"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Délinap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Gyógyvíz értékekről és kincsekről - Bíró Csaba

2017.12.16 15:14

 

Gyógyvíz kincsekről.

A gyógyvíz és ásványvíz között nincs éles határ. Minden természetes ásványvíz egyben gyógyvíz, gyógyhatású is, a szervezet méregtelenítésében és regenerálásában az. Azonban a magyar gyógyvíz ennél is jóval többet tud. Gyógyvíz kincsünk Európa legnagyobb gyógyvíz kincse, ezt mindenki elismeri..

Az ásványvízek és gyógyvízek olyan gyógyhatásuak, olyan mértékkel bírnak, hogy a civilizációs betegségek: 80 %-a megelőzhető volna rendszeres fogyasztásukkal. Az EU-ba történt belépésünket követő szabvány érvényesítési lihegés nagy károkat okozott gyógyvíz forgalmazásunknak. Történt ez azért, mert gyógyvíz és ásványvíz közt a természet nem ismer határvonalat, és nincs tekintettel az EU-ban megszabott ásványi anyag maximumok értékeire.. Földtani okokra vezethető vissza az a tény, hogy Magyarországon minden megyére, sőt kistérségre jut legalább egy gyógyforrás, vagy akár több is.. Mint például a Budai földtani törésvonal mentén, vagy az Alföldi előfordulásokban, de akár az Alpokalján is, Baranya vagy Zala környékén is...

Az itt következő első  felsorolás tisztán: természetföldrajzi, balneológiai szempontokra épül.. Minket azonban a magyar iható gyógyvizek és ásványvizek érdekelnek a legjobban. A gyógyvizeket kémiai elemzés alapján az alábbi csoportokba osztják.

 

   A Gyógyvizek fajtái   - 10 -

Egyszerű Szénsavas Gyógyvizek
Ezeket savanyú víznek is nevezik, 1 l vízben 0,6 g-nál több hidrogén-karbonát található. Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, de nagyon sok esetben gyógy célra is felhasználják.
Ilyen források: Maconka, Répcelak, Mihályi.

Földes-Meszes Gyógyvizek
Főbb alkotórészei a kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionok. Szintén a reumatikus betegségek gyógyítására, de ha szénsavat is tartalmaznak, szív és gyomorbetegségek kezelésére is használják.
Ilyen források: Budapesten Császár fürdő, Lukács fürdő, Rácz fürdő, Rudas fürdő és Gellért fürdő, de az ország több pontján is vannak ilyen források és kutak: Csopak, Esztergom, Kékkút, Mohács, Székesfehérvár.

Nátrium-Kloridos Gyógyvizek
Nátrium- és kloridionokat tartalmaz . Alkalmazzák a reuma, női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvezően hat.
Ilyen források: Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán, Pesterzsébet, de hasonló gyógyhatásuk van az Alföldi sziksós tavaknak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, vagy a Nyíregyháza-sóstó.

Keserű-Szulfátos Gyógyvízek
Jellegzetes keserű ízüket a szulfátion adja, de a glaubersós vizek ezen felül még nátriumiont, a keserűsós vizek magnéziumiont is tartalmaznak. Hígítva a gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hashajtóhatásuk közismert.
Ilyen források: Őrmezőn a „Hunyadi János” és a "Ferenc József", a nagyigmándi „Igmándi”-, vagy a tiszajenői „Mira” keserűvíz.

Vasas Gyógyvizek
Egy literben 0.03 grammnál több kétszer szénsavas vasat tartalmaznak, többnyire sok szabad szénsav, kétszer szénsavas nátrium és kalcium, néha konyhasó, néha kénsavas nátrium mellett. Eszerint beszélhetünk tisztán vasas vizekről, alkális, alkális-konyhasós, földes és glaubersós vasas vizekről. A vasas fürdőkből a vas a bőrön át szívódik fel a szervezetbe, de a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény.
Ilyen források: A parádi Clarissa- és István-forrás vagy a mohai Stefánia-forrás vize.

