüli. A borvidék központja: Koper, a tengerparti kikötő város, itt található a legnagyobb borászat is. A Vinakoper Szlovénia legnagyobb pincészete, 570 hektár fölött diszponál, 6 millió palackot bocsát ki, 70 százalékban vöröset. Modern, könnyed, de koncentrált, gyorsan kész, az első pillanattól fogva jó ivású, tüzes vörösborok készülnek itt, melyekben nem teng túl a tannin. Az igazi pezsgőtől a grappáig terjed a széles szortiment, még vörös pezsgő is van. Itt a fehérbor az a malvazija, a malvázia egy nagy tudású, lassan érő, görög eredetű, csúcs minőségű száraz és édes fehérborokat adó szőlőfajta. A Capo d’ Istria borcsalád 2003-as cabernet sauvignonja egyszerűen tökéletes, átlátszó, nem-fekete, alig-barrikolt, fűszeres, finom palackbukéval színezett, komplex, nagy bor szép savtérképpel.
Talaja:  -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Malvazija Istarska, -Ribola Gialla, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Sauvignon Blanc, ***, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir. 
-------------------------------------------------------------------------

67.  Provence  Borvidék -- Franciaország

   
Aix-En-Provence -- N: 43° 38", E: 5° 35"
Provence-Alpes-Côte d’Azur tartomány Franciaország legdélibb, legmelegebb, leghíresebb és legszebb régiója, amelyet délről a Földközi-tenger határol. Provence a klasszikus mediterrán klíma hazája: 2800-3000 órán keresztül süt a nap egy év folyamán. A nyár perzselően meleg, a tél enyhe, az éves csapadék átlagos. Provence egyben az ország legfontosabb turisztikai régiója is. A csodálatos Provence-i táj látványával és illatával szükségszerűen együtt jár a levendula, a szőlő, és a bor is. A Provence-i boroknak nagyon ősi gyökerei vannak. A görögök által alapított Marseille városa volt az a hely ahol először telepítettek szőlőt. Caesar emlékirataiban említést is tesz erről mialatt meghódította Galliát. A rozé borok a régió specialitása, ami itt finom, gyümölcsös és csillogó. A fehérborok elég szárazak, és néha pezsgő, ami tökéletesen harmonizál a tenger gyümölcseivel. A Provence-i borvidék központja a gyönyörű: Aix-En-Provence városa. A Provence-i bor a nélkülözhetetlen társa bouillabaisse és nicoise saláta. A vidék legjobb borai: Cotes de Provence, Bandol, Bellet...
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Márga, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Clairette Blanc, -Malvasia Blanc, -Muscat Blanc, -Semillon, -Ugni Blanc, ***, -Carignan, -Clairette Ronde, -Grenache, -Mourvédre, -Petit Verdot, -Pinotage, -Roussanne, -Rossese.
-------------------------------------------------------------------------- 

68.  Rhein-Hessen  Borvidék -- Németország


Mainz -- N: 50° 02", E: 8° 16"
Rhein-Hessen 62.000 hektáros termő területével a legnagyobb Németország 13 borvidéke közül. A szőlőtermelés centruma a Rajna mente, északra a Rheingau-vidék, nyugatra a Nahe, délre Rheinpfalz, keletre a Hessische Bergstrasse határolja. Németország legnagyobb bortermelő vidéke. Az éles „Rajna-kanyarban” fekszik, nyugaton a Nahe folyó határolja, észak és kelet felé a Rajnáig húzódik. Főbb városai: Mainz, Bingen, Alzey és Worms. A legjobb borokat a közvetlenül a Rajna partján elterülő szőlőkben termelik, a Bingen (északi pont) – Mainz (kelet) – Worms (dél) alkotta háromszögben. Bár a bortermelés szinte monokultúra a Rajna-vidéken vagy a Mosel mentén, mégis csak egyike a számos terménynek, amiket a környék gazdaságainak termékeny talaján termesztenek. Kis parcellákban sorakoznak a meredek szőlőföldek Mainztól délre a Rajna teraszos partjainál. A talajtípusok változatossága és a kedvező klíma többfajta szőlő termesztését teszi lehetővé, hagyományos és új nemesítésűekét. A rajnai borokat gyakran úgy jellemzik, hogy selymes, illatos, közepesen testes és kellemes enyhén savas, könnyen iható borok. De léteznek természetesen páratlan mélységű és komplexitású, kiemelkedő minőségű, elegáns borok is. Mainz első borászatát i.e. 20 körül alapították. A bortermelés és kereskedelem már a VIII. században virágzott Rhein-Hesse tartományban. A Riesling szőlő termesztéséről 1511 óta vannak írásos emlékeink. A középkorban a vidéket „Európa boros csapjaként” ismerték. Klímája enyhe, a vidéket hegyek és sűrű erdők ölelik körül védelmezőn, amit „Rheinhessen Svájcaként” emlegetnek. 
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Márga, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Sylvaner Veltliner, ***, -Dornfelder, -Trollinger, -Pinot Noir, -Portuguiser.
---------------------------------------------------------------------------- 

