"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Labdarúgó Világbajnokságok históriája - Bíró Csaba

2022.07.25 15:13

 

A Labdarúgó Világbajnokságok Története.

A futball az egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportág világszerte. A Labdarúgó világbajnokság, World Cup, Football World Cup, a nemzetközi labdarúgóélet legfontosabb és legnépszerűbb viadala. A FIFA-tag nemzeti férfi labdarúgó-válogatottak versengenek a kupáért, amelyet a négyévente megrendezett döntő nyertese kap meg. Eddig 8 nemzet tudott világbajnokságot nyerni..
 


Labdarúgó Világbajnokságok Története

-- A FIFA Labdarúgó-világbajnokság (Labdarúgóvébé, Futball-VB; angolul: FIFA World Cup, Football World Cup, Soccer World Cup, World Cup) a nemzetközi labdarúgóélet legfontosabb és legnépszerűbb viadala. A FIFA-tag nemzeti férfi labdarúgó-válogatottak versengenek a kupáért, amelyet a négyévente megrendezett döntő nyertese kap meg.
-- Az első Világbajnokság döntőjét: 1930-ban rendezték Uruguayban, és a kupát azóta minden negyedik évben kiadták, kivéve 1942-t és 1946-ot, amikor a második világháború miatt nem rendeztek labdarúgó-világbajnokságot.
-- A 2014-ben érvényes szabályok szerint a négy-öt hétig zajló döntőben: 32 nemzeti válogatott mérte össze az erejét. A házigazda automatikus részvevője a tornának, míg a többi csapat – a címvédőt is beleértve – selejtezőket játszik a részvételi jogért. A Vb döntője hagyományosan a világ egyik legnézettebb sporteseménye.
-- Az eddig rendezett: 22. Világbajnoki-döntőben mindössze: 8. nemzet nyert kupát, a legtöbbször nyert világbajnokságot: Brazilia: 5. győzelemmel áll, a második: Németország és Olaszország: 4 - 4. győzelemmel, a harmadik: Argentína: 3. győzelemmel, a negyedik: Uruguay, Franciaország: 2 - 2 győzelemmel.
-- Magyarország kétszer játszott világbajnoki döntő mérkőzésen. 1938-ban Olaszországtól, 1954-ben pedig az NSZK-tól szenvedett vereséget. Mégis a két ezüstérem ellenére a magyar válogatott nagyon sikeres volt a világbajnokságokon.
-- Az első világbajnokságok a távolságok áthidalása és a második világháború problémáival küszködtek. Kevés dél-amerikai csapat vállalta, hogy Európába utazzon az 1934-es és az 1938-as világbajnokságokra: egyedül Brazília vett részt mindkettőn. Az 1942-es és 1946-os tornákat a világháború miatt meg sem tartották.
-- Az 1950-es világbajnokságon vettek részt először brit csapatok. Korábban, 1920-ban a britek kivonultak a FIFA-ból, részben mert nem akartak azon nemzetek ellen játszani, akikkel korábban háborút viseltek, másrészt mert nem jól viselték a külföldi befolyást a hagyományos játékuknak tekintett labdarúgásra. 1946-ban mégis elfogadták a FIFA meghívását az újracsatlakozásra. 1950-ben tért vissza Uruguay is, amely bojkottálta ez előző két VB-t.
-- Az 1934 és 1978 között tartott világbajnokságok döntőin 16 csapat vehetett részt (kivéve 1938 és 1950, amikor már bejutott csapatok visszavonták a nevezésüket). A csapatok zöme Európából és Latin-Amerikából érkezett és nagyon kevesen Afrikából, Ázsiából, illetve Óceániából. Ez utóbbi csapatokat az európai és dél-amerikai válogatottak általában könnyedén legyőzték.. Emlékezetes ellenpélda volt viszont Észak-Korea, amely bejutott az 1966-os verseny negyeddöntőjébe.
-- A Döntőket 1982-től 24 csapatra bővítették, 1998-tól pedig: 32 csapatra és így többen juthattak be Afrikából, Ázsiából és Észak-Amerikából. Az utóbbi évtizedekben ezek a csapatok már sikeresebbek voltak, mint korábban. Marokkó: 1986-ban túljutott a csoport mérkőzéseken, Kamerun: 1990-ben negyeddöntőbe jutott, Nigéria pedig: 1994-ben és 1998-ban is bejutott az egyenes kieséses szakaszba. 2002-ben: Japán az egyenes kieséses szakaszba, Dél-Korea pedig az elődöntőbe verekedte magát, és ugyanakkor: Szenegál negyeddöntős lett, majd: Ghána: 2006-ban nyolcaddöntőbe, 2010-ben pedig negyeddöntőbe jutott, Marokkó pedig: 2022-ben volt elödöntős.
 
