"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Délinap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Egy Mágus Naplója - Paulo Coelho

2014.03.08 11:26

 

Egy Mágus Naplója - Paulo Coelho

Paulo Coelho napjaink egyik legnépszerűbb írója, az ezoterikus irodalom szimbóluma. Népszerűségét jórészt a mondani valójával és gördülékeny stílusával érte el. Előszeretettel ír spirituális utazásokról és az egyéni boldogsághoz vezető utakról. Coelho regényeiben jelen van a vallás, a misztika, a szerelem, a nehéz döntések, a kétségbeesett érzelmek és a tragikus emberi sorsok ábrázolása. Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére.

https://3.bp.blogspot.com/-9VYAdoGhMgg/TqvXUpGfKzI/AAAAAAAADic/zmwv0fp7e6Q/s320/Paulo+coelho.bmp

Paulo Coelho élete

--  Paulo Coelho: Brazíliában, Rio de Janeiróban született: 1947. augusztus 24-én. Egy Jezsuita iskolában tanult, s már fiatal korában írói pályára készült. Mikor ezt édesanyja tudtára adta, ő azt mondta neki: „Drágám, apád mérnök. Egy felelősségteljes ember, tiszta rálátással a világra. Tudod te tulajdonképpen mit jelent írónak lenni?” Kutatásai után Coelho az alábbi következtetésre jutott: az írók „mindig szemüvegesek és soha nem fésülködnek” és „küldetésük van és saját generációjuk soha nem értheti meg őket”.
--  Coelho magába fordulása és ellenállása, hogy saját útját járhassa, arra késztette szüleit, hogy elmegyógyintézetbe vigyék fiukat, akit háromszori szökési kísérlet után 20 éves korában engedtek ki. Coelho később azt nyilatkozta: „Nem azért tették, mert bántani akartak, de nem tudták mit tegyenek... Nem akartak tönkretenni, azért tették, hogy megmentsenek.
--  Coelho fiatalkori lázadásából kifolyólag hippi lett. Eleinte dalszövegeket írt, majd újságíróként dolgozott. 25 éves korától kezdve tanulmányozta a mágiát és az okkultizmust, a természetfölötti jelenségek tanát. Gyalog megtette a 830 kilométeres zarándokutat: El Camino, Santiago de Compostelába. Ennek emlékére írta meg az "Egy mágus naplója" című regényét, amely nagy sikert aratott Brazíliában. 1999 márciusában a világ legtöbbet olvasott írójának minősítették a francia: Lyre magazin alapján.
--  Az 1979-es iszlám forradalom óta ő az első nem-muszlim vallású ember, akit meghívtak Iránba egy vallási eszmecserére. 2002-től a brazil írói akadémia tagja. Művei mintegy: 140 országban, 56 nyelven, több mint 45 millió példányban fogytak el. 2015-ben már több mint: 22 millió rajongója van a Facebookon.
--  Coelho regényeiben jelen van a vallás, a misztika, a szerelem, a nehéz döntések, a kétségbeesett érzelmek és a tragikus emberi sorsok ábrázolása.„Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére” (New York Times)
--  Magyarországon az Athenaeum Kiadó adja ki a könyveit, az eladási statisztikák szerint ő számít Magyarországon az elmúlt 15 év legnépszerűbb külföldi szerzőjének.

Paulo Coelho stílusa

--  Paulo Coelho napjaink legnépszerűbb írói közé tartozik, amit jórészt mondani valójával és gördülékeny stílusával ért el. Előszeretettel ír spirituális utazásokról, gyakran boncolgatja az emberi lelket, megpróbálja elemezni, miként juthat el az egyén a boldogsághoz. A műveiben előszeretettel merít a családi témákból, élethűen ábrázolja a házasságtörés metodikáját.
--  Teszi mindezt úgy, hogy a gyakran sablonos mondat paneleket vallásos-misztikus témával tölti fel. A vallásban és miszticizmusban nem ragaszkodik egy irányzathoz, hanem a vallási pluralizmust, vallási szinkretizmust követi: felhasznál elemeket a kereszténységből, az iszlámból, a buddhizmusból, a taoizmusból, de gyakran merít a természet vallásokból is.
--  Felveti az élet úgynevezett nagy kérdéseit és állít róluk valamit, amit ugyanazzal a retorikával ad elő, mint egy vallási vezető. Abban rejlik Coelho vonzereje, mint bármelyik vallásnak. Problémákat vet fel, amikben érintett vagyok és válaszokat kínál, ráadásul történetek formájában, amitől rögtön úgy érzem, megértettem ezeket a válaszokat. Olykor még magát is belekomponálja a sztoriba, ahogy egy jó előadótól elvárjuk.
--  Fontos, hogy Coelho a nagy igazságokat mindig pofonegyszerű stílusban írja meg, másfél sornál hosszabb mondatokat nem is igazán találni nála. Ez maximalizálja az olvasó közönséget, hiszen nem zár ki senkit, nem kell birkóznod vele, mert nagyjából olyan egyszerű, mint egy harmadikos olvasókönyv.