69.  Rhein-Pflaz  Borvidék -- Németország


Neustadt -- N: 49° 41", E: 8° 02"
A Rhein-pflaz, Rhein-land - A Rajna-vidék a leghíresebb német borvidék Neustadt és Landau környékén. Az egyik legnagyobb német borvidék is ez évi több millió hektoliteres termeléssel. Romantikus várak, vidám emberek és nemes borok – ezt és még többet jelent a Rajna-vidék-Pfalz.. A Rajna és a Westerwald vidéke széles szőlőhegyeivel, szendergő vulkánjaival és nyüzsgő városaival olyan sokszínű és lenyűgöző, mint maguk az emberek. A Rajnai-Rizling a vidék fő fajtája, amely megér egy misét. Egyetemes fajta, az egész világon ezt értik rizlingen. Talán a világ legjobb és legértékesebb fehér-szőlő fajtája, még ha ezt nem is ismerik el mindenhol. A téli hideget jól tűrő szőlő, mely töppedésre és botrytisesedésre is hajlamos. A rizling borok ízletesek, finoman visszafogottak, ugyanakkor komplexek, jellemző rájuk a fűszeres, gyümölcsös íz, virág illatú buké, hosszantartó utóíz. Érett szőlőből magas minőségű, élvezetes, máshoz nem hasonlítható karakterű bor készíthető. Savai révén nagy érési képességgel rendelkezik. Százéves palackjai is jól fogyaszthatóak. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokarcú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig. Nem ajánlatos barrique-ban érlelni, mivel ettől fajtajellemzői jelentős mértékben megváltozhatnak. A rizling szőlőből készült borok palettája nagyon széles, a legszárazabbtól a legédesebbig terjed. Németországban az édes borokat rendszerint a nemes penészgombával, Botrytis Cinereával fertőzött fürtökből préselik, és az emelkedő cukortartalom szerint Auslese, Beerenauslese és Trockenbeerenauslese osztályba sorolják.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Márga, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Sylvaner Veltliner, ***, -Dornfelder, -Trollinger, -Pinot Noir, -Portuguiser.
-------------------------------------------------------------------------- 

70.  Samos  Borvidék -- Görögország

 
Samos -- N: 37° 55", E: 27° 10"
Samos szigete az Égei-tenger keleti részén található Kis-Ázsia partjaitól mindössze 3 km-re. A Görög szigetet Törökországtól az Eptastadio csatorna választja el keleten, amely legszűkebb pontjánál csupán 1650 méter széles. A Görögországhoz tartozó Samos szigetén, sárgán csillogó muskotályos likörbort termesztenek már ősidők óta.. A samosi fehér muskotályszőlő - sok ampelográfus véleménye szerint - talán a világ legrégibb termesztett szőlőfajtája, amelyet a rómaiak annak idején "Uva Appia" néven nevezték. A samosi desszertborok alkoholtartalma 15-18 %.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Assyrtiko, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Moscofilero, ***, -Malvasia Rossa, -Moscato Rosso.
--------------------------------------------------------------------------- 

71.  Santorini  Borvidék -- Görögország

 
Santorini -- N: 36° 25", E: 25° 26"
Santorini szigetét, ezt az Égei-tengeri Görögországhoz tartozó szigetet ma Thirának nevezik. Santorin egy kör alakú vulkanikus sziget az Égei-tengeren. Görögország része az ország déli részén, körülbelül 200 km-re Athéntól délkeletre. A Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja. A sziget nevezetes fehérbora, az Assyrtiko szőlőfajtából készülő édes aszúbor és az enyhén muskotályos Aidini. A sziget mai nagy jellegzetessége az Assyrtiko bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. A bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja. Fontosabb borászatai: Santo Wines, Vinsanto, Volcan Wines, Boutari Wines, Canava S.A., Halaris Winery. Többségükben látogatást is tehetünk.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Aidni, -Assyrtiko, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Moscofilero, ***, -Malvasia Rossa, -Moscato Rosso.
-------------------------------------------------------------------------- 