          Labdarúgó Világbajnokságok Története                 
                                 1930--2022
                                                 
 
1. 1930. Uruguay. --Uruguay--
1. Világbajnokság. Uruguay. 1930. Július 13. -- Július 30.
----------------------------------------------------------------------------------------

Az 1930-as Uruguayi labdarúgó-világbajnokság volt az első labdarúgó világtorna. Az első világbajnokságot: Uruguay, Dél-Amerika rendezte meg, 1930: Július 13. - Július 30. között. Montevideo városában rendezték az összes mérkőzést, három stadiont használtak, -Estadio Centenario, -Estadio Pocitos, -Estadio Parque Central. A világbajnokságon: profik, fél-profik, amatőrök akadálytalanul játszottak egymás ellen, ez azért figyelemre méltó, mert a NOB az olimpiákról kitiltotta a profikat. A FIFA Uruguayt az 1929. május 18-i Barcelona-i konferencián választotta meg az első Világbajnokság házigazdájának. A VB ötlete: Jules Rimet-től jött, aki akkoriban a FIFA elnöke volt. A magyar futballt az újvilágban, a FIFA által a torna nemzetközi zsűrijébe delegált: Fischer Mór képviselte, aki 1927-ben a FIFA alelnöke volt. Meghívásos alapon a tornán összesen: 13 nemzet vett részt: Dél-Amerikából: 7 csapat, Európából: 3 csapat, Észak-Amerikából: 2 csapat.  A VB-döntőben: Uruguay 4-2 re győzte le Argentínát: 120.000 ezer néző előtt Montevideói, Estadio Centenario-ban, így lett a házigazda és rendező az első VB-győztes.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
   1930. Világbajnokság -- Uruguay -- 12. Csapat    
  Csoport--mérkőzések        
  1. Csoport        
Uruguay -- Peru 1 - 0    
Uruguay -- Románia 4 - 0    
Románia -- Peru 3 - 1    
  2. Csoport        
Argentína -- Franciaország 1 - 0    
Argentína -- Chile  3 - 1    
Chile -- Franciaország 1 - 0    
  3. Csoport        
Jugoszlávia -- Brazília 2 - 1    
Jugoszlávia -- Bolivia 4 - 0    
Brazília -- Bolívia 4 - 0    
  4. Csoport        
USA -- Belgium 3 - 0    
USA -- Paraguay 3 - 0    
Paraguay -- Belgium 1 - 0    
  Bronz--mérkőzés        
Jugoszlávia -- USA 1 - 0    
  Döntő        
Uruguay -- Argentína 4 - 2    
----------------------------------------------------------------------------------------
1930..07.26.  VB--Bronz meccs. 
Jugoszlávia -- USA  1 – 0
Montevideo, Centenario Stadion: 70.000 Néző. Játékvezető: Langenus (Belga).
Gólszerző:. Bek '55'.
Jugoszlávia:. Jaksić --- Ivković, Mihajlović --- Arsenijević, Stefanović, Djokić --- Tirnanić, Marjanović, Bek, Vujadinović, Sekularac....  
Kapitány: Bosko Simonović.
USA:. Douglas --- Wood, Moorhouse --- Gallagher, Tracey, Auld --- Brown, Gonsalves, Patenaude, Florie, Mcghee....  
Kapitány: Rob Miller.
----------------------------------------------------------------------------------------                                      
1930..07.30.  VB--Döntő. 
Uruguay -- Argentína  4 – 2
Montevideo, Centenario Stadion: 120.000 Néző. Játékvezető: Langenus (Belga).
Gólszerző: Dorado '12', Cea '57', Iriarte '68', Castro '89', ill, Peucelle '20', Stábile '37'..
Uruguay:. Ballestrero --- Nasazzi, Mascheroni --- Andrade, Fernández, Gestido --- Dorado, Scarone, Castro, Cea, Iriarte.... 
Kapitány: Alberto Suppici.
Argentína:. Botasso --- Della Torre, Paternoster --- Evaristo, Monti, Suárez -- Peucelle, Varallo, Stábile, Ferreira, Evaristo.... 
Kapitány: Francisco Olazar.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1930-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1930. július 30-án rendezték a Montevideó-i, Estadio Centenario-ban, 120.000 néző előtt. Ez volt a futball történelem és a labdarúgó-világbajnokságok történetének legelső fináléja. A döntőben a házigazda: Uruguay és Argentína találkozott. A két ország válogatottja: 2 évvel korábban az 1928. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornáján is szintén a döntőben találkozott. A világbajnoki címet: Uruguay hódította el, miután: 4–2-re megnyerte a mérkőzést, így az Uruguay lett az első, ők birtokolhatták legelőször a FIFA világbajnoki trófeáját.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Uruguay
Világbajnokság Legjobbja:. José Nasazzi (Uruguay)
Világbajnokság Gólkirálya:. Guillermo Stabile (Argentína) -- 8 Gól
  1:.  Uruguay 
  2:.  Argentína 
  3:.  Jugoszlávia 
  4:.  USA
-----------------------------------------------------------------------------------------