Paulo Coelho mítosz

--  Paulo Coelho-t sokan utálják, még többen rajonganak érte, de azt senki sem tagadja, hogy Coelho korunk legolvasottabb írója. A 67 éves brazil mester valamire nyilvánvalóan ráérzett - legyen az a valami spirituális igazság vagy hatékony marketingstratégia. Sokan próbálták már megfejteni a brazil írópápa legféltettebb titkait.
--  Az alkimista című regényét: 80 nyelvre fordították le, eddigi közel: 30 könyvéből világszerte: 190 millió példányt adtak el, Coelho életbölcsességei ásványvizes palackokról hirdetik a boldog élet titkát, Facebookon: 25 millióan, Twitteren: 10 millióan követik. A New York Times-ban írták róla: „Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére. Egy-egy sorát "a szeretet egyszerűen csak van” – közel százezren like-olják.
--  A Coelhót körüllengő pátosz előidézésében sokat segít, hogy a kiadók egy presztízs kiadvány köntösébe bújtatják szövegeit: „Kemény kötés, védő borító, letisztult dizájn, lehetőleg magas művészeti referenciával, például egy festmény részlettel. Ránézésre megvan az illúzió, hogy fajsúlyos dolgot kapok. Ezt aztán a szövegek utalásai is megerősítik: sokat idéz a Bibliából, más vallások szent szövegeiből, vagy az úgynevezett szépirodalomból."
--  Az Anti-Coelho nem Coelho tagadása vagy Coelho gyűlölete. Inkább megerősítése annak az aforizmatikus gondolkodásnak és szövegmodellnek, amit a brazil mágus képvisel.

Magyarul megjelent könyvei

--  Egy mágus naplója--Zarándoklat (O diário de um mago) (1987)
--  Az alkimista (O Alquimista) (1988)
--  Brida (Brida) (1990)
--  A Piedra folyó partján ültem és sírtam (Na margem do rio Piedra eu sentei e chorei) (1994)
--  Az ötödik hegy (O Monte Cinco) (1996)
--  A fény harcosának kézikönyve (O manual do guerreiro da luz) (1997)
--  Veronika meg akar halni (Veronika decide morrer) (1998)
--  Az ördög és Prym kisasszony (O demônio e a Srta Prym) (2000)
--  Tizenegy perc (Onze minutos) (2003)
--  A Zahir (O Zahir) (2005)
--  A portobellói boszorkány (A Bruxa de Portobello) (2006)
--  Élet: idézetgyűjtemény (Vida: Citações selecionadas) (2007)
--  A győztes egyedül van (O vencedor está só) (2009)
--  Alef - Szerelem az időn túl (O Aleph) (2010)
--  Mint az áradó folyó (Ser como um rio que flui) (2012)
--  Az Accrai kézirat (Manuscrito encontrado em Accra) (2013)
--  Házasságtörés (Adultério) (2014)
--  A kém (A Espiã) (2016)

További magyarul meg nem jelent művei

--  Kring-há testamentuma (O Manifesto de Krig-há) (1974)
--  Az oktatás színháza (Teatro da Educação) (1974)
--  Pokol-archívum (Arquivos do Inferno) (1982)
--  A vámpírizmus gyakorlati kézikönyve (O Manual Prático do Vampirismo) (1986)
--  A legnagyobb ajándék (O Dom Supremo) (1991)
--  A valkűrök (As valkírias) (1992)
--  Maktub (Maktub) (1994)
--  Szerelmeslevelek egy prófétától (Letras do amor de um profeta) (1997)
--  Összegző szavak (Palavras essenciais) (1998)
--  Apák, fiúk és unokák (Histórias para pais, filhos e netos) (2001)
--  És a hetedik napon (E no sétimo dia) (2004)
--  A dzsinn és a rózsák (O Gênio e as Rosas) (2004)
--  Utazások (Viagens) (2004)
--  Feltámadt utak (Caminhos Recolhidos) (2005)