72.  Santiago Valley  Borvidék -- Chile


Santiago de Chile -- S: 33° 30", W: 70° 35"
Chilében ma 115.000 hektáron termesztenek szőlőt (Magyarországon kb. 80.000 hektáron), s hogy a fejlődés ütemét is érzékeltessük, ez a szám 9 éve még csak 55.000 ha volt. A körülmények ideálisak: keleten az Andok égbenyúló vonulatai szolgálnak és védenek, felfogják a szeleket, ugyanakkor az éjszaka a hegyekből lekúszó hűvös levegőnek köszönhetően épp optimális a napi hőingadozás. A bónusz pedig az olvadt hólé, amely jelentősen egyszerűbbé és persze olcsóbbá teszi az errefelé nélkülözhetetlen öntözést. Ami a nyugati oldalt illeti, ott a hűvös Humboldt-áramlat tolja a chilei borászok szekerét, a nyári hőségben tökéletesen hűt, és folyamatosan betegségeket elűző szeleket küld, amelyek a parti, 650 méternél sehol sem magasabb Cordillera de la Costa vonulatai között nyílt "folyosókon" akadálytalanul nyargalnak be a legnagyobb borrégió, a Central Valley (Központi Völgy) észak-déli tájolású, igen termékeny talajú, napsütötte völgyeibe. Az északi Atacama sivatag holdbéli tájai és a déli Patagónia vadregényes vidéke között 5000 kilométernyi igen keskeny földdarabon 9 borrégió és 17 jelentős borvidék osztozik. A chilei borok döntő többsége a Central Valley (Központi-völgy) nevű, hatalmas borvidékről származik, amely négy régióból áll: Maipo, Rapel, Curicó és Maule. Ezek mindegyike egy-egy termékeny talajú völgy, melyen egy folyó halad keresztül keletről nyugatra, az Andok hegyláncai közül a Csendes-óceán felé. Mind a négy régió elsősorban cabernet sauvignon-ból és merlot-ból készülő vöröseiről híres.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, ***, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Merlot, -Pinot Noir, -Shyraz, -Tannat.
-------------------------------------------------------------------------

73.  Serra Gaucha  Borvidék -- Brazília


Canela -- S: 31° 50", W: 50° 48"
Serra Gaucha a legnagyobb és legfontosabb borvidék Brazíliában, a hazai szőlő és bor termelés mintegy 80%-át teszi ki. A borvidék Brazília déli részén, Rio Grande do Sul államban, Canela városának közelében helyezkedik el, mintegy: 80 négyzet kilométeres területen. Az itteni terület elnevezése találó, alacsony hegyek: serras, és pampák: gauchos. Itt délebbre a klíma már mérsékeltebb és ideálisabb a szőlő termesztéshez. A talaj itt bazaltos és a mérsékelt párás éghajlat kedvezően hat a szőlőre. A szőlő művelői itt elsősorban Európai bevándorlók leszármazottai: Németek és Olaszok, akik az óhazábol elhozták ide a szőlő és a bor szeretetét. Bár Brazília a forró trópusi éghajlti adottságai miatt nem elsősorban a borairól híres, mégis e szép területről kikerülnek igazán jó borok is. A fehér és a vörös, a francia és olasz szőlőfajták itt egyaránt megtalálhatók, amikből könnyed, üde, néha tartalmas borok készülnek.
Talaja:  -Bazalt, -Lősz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chasselas, -Semillon, -Pecorino, -Trebbiano, ***, -Barbera, -Bonarda, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Shyraz.
----------------------------------------------------------------------------

74.  Soave  Borvidék -- Olaszország


Soave -- N: 45° 25", E: 11° 15"
Soave borvidék Itália egyik legismertebb, Olaszország egyik leghíresebb DOC fehér bor termő vidéke. Olaszország Észak-Keleti részén, Veneto tartományban, Verona megyében található. A borvidék központja és névadó városkája: a 7 ezer lakosú: Soave. A borvidék 11. településből áll: Soave, Monteforte, San Martino, Lavagno, Mezzane, Caldiero, Colognola, Illasi, Cazzano, Roncà, Montecchia. A fehér boros vidék két fő fajtája a Garganega és Trebbiano. Ezekből készül a "Vino di Pesce" a hal ételekhez illő bor. Az itteni fehérborok általában egyenletesen jó minőségűek: tiszták, szárazak, gyümölcsösek, üdék. Egy természetes desszert bort is termesztenek a vidéken, amelyet "Recioto di Soave"-nak neveznek. Itt található Európa legnagyobb pince szövetkezete, amely több száz gazdaságot fog össze.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Homok
Szőlőfajtái:  -Albana, -Chardonnay, -Garganega, -Trebbiano, -Pinot Bianco, -Riesling Italico, -Verdicchio, -Verduzzo, ***, -Casetta, -Grignolino, -Gropello, -Nerello, -Schiava.
---------------------------------------------------------------------------