2. 1934. Olaszország. --Olaszország--
2. Világbajnokság. Olaszország. 1934. Május 25. -- Június 10.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1934-es Olaszországi, a második labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát: Benito Mussolini elnök Olaszországa kapta meg. Itália: 8. váosa: -Bologna, -Firenze, -Genova, -Milano, -Napoli, -Roma, -Torino, Trieste városaiban zajlottak a mérkőzések. Ez volt az első olyan labdarúgó világbajnokság, amelyen: Magyarország csapata is részt vett. A világbajnoki címvédő Uruguay visszautasította a tornán való részvételt. A Dél-Amerikát képviselő csapatok pedig nem küldték Olaszországba a legerősebb összeállítású csapatukat, így a várakozásoknak megfelelően a torna az Európai válogatottak fölényét hozta. A VB-döntőben a hazai pályán játszó: Olaszország 2-1-re legyőzte Csehszlovákia csapatát. A kemény küzdelmek után Olaszország legendás csapata kitartásának és játékosai vitathatatlan képességeinek köszönhetően megszerezte az első világbajnoki címét.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
   1934. Világbajnokság -- Olaszország -- 16. Csapat    
  Nyolcaddöntő        
Olaszország -- USA  7 - 1    
Csehszlovákia -- Románia 2 - 1    
Németország -- Belgium 5 - 2    
Ausztria -- Franciaország 3 - 2    
Magyarország -- Egyiptom 4 - 2    
Spanyolország -- Brazília 3 - 1    
Svédország -- Argentína 3 - 2    
Svájc -- Hollandia 3 - 2    
  Negyeddöntő        
Olaszország -- Spanyolország 1 - 0    
Csehszlovákia -- Svájc 3 - 2    
Németország -- Svédország 2 - 1    
Ausztria -- Magyarország 2 - 1    
  Elődöntő        
Olaszország -- Ausztria 1 - 0    
Csehszlovákia -- Németország 3 - 1    
  Bronzmérkőzés        
Németország -- Ausztria 3 - 2    
  Döntő        
Olaszország -- Csehszlovákia 2 - 1    
-----------------------------------------------------------------------------------------------
1934..06.07.  VB--Bronz meccs. 
Németország -- Ausztria  3 – 2
Napoli, Giorgio Ascarelli Stadion: 10.000 Néző. Játékvezető: Carraro (Olasz).
Gólszerző:. Lehner (2) '1' és '42', Conen '28', ill, Horváth '30', Sesta '55'. 
Németország:. Jakob --- Janes, Busch --- Zielinski, Münzenberg, Bender --- Lehner, Siffling, Conen, Sepan, Heidemann....  
Kapitány: Otto Nerz.
Ausztria:. Platzer --- Cisar, Sesta --- Wagner, Smistik, Urbanek --- Zischek, Braun, Bican, Horváth, Viertl....  
Kapitány: Hugo Meisl.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
1934..06.10.  VB--Döntő. 
Olaszország -- Csehszlovákia  2 – 1
Róma, Stadio Nazionale: 50.000 Néző. Játékvezető: Ivan Eklind (Svéd).
Gólszerző: Orsi '81', Schiavio '95', ill, Puč '76'.
Olaszország:. Combi --- Monzeglio, Allemandi --- Ferraris, Monti, Bertolini --- Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi.... 
Kapitány: Vittorio Pozzo.
Csehszlovákia:. Plánička --- Čtyřoký, Ženíšek --- Koštalek, Čambal, Krcil --- Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedlý, Puč.... 
Kapitány: Karel Petru.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1934-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1934. július 10-én rendezték a Római Nazionale PNF Stadionban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének második fináléja. A döntőben a házigazda Olaszország és Csehszlovákia találkozott. A világbajnoki címet: Olaszország hódította el, miután hosszabbításban 2–1-re megnyerte a mérkőzést. Az Itáliai vb-siker teljesen megérdemelt volt, jó képességű játékosokból álló csapat volt, a korszak legjobb csapata.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Giuseppe Meazza (Olaszország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Oldrich Nejedlý (Csehszlovákia) -- 5 Gól
  1:.  Olaszország 
  2:.  Csehszlovákia 
  3:.  Németország 
  4:.  Ausztria
-------------------------------------------------------------------------------------------------