Díjai

--  Bambi -- (Németország 2002)
--  Kulturális dialógus -- (Németország 2001)
--  Huszonharmadik nemzetközi díj -- (Olaszország 2001)
--  Kristálytükör-díj -- (Lengyelország 2000)
--  A tisztelet légia tagja -- (Franciaország 2000)
--  Galícia díja -- (Spanyolország 1999)
--  A Rio Branco-rend hordozója -- (Brazília 1998)
--  Arany besztszeler -- (Jugoszlávia 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002)
--  A nemzetközi Flaiano díj -- (Olaszország 1996)
--  A művészet és irodalom lovagja -- (Franciaország 1996)


Paulo Coelho ahogyan látja a világot

Álmodni nem olyan könnyű, mint hinnénk. Éppen ellenkezőleg. Veszélyes is lehet. Amikor álmodunk, hatalmas energiákat indítunk útnak, és tovább nem rejtegethetjük magunk elől az életünk valódi értelmét.
(Álom)

Az álmodozás felvidít, mert tudjuk, hogy többre vagyunk képesek, mint amennyit megteszünk. Az álmodozás kockázatmentes. Csak az a veszélyes, ha valóra akarjuk váltani az álmainkat.
(Álmodozás)

Keresd azoknak a társaságát, akik az öröm óráiban melletted vannak. Mert az ő lelkükben nyoma sincs a féltékenységnek vagy irigységnek: csak boldogok, ha boldognak látnak téged.
(Barátság)

A barátság olyan, mint egy folyó: kikerüli a sziklákat, alkalmazkodik a völgyekhez és a hegyekhez, néha tóvá alakul, míg meg nem telik a gödör, és akkor folytathatja az útját.
(Barátság)

Nem azok a barátaid, akiket mindenki bámul, akik elkápráztatnak. (...) Azok a barátaid, akik nem várnak arra, hogy a dolgok így vagy úgy eldőljenek, hogy aztán ők is eldöntsék, hogyan viselkedjenek. Minden egyes tettükkel döntenek, akkor is, ha tudják, hogy ez kockázatos.
(Barátság)

A Béke Útja olyan, mint egy folyó, és mert nem áll ellen semminek, már az előtt győz, mielőtt belekezdene bármibe. A béke művészete legyőzhetetlen, hiszen nem harcol semmivel, csak önmagával. Győzd le önmagad és legyőzöd a világot.
(Béke)

Az igazi bölcsesség az, ha tiszteljük az egyszerű cselekvéseinket, hiszen ezek visznek oda, ahova el kell jutnunk.
(Bölcsesség)

Senki nem tudja, mit hoz a holnap, mert minden napnak elég a maga történése, legyen az rossz vagy jó.
(Carpe diem)

Az itt és mostban minden benne van, amit valaha átéltél és amit majd át fogsz élni. A világ a jelen pillanatban teremtetik és pusztul el.
(Carpe diem)

A sors senkivel sem igazságtalan. Mindannyian szabadon döntjük el, hogy szeretjük vagy utáljuk, amit csinálunk. Ha szeretjük, mindennapi tevékenységünkben megtalálhatjuk ugyanazt az örömöt, amit azok éreznek, akik elindultak az álmaik után.
(Döntés)

Az életünk előre meg van tervezve, egészen a legapróbb részletekig: megszületünk, tanulunk, egyetemre megyünk, keresünk egy férjet, hozzámegyünk - akkor is, ha a világ legrosszabb férje, nehogy azt mondják a többiek, hogy nem kellünk senkinek -, aztán gyerekeket szülünk, megöregszünk, és esténként kiülünk egy székre a ház elé, hogy nézzük az arra járókat, miközben úgy teszünk, mintha mindent tudnánk az életről, de egy pillanatra sem tudjuk elhallgattatni a szívünk hangját, amely azt ismételgeti: kipróbálhatnál valami mást is.
(Élet)

Nem te választod az életedet: ő választ téged. Nem értheted meg, miért jut neked több öröm vagy több szomorúság. Csak fogadd el és menj tovább. Az életünket nem választhatjuk meg, de azt mi döntjük el, hogy mit kezdünk a kapott örömökkel és bánatokkal.
(Élet)