75.  Srem  Borvidék -- Szerbia


Novi Sad -- N: 45° 15", E: 19° 50". 
A Srem, a Szerémségi borvidék lényegében a Szerémség, mint nagytáj területén, annak is a kiemelkedő, dombvidéki, alacsony hegységi területein alakult ki. Ha térképen keressük, a Duna és a Száva folyók között, a Száva alsó folyásánál találjuk meg. Maga a fő termő terület a mai nevén a Fruska Gora (540 méter) hegység lejtőin található, amit korábban Tarcal-hegynek neveztek. A borvidék központja Novi Sad (Újvidék) városa, ma a borvidék jórészt Szerbiában, kis részben Horvátországban található. Az egykor több ezer hektáros borvidék jelenleg 1000 Ha szőlőültetvénnyel rendelkezik. A Szerémségi borvidék a török hódoltságig Magyarország legjobb és legismertebb bortermő helyének számított. Valamennyi régi leírásból az derül ki, hogy a legjobb borok, legdrágább aszúk innen kerültek az asztalokra, mégpedig a magasabb társadalmi rétegek fogyasztói számára. Az itteni borok messze földre eljutottak, az ízletes édes aszúborok, s valószínűleg itt jelent meg először, szerb közvetítéssel a Kadarka is, amely már a török előtt ismert lehetett. Számos szőlőfajtát adott e terület, többek között az Ezerjó, a Furmint, Bakator, Kövidinka, Sárga muskotály is innen indult hódító útjára. Éghajlata déli fekvése miatt igen kiváló, napsütéses órákat tekintve kiemelkedő, s a Tarcal-hegy, bár nem magas mindenképp védelmet biztosít az északi hűvösebb levegővel szemben, déli oldalai pedig komoly mediterrán-szubmediterrán hatást kölcsönöznek a régiónak. Speciális adottságot jelent továbbá a Duna és a Száva közelsége, amely ártereivel együtt megfelelő páratartalmat biztosít a közeli szőlőknek.
Talaja:  -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Olasz Rizling, -Bakator, -Furmint, -Kövi Dinka, -Rózsa Dinka, -Piros Szlanka, -Szerémi Zöld, -Sárga Muskotály, -Rakcitelli.
-------------------------------------------------------------------------

76.  Stellenbosch  Borvidék -- Dél-Afrika

   
Stellenbosch -- S: 33° 55", E: 18° 50"
Cape Towwn, Kaapstad, Fokváros Dél-Afrika déli csücskén fekszik, Afrika egyik legdélebbi pontja. Nevét onnan nyerte, hogy közel fekszik a Jóreménység fokához. A Stellenbosch városa hozzá közel, mintegy 30 km-re fekszik keletre, a borvidék egy hegyes-dombos, festői tájon, sokféle szőlővel terül el. Mediterrán éghajlattal rendelkezik, enyhe tél és száraz, meleg nyár jellemzi. Az évi átlagos hőmérséklet: 21 °C. A terület, a táj itt csodálatos, hatalmas hegyek között dimbes-dombos lejtőkön rengeteg szőlő, és a borgazdák birtokai sorakoznak. Egyik másik nagyobbhoz külön sorompó és őrök tartoznak, akik kedvesen, mosolyogva megkérdezik, mit is tervezünk. Aztán egy szűk, de makulátlan tisztaságú, kertekkel, növényekkel, fákkal, pázsittal szegélyezett szerpentinen felmegy az ember, és egyszer csak meglát egy chateau-t, kastélyt. Ezek szinte egytől-egyig ötcsillagos szállodák, étteremmel, borkóstoló túrákkal, egyéb szórakozási lehetőségekkel. Az étterem természetesen pazar kilátással, fotelokkal kint a szabadban, körben ligetes utcák, szökőkutak, egzotikus madarak. Nem lehet ezt itt jól leírni, de egyszerűen ez egy tökéletes hely.
Talaja:  -Dolomit, -Márga, -Agyag.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, -Pinot Blanc, ***, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Pinotage, -Shyraz, -Tannat.
--------------------------------------------------------------------------

77.  Szekszárdi  Borvidék -- Magyarország

 
Szekszárd -- N: 46° 21", E: 18° 42".   
A Szekszárdi borvidék Magyarország egyik történelmi vörösboros borvidéke. Magyarország Dél-Nyugati fertáján, Tolna megyében található, a Szekszárdi dombságlegkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlő termesztésre alkalmas terület nagysága kb: 6000 hektár, amelyből jelenleg a területen felén termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. A szőlőtermesztés hagyományai egészen a keltákig és  római időkig nyúlnak vissza a területen. A Szekszárd – római nevén Alisca – közelében folytatott szőlőművelésről és borkészítésről 3. századi ókori római forrásokból már értesülünk. A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkohol- tartalmú vörösborok jellemzik. A legismertebb borfajta a több bor házasításával készülő: szekszárdi bikavér. A kiváló vörösborok esetén gyakoriak a fajtaborok: kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, sőt dűlő-szelektált fajtaborok palackozására is van számos példa. Jellemző bor házasítások készítése is, amelyet fajtaborok megfelelő arányú házasításával állítanak elő.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chasselas, -Muscat Ottonel, -Tramini, ***, -Kadarka, -Kékfrankos, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Portuguiser.
--------------------------------------------------------------------------- 

78.  Tarragona  Borvidék -- Spanyolország


Tarragona -- N: 41° 05", E: 1° 10"
Tarragona egy Spanyolországi borvidék, Katalóniában, Barcelonától 50 kilométerre délre, a Földközi-tenger menti antik római kori város: Tarragona mellett. A vidék édes vörös desszert boráról nevezetes, de készítenek, fehér-, rozé-, vörös- asztali borokat is. A Priorato termőtáj specialitása pedig a száraz, kemény vörösbor. Az ezen a tájon elterjedt fehér fajták a: Maccabeo, Malvasia, Moscatel, a vörös fajták a Garnacho, Carinéna, Picapoll Negro. Az itteni pincészetek Európa egyik legnagyobb borászati befektetését hajtották végre az elmúlt években, amiről a pincészeteknél a mintegy 20 millió eurós: borászati, szőlészeti és turisztikai beruházások is árulkodnak. Fantasztikus látvány, ahogy a szőlők zöld brokátkabátba öltöztetik a szárazságtól kifakult mediterrán tájat. Ennek az üde zöld színnek azonban egyik oka pont a forróság, ugyanis azért, hogy a fürtöket megvédjék a Nap égető sugaraitól, komoly lombozatot hagynak a tőkéken, a kordonokon.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Albarino Blanco, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Picapoll Blanco, ***, -Garnacha Tinta, -Carinéna, -Monastrell, -Moscatel Negro, -Picapoll Negro, -Tempranillo.
----------------------------------------------------------------------------