3. 1938. Franciaország. --Franciaország--
3. Világbajnokság. Franciaország. 1938. Június 4. -- Június 20.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1938-as labdarúgó-világbajnokság volt a harmadik labdarúgó-világbajnokság. Franciaországban rendezték: Június 4–19. között. A mérkőzéseket: Franciaország: 10. városa rendezte: -Antibes, -Bordeaux, -Le Havre, -Lille, -Lyon, -Marseille, -Paris, -Reims, -Strasbourg, -Toulouse. A FIFA 1936. augusztusában választotta ki Franciaországot a világbajnokság házigazdájának. A tornán: 15 nemzet vett részt, de 16 csapatra volt kiírva a torna. Ausztria az Anschluss miatt visszalépett, játékosainak egy része a Német válogatottban lépett pályára. A labdarúgó-világbajnokságra: 25 európai játékvezetőt hívtak meg. A FIFA gyakorlatának megfelelően a rendező tagország, Franciaország 13 fővel adta a legtöbb játékvezetőt. Olaszország válogatott csapata az 1938-as Franciaországi világbajnokságon megvédte világbajnoki címét, és az első kétszeres világbajnok lett a futball történelmében (1934, 1938).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
   1938. Világbajnokság -- Franciaország -- 16. Csapat   
  Nyolcaddöntő        
Olaszország -- Norvégia  2 - 1    
Magyarország -- Holland-India 6 - 0    
Brazília -- Lengyelország 6 - 5    
Svédország -- Ausztria 1 - 0    
Svájc -- Németország 4 - 2    
Franciaország -- Belgium 3 - 1    
Csehszlovákia -- Hollandia 3 - 0    
Kuba -- Románia 2 - 1    
  Negyeddöntő        
Olaszország -- Franciaország 3 - 1    
Magyarország -- Svájc 2 - 0    
Brazília -- Csehszlovákia 2 - 1    
Svédország -- Kuba 8 - 0    
  Elődöntő        
Olaszország -- Brazília 2 - 1    
Magyarország -- Svédország 5 - 1    
  Bronz--mérkőzés        
Brazília -- Svédország 4 - 2    
  Döntő        
Olaszország -- Magyarország 4 - 2    
---------------------------------------------------------------------------------------------------
1938..06.19.  VB--Bronz meccs.
Brazília -- Svédország  4 – 2
Bordeaux, Lescure Stadion: 22.000 Néző. Játékvezető: Langenus (Belga).
Gólszerzők:. Léonidas (2) '63' és '73', Romeu '44', Perácio '80', ill, Jonasson '18', Nyberg '38'.
Brazília:. Batatais --- Domingos, Machado --- Zezé, Procópio, Brandão --- Afonsinho, Roberto, Léonidas, Romeu, Perácio....  
Kapitány: Ademar Pimenta.
Svédország:. Abrahamsson --- Eriksson, Nilsson --- Almgren, Linderholm, Svanström --- Jonasson, Persson, Nyberg, A. Andersson, H. Andersson....  
Kapitány: Nagy József.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
1938..06.20.  VB--Döntő.
Olaszország -- Magyarország  4 – 2
Paris, Olympique Manoir Stadion: 50.000 Néző. Játékvezető: Capdeville (Francia)
Gólszerzők: Colaussi (2) '6' és '35', Piola (2) '16' és  '82', ill, Titkos '18', Sárosi Gy '76'.
Olaszország:. Olivieri --- Foni, Rava --- Serantoni, Andreolo, Locatelli --- Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi.... 
Kapitány: Vittorio Pozzo.
Magyarország:. Szabó A --- Polgár, Bíró --- Szalay, Szűcs, Lázár --- Sas, Zsengellér, Sárosi Gy, Vincze, Titkos.... 
Kapitány: Dietz Károly.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1938-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1938. június 19-én rendezték a Párizsi: Stade Olympique Yves-du-Manoir-ban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének harmadik fináléja. A VB-döntőben a világbajnoki címvédő Olaszország és Magyarország találkozott. A világbajnoki címet az esélyesebb és jobb: Olaszország hódította el, miután 4–2-re megnyerte a mérkőzést. Olaszország volt az első nemzet, amely kétszer egymás után meg tudta nyerni a világbajnokságot (1934, 1938).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Silvio Piola (Olaszország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Leonidas (Brazília) -- 8 Gól
  1:.  Olaszország
  2:.  Magyarország
  3:.  Brazília
  4:.  Svédország
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

4. 1950. Brazília. --Brazília--
4. Világbajnokság. Brazília. 1950. Június 24. -- Július 16.
----------------------------------------------------------------------------------------