Add, hogy meglássuk a sivatag minden homokszemcséjében a különbözőség csodáját, és ez adjon nekünk erőt, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk! Mert ahogy nincs két egyforma homokszem az egész világon, ugyanúgy nincs két egyforma ember sem, akik ugyanúgy gondolkodnak és cselekszenek!
(Elfogadás)

Az emlékezet egy folyó, amely mindig visszafelé folyik.
(Emlékezés)

Az emlékek szeszélyesek, tele vannak képekkel, apró részletekkel, jelentéktelennek tűnő hangokkal, amelyek még mindig össze tudják szorítani a szívünket.
(Emlékezés)

Az emlékek magukkal hozzák azt a démont is, amelynek neve Melankólia.
(Emlékezés)

A napraforgó mindig napraforgó marad, akkor is, ha még nem tudod megkülönböztetni a többi virágtól. Bármennyire is szeretnéd, nem változtathatod sem rózsává, sem tulipánná, országunk jelképévé. Ha meg akarja tagadni önmagát, csak megkeseredik és már életében halott lesz. Ezért tanuld meg derűs nyugalommal követni a sorsod, bármilyen legyen is.
(Egyéniség)

Az aggodalom az ember vele született tulajdonsága, és mivel sohasem tudjuk legyőzni, meg kell tanulnunk együtt élni vele, akárcsak a viharokkal.
(Félelem)

A csodák nem a természet törvényeinek ellentmondó dolgok; csak azért gondoljuk, hogy azok, mert nem ismerjük a természet törvényeit.
(Filozófia)

Azok, akik szenvedést okoznak másoknak, hatalmuk gyakorlása pillanatában egy ismeretlen szörnyeteg hatása alá kerülnek, de mihelyt hazatérnek, szerető családapákká, hű hazafiakká és csodálatos férjekké változnak.
(Hatalom)

Akár kanyargós, akár egyenes úton haladunk, akár a legmagasabb hegy tetejére, akár a tenger mélyére megyünk, mindig bíznunk kell a kézben, amely vezet.
(Hit)

A férfiak génjeiben benne van a hűtlenség. A nő akkor hűtlenkedik, ha nincs benne elég önérzet, és a testével együtt kicsit a szívét is odaadja. Ez már valódi bűn. Rablás.
(Hűtlenség)

Isten szemében semmi sem haszontalan ezen a világon. Még a fáról lehulló falevél sem, vagy az elhullajtott hajszál, vagy az eltaposott rovar, ami útban volt. Minden létnek van értelme.
(Isten)

A titok a jelenben rejtőzik; ha a jelenre összpontosítasz, meg tudod jobbítani. És ha jobbá tetted a jelent, akkor az is, ami utána következik, jobb lesz. Felejtsd el a jövőt, s éljed életed minden napját a Törvény tanítása szerint, és abban a hitben, hogy Isten gondoskodik gyermekeiről. Minden nap magában hordozza az Örökkévalóságot.
(Jelen)

A hegyeket már megmászták, az űrhajósok már eljutottak a világűrbe, s a tengereken sincs már egyetlen aprócska sziget sem, amit ne fedeztek volna föl. De hátravan még a lélek meghódítása.
(Lélek)

Miként a szeretet isteni állapot, a magány emberi állapot. És aki érti az élet csodáját, abban e kettő gond nélkül megfér egymás mellett.
(Magány)

Nézem az embereket, akik jönnek és mennek, és mindannyian nagyon belemerülnek a saját kis világukba, amely olyan apró, hogy belefér egy mobiltelefon képernyőjébe - nem csoda, hogy nem tudják levenni róla a szemüket és a fülüket.
(Média)

Az egyetlen módja a probléma megoldásának, ha helyrehozzuk a hibákat és túllépünk a konfliktusokon... Egy örökkévalóságon keresztül találkozunk és elválunk. Az elmenetelt visszatérés követi, és a visszatérést pedig mindig újabb elmenetel.
(Megbocsátás)

Hagyd, hogy néha elragadjon az éjszaka, nézd a csillagokat és engedd, hogy megrészegítsen a végtelenség érzése. Az éjszaka, a maga minden sötétségével, egyben út is a megvilágosodás felé. Az éjszaka, melynek misztériumai közelebb visznek minket Istenhez, olyan, akár a sötét kút, melynek a legmélyén szomjoltó víz van: fekete árnyaiban valahol ott rejlik a láng, amely fellobbanthatja a lelkünket.
(Mindennapok)