79.  Ticino "Tessin"  Borvidék -- Svájc


Bellinzona -- N: 46° 10", E: 9° 60".   
Ticino "Tessin" Svájc olasz nyelvű mediterrán Dél-Keleti szeglete, legdélibb, legnaposabb, legmelegebb kantonja. Az Alpoktól délre, a Gotthard-on átkelve az ország egyetlen olasz nyelvű kantonjában találjuk magunkat. Az Alpok komplett vonulata választja el az ország többi részétől, no meg a nyelv és az általában jóval kellemesebb, napsütéses időjárása, ami évi: 2300 napos óra, Magyarországon: 1800-2000 óra. Ez utóbbi a szőlő termelőknek is igencsak jól jön. Wallis fővárosában is, Sionban: 2000 körüli a napsütéses órák száma, de itt még több. Tessinben a Dél-Franciaországból 1907-ben behozott Merlot érzi a legjobban magát, ez a legjelentősebb szőlő- és bor- fajtája ennek a régiónak. Az importra azért volt szükség, mert egy betegség az összes szőlőfajtát kipusztította. A kanton fővárosa Bellinzona, egy igazi, olaszos hangulatú kisváros, ami már magában megér egy misét, vagy legalábbis egy látogatást: 3 csodaszép vára miatt. A Via delle Vigne nevű borút: 8 km hosszú, mely a szőlőkön át vezet és csodálatos kilátást nyújt a vándor számára. Útközben borospincék, éttermek sora várja a betérőket. Ha pedig szeptemberre időzítjük ezt a túrát, a Bacchica Bellinzonese-ről sem maradunk le, ami Tessin legnagyobb borvására, zenés, táncos, népviseletes programokkal.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Chasselas Bianco, -Moscato Bianco, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, ***, -Ancellotta, -Bondola, -Brugnola, -Croatina, -Merlot, -Pinot Noir.
-----------------------------------------------------------------------------

80.  Tikves  Borvidék -- Macedónia


Skopje -- N: 41° 50", E: 21° 20".   
A Macedóniai Tikves borvidék a főváros Skopje alatt fekszik. A régióban már 2500 évvel ezelőtt foglalkoztak szőlő termesztéssel, tehát igen mélyen gyökeredzik ez a kultúra ezen a vidéken is. A borvidék stílusát is jelentősen meghatározó klimatikus hatások izgalmas és egyedi makro- és  mikro- klímát hoztak létre. Délről egyértelműen meleg és száraz mediterrán klíma, míg északról egy mérsékeltebb kontinentális klíma gyakorol hatást a szőlő termesztésre. Az olyan helyi fajták, mint a fehér: zilavka vagy a vörös: vranec, ma még lehet, hogy sokak számára ismeretlennek hangzanak, de a pincészet és a régió tudatos és erőteljes kampánya révén, ez könnyen megváltozhat. Ráadásul a pincészet komoly befektetéseket eszközölt a borturizmus profi beindítása terén is, így a Macedón borok nem csak az export révén vonzhatnak fogyasztókat külföldön, de maga az export borok a helyszínre is csábíthatják az érdeklődőket. S mivel e táj történelmi örökségekben és természeti csodákban is igen gazdag, így komoly esély van arra, hogy a régió turizmusa a borral karöltve versenyezhessen a borturisták kegyeiért.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Zilavka, -Riesling Italian, -Smederevka, -Zupljanka, ***, -Vranec, -Kratoshija, -Kadarka, -Plavac Mali.
--------------------------------------------------------------------------- 

81.  Tokaji  Borvidék -- Magyarország


Tokaj -- N: 48° 10", E: 21° 25"
A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék Magyarország leghíresebb borvidéke, a világ első zárt borvidéke: 1737 óta. Magyarország észak-keleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben foglal helyet 6500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az Abaújszántói és a Sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a Tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat: 2002-ben felvette a világörökségi listára: Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője. Az alapborok mellett az aszú szemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok a nemes penésszel borított falú, sokszor több száz méteres pince labirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek. Az aszú a "Tokaji bor koronája", mely 8-10 éves korában éri el palack képességét. Az aszúsodást vagyis a nemes rothadást előidéző Botrytis cinerea penészgomba segítségével.
Talaja:  -Agyag, -Andezit, -Lösz, -Riolit.
Szőlőfajtái:  -Furmint, -Hárslevelű, -Kabar, -Kövérszőlő, -Sárga Muskotály.
-------------------------------------------------------------------------------