Az 1950-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája Brazília volt, a VB-tornát: Június 24. és Július 16. között rendezték meg. Brazília: 6. városa: -Belo Horizonte, -Curitiba, -Porto Alegre, -Recife, -Rio de Janeiro, -São Paulo, 6 stadionja volt a VB-helyszíne. A világbajnokság történetének: 4. kiírása volt, és az első, melyet a második világháború miatt: 12 év kihagyás után rendeztek. Brazíliának a rendezési jogot: 1946 júliusában ítélte oda a FIFA. Ez volt az első torna, melyen a kupát: Jules Rimet Trophy-nak hívták, hogy ezzel ünnepeljék Rimet elnökségének: 25. évfordulóját. A VB-trófeát óriási meglepetésre: Uruguay nyerte, 2-1-re legyőzve a rendező, a hazai pályán játszó: Brazíliát. A vendégeknek nagy siker, a hazaiknak nagy kudarc lett ez a döntő.
---------------------------------------------------------------------------------------------
       1950. Világbajnokság -- Brazília -- 10. Csapat       
  Csoport--mérkőzések        
  1. Csoport        
Uruguay -- Bolívia  8 - 0    
  2. Csoport        
Brazília -- Mexikó 8 - 0    
Brazília -- Jugoszlávia 2 - 0    
Jugoszlávia -- Mexikó 4 - 1    
  3. Csoport        
Svédország -- Olaszország 3 - 2    
Svédország -- Paraguay 2 - 2    
Olaszország -- Paraguay 2 - 0    
  4. Csoport        
Spanyolország -- USA 3 - 2    
Spanyolország -- Anglia 1 - 0    
USA -- Anglia 1 - 0    
  Elődöntő        
Uruguay -- Svédország 3 - 2    
Brazília -- Spanyolország 7 - 1    
  Bronz--mérkőzés        
Svédország -- Spanyolország 3 - 2    
  Döntő         
Uruguay -- Brazília 2 - 1    
------------------------------------------------------------------------------------------
1950..07.16.  VB--Bronz meccs. 
Svédország -- Spanyolország  3 – 1
São Paulo, Pacaembu Stadion: 35.000 Néző. Játékvezető: Van Der Meer (Holland).
Gólszerzők:. Sundqvist '15', Mellberg '33', Palmér '80', ill, Zarra '82'. 
Svédország:. Svensson --- Samuelson, Nilsson, Johansson --- Gard, S. Andersson --- Jönsson, Mellberg, Rydell, Palmér, Sundqvist....  
Kapitány: George Raynor.
Spanyolország:. Eizaguirre --- Asensi, Parra, Alonso --- Silva, Basora --- Hernández, Zarra, López, Juancosa, Puchades....  
Kapitány: Guillermo Olmos.
------------------------------------------------------------------------------------------
1950..07.16.  VB--Döntő. 
Uruguay -- Brazília  2 – 1
Rio de Janeiro, Maracanã Stadion: 200.000 Néző. Játékvezető: George Reader (Angol).
Gólszerző: Schiaffino '66', Ghiggia '79', ill, Friaça '47'.
Uruguay:. Máspoli --- González, Andrade, Tejera --- Gambetta, Pérez --- Varela, Ghiggia, Schiaffino, Míguez, Morán.... 
Kapitány: Juan López Fontana.
Brazília:. Barbosa --- Augusto, Juvenal, Bigode --- Bauer, Danilo --- Zizinho, Jair, Friaça, Ademir, Chico.... 
Kapitány: Flávio Costa.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1950-es labdarúgó-világbajnokságon egy döntő csoportkört rendeztek, ahová a csoportkör győztesei jutottak. Ennek a csoportkörnek a győztese nyerte a világbajnokságot. Az utolsó fordulóban játszott: Uruguay–Brazília mérkőzés döntött a világbajnoki címről: 1950. július 16-án, a Rio de Janeiro-i, Maracanã Stadionban. A világbajnokság történetében az Uruguay–Brazília mérkőzésen volt eddig a legmagasabb a nézőszám: 200.000 néző. A világbajnoki címet: Uruguay nyerte, óriási meglepetésre, nagy bravúrt végrehajtva, miután 2–1-re megnyerte a mérkőzést a hazai pályán lévő Brazil csapat ellen. Uruguay másodszor játszott Vb-döntőt, és másodszor is megnyerte a Vb-trófeát (1930, 1950). 
----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Uruguay
Világbajnokság Legjobbja:. Juan Alberto Schiaffino (Uruguay)
Világbajnokság Gólkirálya:. Ademir (Brazília) -- 9 Gól
  1:.  Uruguay
  2:.  Brazília 
  3:.  Svédország 
  4:.  Spanyolország
-----------------------------------------------------------------------------------------

5. 1954. Svájc. --Svájc--
5. Világbajnokság. Svájc. 1954. Június 16. -- Július 4.
-----------------------------------------------------------------------------------

Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság az 5. labdarúgó-világbajnokság volt, melyet: Svájcban rendeztek: Június 16. és Július 4. között. Svájc: 6. városában: -Basel, -Bern, -Genf, -Lausanne, -Lugano, -Zürich, 6 városi stadionjában rendezték a mérkőzéseket. Magyarország a világbajnoki címért érkezett, a legnagyobb esélyes volt, de meg kellett elégednie a második hellyel. A korszak kimagaslóan legjobb csapata, az Aranycsapatnak nevezett magyar válogatott volt. A Rimet-Kupát óriási meglepetésre az NSZK hódította el, miután a döntőben: Helmut Rahn vezérletével: 3-2-re győztek a mieink ellen a Berni: Wankdorf-stadionban. Az Aranycsapat bukását hosszú évtizedekig nem tudta megemészteni a közvélemény: sokan keresték a rejtélyes okot, miért nem nyert a csapat, ám mai napig nem derült fény a "titokra": miért szenvedett vereséget a verhetetlennek hitt gárda.
--------------------------------------------------------------------------------------------- 
  1954. Világbajnokság -- Svájc -- 16. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései      3. Csoport mérkőzései       
Német SZK -- Törökország 4 - 1   Uruguay -- Csehszlovákia 2 - 0
Magyarország -- Dél-Korea 9 - 0 Ausztria -- Skócia 1 - 0
Magyarország -- Német SZK 8 - 3 Ausztria -- Csehország 5 - 0
Törökország -- Dél-Korea 7 - 0 Uruguay -- Skócia 7 - 0
  2. Csoport mérkőzései      4. Csoport mérkőzései   
Brazília -- Mexikó 5 - 0 Anglia -- Belgium 4 - 4
Jugoszlávia -- Franciaország 1 - 0 Svájc -- Olaszország 2 - 1
Brazília -- Jugoszlávia 1 - 1 Anglia -- Svájc 2 - 0
Franciaország -- Mexikó 3 - 2 Olaszország -- Belgium 4 - 1
  Negyeddöntő        
Német SZK -- Jugoszlávia 2 - 0    
Magyarország -- Brazília 4 - 2    
Ausztria -- Svájc 7 - 5    
Uruguay -- Anglia 4 - 2    
  Elődöntő        
Német SZK -- Ausztria 6 - 1    
Magyarország -- Uruguay 4 - 2    
  Bronzmérkőzés        
Ausztria -- Uruguay 3 - 2    
  Döntő        
Németország SZK -- Magyarország 3 - 2    
--------------------------------------------------------------------------------------
1954..07.03.  VB--Bronz meccs. 
Ausztria -- Uruguay  3 – 1
Zürich, Hardturm Stadion: 25.000 Néző. Játékvezető: Wyssling (Svájc).
Gólszerző:. Stojaspal '16', Dienst '62', Ocwirk '70', ill, Hohberg '22', 
Ausztria:. Schmied --- Hanappi, Kollmann, Barschandt --- Ocwirk, Koller --- Körner, Wagner, Dienst, Stojaspal, Probst....  
Kapitány: Walter Nausch.
Uruguay:. Máspoli --- Santamaria, Carballo, Martinez --- Andrade, Cruz --- Abbadie, Mendez, Hohberg, Schiaffino, Borges....  
Kapitány: Juan López.
--------------------------------------------------------------------------------------
1954..07.04.  VB--Döntő. 
Németország SZK -- Magyarország  3 – 2
Bern, Wankdorf Stadion: 64.000 Néző. Játékvezető: William Ling (Angol).
Gólszerző:. Morlock '10', Rahn (2) '18' és '84', ill, Puskás '6', Czibor '8'.
NSZK:. Turek --- Posipal, Liebrich, Kohlmeyer --- Eckel, Mai --- Rahn, Morlock, O. Walter, F. Walter, Schäfer.... 
Kapitány: Sepp Herberger.
Magyarország:. Grosics --- Buzánszky, Lóránt, Lantos --- Bozsik, Zakariás --- Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M.... 
Kapitány: Sebes Gusztáv.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjére: Bern-ben került sor, 1954. július 4-én. A NSZK és Magyarország közötti mérkőzés 3–2-es NSZK győzelemmel zárult, Németország első világbajnokságát nyerte, és a német futball történelembe: "Berni csoda" néven vonult be. A végeredmény óriási meglepetésként hatott világszerte, hiszen a sokkal esélyesebbnek tartott magyar "Aranycsapat" a csoportmeccsen: 8-3-ra verte a németeket. A magyar válogatott 4 évig veretlen volt, utoljára: 1950. május 14-én kapott ki: Ausztriától. Magyarország az első olyan csapat lett, amely két világbajnoki döntőt is elvesztett (1938, 1954).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország SZK
Világbajnokság Legjobbja:. Puskás Ferenc (Magyarország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Kocsis Sándor (Magyarország) -- 11 Gól
  1:.  Németország SZK 
  2:.  Magyarország 
  3:.  Ausztria 
  4:.  Uruguay
------------------------------------------------------------------------------------------