Találd ki, mit akarsz, és igyekezz túlteljesíteni az elvárásaidat. (...) Gyakorolj rengeteget, és tedd nagyon magasra a lécet, válassz olyan távoli célt, amit csak nagyon nehezen érhetsz el. Mert ez a művész missziója: átlépni a saját korlátait. Az a művész, aki keveset akar és azt el is éri, tévúton jár.
(Motiváció)

Az emberi lény nem csak arra teremtetett, hogy keresse a bölcsességet, hanem arra is, hogy fölszántsa a földet, várja az esőt, elültesse a búzát, learassa a termést, megőrölje a magokat, és megsüsse a kenyeret.
(Munka)

A nyár közeledtével furcsa gondolataink támadnak: kisebbnek érezzük magunkat, mert több időt töltünk a szabadban, és ez új távlatokat ad a világnak. Távolabb kerül a horizont, a házunk falain és a felhőkön is túlra.
(Nyár)

Aki kopogtat, annak ajtót nyitnak. Aki kér, az tudja, hogy kap. Aki vigaszt nyújt, az tudja, ő is vigaszra lel.
(Nyitottság)

Az olyan szavak, mint "optimizmus" vagy "remény", amelyeket azokban a könyvekben lehet olvasni, amelyek az életre akarnak felkészíteni és az önbizalmat hivatottak növelni - tényleg csupán szavak. Azok a bölcsek, akik kimondták őket, talán az értelmüket keresték, minket pedig kísérleti nyúlként használtak, hogy megnézzék, hogyan hatnak ránk.
(Optimizmus)

Eljön az idő, amikor mind ugyanazt csináljuk. A gyerekek megnőnek, elköltöznek egy másik városba, vagy akár másik országba, mi pedig nyugdíjasok leszünk és mossuk az autónkat - még akkor is, ha megengedhetnénk magunknak, hogy ezt más tegye meg helyettünk. Mert egy bizonyos kor után fontos, hogy jelentéktelen dolgokkal üssük el az időnket, megmutassuk a világnak, hogy még működik a testünk, nem felejtettük el becsülni a pénzt, és továbbra is alázattal végezzük a teendőinket.
(Öregedés)

Álmainkért küzdeni kell, a cél eléréséhez összpontosítanunk kell, erőfeszítéseket kell tennünk. Ám arról se feledkezzünk meg, hogy az élet apró örömök szövete. Amit azért kaptunk, hogy bátorítsanak.
(Öröm)

Vannak emberek, akikben évekig csak nő a feszültség anélkül, hogy ezt észrevennék, aztán egyszer csak valami apróság kiveri náluk a biztosítékot. Akkor azt mondják: "Elég. Nem akarom ezt tovább." Van, aki megöli magát. Mások elválnak. És olyanok is akadnak, akik Afrika éhínségtől sújtott területeire utaznak, hogy megváltsák a világot.
(Pszichológia)

Akinek valódi problémái vannak, annak nincs ideje depressziósnak lenni.
(Pszichológia)

Néha az utunkba sodródik valami, de mivel még nem jött el a mi időnk, tovább is áll, nem érint meg minket, csak súrol, de azért ahhoz elég egyértelmű, hogy megértsük.
(Sors)

A szerelem a másik emberben való hit, és az arcát mindig homály kell, hogy fedje. Minden pillanatot érzéssel kell megélnünk, mert ha megfejteni és megérteni próbáljuk, szertefoszlik a varázslat.
(Szerelem)

A szerelem nemcsak egy érzés: művészet. És mint minden művészethez, nem elég az ihlet, rengeteg munka is kell hozzá.
(Szerelem)

A Másik Felünket föl lehet ismerni a szeme csillogásából - az emberek az idők kezdete óta így ismerik föl az igaz szerelmüket.
(Szerelem)

A legfontosabb lecke: megtanulni szeretni. Egyre jobban szeretni. Mert eltűnnek a nyelvek, a próféciák, az országok, és az utca, ahol lakom, a villanyoszlopok, ez a ház, a nappali bútorai... és eltűnik az én testem is. De egy dolog örökké megmarad az univerzum lelkében: a szeretetem. A hibáim ellenére, a rossz döntéseim ellenére, amelyek szenvedést okoztak másoknak, és minden olyan pillanat ellenére is, amikor azt hittem, hogy nem létezik.
(Szeretet)

