A Szőlő és a Bor Misztériuma.
A Szőlő és a Bor Története
-- "A Szőlő és a Bor története az emberiség története" -- írja Babirus, francia ampelológus, mintegy megerősítve azt a kutatási eredményeken alapuló megállapítást, hogy a szőlő az egyik legrégebbi kultúr növényünk. A szőlő növény (vitis) őshonos volt valamennyi földrészen. Azonban hosszú volt az út térben és időben egyaránt, amelyet bejárva a vadon termő savanyú bogyójú ősszőlő több ezer éves termesztés és nemesítés eredményeként egy nemes kultúr növénnyé vált.. A szőlő művelés - amely a régészek és történészek kutatásai alapján mintegy: 10 ezer éves múltra tekint vissza..
-- A Szőlő kultúra eredeti őshazája a Transzkaukáziai térség volt, ez a Transzkaukázusi térség a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger közötti területeket foglalja magában. Az ezen területen fekvő országok ma:. Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország, Törökország, és Irán térsége. A szőlő termesztés őshazája tehát a Kaukázuson túli területeken keresendő. Az ott élő őslakók már időszámításunk előtt: 8000 körül ismerték és termelték az apró szemű ligeti szőlőt. Később ebből nemesítették ki a kerti szőlőt.
-- A Bor készítésének technológiáját valószínűleg az ókori egyiptomiak dolgozták ki. A későbbi az Európai szőlő és bor termelés kialakulását nagymértékben segítették az ókori: Görög és Római kereskedők, valamint a Római császárok, akik parancsban kötelezték a légiósokat a meghódított területeken szőlő telepítésére. A kereszténység elterjedése is fontos szerepet játszott a borkultúra fejlődésében, hiszen a szertartások elmaradhatatlan kelléke volt a misebor. Az Európai nagyhatalmak gyarmatszerző politikája révén a szőlőtermesztés hamarosan tért hódított a többi kontinensen is..
-- Földünkön jelenleg több mint: 10 millió hektáron telepítenek szőlőt, mely termő területek több mint: 70%-a Európában van. A XX.század utolsó évtizedei robbanásszerű fejlődést hoztak a bortermelésben és a borfogyasztásban. Míg a II. világháborút követő néhány évtizedben: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Magyarország és Görögország rendelkezett jelentős minőségi bortermelő kapacitással, addig az elmúlt: 20-30 esztendő bebizonyította, hogy a világ más földrészei is alkalmasak kitűnő borok előállítására, például: Ausztrália, Dél-Afrika, USA-California, Argentína, Chile.
A Magyar Szőlő és Bor Története
-- Szőlő és a Bor termelés Magyarország területén már több ezer évre nyúlik vissza, így a Kárpát-medence legszebb területein ősi borvidékeket, történelmi bortermő helyeket találhatunk. Hazánk területén az első szőlőt időszámításunk előtt még a kelták, majd a rómaiak ültették, főként a Balaton-felvidéken és a Duna mentén. A magyaroknak már az őshazában Ázsiában a velük együtt élő népekkel együtt komoly tapasztalataik voltak a borászatról. A Kárpát-medencébe érkezvén ismét szépen művelt szőlőket találtak, amelyek tovább művelése nem okozott gondot..
-- Amikor: I. István királyunk megalapította a magyar államot, népét földművelésre fogta. Számos oklevél bizonyítja, hogy már ezekben a korai időkben is fontos szerepet játszott adózáskor, adományozáskor az a földterület amely alkalmas volt szőlő termesztésre. A tatárjárás súlyos pusztításokat okozott az országban, IV. Béla nemcsak az országot építette újra, hanem külhoni telepeseket is hozatott Magyarországra. A következő évszázadok a magyar bor felvirágzásának évei voltak. Kialakulnak a hegyközségek, a tokaji borok megjelennek a nemzetközi kereskedelemben is.
-- A Török időkben az elfoglalt területeken ugyan visszaesett a bortermelés, ezzel szemben az ország nyugati részén, illetve Erdélyben komoly borkonjunktúra alakult ki. A végvárakban állomásozó katonaság rengeteg bort fogyasztott, és a külföldi bor kereskedők is ezekről a területekről igyekeztek beszerezni a megszokott magyar borokat. 1686 után már a Habsburgok akadályozták a szőlő művelést sarcokal.
-- Az 1703-ban kirobbant szabadságharc fontos kelléke volt a bor, és mert: II. Rákóczi Ferenc Magyarország legnagyobb földbirtokosa volt, övé volt Tokaj-Hegyalja is, ezért ezzel a borral látták el a harcoló csapatokat. Az eladott borból befolyt pénzből pedig fegyvereket vásároltak. Rákóczi Tokaji bort küldött azokba az udvarokba, amelyek támogatását meg akarta nyerni, így ismerte és szerette meg a jófajta Tokaji bort a pápai udvar, a francia, az orosz és a német uralkodó is.
-- A szabadságharc leverése után: Mária Terézia rendeletekkel próbálta vissza szorítani a magyar bor kereskedelmet az osztrák borok javára, szerencsére ezek a rendeletek csak gátolták, de nem akadályozták a magyar bor kivitelét. A Napóleoni háborúk után bekövetkező agrárválság hazánk bortermelésében is vissza esést okozott. A magyar borászat megújítása: Széchenyi Istvánnak köszönhető, aki hathatósan támogatta a korszerű szőlő termesztést, a szakember képzést, az újító kísérleteket.