6. 1958. Svédország. --Svédország--
6. Világbajnokság. Svédország. 1958. Június 8. -- Június 29.
---------------------------------------------------------------------------------------------  
Az 1958-as Svédországi labdarúgó-világbajnokság sorrendben a: 6. kiírás volt, amelyet Svédországban rendeztek meg: Június 8. - Június 29. között. Svédország: 12. városa: -Borås, -Eskilstuna, -Göteborg, -Halmstad, -Helsingborg, -Malmö, -Norrköping, -Sandviken, -Stockholm, -Uddevalla, -Vasteras, városok stadionjaiban rendezték a mérkőzéseket. A Skandináviai torna az északi mentalitáshoz méltóan, precízen és pontosan zajlott le. A VB-döntőt: Brazília nyerte: 5-2-re a házigazda Svédország ellen. A torna gólkirálya ennek ellenére egy francia: Just Fontaine lett, 13 találattal. Ezen a tornán debütált Brazília válogatottjában az ekkor még alig 17 éves Pelé, aki később: 3-szoros rekorder világbajnok lett, és minden idők legnagyobb labdarúgójává vált.  
---------------------------------------------------------------------------------------------
  1958. Világbajnokság -- Svédország -- 16. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       3. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Ausztria 3 - 0     Német SZK -- Argentína 3 - 1
Szovjetunió -- Anglia 2 - 2 Német SZK -- Csehszlovákia 2 - 2
Brazília -- Anglia 0 - 0 Észak-Ír -- Csehszlovákia 1 - 0
Brazília -- Szovjetunió 2 - 0 Argentína -- Észak-Írország 3 - 1
Szovjetunió -- Ausztria 2 - 0 Német SZK -- Észak-Ír 2 - 2
Anglia -- Ausztria 2 - 2 Csehszlovákia -- Argentína 6 - 1
  2. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Svédország -- Mexikó 3 - 0 Franciaország -- Paraguay 7 - 3
Magyarország -- Mexikó 4 - 0 Jugoszlávia -- Skócia 1 - 1
Svédország -- Magyarország 2 - 1 Paraguay -- Skócia 3 - 2
Svédország -- Wales 0 - 0 Jugoszlávia -- Franciaország 3 - 2
Wales -- Mexikó 1 - 1 Franciaország -- Skócia 2 - 1
Wales -- Magyarország 1 - 1 Jugoszlávia -- Paraguay 3 - 3
  Negyeddöntő        
Brazília -- Wales 1 - 0    
Svédország -- Szovjetunió 2 - 0    
Franciaország -- Észak-Írország 4 - 0    
Német SZK -- Jugoszlávia 1 - 0    
  Elődöntő        
Brazília -- Franciaország 5 - 2    
Svédország -- Német SZK 3 - 1    
  Bronzmérkőzés        
Franciaország -- Német SZK 6 - 2    
  Döntő        
Brazília -- Svédország 5 - 2    
------------------------------------------------------------------------------------------------
1958..06.28.  VB--Bronz meccs. 
Franciaország -- Németország SZK  6 – 3
Göteborg, Ullevi Stadion: 25.000 Néző. Játékvezető: Brozzi (Argentin).
Gólszerző:. Fontaine (4) '16', '36', '78', '89', Kopa '27', Douis '50', ill, Cieslarczyk '18', Rahn '52', Schafer '80'.
Franciaország:. Abbes --- Kaelble, Lafont, Lerond  --- Marcel, Penverne --- Wisnieski, Douis, Kopa, Fontaine, Vincent....  
Kapitány: Albert Batteux.
NSZK:. Kwiatkowski --- Stollenwerk, Wewers, Erhardt --- Schnellinger, Szymaniak --- Rahn, Sturm, Kelbassa, Schafer, Cieslarczyk....  
Kapitány: Sepp Herberger.
------------------------------------------------------------------------------------------------
1958..06.29.  VB--Döntő. 
Brazília -- Svédország  5 – 2
Stockholm, Råsunda Stadion,  55.000 Néző. Játékvezető: Maurice Guigue (Francia).
Gólszerző:. Vavá (2), '9' és '32', Pelé (2), '55' és  '90', Zagallo '68', ill, Liedholm '4', Simonsson '80'..
Brazília:. Gilmar --- Djalma Santos, Bellini, Nílton Santos --- Orlando, Zito --- Garrincha, Didi, Vavá, Pelé, Zagallo.... 
Kapitány: Vicente Feola.
Svédország:. K Svensson --- Bergmark, Axbom, Börjesson --- Parling, Gustavsson --- Hamrin, Gren, Simonsson, Liedholm, Skoglund.... 
Kapitány: George Raynor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1958-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1958. június 29-én rendezték a Stockholm-i, Råsunda Stadion-ban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének hatodik fináléja. A VB-döntőben: Brazília és a házigazda Svédország találkozott. A világbajnoki címet: Brazília hódította el, miután 5–2-re megnyerte a mérkőzést. Brazília első VB-győzelmét szerezte meg, Pelé és Vavá a két csodacsatár brillirozott, mindketten dupláztak.  Az 1958-as döntő mindmáig minden idők legtöbb gólt hozó fináléja volt, valamint a mai napig ez az egyetlen döntő, amikor Európában nem Európai csapat nyert.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Didi (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Just Fontaine (Franciaország) -- 13 Gól
  1:.  Brazília 
  2:.  Svédország
  3:.  Franciaország 
  4:.  Németország SZK
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