82.  Trebinje  Borvidék -- Bosznia-Hercegovina


Trebinje -- N: 42° 43", E: 18° 19".   
Trebinje 40-50 km-re található Dubrovniktól keletre, a Boszniai szárazföld belsejében. Annak ellenére, hogy a borvidék nem közvetlenül a tengerparton fekszik a mediterrán hatás érzékelhető, még úgy is, hogy hegyekkel és dombokkal van körülvéve. Az itteni borászt Vukojének hívják, akiről megtudtuk, hogy kiemelkedő üzleti látásmóddal és kreativitással rendelkezik. A Balkáni háború után kezdett bele a szőlő telepítésbe és borkészítésbe, úgy hogy a Vranac szőlőfajtára fókuszált leginkább. Egy kis szemantikai érdekesség: Ha Vranac-nak láltjuk leírva a szőlőfajtát, illetve a bort, akkor egyértelműen beazonosítható, hogy csak Bosznia-Hercegovinában szüretelhették, illetve ott készült belőle a bor. Ha Vranec-et látunk a címkén, akkor a bort csak is Macedóniában készíthették. Mindeközben ugyanarról a szőlőfajtáról beszélünk. A Vranac jellemzői közé tartozik a nagy hozam és a határozott savszerkezet, gyümölcsös jegyekkel kiegészítve. A 2011-es borunkra nem süthettük volna rá a komplexitás bélyegét, szerencsére azonban a piros bogyókra emlékeztető gyümölcsössége és enyhe dohányra hajazó illatvilága mentette meg a szürke unalomtól.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Kristac, -Posip, -Rkacitelli, -Žilavka, ***, -Vranac, -Prokupac, -Kratoshija, -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------- 

83.  Tsinandali  Borvidék -- Grúzia


Gurjani -- N: 41° 50", E: 45° 25"
Grúzia pedig még messzibb és elfeledettebb, már-már regényes és varázsos borvidék. Itt született a bor. A legidősebb borkészítő vidék a világon. A Dél-Kaukázus termékeny völgyei, melyek Grúziát körbe ölelik, régészeti kutatások szerint a föld legelső borszőlőjének, a neolitikum borkészítésének forrása. Több mint 8000 éves bormaradványt is találtak itt egy amforában. A Tsinandali egy kisebb, ám talán a legfontosabb borrégió Grúziában. Ez a bor két helyi fajtából a Rkatsiteliből és a Mtsvaniból készül. Grúziában körülbelül: 500 helyi fajtát tartanak számon, amiből 32 félét termelnek releváns mennyiségben. A Csipkebogyó, kicsit citrusos, intenzív, elég jól megjegyezhető illat. Ízében lendületes, ami kell is, mert van teste bőven, és alkoholban sincs hiány. Ízében sok citrus, némi csersavas érzés.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Mavrud, -Mtsvani, -Rkacitelli, -Tsinandali, ***, -Franconia, -Kadarka, -Medoc Noir, -Medrese, -Merlot.
-------------------------------------------------------------------------

84.  Valais "Wallis"  Borvidék -- Svájc

 
Sion -- N: 46° 14", E: 7° 21".   
Valais "Wallis" kanton Svájc Dél-Nyugati részén fekszik, északról az Alpok hegyeitől védve, így az éghajlaton érződik a mediterrán hatás is. Wallis a több mint: 5000 hektár szőlő termő területével Svájc legnagyobb borvidéke. A borvidék a Rhone folyó mentén: 110 km hosszan terül el. A különösen napos mikroklíma rendkívül jó körülményeket biztosít a szőlő termesztéshez. Az ősszel oly gyakori meleg főn szél, és az éjszakára lehűlő levegő nagy hőmérséklet különbségeket okoz, ami tovább serkenti a szőlő érését. Meglepő látvány, amikor a magas hegyek meredek oldalán szőlő műveléssel találkozik az ember. Itt találhatóak az Európai kontinens legmagasabban fekvő szőlői: 1100 méteres magasságig kusznak fel a hegyre a szőlőtőkék. A legjelentősebb Wallis-i vörösborfajta a Dole, aminek nagy tradíciója van és ismét divatba jött. A különlegesség még itt, hogy a hordókat sosem ürítik ki teljesen, a benne maradtra öntik rá mindig az újat. Ilymódon a legöregebbi boruk: 125 éves. Sion városa Wallis kanton fővárosa ad otthont az ország legnagyobb borászatának, az Espace Province-nak, melyet 1930-ban alapítottak és több mint: 4000 szőlősgazdától vásárolja fel a szőlőt. A hétköznapi boroktól a különlegességekig minden megtalálható a kínálatukban. Az Espace Club keretében 40 féle bort lehet ingyenesen megkóstolni, majd a kiválasztott kedvencet az Espace Millésime nevű shopban megvásárolni.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Bouvier, -Muscadet, -Muscat Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, ***, -Dole, -Cabernet Sauvignon, -Gamay Noir, -Merlot,  -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------