Kénes Gyógyvizek
Balfi víz-palackozó üzeme. Megyjegyzés: a Balfi ásványvíz a legjobb példa arra, amikor az EU szabvány kedvéért egy szénsavas ásványvizet az ásványi anyagok kivonásával tönkre tesznek, karakterét elveszti, és például azok, akik gyomorégés ellen fogyasztották, többé már nem kapják vissza ugyanazt a gyógyhatást. A régen világhírű: Parádi víz hasonló okokból tünhetett el a multik polcairól. A ként kénhidrogéngáz, karbonil-szulfid (COS), ritkán nátrium-szulfid, kalcium-szulfid alakjában tartalmazzák. Ezek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják, a kénes fürdő erélyes hatású, leginkább a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében van nagy jelentősége.
Ilyen források: Budapesten az „Imre”, a „Lukács” és a „Rudas” fürdő egyes forrásai, valamint Aranyos fürdő, Balf több forrásának, Parád Csevice forrás, Erdőbénye, kénes termálvize van: Harkány, Mezőkövesd több fúrt kútjainak.

Jódos–Brómos Gyógyvizek
Általában ezek egyidejűleg konyhasósak is, ezért alkalmasak a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére is. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért az orvos kanalas mennyiségben rendeli. A legismertebb sóshartyáni „Jodaqua” (e:jodakva) palackozva kerül forgalomba.
Ilyen források: Debrecen, Kiskőrös és Hajdúszoboszló, Pesterzsébet.

Alkalikus Gyógyvizek
Főképpen a szóda-bikarbóna ionjait, vagyis nátrium-, és hidrogén-karbonát-ionokat találunk bennük. Leggyakrabban ivókúrára használják, alkalmas a gyomor-, bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kezelésére. A legismertebb és leghatásosabb a Bükkszéki Salvus gyógyvíz.
Ilyen források: Balf, Békés, Bükkszék, Gyopárosfürdő, Gyula, Makó, Mezőtúr, Nagyszénás, Tótkomlós, Szegedi Anna, Szécsény, Szolnok, és még több helyen is.

Radioaktív Gyógyvizek
Rádiumiont, radon-gázt tartalmaznak, többféle módon, fürdő, belégzés, és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák. Közismerten fájdalomcsillapító hatása van, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, befolyásolják az anyagcserét. Régen a néphit fiatalító hatást is tulajdonított az ilyen vizeknek.
Ilyen források: A Rudas, az Imre, a Gellért fürdő forrásai, Eger, Miskolctapolcai, és a Hévízi-tó. A Hévízi-tó, a világ legnagyobb termál tava, amely egyszerre különleges természeti képződmény, Hévízi-gyógyító Természetvédelmi Terület és gyógyhely is Hévíz-gyógyfürdő.

Hévizes Gyógyvízek
Ezek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak, de gyógyító hatásuk közismert, különösen a reumás betegségek esetén.
Ilyen források: Budapest: Római-fürdő, Pünkösdfürdő, Csillaghegy, Kács-fürdő, Hévíz..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   A Magyarosrszági  Gyógyfürdökről   

Magyarországon: 385 településen működik termál-vizű és gyógy-vizű fürdő. Magyarországon: 1372 termálvíz kút, és 207 elismert gyógyvíz található.. Magyarországon az Európai Unióban alkalmazott egyik legszigorúbb szabály rendszer van érvényben: a gyógyvíznek csak igazolt gyógyhatású, magas ásványianyag tartalmú vizet minősíthetnek. A megjelölést pedig kizárólag a gyógyhatást orvosilag igazolni, tudományosan is bizonyítani képes, az Egészségügyi engedélyel rendelkező, minősített fürdők használhatják

Budapest a világ egyetlen olyan nagyvárosa, ahol több mint: 100 termál forrás és kút van.. Budapest gyógyvizekben való gazdagsága világ viszonylatban is egyedülálló. A különleges összetételű gyógyvizet hivatalosan: 8 gyógyfürdő hasznosítja. A gyógyfürdők többsége egyben műemlék és turisztikai látnivaló is. A Budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő, 1257 méter mély kútja: 77°C-os. A Római birodalom idején a Pannónia Aquincum-i és a Római légió táborhelyén fürdő épületeket, víz vezetékeket, csatorna hálózatot, magán és nyilvános fürdőket tártak fel. A Budai fürdők első virágkorának tekinthető ez az időszak.. Budapest történelmi gyógyfürdői:. - Császár gyógyfürdő, Gellért gyógyfürdő, Király gyógyfürdő, Lukács gyógyfürdő, Széchenyi Gyógyfürdő, Rác gyógyfürdő, Római gyógyfürdő, Rudas gyógyfürdő. Vízei: Alkalikus Jódos-Brómos Gyógyvíz, Hévízes Gyógyvíz, Radioaktív Gyógyvíz..