-- A 19. század második felében szakkönyvek, szaklapok jelentek meg, az 1863-as hamburgi világkiállításon elismerték a Tokaj-hegyaljai bor elsőségét, Bécsben, Párizsban, Londonban is első díjat nyertek a magyar borok. 1875-ben hazánkban is megjelent a filoxéra-járvány, mely a szőlőkertek kétharmadát tönkretette. Állami támogatással folyamatosan újratelepítették az elpusztult szőlőket, és a századforduló környékén már újabb földeket is művelésbe fogtak, valamint megindult a szőlő termesztés az Alföldi homok talajon is.
-- A változatos összetételű talaj, a bort érlelő, kényeztető éghajlat és napsütés, valamint az évszázadok során kialakult helyi borkészítési szokások sokasága mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a magyar bor ma is világhírnévnek örvend. Magyarországon napjainkban: 22 borvidékünk van, amelynek összterülete: 70 ezer hektár. Nagyjából: 70 ezer hektár földterületen termő szőlőt tartalmaz. A szőlő területek gazdag kínálata méltóan képviseli hazánkat Európában és a Világon is....
Idézetek a Borról
-- Hamvas Béla filozófus írja a bor filozófiája című művében: ""A bornépek, a magyarok, görögök, dalmátok, franciák, olaszok, spanyolok, és a portugálok. A közös jellemzőjük ezeknek a bornépeknek, hogy nincsenek világuralmi becsvágyaik. A bornépek nem világtörténeti, hanem aranykori hagyományokban élnek. A bornépek borvidékei mindig nagyon szépek és idillikusak, a régi letűnt csodás korok szép és magas kultúráját idézi a szemünk elé""..
-- Pilinszky János így ír a borról: ""A szőlő, a must, a bor halhatatlan. A szőlő halála csak átváltozás. A szőlőből must lesz, a mustból bor. A szőlő ereje velünk marad, halálával kellett bevennie az időtlenséget. Ha körülnézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva. Minden borospince a halhatatlanság szigete.""
-- Fornády Elemér a magyar borászat egyik kiemelkedő alakja a következő hitvallást tette: ""A magyar bor a magyar föld és a magyar napsugár örök és harmonikus szerelmének a gyümölcse. Magyarország és a magyar bor egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Ami Magyarországot széppé és sajátossá, népének életmódját az idegen előtt is vonzóvá teszi, az elsősorban a bor, az áldott magyar földnek a legnemesebb termése""..
-- Szeremley Huba a Badacsonyi borász és világutazó a következő megállapítást tette: ""Nekünk magyaroknak a borhoz kötődő szakrális kapcsolatunk egy genetikai kódoltság eredménye. Mi ezt még az őshazából, Ázsiából hoztuk magunkkal, és több ezer évre nyúlik vissza. Egyetlen más nációnak sincs olyan alapja a borászatban mint nekünk magyaroknak, legyenek azok akár a görögök, olaszok, franciák vagy akárki más.. Egyszer minden magyar férfi életében eljön az idő, amikor majd úgy érzi, hogy meg kell csinálnia a saját borát. Feltámad a benne lévő ősi vágy, hogy legyen egy kis szőlője, pincéje és saját bora, amelyet le tud rakni majd a családja és vendégei asztalára. A hosszú út végén csak ez lesz az egyetlen biztos pont Isten mellett"".
A Bor és a Vallás
-- Kevés olyan dolog van, amely a világ vallásaiban egységesen olyan fontos helyet kapott volna, mint a szőlő és a bor, legyen szó az ókori több-isten-hívő kultúrákról, természeti vallásokról vagy a Buddhizmustól egészen a Mohamedán, Zsidó és Keresztény vallásig. Az emberi tevékenységek egyik legrégibb formája a mezőgazdaság. Az ezzel foglalkozó ember már az őskor óta meg kellett, hogy küzdjön a természet erőivel. Jött az aszály, lehetett túl sok eső, jégeső, fagy, elvihette a termést több betegség, kártevő is.
-- Ezek a veszedelmek Démoklész kardjaként függtek a földművesek feje felett, s a különféle pusztításokat minden esetben a világ dolgait irányító természetfölötti erők, istenek, égi szellemek bosszújának, vagy csak egyszerűen azok játékának tartották. A legegyszerűbb védekezési módok ezek ellenében csak az lehetett, hogy az emberek igyekeztek kiengesztelni a háborgó vagy gonosz szellemeket, illetve azokat a jó istenségeket imádni, akik a bajoktól, ártó szellemektől oltalmazzák őket.
-- Még az sem véletlen, hogy a földművelő, szőlőtermesztő, és gyümölcstermelő népesség vallásaiban a legfontosabbak az időjárást és ezen keresztül a termést befolyásoló istenek voltak, a nap, az eső, a szél, a föld, a víz isteneit megtaláljuk minden régi nagy kultúrában Dél-Amerikától, Afrikán át Eurázsiáig.