85.  Valencia  Borvidék -- Spanyolország


Valencia -- N: 39° 27", W: 00° 27
"
A Valencia-i borvidék Valencia tartományban, Valencia város környékén található, ami Spanyolország Keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Valencia éghajlata mediterrán, klímáját az enyhe tél és forró nyár jellemzi, a város évi átlagos középhőmérséklete: 18 °C, januárban: 12 °C, augusztusban: 25 °C az átlagos napi hőmérséklet. Valencia tartományban a borászatnak több évezredes múltja van, a kíváló éghajlati feltételek jó borok előállítást teszik lehetővé. A vidék legjellemzőbb fehér és szőlőfajtái: a Merseguera és Bobal. A Valenciai borok a többi tartomány boraitól kissé lágyabbak, édeskések, üdék. A Valenciai konyha közismerten jó, mellé a jó borok dukálnak. A “paella” eredetileg Valencia-ból származik, melyet ma is igen gazdag rizsföldek vesznek körül. Az étel elnevezése azonban azt a kétfülű, nagyméretű, magasfalú serpenyőt jelenti, amelyben az ételt hagyományosan ma is készítik. A valódi Valencia-i paella csirke és nyúl hússal, paradicsommal, zöldborsóval és zöldbabbal készül, és a sáfrány mellett, őrölt, édes piros paprikát is tesznek bele.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Merseguera, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Pedro Ximenez, ***, -Bobal, -Garnacha Tinta, -Jaen, -Merlot, -Monastrell, -Malvasia Blanca, -Moscatel Negro, -Prieto Picudo, -Xarello.
------------------------------------------------------------------------ 

86.  Valpolicella  Borvidék -- Olaszország


Verona -- N: 45° 27", E: 11° 00"
A Valpolicella DOC kelet-nyugati kitettségű ültetvényei az észak-kelet olasz Verona városától északra találhatók. Ez a borvidék az egyik leghosszabb történelemmel rendelkezik szerte Itáliában, A legfontosabb fajtájuk a meggyes-gyógynövényes illat- és zamatvilágú Corvina Veronese nevű kékszőlő fajta. Készülnek belőle könnyű, gyümölcsös vörösek - "Valpolicella Classico DOC", de ugyancsak a corvina az alapanyaga a híres, szárított-töppedt szőlőből erőteljes oxidációval készült Amaronenak, - "Amarone della Valpolicella DOC", melynek legszebb képviselői telt, extraktédes, rumos meggyes-csokoládés ízvilágú, komplex borok. A legkiválóbb Valpolicellai borokat 1-2 évig tölgyfa hordókban érlelik a magasabb minőség elérése miatt. Ami érdekes, hogy ezen a területen köszönik szépen, jól megvannak az őshonos fajtákkal és a többszáz éves borkészítési módszereikkel. A Cabernet mánia itt még nem tiporta el a helyi fajták elképeszto sokszínuségét. A borvidék fővárosa a szép Verona, amely még sok más nevezetességet is kínál a turistáknak.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajtái:  -Corvina Veronese, -Colorino, -Croatina, -Fontana, -Negrara, -Rondinella, -Rossese, -Rossignola.
----------------------------------------------------------------------------

87.  Villányi  Borvidék -- Magyarország

   
Villány -- N: 45° 52", E: 18° 22"
A Villányi borvidék a legdélibben fekvő és legjobb vörösboros magyar borvidék. Villány szub-mediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, a délies meleg és napfény nagyon fontos tényezője a borvidék sikereinek. Ez Magyarország legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdő talajjal keveredő lösz. A Villányi Szársomlyó hegy: 447 méteres hegy területén elterülő szőlősők: ideális fekvésű, napsütötte délies lejtőin remek szőlők teremnek. A Villányi vörösborok sötét-rubin színűek, testesek, illat- és zamat- gazdagok, magas alkohol- és tannin- tartalmúak. A vörösfajták mintegy 70-80%-ban találhatók a termőterületen. A világfajták otthonosan érzik magukat a villányi borvidéken, amelyek különleges évjáratokban kimagasló minőségű, világszínvonalú borok készítésére adnak lehetőséget.
Talaja:  -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Kadarka, -Kékfrankos, -Kékoportó, -Medoc Noir, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
-------------------------------------------------------------------------