Miskolctapolcán, a miskolctapolcai barlang a világon egyedülálló, barlang- és gyógyfürdő egyben, hiszen itt egy természetes barlangrendszerben tört felszínre a kiváló gyógyvíz. A miskolctapolcai Barlangfürdő egy világcsoda. Természetes barlangi járataiban a XVI. század óta terápiás hatásairól ismert: 30 fokos forrás víz zubog. A Barlangfürdő Európa egyik legszebben kiépített fürdője, fedett és szabadtéri medencéi is vannak, fő vonzerejét a természetes barlangban lévő meleg vizes medencék jelentik. A gyógyulni vágyóknak hidroterápia, masszázs áll a rendelkezésére, a fürdő orvosi rendelőkkel is rendelkezik. A fürdő egész évben nyitva áll. Négy csillagos strand. A hely és a víz csodás felüdülést nyújt mindenkinek.. Víze: Alkalikus Keserű-Szulfátos Gyógyviz..

Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Parkban, Európában pedig egyedülállónak számít.. A föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott sódomb impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeit a 65-68°C-os ásványi anyagokban igen gazdag hévízből kiváló sók folyamatosan építik.. Víze: Alkalikus Keserű-Szulfátos Gyógyviz..

Debrecen városában is remek hatású gyógyvíz található, az Aquaticum gyógy- és termál- fürdőben. Az egész évben nyitva tartó termálfürdő különböző hőfokú gyógyvízzel töltött medencéi, váltófürdője és gőzkamrái közkedveltek a vendégek körében. A termálfürdő és az élményfürdő között egy üvegfolyosón keresztül a közvetlen átjárás biztosított. A Debreceni gyógyvíz: 65 ˚C-os alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos, nátriumkloridos hévíz, amely számottevő kalciumot, magnéziumot, metabórsavat és metakovasavat is tartalmaz. Értékes szerves és szervetlen anyagokban gazdag gyógyvizünk különösen alkalmas a különböző mozgásszervi betegségek gyógyítására..Víze: Alkalikus Jódos-Brómos Gyógyvíz.

Hajdúszoboszlón, a kicsiny Észak-Alföldi városkában 1925-ben  csodálatos esemény történt. Pávai Vajna Ferenc geológus vezette szénhidrogén kutatások közben földgáz mellett: 73 C°-os víz is a felszínre tört. A környéket elárasztó barna, különleges illatú melegvíz felkeltette a lakosok figyelmét. Az asszonyok mosni kezdtek benne és láss csodát, az évek óta hasogató fájdalmak kiálltak testrészeikből, a víz-hordók sebei gyorsabban gyógyultak. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő később hatalmassá épült és világhirűvé vált. Több, mint negyven féle kezelés áll a betegek rendelkezésére. A különböző gyógykezeléseket kombinálva alkalmazzák. A gyógyvíz ereje és egyéb gyógytényezők együttes hatása eredményezi, hogy ezrek lelnek nálunk gyógyulásra. A jódos, brómos, konyhasós gyógyvíz elsősorban reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas.. Víze: Alkalikus Jódos-Brómos Gyógyvíz.

Agárd városkája a Velencei tó déli partján fekszik, gyönyörű természeti környezetben. Az Agárdi Bika-völgyben található az Agárdi Gyógy- és Termál fürdő. Az 58 C fokos gyógyhatású vizével, gadag ásványi anyag öszszetételével elsősorban a mozgásszervi, nőgyógyászati betegségek kezelésére nyújt enyhülést, de emelett a wellness iránt fogékony vendégeknek is kellemes felüdülést biztosít. A közelmúltban felújított fürdő komplexumban: 900 m2 vízfelület, egy nyitott és négy fedett termál vizes medence várja a gyógyulásra és kikapcsolódásra vágyó családokat.. Víze: Alkalikus Keserű-Szulfátos Gyógyviz..