-- A Bibliában: Noé nevével kapcsolatban esik szó először a borról. Az ember a bort már a vízözön előtt ismerte. A Bibliai hagyomány: Noénak tulajdonítja a szőlő művelést, sőt egyes teológusok szerint: Noé jelentése: nyugalom, vigasztal, is erre utal. A Bibliából tudjuk azt is, hogy a szőlőt - füge fára futtatták, vagy karót vertek mellé és rendszeresen tisztították a gaztól. Az Újszövetségben Krisztus első csodatétele is a borhoz kötődik. A víz borrá változtatása a kánai menyegzőn történt.
-- A keresztény vallás alapítójának, Jézus Krisztusnak életében a bor különösen kitüntető szerephez jut. Jézus a példa beszédeiben: "Munkásokat felfogadó szőlősgazda, Gonosz szőlőmunkások, Jézus a szőlőtő, mi a szőlővesszők", szívesen használ szőlővel és borral kapcsolatos képeket. Krisztus példa beszédeiben olvashatjuk, hogy a bort a gyógyításban is használták: "És hozzá járulván, bekötözé annak sebeit, olajat és bort töltvén azokba."...
-- Az ókori Görögöknél komoly kultusza alakult ki: Dionüszosz-nak, az ókori Rómaiaknál pedig: Bacchus-nak. Ezek az istenek már az időközben nagy jelentőséggel bíró szőlőtermelők, és a bor önálló istenségei voltak, azt is mondhatnánk, némileg "szakosodtak" erre a területre, bár ne hanyagoljuk el azt a tényt sem, hogy: Róma isteneinek sorában legalább ilyen nagy jelentősége volt a szőlő, a gabona, a szántóföldi gazdálkodás, a földművesek isteneinek: Liber-nek és Démeter-nek is.
-- Dionüszosz boristennek a fején szőlő levelekből font koszorú volt, míg kezében tartott egy boros poharat és a thürszoszt, amely egy hosszú szüreti bot volt, végén egy tobozzal, és szőlő levelekkel díszítve. A bor ünnepei a Görögéknél a Dionüsziák voltak, a Rómaiaknál a Bacchanáliák voltak, amelyeket évente négyszer rendeztek meg, minden évszakban egyet. Ekkor három napig tartó féktelen mulatozás vette kezdetét, csapra verték a hordókat és aztán mindenki kedvére ihatott a borból egészen a teljes kéjmámorig orgiákkal kísérve...
A Szőlőfajták a Világon és Magyarországon
-- A bor termő szőlő (Vitis vinifera) a szőlő félék (Vitaceae) családjának legnevezetesebb, gazdaságilag legjelentősebb faja, mint neve is mutatja, a legfontosabb bortermő szőlő.. A bortermő szőlő az ókorban kinemesített növényfajok egyike. Távolabbi őse a ligeti szőlő: (Vitis silvertis), amiből mintegy: 10 000 éve fejlődött ki a kerti szőlő: (Vitis sativa, Vitis vinifera), amit időszámításunk előtt: 4000–5000 évvel vontak termelésbe a Kaukázuson túl, a Transz-Kaukázusi térségben, a mai Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Örményország, Törökország vidékén.
-- Az erdei szőlő, ligeti szőlő, kerti szőlő, európai szőlő, bortermő szőlő fogalmakat a különböző szerzők rendszeresen egymást átfedő értelemben használják. A nagyobb fürtű és nagyobb bogyójú bortermő szőlő mintegy: 2000–3000 éves termesztés és szelekció hosszú és szép eredménye.
-- Az új faj elődjénél nagyobb, jellegzetes alakú magvait a régészek az i. e. 2. évezred elejének–közepének kultúr rétegeiben, Azerbajdzsánban tárták fel. Bort már Ázsiában erjesztettek a szőlő levéből, és Mezopotámiában fejlett bor kereskedelem alakult ki. I. e. 2100-ban Hammurapi már törvénnyel büntette a bor-hamisítókat. A borkészítés technikáját az egyiptomiak fejlesztették tovább.
-- A szőlőt i. e. 600 körül a föníciaiak és karthágóiak hozták át Európába. Útjaikon már külön üveg edényeket rendszeresítettek a borok szállítására, ivóedényeket annak fogyasztásához. A bor a görögöknél, főleg Itáliában tett szert komolyabb kulturális szerepre: a szőlő és bor termelés fejlődését Dionüszosz kultusza segítette elő. A szőlőkultúra a római birodalomban látványosan továbbfejlődött, a hatalmas területeket meghódító római katonák sokfelé elterjesztették a szőlőt világszerte.
A Szőlő Felépítése
-- A szőlő egy fás szárú kúszó növény, kacsokkal kapaszkodó lián, mely vadon fejlődve a környezetében lévő tárgyakra, fákra, bokrokra igyekszik felkapaszkodni, napfényhez, élettérhez jutni. A szőlő mindig keresi a fényt, a napfény felé fordulva felfelé tör a magasba. Egyedi sajátossága még az is, hogy minél nehezebb és sanyarúbb talajon él, annál nemesebb gyümölcsöt terem.
-- A szőlő művelés körülményei között a szőlőnövényt metszéssel és egyéb fitotechnikai beavatkozások segítségével igyekszünk a termesztési célnak megfelelőre alakítani. Levelei karéjosak, 3–7 karéj. Bogyó termése: sötét-lila, halvány-zöld, sárga, bogyónként többnyire: 2–4 maggal.
