"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Amazóniai Őserdők védelmében - Gálffy László

2014.02.07 19:10

 

Az Amazóniai Őserdők védelmében.

A Brazil szupermarketek a jövőben nem fogják árusítani az Amazónia esőerdeiben nevelt szarvasmarha húsát. A 2800 áruházat tömörítő Brazil Szupermarketek Szövetsége közleménye szerint, az intézkedésétől azt remélik, hogy visszaszorítja az amazonasi esőerdők pusztítását. Hát erre sajnos nem sok idejük maradt.

Az Esőerdők

Az őserdők igazi kincses kamrák, amelyek a Föld élőlényei közül a legnagyobb faj gazdagsággal rendelkeznek: több milliónyi állat és növény faj, a szárazföldön létező flóra és fauna kereken kétharmada egyedül a trópusi erdőkben honos. A trópusokon nem számít ritkaságnak, hogy egy hektárnyi erdő területen: 500 különbözõ fa faj éljen.

Az erdők a földi életben alapvető szerepet játszanak: ők szabályozzák az éghajlatot, szűrik a levegőt, tisztítják a vizet, és megakadályozzák az eróziót. Befolyásolják az időjárást a csapadék mennyiségének és a talajvíz párolgásának szabályozásával. Az őserdők stabilizálják a Föld klímáját nagy mennyiségű szén megtartásával ami különben a klímaváltozáshoz járulna hozzá. Az erdők enyhítik a hőséget, a fagyokat, a szárazságot és a viharok erejét. Kereken: 500 millió őslakó számára az őserdõk még ma is az otthont és az életteret jelentik.

Minden második másodpercben egy futball pálya nagyságú terület pusztul el tarvágás, nagy ipari- vagy bányaüzemek működése, illetve gyújtogatás miatt világszerte. Az őserdõk területének kb. 80%-át már kiirtották. Csak Brazíliában: 87 emberi kultúra tűnt el, és a következő évtizedben több ezer növény és állat fajt is elveszíthetünk. Ma már csak hét nagy őserdő maradvány létezik a Földön. Ezt a ‘fantasztikus hét’-nek nevezett őserdő maradványt az Amazonas vízgyűjtő-területén, Közép-Afrikában, Oroszországban, Kanadában, Pápua Új-Guineában, Chilében és Európában sürgősen védelem alá kell helyezni!

A Föld

A Brazil szupermarketek a jövőben nem fogják árusítani az Amazónia esőerdeiben nevelt szarvasmarha húsát. A 2800 áruházat tömörítő Brazil Szupermarketek Szövetsége közleménye szerint, az intézkedésétől azt remélik, hogy visszaszorítja az amazonasi esőerdők pusztítását.

Az erdő irtás üteme ugyan lelassult az utóbbi években, az Amazonas mentén, ám még manapság is nagy térségekben vágják ki az őshonos növényeket, hogy legelőket, szójaültetvényeket alakítsanak ki. A szupermarketek, az intézkedésről szóló egyezményt, a brazil szövetségi főügyészség hivatalának képviselőjével együtt írták alá - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján.

Daniel Cesar Azeredo Avelino főügyész szerint a fogyasztók számára is előnyös a megállapodás, mivel a hús eredetéről jobban tudnak tájékozódni majd az üzletekben és az internetes vásárlásoknál is. Avelino bejelentette, hogy hasonló egyezség tető alá hozásán dolgozik a kisebb kiskereskedelmi egységekkel is.

A Greenpeace környezetvédelmi csoport szerint a szarvasmarha tenyésztés terjeszkedése az Amazonas mentén az egyik legfőbb oka a térségben zajló erdő irtásnak. Egy 2012 decemberében közzétett tanulmány szerint, 2000 és 2010 között Nagy-Britannia méretű terület esett áldozatul az erdőirtásnak, a térségben. Az Amazóniai Információs Hálózat szakemberei kimutatták, hogy mintegy 240 ezer négyzetkilométernyi Amazonasi esőerdőt irtottak ki a vizsgált egy évtized alatt.

A pusztítás elsősorban az illegális fakitermelés, az autópálya építés, a bányászat, a mezőgazdasági termelés és állattenyésztés, a gátak, valamint a kőolaj- és földgáz- kitermelés számlájára írtható. A 6,1 millió négyzetkilométernyi esőerdő 63 százaléka Brazíliában terül el, és a 2000-2010 közötti erdőirtás 80 százaléka is Brazíliát érintette.