Kapuváron a Flóra gyógyfürdő: 67 C fokos gyógyvízével, az érelmeszesedés és érszűkület gyógyítására olyan terápiás gyógykezelés folyik, amely méltóan nevezhető hungarikumnak, mivel sem Magyarországon, sem Európában ezt az egyedi eljárást nem alkalmazzák. A fürdőkúrához a Mihályi-Répcelak helységek gázmezőiből: 1600 m mélységből nyerik a természetes szén-dioxidot, melyet szénsavhó formájában használnak fel.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Celldömölkön, a Celldömölki Vulkán Gyógy- és Élmény- fürdő nyolc medencében, mintegy: 1600 négyzetméternyi víz felülettel várja a gyógyulni vágyó üdülőket. A Ság hegy lábánál lévő, ötmillió éves vulkanikus hegy tőszomszédságában található a gyógyfürdő, mely a termálvízen kívül, gyönyörű környezetet biztosít az ide látogatók számára. A gyógyvíz nátrium-hidrogénkarbonátos-, kloridos típusú, lágy, csak igen csekély mennyiségű kalciumot és megnéziumot tartalmazó, nagy fluorid tartalmú kevéssé szulfidos meleg víz..Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Sárvárt kétféle gyógyvize teszi különlegessé.. Az 1200 méteres mélységből: 43°C-os víz a klasszikus ízületi kezelésekre, míg a különlegesen magas sótartalmú: 83°C-os gyógyvíz nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések kezelésére ajánlott. A Sárvári Gyógy és Wellnessfürdőben mintegy: 4300 nm vízfelületen vízi világ, medencék kicsiknek és nagyoknak, gyógyvíz, élményelemek, csúszdák, kaland várják a látogatókat. Az exkluzív szauna világ a nyugalom oázisa a fürdőben, ahol a szaunázás szerelmesei kedvükre válogathatnak a kínálatból. Kinti és benti finn szaunák, bio szauna, gőzös szauna, gőzfürdők, aromakabinok, Kneipp medence gondoskodnak a testi-lelki felfrissülésről.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Bükfürdőn van Európa egyik legismertebb és az ország második legnagyobb gyógy-, strand-, élmény- fürdője, legmodernebb szauna világa és különleges Medical Wellness Centruma található. Bükön a felbecsülhetetlen értékű hévízkincs, a szubalpin klíma, a 14 hektáron fekvő fürdő igazi fürdőkomplexum, 32 medencével, több mint: 5200 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat. A gyógy- és strand- fürdő gyógyvizes medencéi: 32-38 °C-os, a strand- és sportolásra alkalmas medencéi 26-28 °C-os vízzel vannak feltöltve, a legkisebbeket pedig speciálisan számukra kialakított, csak általuk igénybe vehető gyermek medencék várják.. Víze: Alkalikus Jódos-Brómos Gyógyvíz.

Hévíz, a Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely több mint: 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, melyben – bőséges víz hozamának köszönhetően – a víz: 85 órán belül teljesen kicserélődik. Ha Hévíz, akkor a gyógyító elemek közül mi mást is lehetne az első helyen említeni, mint a  termál tóban való fürdőzést. A víz lágy, selymes simogatása és a lebegés érzése, a ringatózó lótuszok, a víz gyógyító illata, a fák zöldellő lombkoronája nyugtatja az idegrendszert, s együttesen a gyógyulás pszichikai elemét jelentik. Hévízen természetesen nemcsak gyógyulni lehet, hanem csodás hely arra, hogy megőrizzük testünk aktív fizikai állapotát, erősítsük szellemi frissességünket, valamint megtaláljuk a lelki harmóniát, a nyugalmat.. Víze: Hévizes és Radioaktív Gyógyvíz..

Zalakaros Magyarország dél-nyugati részén, a Zalai-dombság peremén található. Zalakaroson, a Zalakarosi forrás kútból feltörő: 96°C-os termálvíz Magyarország legmelegebb hő-forrása. A város különleges hangulatát a nagy kiterjedésű, gondozott parkok a tiszta levegő, a csend és a nyugalom határozzák meg. Ebben a városban minden azért van, hogy az ide érkezők testileg-lelkileg feltöltődhessenek. A közel: 800 éves település nemzetközi hírnevét termálvíz kincsére épült fürdőjének köszönheti, minősített gyógyvíz Zalakaroson csak a Gránit Gyógyfürdőben található. A Zalakarosi gyógyvíz Európában is egyedülálló nátriumkloridos és hidrogénkarbonátos hévíz, amely a jodid- és bromid-ion tartalma következtében a jódos-brómos; szulfid-ion tartalma miatt pedig a kénes gyógyvizek csoportjába sorolható. A víz enyhén radioaktív, metabórsav tartalma igen nagy. A fürdő az utóbbi években teljesen megújult. A betegek gyógyítása mellett a felüdülés fellegvára lett.. Víze: Hévizes és Radioaktív Gyógyvíz..