A Szőlő Fajták Listája Világszerte -- 400. Szőlőfajta.
-- A Szőlő termés felhasználása szerint vannak: borszőlő-fajták, fehérborszőlő-fajták, minőségi fehérborszőlő-fajták, tömegborszőlő-fajták, vörösborszőlő-fajták, csemegeszőlő-fajták, direkt termő rezisztens hibrid-fajták, mazsolaszőlő-fajták.
-- A világon jelenleg mintegy: 400. olyan szőlő fajta van a legjobban elterjedve, amit bor készítésére használnak. A 400. szőlőfajta közül: 200. fehér szőlő fajta, 200. vörös szőlő fajta van széles körű termesztés alá vonva.
White Wine Grapes In The World List --- 200 Fehér Bor Szőlők Listája a Világszerte --- 200 |
|||||
Afuz Ali --ARM | Aidini --GRE | Airen --ESP | |||
Albana --ITA | Albanella --ITA | Albarolla --ITA | |||
Albarello Blanco --ESP | Albariño Blanco --ESP | Albillo de Madrid --ESP | |||
Aligoté --FRA | Alvarinho --POR | Ansonica --ITA | |||
Arany Sárfehér --HUN | Arbois Blanc --FRA | Arinto --POR | |||
Arneis --ITA | Aspirino --ITA | Assyrtiko --GRE | |||
Attila --HUN | Avesso Branco --POR | Azal Branco --POR | |||
Bakator --HUN | Balafánt --HUN | Bálint --HUN | |||
Bánáti Rizling --HUN | Barbera Bianca --ITA | Batoca --POR | |||
Bellone --ITA | Bianca --ITA | Biancame --ITA | |||
Bianchello --ITA | Bianchetta --ITA | Biancolella --ITA | |||
Boal --POR | Bogdanuša --CRO | Bombino Bianco --ITA | |||
Bosco --ITA | Bovale --ITA | Bouvier --FRA | |||
Budai Zöld --HUN | Cardinal White --USA | Catarratto --ITA | |||
Chardonnay --FRA | Chasselas Blanc --FRA | Chenin Blanc --FRA | |||
Cicka --GEO | Cinanda --GEO | Cinsault Blanc --FRA | |||
Clairette Blanc --FRA | Cococciola --ITA | Colikauri --GEO | |||
Colombard --FRA | Cortese --ITA | Csaba Gyöngye --HUN | |||
Cserszegi Fűszeres -HUN | Deleware White --USA | Doña Blanca --ESP | |||
Durello --ITA | Elbling --GER | Emir --TUR |
Ezerfürtű --HUN | Ezerjó --HUN | Falanghina --ITA | |||
Favorit --HUN | Fehér Dinka --HUN | Fehér Gohér --HUN | |||
Fehér Szlanka --HUN | Fetească Alba -ROM | Fetească Regală -ROM | |||
Fiano --ITA | Folle Blanche --FRA | Furmint --HUN | |||
Gamay Blanc --FRA | Garganega --ITA | Garnacha Blanca -ESP | |||
Gohér --HUN | Grasă de Cotnari --ROM | Grechetto --ITA | |||
Greco Bianco --GRE | Grillo --ITA | Grk --CRO | |||
Grüner Veltliner -AUT | Gutenborner -GER | Irsai Olivér --HUN | |||
Isabella --USA | Italia --ITA | Hárslevelű --HUN | |||
Juhfark --HUN | Jubileum --HUN | Kanzler --GER | |||
Karát --HUN | Kéknyelű --HUN | Kerner --GER | |||
Királyleányka --HUN | Korona --HUN | Kövi Dinka --HUN | |||
Kövérszőlő --HUN | Kunleány --HUN | Krstač --SRB | |||
Lambrusco Bianco --ITA | Laureira Blanca --ESP | Leányka --HUN | |||
Macabeo --ESP | Malvasia Bianca --GRE | Malvasia Candia --ITA | |||
Malvazija Istarska --CRO | Marsanne --FRA | Mátrai Muskotály -HUN | |||
Merseguera --ESP | Mézes Fehér --HUN | Minella Bianca --ITA | |||
Moscato Bianco --GRE | Moscato Giallo --GRE | Moscato d'Asti --ITA | |||
Moscato de Samos --GRE | Moscatel de Malaga --ESP | Moscatel de Setúbal PO | |||
Moschofilero --GRE | Mtsvane --GEO | Muscadelle --FRA |
Muscat Alexandria --EGY | Muscat Blanc --FRA | Muscat Lunel --FRA | |||
Muscat Ottonel --FRA | Muscat Rose --FRA | Muscat Rouge --FRA | |||
Müller Thurgau --SUI | Nasco de Cagliari --ITA | Nektár --HUN | |||
Nosiola --ITA | Nuragus de Cagliari --ITA | Pannónia Kincse --HUN | |||
Palomino --ESP | Parellada --ESP | Pascal Blanc --FRA | |||
Pecorino --ITA | Pedro Jimenez --ESP | Picpoul Blanc --FRA | |||
Picardan Blanc --FRA | Picolit --FRA | Pigato --ITA | |||
Pinot Blanc --FRA | Pinot Gris --FRA | Piros Dinka --HUN | |||