Miért fontosabb a Szeretet a Hitnél: mert a Hit csak egy út, amely elvezet a Nagyobb Szeretethez. Miért fontosabb a Szeretet a Jótékonyságnál? Mert a Jótékonyság csak a Szeretet egyik megnyilvánulása. És az egész mindig fontosabb, mint valamely része.
(Szeretet)

Azt akarjuk, hogy a párunk örökké pontosan ugyanaz az ember maradjon, akivel az oltár előtt álltunk és jegygyűrűt cseréltünk. Mintha meg tudnánk állítani az időt.
Nem tudjuk. Nem is kell. A bölcsesség és a tapasztalat nem változtatja meg az embert. Az idő nem változtatja meg az embert. Az egyetlen dolog, ami megváltoztat: a szeretet.
(Szeretet)

Semmi nem fontosabb, mint hogy adni tudjuk abból, ami a Szeretet tükröződése az életünkben. Ez az igazi egyetemes nyelv.
(Szeretet)

Az élet nem hosszú vakáció, hanem állandó tanulás. És a legfontosabb lecke: megtanulni szeretni.
(Szeretet)

Néha mindannyiunkat hatalmába kerít valami megmagyarázhatatlan szomorúság, amin sehogy sem tudunk úrrá lenni.. Rádöbbenünk, hogy elmúlt a mágikus pillanat, anélkül, hogy csináltunk volna valamit, s az élet többé nem fedi fel előttünk csodáit.
(Szomorúság)

Én egy olyan választ keresek, amelyet egyelőre nem találok sehol. Miután tucatnyi bölcselkedő könyvet elolvastam, egyértelművé vált számomra, hogy nem megyek velük semmire. Miközben olvastam, hatottak rám, de amint becsuktam a könyvet, el is múlt a hatásuk. Csak mondatok, szavak, amelyek olyan ideális világot mutatnak be, amilyen egész egyszerűen nem létezik. Még annak sem, aki kitalálta őket.
(Tanács)

A természet körforgásában nem létezik sem győzelem, sem vereség. Csak a mozgás létezik.
(Természet)

Még a legmagasabb fák is... apró magvakból sarjadnak. Vésd ezt az eszedbe, és ne akard siettetni az időt!
(Türelem)

Mi rossz van az unalomban? Őszintén szólva, egyáltalán semmi. Csak... csak az a titkos rettegés, hogy mi van, ha váratlanul, egyik pillanatról a másikra minden megváltozik, és én ott állok felkészületlenül.
(Unalom)

Amikor az ember határozott cél felé tart, nagyon fontos, hogy az útnak is szenteljen figyelmet. Az út az, amely mindig megmutatja a célba érés legjobb módját, s útközben gazdagodunk.
(Út)

Sokkal fontosabb felfedezni egy olyan templomot, amiről még senki sem hallott, mint elmenni Rómába és kötelezően megnézni a Sixtus-kápolnát, kétszázezer másik turistával együtt, akik a füledbe kiabálnak. Természetesen menj el a Sixtus-kápolnába is, de sétálj az utcákon, vessz el a sikátorokban, ízleld meg annak szabadságát, hogy keresel valamit, amiről nem is tudod, hogy micsoda.
(Utazás)

Ez a való világ csupán képmása és tükre a Paradicsomnak. Ennek a világnak a puszta léte azt bizonyítja, hogy létezik egy tökéletesebb világ. Ezt azért teremtette az Isten, hogy az emberek a látható dolgokon keresztül fölfoghassák az ő lelki tanítását és bölcsességének csodáit. 
(Vallás)

Nem kell mindig mindenkinek boldognak lennie. Igazából erre senki sem képes. Meg kell tanulnunk kezelni az élet valóságát..
(Valóság)

Hihetetlen, mennyire értenek hozzá az elveszett lelkek, hogy felismerjék egymást, és egymásra találjanak, egyesítve a fájdalmaikat.
(Vigasz)

A virágok arra tanítanak, hogy semmi sem örök: sem a szépség, sem a hervadás, hiszen a magokból új növények serkennek. Jusson eszedbe ez, ha örömet, fájdalmat vagy bánatot érzel. Minden elmúlik, megöregszik, meghal és újjászületik.
(Vigasz)