Bonyhád Tolna megye negyedik legnagyobb települése, 15 ezren lakják. A város Szekszárdtól 20 kilométerre délnyugatra található, a Dunántúli-dombság keleti felén. Bonyhád a legújabb fürdőhelyek közé tartozik. Termálvizet 1991-ben találtak a településen, egy évvel később: 963 méter mély kutat is építettek, ám közel 20 évig csak tervek születtek a fürdőről, a tényleges kivitelezésbe nem tudtak belefogni. Végül: 2009-ben kezdte el a Bonyhádi termálfürdő építését az önkormányzat tulajdonában lévő cég. A 13 ezer négyzetméteres területen fekvő fürdő végül: 2012 májusára készült el, összesen: 416 millió forintos beruházással. Élmény- és úszó medencék összesen: 538 négyzetméteres víz felülettel, hátmasszázsos ülő medence, pancsoló medence várja a vendégeket.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Dombovár melletti Gunarasi Gyógy- és Strandfürdő Dombóvártól 5 km-re, egy 8 hektáros parkban található. Századunk első feléig libák, gúnárok úsztatója volt, róluk kapta nevét a fürdő. Az emberek azt mesélik, hogy a környező kukorica földeken dolgozó asszonyok hazafelé a területen található forrásnál mosták a lábukat. Ők híresztelték aztán, hogy a víztől enyhültek, vagy teljesen megszüntek a reumatikus fájdalmaik. A Gunarasi vizet: 1977-ben gyógyvízzé nyilvánították, ezzel az üdülő terület: 1981-től gyógyfürdővé vált. Az üdülő terület mely a város belterületéhez tartozik és annak szerves része, egy természetes, észak-déli irányú lejtés mentén terül el. A település üdülőházai, társüdülői és intézményi üdülői félkörívesen ölelik körül a centrumban elhelyezkedő, gyógyvízre telepített fedett fürdőt és strandot. A strandfürdő 7 hektár területen fekszik, ebből 1 hektár a tó.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Harkány, a Harkányi Gyógyfürdő kiemelt országos minősítésű gyógyfürdő. A termálkutak a fürdő területén helyezkednek el, 62 °C-os vizet szállítanak. A víz összetétele: alkáli-hidrogén-karbonátos, a kénes vizek csoportjába tartozik. Harkányt fürdője révén a „Reumások Mekkája” néven emlegetik. A 180 esztendős létesítmény vize a reumatikus panaszok, ízületi gyulladások, operációk utáni mozgáskorlátozottság, törések és idült bőrbetegségek gyógyítására szolgál, és baleseti utókezelések céljára is hasznosítják. A harkányi gyógyvízből felszabaduló elemi ként tartalmazó gáz buborékok jól láthatók a gyógyvíz medencékben is.. Víze: Alkalikus-Kénes Gyógyvíz..