Piros Szlanka --HUN | Platina --HUN | Pošip --CRO | |||
Pozsonyi Fehér --HUN | Pölöskei Muskotály --HUN | Prié Blanc --FRA | |||
Prosecco --ITA | Prošek --CRO | Rabigato --POR | |||
Regner --GER | Ribolla Gialla --ITA | Rkaciteli --GEO | |||
Riesling Italian --GER | Riesling Rhine --GER | Riesling Sylvaner -GER | |||
Rotter Veltliner --GER | Roussanne --FRA | Sárfehér --HUN | |||
Sauvignon Blanc --FRA | Savatiano --GRE | Semillon --FRA | |||
Sercial --POR | Smederevka --SRB | Sultana --TUR | |||
Szerémi Zöld --HUN | Szőlőskert Királynője HUN | Tămăjosa --ROM | |||
Tamjanka --BUL | Terret Blanc --FRA | Terret Gris --FRA | |||
Torrontés --ESP | Tocai Friulano --ITA | Traminer Aromatico ITA | |||
Trebbiano --ITA | Xarello --ESP | Xinisteri --GRE |
Verdicchio --ITA | Verduzzo --ITA | Vermentio --ITA | |||
Vernaccio --ITA | Vespaiola --ITA | Vidiano --GRE | |||
Vilana --GRE | Viktória Gyöngye --HUN | Viognier --FRA | |||
Viosinho --POR | Vital --POR | Vitovska --SLO | |||
Viura --ESP | Zala Gyöngye --HUN | Zefir --HUN | |||
Zengő --HUN | Zenit --HUN | Zeus --HUN | |||
Zéta --HUN | Zierfandler --AUT | Zilavka --BIH |
------------------------------
Red Wine Grapes In The World List --- 200 Vörös Bor Szőlők Listája a Világszerte --- 200 |
|||||
Agiorgitiko --GRE | Aglianico --ITA | Albarin Negro --ESP | |||
Aleatico --ITA | Alexandrouli --GEO | Alicante --ESP | |||
Alvarelhão --POR | Amaral --POR | Ancelotta --ITA | |||
Aramon Noir --FRA | Aspiran Noir --FRA | Băbească Neagră -ROM | |||
Babić --CRO | Baga --POR | Barbarossa --ITA | |||
Barbera Nera --ITA | Bastardo --ITA | Bellone --ITA | |||
Bíbor Kadarka --HUN | Black Muscat --USA | Black Rose --USA | |||
Blatina --BIH | Blauburger --AUT | Blaufrankisch --AUT | |||
Bobal --ESP | Boğazkere --TUR | Bombino Nero --ITA | |||
Bonamico --ITA | Bonarda --ITA | Bonda --ITA | |||
Brachetto --ITA | Brugnola --ITA | Brunello --ITA | |||
Cabernet Franc --FRA | Cabernet Sauvignon -FRA | Caddu --ITA | |||
Caiño Bravo --ESP | Caiño Tinto --ESP | Caladoc --FRA | |||
Calabrese --ITA | Canaiolo Nero --ITA | Carignan --FRA | |||
Cardinal Red --USA | Carménére --FRA | Casetta --ITA | |||
Castellano --ESP | Castiglione --ITA | Catanese Nero --ITA | |||
Cesanese --ITA | Chasselas Rouge --USA | Cinsault Rouge --FRA | |||
Clairette Ronde --FRA | Clinton --USA | Colombana --ITA | |||
Colorino --ITA | Corvina Veronese --ITA | Croatina --ITA | |||
Deleware Red --USA | Dingać --CRO | Dobričič --CRO |
Dolcetto --ITA | Dornfelder --GER | Duna Gyöngye --HUN | |||
Duras --FRA | Duret --FRA | Ederna --FRA | |||
Ekim Kara --GEO | Enantio --ITA | Espadeiro --POR | |||
Feteăscă Neagră --ROM | Folle Noir --FRA | Fontana --ITA | |||
Franconia --ITA | Frapatto --ITA | Freisa --ITA | |||
Gaglioppo --ITA | Gamay Beaujolais --FRA | Gamay Noir --FRA | |||
Garnacha Tinta --ESP | Garro --ESP | Giró --ITA | |||
Graciano --ESP | Greco Nero --GRE | Grignolino --ITA | |||
Gropello --ITA | Jaén Tinto --ESP | Juan Garcia --ESP | |||
Kadarka --HUN | Kármin --HUN | Kotsifali --GRE | |||
Kratosija --BUL | Lacrima --ITA | Lambrusco Rosso --ITA | |||
Laureira Tinta --ESP | Liatiko --GRE | Limnio --GRE | |||
Madrasa --ARM | Malbec --FRA | Malvasia Nera --GRE | |||
Mammolo --ITA | Mandilaria --GRE | Mavrodafni --GRE | |||
Medina --HUN | Medoc Noir --FRA | Medrese --GEO | |||
Melnika Siroka --BUL | Merlot --FRA | Mencia --ESP | |||
Molinara --ITA | Monastrell --ESP | Mondeuse Noir --FRA | |||
Monica --ITA | Montalcino --ITA | Montepulciano --ITA | |||
Morenillo --ESP | Morisca --ESP | Moristel --ESP | |||