88.  Vinho Verde  Borvidék -- Portugália


Guimarães -- N: 41° 28", W: 8° 24".   
A Vinho Verde borvidék Portugália Észak-Nyugati részén terüle el, Minho tartományban,Guimarães városa környékén. A zöld szó még véletlenül sem a bor színére, sokkal inkább a stílusára utal. Bizonyíték erre, hogy a Vinho Verde borvidéken – Portugália észak-nyugati részén, az Atlanti-óceán partján – több vörösbort termelnek, mint fehéret. Világszerte ismert mégis a fehér változat lett, amely könnyű és friss, üdítő szénsav gyöngyökkel, citrusok és trópusi gyümölcsök ízjegyeivel, elsősorban lime, mandarin, körte, valamint a gyömbér hűsítő fűszerességével. Jól lehűtve ez is gyorsan fogy, de az alacsonyabb alkoholtartalomnak hála, ami kilenc százalék, kevésbé visz bűnbe. Vinho Verde egyébként egy itt is létező zöld színű szőlőfajta, ami névadója a borvidéknek. Guimarães történelmi központja 2001-ben a Világörökség része lett középkori műemlék épületei miatt.
Talaja:  -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajtái:  -Alvarinho, -Avesso, -Azal, -Loureiro, -Verdelho, -Vinho Verde, ***, -Amaral, -Azal Tinto, -Brancelho, -Mourisco, -Sousão "Vinhão", -Sumoll.
------------------------------------------------------------------------

89.  Wachau  Borvidék -- Ausztria


Krems -- N: 48° 22", E: 15° 22"
Wachau egy híres borvidék Ausztriában, annak északi részén, a Duna északi partán, Krems várostól nyugatra. A Wachau-i kultúrtáj Ausztria 2000 óta világörökségi védelmet élvező 30 kilométer hosszú völgyszorosa a Duna mentén, amely - Melk és Krems an der Donau városok között terül el. A festői fekvésű, nagy múltú szőlőtermesztő táj védelem alatt álló területe 183 km², amely magában foglalja a folyamvölgytől délkeletre húzódó Dunkelsteinerwald lankáit, és az északnyugatra elterülő Waldvierteil közeli peremterületét is. A Wachau-i borok Ausztria legjobb borai közé tartoznak. A meredek hegyoldalakon, a teraszokon termesztik a szőlőt. A boraikat három kategóriába sorolják. A steinfeder az alap, alacsony, maximum 11 százalék alkohollal, korai szürettel. Kissé karakteresebbek, magasabb beltartalommal rendelkeznek a Federspiel besorolású borok. A Smaragd, amely a védett gyíkfajtáról kapta a nevét, a kiemelkedő minőség védjegye. Itt a késői szüretnek és a hosszabb, májusig tartó érlelésnek köszönhetően a természetes koncentrációt, a 12,5 térfogatszázaléknyi alkoholt, a magas értékű területek sajátosságait, és általában a csúcsminőséget tudják kifejezni.
Talaja:  -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái:  -Italian Riesling, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Veltliner Grüner, -Veltliner Rotter, ***, -Blauburger, -Franconia, -Zweigelt.
---------------------------------------------------------------------------

90.  Western Cape  Borvidék -- Dél Afrika

  
Cape Town -- S: 33° 55", E: 18° 25"
Amikor az Újvilág és Dél-Afrika szőlőiről beszélünk, könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy Dél-Afrikában 350 éve folyamatosan készítenek bort. Az első szőlőket 1654-ben ültették Cape-ben, ami alapvetően a Kelet-Indiai Társaság fő ellátó állomása volt. 1688-ban körülbelül 150 hugenotta érkezett Dél-Afrikába, a Franciaországi üldözések elől menekülve. Sokuknak volt borászati gyakorlata, és ők alapították meg azt a települést, amit ma Franschoek-nek ismerünk. Ugyanebben az időben Simon van der Stel kormányzó Constantia-ban a saját szőlőjét telepítette a Táblás hegység: Table Mountain árnyékában. Dél-Afrikában jelenleg: 108 000 hektár van szőlővel beültetve. A jó minőségű borok készítésének a központja a parti régió. A legrégebbi kerületben, Constantia-ban, ami Cape Town külvárosában található, van néhány nagy presztízsű szőlő. A másik irányban található a dombos Durbanville kerület. Mindkét területen érződik a tenger hatása, és ideális feltételek vannak a Sauvignon Blanc borok aromás fajtajellemzőinek teljes spektrumának bemutatására. A vörösborok iránti igény nagyobb, mint a készlet, ami azt eredményezte, hogy a helyi borászat inkább olyan nemes kékszőlő fajtákra koncentrál, amik szerte a világban tetszést aratnak. Cabernet Sauvignont és Merlot-t használnak fajtabornak, valamint elegáns, Bordeaux-i stílusú házasításoknak. Ahol vasban gazdag agyagtalaj található, Merlot –ból nagyon sötét, szilvás bort lehet készíteni, ami a Pomerol-ra emlékeztet. Syrah-t is sikeresen termesztenek és mind gazdag, sötét- bogyós illatú, testes vörösborok, mind pedig elegánsabb, borsosabb borokat készülnek belőle. A Pinotage, ami egy helyi fajta, különböző stílusú borokat készítenek. Néha világfajtákkal házasítják „Cape Blend” részeként. Magában a tipikus Pinotage-nak vörös bogyós jellege van. A Pinotage határozottan olyan fajta, aminek határai még felfedezésre várnak.
Talaja:  -Agyag, -Lösz, -Kavics, -Kő.
Szőlőfajtái:  -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, ***, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Malbec, -Merlot, -Pinotage, -Shiraz.
-------------------------------------------------------------------------