Gyula az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő, 35 ezer lakosú üdülő- és fürdő- város. A Várfürdő, amely Magyarország talán legszebb gyógyfürdője - az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros kastély parkjában épült ki, s ma természetvédelmi terület. Az épületek és a medencék elhelyezésekor elsőrendű szempont volt, hogy a kastély kert fáit a lehető legkevésbé érintse az építkezés, s a fürdő vendégeket tágas zöld felület várja. A Várfürdő vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz. Magas ásványianyag tartalma miatt barnás tónusa van. A Gyulai vizeket hat mélyfúrású kútból nyerik, melyek közül a legmélyebb: 2500 méter. A fürdő: 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter: 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógy-fürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógy-hellyé nyilvánította. A víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Orosháza-Gyopárosfürdő Budapesttől: 180, Szegedtől: 56, Békéscsabától és Szentestől: 33 km-re, Orosháza belvárosától: 3 km-re fekszik. A Gyopárosi tó-rendszer partján elhelyezkedő, 20 hektáros park erdővel körülölelt üdülő terület fürdő kultúrája több mint: 100 éves múltra tekint vissza. Gyopáros vizét: 1999 januárjában nyilvánították gyógyvízzé, s napjainkban már az országos jelentőségű, A-kategóriás gyógyfürdők között tartják számon. Az 1990-es években kezdődő, fejlesztések elsődleges célja Gyopárosfürdő fenntartható módon történő fejlődése, tiszta levegőjének, természetes környezetének megőrzése volt, ami mind a mai napig meg is maradt és a jövőre nézve is célként lebeg. Így a fürdő és üdülő övezete, város központtól való kis távolságával, a csendes és nyugodt környezetével, a gyógyvízre épülő hagyományos gyógyászatával, a szolgáltatások egyre szélesedő körével, a gyógyulni, a testi-szellemi kikapcsolódásra és a felhőtlen szórakozásra vágyók számára egyaránt ideális feltételeket biztosít.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Cserkeszőlői strandfürdő: 8 hektár területen fekszik, medencéinek egy része télen is üzemel. Május 1-től szeptember 30-ig viszont teljes kapacitással szolgálja vendégeit. Összesen kilenc, különféle medence nyújt a forróságban enyhülést. Számításait minden korosztály megtalálja itt, hiszen nem csak gyógyvizes medencéink vannak, hanem gondoltunk gyermekekre, családokra, úszókra, úszni tanulókra és különleges élményekre vágyókra is. Aki pedig megunta a vízi élményeket, figyelmébe ajánljuk a nemrégiben átadott homokos, labdajátékokra alkalmas, szabvány méretű strandfoci, strandröplabda, strandkézilabda pályánkat.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Kiskunmajsa Magyarország középső részén, a Duna-Tisza közén Kecskeméttől Dél-re: 60 km. Szegedtől Északra: 45 km. A Kiskunmajsai: Jonathermál Gyógy és Élmény fürdő mintegy: 20 hektáros, zöld pázsittal borított, fásított területén a fürdőzés, napozás örömein kívül sokféle sportolási, szabadidő eltöltési lehetőség is kínálkozik: röplabdapályák, tollaslabda pályák, minigolfpálya, játszótér, óriás sakk, lábteniszpálya, kosárlabdapálya, éjszakai fürdőzések alkalmával konditerem várja a sportolni, szórakozni vágyókat. 2004-ben több mint: 100 négyzetméter alapterületű igényesen kialakított társalgó helyiséggel bővült a fürdő fedett területe. 14 élményelemmel és a kor követelményeinek megfelelő technikai háttérrel rendelkező élménymedence egész évben, a fürdő nyitva tartási rendjének megfelelően, pénteken és szombaton éjszaka is a szórakozni, felüdülni vágyók rendelkezésére áll, és garantáltan felejthetetlen élmény nyújt akár 3 generáció részére is..Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Szeged belvárosában található a Szegedi: Anna fürdő: 1896 óta szolgálja a város lakosságát. A Fürdő 2004-ben történt felújításának és megújulásának köszönhetően, múltat idéző szépségében és a modernkor igényeire, a testi-lelki egészség egészére szabott szolgáltatásokkal várja vendégeit. A fürdő természetes gyógykincse az 1927-ben feltárt, nátrium-hidrogénkarbonátos: Anna gyógyvíz, mely külsőleg mozgásszervi betegségek kezelésére, ivókúraként idült emésztőszervi problémák kiegészítő kezelésére alkalmas. A fürdő modern, három szintes gyógyászai központja az ország egyik legnagyobb forgalmú intézménye. A vendégek döntő többsége mozgásszervi problémákkal küzd. A gyógyászaton: 25 ágyas nappali kórház is működik, ahol 15-20 napon keresztül részesülnek komplex rehabilitációban a sérüléseket szenvedett, műtéten átesett, vagy éppen krónikus mozgásszervi problémával küzdő betegek.. Víze: Alkalikus Nátrium-Kloridos Gyógyviz..

Mórahalom a Dél-Alföldön található, Szeged alatt délnyugati irányban fekszik. A városi fürdő történetének első mozzanata az 1960-ban fúratott: 660 méter talpmélységű termálkút volt, amely jelenleg is üzemel. A kút, a Pannon őstenger üledék rétegeiből nyeri alkáli-hidrogénkarbonátos vizét. A kút fúrása után körvonalazódott meg, egy kiszolgáló épület építése. 1964-ben Beszédes Kornél építészmérnök tervei alapján kezdték el építeni a parkban az állandó téli és nyári üzemű fürdőt. A tervezésben elsőrendű feladat volt a fürdő tisztasági-fürdő jellegének kidomborítása, ugyanakkor egy gyógyító részleg elkészítése is. A 660 méter mélységből feltörő: 39,5 °C-os, alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz jódos jellegű, amely kiválóan alkalmas egyaránt fürdő- és ivókúrának is.. Víze: Alkalikus Jódos-Brómos Gyógyvíz.