Moscato Rosso --GRE | Mourisco --POR | Mourvedré --FRA |
Mudzuretuli --GEO | Muscardin --FRA | Muscat Hamburg --FRA | |||
Nebbiolo --ITA | Neagrara --ITA | Negroamaro --ITA | |||
Nerello --ITA | Nerello Cappuccio --ITA | Nerello Mascalese --ITA | |||
Nero --ITA | Nero d'Avola --ITA | Nielluccio Corsica --ITA | |||
Oporto --POR | Otello --USA | Öküzgözü --TUR | |||
Pamid --BUL | Perricone Nero --ITA | Petit Bouschet --FRA | |||
Petit Verdot --FRA | Picpoul Noir --FRA | Picardan Rouge --FRA | |||
Pignolo --ITA | Pinot Meunier --FRA | Pinot Noir --FRA | |||
Pinotage --FRA | Plavac Mali --CRO | Poštup --CRO | |||
Primitivo --ITA | Prieto Picudo --ESP | Prokupac --SRB | |||
Prugnolo Gentile --ITA | Raboso --ITA | Ramisco --POR | |||
Rebo --ITA | Romé --ESP | Romeiko --GRE | |||
Rondinella --ITA | Rossese --ITA | Rossignola --ITA | |||
Rubintos --HUN | Sagrantino --ITA | Sangiovese --ITA | |||
Saperavi --GEO | Schiava --ITA | Sciacarello --ITA | |||
Shiraz --FRA | Sousão --POR | Sumoll --POR | |||
Tannat --FRA | Tempranillo --ESP | Teroldego --ITA | |||
Terret Noir --FRA | Tibouren --FRA | Tintilia --ITA | |||
Tinta Amarela --POR | Tinta Barroca --POR | Tinta Cao --POR | |||
Tinta Carvalha --POR | Tinta Francisca --POR | Tinta Miuda --POR |
Tinta Negra --POR | Tinta Pinha --POR | Tinta Madeira --POR | |||
Tinto Basto --ESP | Tinto Fino --ESP | Tinto Ramo --ESP | |||
Touriga Francesca -POR | Touriga Nacional --POR | Trollinger --AUT | |||
Turán --HUN | Usakhelauri --GEO | Uva di Troia --GRE | |||
Uva Rara --ITA | Uva Tosca --ITA | Vaccarese --FRA | |||
Vadfekete --HUN | Vespolina --ITA | Vranac --SRB | |||
Xinomavro --GRE | Zinfandel --USA | Zweigelt --AUT |
Magyar Szőlő Fajták Listája: -- 55. Szőlőfajta
-- A magyar szőlőfajták száma igen tekintélyes, szép számmal vannak magyar fajták termesztés alá vonva, szám szerint: 55. magyar szőlőfajta van jelenleg regisztrálva.
-- A magyar szőlőfajták közül számos ősi magyar szőlő fajta van, évezredes hagyománnyal, de vannak újabb fajták is, amelyeket a 20. században nemesítettek.
Hungarian Grapes Variets List --- 55. Grapes Magyar Szőlő Fajták Listája --- 55. Szőlőfajta |
|||||
Arany Sárfehér --HUN | Attila --HUN | Bakator --HUN | |||
Balafánt --HUN | Bálint --HUN | Bánáti Rizling --HUN | |||
Bianca --HUN | Bíbor Kadarka --HUN | Budai Zöld --HUN | |||
Csaba Gyöngye -HUN | Cserszegi Fűszeres -HUN | Ezerfürtű --HUN | |||
Ezerjó --HUN | Fehér Dinka --HUN | Fehér Szlanka --HUN | |||
Furmint --HUN | Gohér --HUN | Hárslevelű --HUN | |||
Irsai Olivér --HUN | Juhfark --HUN | Jubileum --HUN | |||
Kadarka --HUN | Karát --HUN | Kármin --HUN | |||
Korona --HUN | Kéknyelű --HUN | Királyleányka --HUN | |||
Kövérszőlő --HUN | Kövidinka --HUN | Kunleány --HUN | |||
Leányka --HUN | Mátrai Muskotály --HUN | Medina --HUN | |||
Mézes Fehér --HUN | Nektár --HUN | Pannónia Kincse --HUN | |||
Piros Dinka --HUN | Piros Szlanka --HUN | Platina --HUN | |||
Pozsonyi Fehér -HUN | Pölöskei Muskotály -HUN | Rubintos --HUN | |||
Sárfehér --HUN | Szerémi Zöld --HUN | Szőlőskert Királynője HUN | |||
Turán --HUN | Vadfekete --HUN | Viktória Gyöngye --HUN | |||
Zala Gyöngye --HUN | Zefir --HUN | Zengő --HUN | |||
Zenit --HUN | Zeus --HUN | Zéta --HUN |
A Bor Készítése
-- A szőlő termesztését és bor előállításának legfontosabb szabályait a világ legtöbb országában törvényileg szabályozzák. A leszüretelt szőlő-fürtöket összezúzzák, hogy a préselés minél könnyebb legyen. Ez korábban taposással történt. Újabban szőlődarálót vagy bogyózó gépet használnak, főként a vörösbor előállításánál.
-- A szőlő levét, a mustot, préseléssel választják el a szőlő szilárd részeitől. A mustot hordókba töltik, ahol élesztőgombák hatására alkoholos erjedésnek indul. Az erjedés befejeztével a bort átfejtik tiszta hordókba, hogy a hordó alján leülepedett seprőtől elválasszák. Vörösbor esetén az erjesztés „héjon” történik, kádakban vagy speciális vörösbor erjesztő acél tartályokban, körfejtéses, Ganimede.
-- Ezalatt a keletkező alkohol hatására a kékszőlő héjából a színező anyagok kioldódnak. A préselés az erjedés végén történik meg. Ha a kékszőlőt nem a héján erjesztik, hanem rögtön préselik vagy rövidebb ideig a héján áztatják, akkor világosabb színű rozé bort kapunk. A kékszőlő rövidebb idejű: 24-48 óra héjon áztatásával készítik a siller bort.
A Bor Készítési eljárásai Szerint
-- Normál Bor: Hagyományos eljárással és hordóban.
-- Aszúbor: Részben aszú szőlőből készült bor.
-- Barrique: Kiégetett tölgyfa hordóban érlelt bor.
-- Cuvée: Több fajta szőlőből készült bor
-- Jégbor: Fagyott szőlőből készült bor
-- Pezsgő: A bor második érése magában a palackban megy végbe
A Borok szín szerint
A boroknál általában négy színt különböztetünk meg, ezek a következők:
* Fehér - A fehér szőlőkből készül, a halványtól a sűrűnek tetsző
aranyló-méz árnyalatig.
* Rozé - A rózsaszín vagy rózsás különböző árnyalatai, vörös szőlőből
készül, úgy, hogy a mustot nem hagyják olyan sokáig állni a ledarált
szőlőn, mint a sillerbor és a vörösbor esetében, hanem szinte azonnal
leveszik.
* Siller - A vörösborokra jellemző tulajdonságú, kevésbé mélyvörös,
illatos és nem savas bor. Úgy készítik, mint a vörösborokat, csak az
erjesztés során nem várják meg, hogy a kék szőlő héjából teljesen
kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek, hanem a borász ízlésének
megfelelő pillanatban préseli ki, amikor a bor színe még csak közelít
a vörös felé.
* Vörös - A vöröstől a mély-bordóig terjedő árnyalatok. Kék szőlőből
készül, a must sokáig a ledarált, kipréselt szőlőszemeken marad, így
árnyalatai nagyon sötétek lesznek.
A Borok cukortartalom szerint
A borokat a cukortartalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják
a bortörvény szerint.
* Száraz - 4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb mint: 4 g/l vagy
legfeljebb: 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett,
titrálható savtartalmat, de legfeljebb: 9 g/l lehet.
* Félszáraz - 4-12 g/l - A bor cukortartalma: 4-12 g/l között van vagy
legfeljebb: 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett
titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb: 18 g/l.
* Félédes - 12-45 g/l
* Édes: - 45 g/l
A Borfajták a minőségi besorolásuk szerint
1. * Asztali bor
Asztali bornak nevezhető az osztályba sorolt és megyei fajta listában
szereplő bor szőlőfajtákból származó, legalább: 13 tömegszázalék
természetes eredetű szőlőből származó cukrot tartalmazó ital.
Minimálisan: 9% a tényleges alkoholtartalma. Az asztali borok többnyire
a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta és
táj jelleg nélküli tömegborok. Névként alkalmazható általános vagy
fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön
vagy együttesen. Ilyenek, pl.: Pincemester, Asztali Vörös, Asztali
Fehér, Kadét Fehér, Lőrinc Barát, Koccintós.
2. ** Táj bor
Tájbornak nevezhető az olyan szabályozott földrajzi jelzéssel ellátott
asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik.
Teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas
szőlőfajták mustjából készül. A tájborok az asztali kategória
legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a
minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. Fajtái többek között:
Alföldi: Kékfrankos, Duna-Melléki: Kékfrankos, Duna-Melléki: Chardonnay,
Balaton-Melléki: Irsai Olivér, Észak-Dunántúli: Zöld Veltelini,
Dél-Dunántúli: Zweigelt, Felső-Magyarországi: Hárslevelű,
Felső-Magyarországi: Leányka.
3. *** Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor
A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor esetén a
szőlőtermés legalább: 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot
tartalmaz. A termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy
az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és
zamatanyagokat tartalmaz. A származásában és minőségében: 100%-ban,
fajta és évjárat vonatkozásában: 85%-ban meg kell felelnie az
elnevezésnek és a jelölésnek. A körzet, település és dűlő nevei csak
borvidék és borvidéki régió nevével együtt jelölhető a bor címkéjén.
4. **** Védett eredetű bor
Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői
kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor
földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb
területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a
szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg
szabályozott. A védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát
növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni nem szabad.
Értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-ától lehet. Védett
eredetű bornak számítanak a Tokaji bor különlegességek, az Egri
borvidéken a Debrői Hárslevelű és az Egri Bikavér, a Kunsági
borvidéken az Izsáki Arany Sárfehér, a Nagy-Somlói borvidéken a Somlói:
Furmint, a Hárslevelű, a Juhfark, az Olaszrizling.