Az oxyhidromasszázs egy magyar találmány, amely egyesíti a gyógyvíz és az oxigén jótékony hatásait. Egy jakuzzi hidromasszázs kádban – magyar eljárás alapján – orvosi oxigént nyeletnek el a vízben, de a technológia révén vízfelület fölötti levegő is lényegesen több oxigént tartalmaz, ezáltal még több oxigén kerül a vérbe. Sőt, az oxigénes víz fogyasztásakor már a szájüregben megkezdődik az oxigén felszívódása, ami folytatódik a teljes tápcsatornában. A hatás azonban legerőteljesebben az agyban mutatkozik: javul a memória, aktívabbá válik a gondolkodás. Egyebek mellett csökkenti az étvágyat, hatékonyan emeli a vér oxigénszintjét, javítja a vérkeringést, támogatja a szív pumpa funkcióját, és – ami manapság különösen fontos – enyhíti a stressz tüneteit. Gyorsítja a sebek, bőrtünetek gyógyulását, ráadásul szépít is, mert az oxigén csökkenti a ráncosodást és a cellulitiszt, lassítja a bőr öregedését. A vázizomrendszer vérkeringésének javításával az oxigén hozzájárul az izom- és ízületi fájdalmak oldásához. Ilyen kezelést a Gellért Fürdőben végeztek először magyar szabadalom alapján.

-----------------------------------------------------------------

 

A Top:  7. Hungarikum gyógyhatású ivóviz

1. Hunyadi János glaubersós gyógyvíz
Ásványianyag-tartalom: 25.850 mg/l.. A hashajtó gyógyvizek közül legrégebbi és legismertebb a Hunyadi János gyógyvíz, amely Budapest XI. kerületében, a Sas-hegy, a Sasadi-dűlő Déli völgyületében, az 1862-ben kútásás során vált ismertté... Ivóvíz helyett a telek tulajdonosa keserű vizet kapott kútjában. Saxlehner András posztókereskedő vizsgálatokat végeztetett, s felismerve a víz értékes ásványi tulajdonságait, megvásárolta a területet. Kiépítette a területet és Hunyadi János néven forgalomba hozta a keserűvizet. A keserűvíz gyógytényezője a nátrium- és magnézium szulfát. A glaubersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. A gyógyvíz végigöblíti a bélfalat és leoldja a baktériumokat, gyulladásos váladékot, s tovább viszi magával és eltávolítja a széklettel. A bél tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos panaszok, a puffadás és a fájdalmak.. Eredményesen alkalmazható erőlködés nélküli székletürítés igénye estén, amely igen fontos agyi érbetegség, agyvérzés utáni állapotok, aranyérbetegség, érelmeszesedés, sérv esetén.. A gyógyvíz hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének és használata csökkenti az epekőképződés kockázatát is. A glaubersós gyógyvíz huzamos alkalmazása rendszeres epehólyag-kiürítő és epe-elválasztást fokozó hatású, ennek eredményeként csökken az epekőképződés és a gyulladás kialakulásának veszélye.

2. Ferenc József keserűvíz
Ásványianyag-tartalom: 22.882 mg/l.. A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen, az emberi szervezetre gyakorolt hatását e két só határozza meg... Alkalmazási területe: A keserűsó kedvező hatására vonatkozóan már több mint száz évvel ezelőtt jelentek meg cikkek különböző orvosi közlönyökben, amelyek ismeretében a múlt században és e század első felében sok orvos alkalmazta előszeretettel a Ferenc József gyógyvizet bizonyos betegségek kezelésében, gyógyításában. A Ferenc József keserűvíz elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas. A keserűsós gyógyvizek azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használhatók, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyér betegség kezelésére is, valamint a székelés szabályozására, a végbél és alhasi szervek fájdalmas székeléssel járó megbetegedéseiben, sérv esetén.

3. Salvus
Ásványianyag-tartalom: 20.550 mg/l.. Bükkszéken kerül kitermelésre 540 m mélyről a hazánk egyik legnépszerűbb, 40 C hőmérsékletű gyógyvize a SALVUS, mely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli, hidrogén karbonátos-kloridos, brómos- jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik.. Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l) gyógyvíz. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi. A SALVUS gyógyvízben oldott halogénelemek az egészséges ember számára is jó hatásúak. Anyagcsere, emésztőrendszeri és légzőrendszeri panaszokra is javallt a SALVUS víz használata. Cukorbetegség, dohányzási panaszok, légúti betegségek, gyomorfekély, gyomorsavtúlképződés, kolitisz, asztma, köhögés, garat és gégegyulladás és még sok már hasonló panaszok kezelésére orvosilag is javalt készítmény a SALVUS víz. Bővebben olvashat itt az orvosi tapasztalatokról amiket a gyógyítás során alkalmaznak.