5. ***** Különleges minőségű bor
Olyan meghatározott termőhelyről származó különleges minőségű bor,
amely teljesen egyedi és specifikus, csak egy adott és teljesen egyedi
földrajzi területen, termőhelyen található. Ilyen például a különleges
minőségű: Tokaji Aszú, az Egri és Szekszárdi Bikavér, amely egyedien
csak ott van, ott lelhető fel, csak azon a sajátságos éghajlati és
talajtani területen. A nevet így csak ők használhatják egyedül, más
nem. A Tokaji bor különlegességek védett eredetű borok. A Tokaji
borvidéken termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok.
A Borívók Tízparancsolata
A Borivók Tízparancsolata egyfajta iránymutatás a helyes bor fogyasztáshoz. Több változata is ismert, nem "kőbe vésett" szabály, de nagyjából helyes és iránymutató, amely: 10. pontban sorolja fel útmutatásait.
-- 1. Bort soha ne igyál éhgyomorra.
-- 2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket.
-- 3. Mindig légy figyelemmel az egyes borfajták hőmérsékletére.
-- 4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál.
-- 5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát.
-- 6. Nemes borokat mindig tisztán igyál, soha ne keverd vízzel.
-- 7. Tarts mértéket a borivásban.
-- 8. Jobban ízlik a bor, ha eszel valami "hozzá illőt".
-- 9. Szeresd a bort, de légy erősebb nála.
-- 10. Bármikor bort iszol, gondolj arra, mennyi fáradságos munka van egy pohárban.
The Famous Wine Regions Of The World -- 105. Wine Regions A Világ Híres Borvidékei -- 105. Borvidék |
|||||
1 | Ahr-Rhein -GER | 2 | Alella -ESP | 3 | Alsace -FRA |
4 | Armagnac -FRA | 5 | Asti -ITA | 6 | Badacsony -HUN |
7 | Baden-Rhein -GER | 8 | Balatonboglár -HUN | 9 | Banat -SRB |
10 | Barbaresco -ITA | 11 | Bardolino -ITA | 12 | Barolo -ITA |
13 | Barossa Valley -AUS | 14 | Beaujolais -FRA | 15 | Bordeaux -FRA |
16 | Bourgogne -FRA | 17 | Burgenland -AUT | 18 | Cagliari -ITA |
19 | Caldaro -ITA | 20 | Cahors -FRA | 21 | Castelli Romani -ITA |
22 | Central Valley -CHI | 23 | Chablis -FRA | 24 | Champagne -FRA |
25 | Châteauneuf-Pape FRA | 26 | Chianti -ITA | 27 | Ciro-Calabria -ITA |
28 | Cognac -FRA | 29 | Codru -MDA | 30 | Commandaria -CYP |
31 | Corse-Ajaccio -FRA | 32 | Côte d'Or -FRA | 33 | Côtes-du-Rhône FRA |
34 | Cotnari -ROM | 35 | Dalmazia -CRO | 36 | Dão -POR |
37 | Douro -POR | 38 | Eger -HUN | 39 | Emilia-Romagna -ITA |
40 | Etna -ITA | 41 | Frascati -ITA | 42 | Frontignan -FRA |
43 | Friuli -ITA | 44 | Gumpoldkirchen AUT | 45 | Hawkes Bay -NZL |
46 | Hermitage -FRA | 47 | Istria -CRO | 48 | Jerez-Sanlúcar -ESP |
49 | Kakheti -GEO | 50 | Krete -GRE | 51 | Krim -RUS |
52 | Lacrima Christi -ITA | 53 | Languedoc -FRA | 54 | Lambrusco -ITA |
55 | La-Mancha -ESP | 56 | La-Rioja -ESP | 57 | Loire Valley -FRA |
58 | Madeira -POR | 59 | Macedónia -GRE | 60 | Malaga -ESP |
61 | Malokarpatské -SVK | 62 | Marlborough -NZL | 63 | Marsala -ITA |
64 | Mendoza Valley -ARG | 65 | Melnik -BUL | 66 | Minis -ROM |
67 | Montalcino -ITA | 68 | Montepulciano -ITA | 69 | Murfatlar -ROM |
70 | Napa Valley -USA | 71 | Paarl -RSA | 72 | Panades -ESP |
73 | Peloponnesos -GRE | 74 | Podgorica -MNE | 75 | Podravje -SLO |
76 | Primorje -SLO | 77 | Priorato -ESP | 78 | Provence -FRA |
79 | Rhein-Hessen -GER | 80 | Rhein-Pflaz -GER | 81 | Samos -GRE |
82 | Santorini -GRE | 83 | Santiago Valley -CHI | 84 | Serra Gaucha -BRA |
85 | Setubal -POR | 86 | Soave -ITA | 87 | Somló -HUN |
88 | Sonoma Valley -USA | 89 | Sopron -HUN | 90 | Srem -SRB |
91 | Stellenbosch -RSA | 92 | Szekszárd -HUN | 93 | Tarragona -ESP |
94 | Ticino -SUI | 95 | Tikves -MKD | 96 | Tokaj -HUN |
97 | Toro -ESP | 98 | Trebinje -BOS | 99 | Valencia -ESP |
00 | Valpolicella -ITA | 01 | Villány -HUN | 02 | Vinho Verde -POR |
03 | Wachau -AUT | 04 | Wallis -SUI | 05 | Western Cape -RSA |