4. Jodaqua
Ásványianyag-tartalom: 15.885 mg/l.. A Jódaqua® természetes jódos gyógyvíz 100%-ban természetes eredetû, igazolt élettani hatással bíró őstengeri koncentrátum. A termék különlegessége, hogy 1,5-2 millilitere teljes mértékben fedezi a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által javasolt napi humán jódszükségletet. A gyógyvíz jódon kívül további számos makro- és mikroelemet is tartalmaz, melyek együttes szinergista, egymás felszívódását erõsítõ hatása hozzájárul a magasabb fokú hasznosuláshoz. A gyógyvíz 200 ml-es kiszerelésben - mely az adagolás függvényében 3-6 hónapra elegendõ jódpótlást biztosít - megvásárolható a patikákban és a bio-boltokban.

5. Mira
Ásványianyag-tartalom: 15.580 mg/l.. A Mira gyógyvizet az 1920-as évek elején Jászkarajenő határában, kutatás közben találták meg ahol azután rövid időn belül megindult a gyógyvíztermelés. Az aránylag kis területen belül előforduló gyógyvizek a felszín alatt 2-4 m közötti mélységben szivárognak, s közben az agyag piritjét kénsavvá bontják, amely oldatba hozza a földpátot és a dolomitot. A palackozás kezdetén a 3 m-es kutakból kitermelt és gyengébb minőségű gyógyvizet keserűvíznek, a 4 m-es kutakból kitermeltet pedig glaubersós gyógyvíznek minősítették és így forgalmazták. A Mira glaubersós gyógyvíz mérsékelt keserűsótartalma enyhe hashajtó, béltisztító hatású. A gyógyvíz átmossa a bélcsatornát, leoldja a nyálkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutot okozó baktériumokat és ezek bomlástermékeit és a széklettel együtt kiüríti. A gyógyvíz epehajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A glaubersó epehólyag-összehúzó hatásának köszönhetően az epehólyag kiürül, megszűnik a kőképződésnek kedvező epepangás, és fokozódik a májban az epeelválasztás, melynek eredményeként az epehólyag gyorsan megtelik friss epével, amelyben nincsenek jelen a kőképződés feltételei és kisebb gyulladás kialakulásának a veszélye is... A gyógyvíz kúraszerű használata tehát gátolja az epekőképződést és az epehólyag-gyulladás kifejlődését. A Mira glaubersós gyógyvíz anyagcserére gyakorolt hatása régóta ismeretes.

6. Parádi kénes gyógyvíz és Parádi ásványvíz
Ásványianyag-tartalom: 4445 mg/l.. Javasolható: Gyomor- és bélbetegségek, bélrenyheség, epehólyag kezelésére alkalmas, valamint az epeutak betegségeinek enyhítésére. Kiválóan közönbösíti a rosszabb minőségű borok fogyasztásának mellékhatásait. A Parádi víz a Parádi völgy nyugati végén a Széchenyi-hegyből fakad a két Csevice forrás, mely Parádi víz néven kerül forgalomba. Parádsasvár ezen forrásoknak, valamint az Orczy család által építtetett és még ma is üzemelő üveghutának köszönheti hírnevét.. A zöld címkés Parádi ásványvíz a kastély udvarán található Csevice II. forrásból származik, a forrás napi vízhozama korlátozott, ezért olyan értékes ez a nátrium-kalcium-hidrogénkarbonátos ásványvíz. A Parádi vizek minősége közel kétszáz éve azonos. Köszönhető mindez a források védő területének fokozott ellenőrzésének, és megóvásának. A palackba kerülő víz változatlan minőségét saját laborunkban és hivatalos akkreditált laborokban egyaránt végzett folyamatos vizsgálatok biztosítják.

7. Borsodi víz
Ásványianyag-tartalom: 3380 mg/l.. Javasolható: Sóvesztés esetén a sóháztartás helyreállítására. A gyógyvíz átmossa a bélcsatornát, leoldja a nyálkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutot okozó baktériumokat és ezek bomlástermékeit és a széklettel együtt kiüríti. Eredményesen alkalmazható erőlködés nélküli székletürítés igénye estén, amely igen fontos agyi érbetegség, agyvérzés utáni állapotok, aranyérbetegség, érelmeszesedés, sérv esetén.