7. 1962. Chile. --Chile--
7. Világbajnokság. Chile. 1962. Május 30. -- Június 17.
------------------------------------------------------------------------------------

Az 1962-es labdarúgó-világbajnokság megrendezési jogát: 1956 júniusában ítélték oda Chilének. Így ismét Dél-Amerikában rendeztek egy igazán hangulatos és jól sikerült világbajnokságot. Chile: 4. városa: -Arica, -Rancagua, -Santiago, -Viña del Mar, városi stadionjai adtak otthont a vb-mérkőzéseinek. Chile egy odaadó és jó házigazdának bizonyult minden téren. A csapatok és a szurkolók is nagyon jól érezték magukat ebben az érdekes országban. Ez a világbajnokság volt az utolsó amit televízióban nem tudtak élőben adni: Európában. A BBC két nappal később sugározta az adásokat élő rádió kommentárokkal. A sorrendben: 7. világbajnokságot végül Brazília nyerte, aki a döntőben Csehszlovákiát verte 3–1-re. Így a VB-trófea ismét Dél-Amerikába került, Brazília megvédte VB-címét és másodszor  lett Világbajnok.
-------------------------------------------------------------------------------------
  1962. Világbajnokság -- Chile -- 16. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései                   3. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Mexikó 2 - 0 Magyarország -- Anglia 2 - 1
Csehszlovákia -- Spanyolország 1 - 0 Argentína -- Bulgária 1 - 0
Brazília -- Csehszlovákia 0 - 0 Anglia -- Argentína 3 - 1
Spanyolország -- Mexikó 1 - 0 Magyarország -- Bulgária 6 - 1
Brazília -- Spanyolország 2 - 1 Magyarország -- Argentína 0 - 0
Mexikó -- Csehszlovákia 3 - 1 Anglia -- Bulgária 0 - 0
  2. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Chile -- Svájc 3 - 1 Szovjetunió -- Jugoszlávia 2 - 0
Német SZK -- Olaszország 0 - 0 Uruguay -- Kolumbia 2 - 1
Chile -- Olaszország 2 - 0 Jugoszlávia -- Uruguay 3 - 1
Német SZK -- Svájc 2 - 1 Szovjetunió -- Kolumbia 4 - 4
Német SZK -- Chile 2 - 0 Szovjetunió -- Uruguay 2 - 1
Olaszország -- Svájc 3 - 0 Jugoszlávia -- Kolumbia 5 - 0
  Negyeddöntő        
Brazília -- Anglia 3 - 1    
Csehszlovákia -- Magyarország 1 - 0    
Chile -- Szovjetunió 2 - 1    
Jugoszlávia -- Német SZK 1 - 0    
  Elődöntő        
Brazília -- Chile 4 - 2    
Csehszlovákia -- Jugoszlávia 3 - 1    
  Bronzmérkőzés        
Chile -- Jugoszlávia 1 - 0    
  Döntő        
Brazília -- Csehszlovákia 3 - 1    
---------------------------------------------------------------------------------------
1962..06.16.  VB--Bronz meccs. 
Chile -- Jugoszlávia  1 – 0
Santiago, Nacional Stadion: 67.000 Néző. Játékvezető: Gardeazabal (Spanyol).
Gólszerző:. Rojas '90'.
Chile:. Godoy --- Eyzaguirre, Cruz, R. Sánchez --- Rojas, Rodriguez --- Toro, Ramirez, Campos, Tobar, L. Sánchez....  
Kapitány: Fernando Riera.
Jugoszlávia:. Soskić --- Durković, Marković, Sinajević --- Radaković, Popović --- Kovacević, Sekularac, Jerković, Galić, Skoblar....  
Kapitány: Lubko Lovrić.
---------------------------------------------------------------------------------------
1962..06.17.  VB--Döntő. 
Brazília -- Csehszlovákia  3 – 1
Santiago, Nacional Stadion: 70.000 Néző. Játékvezető: Latisev (Szovjet).
Gólszerző:. Amarildo '17', Zito '69', Vavá '78', ill, Masopust '15'..
Brazília:. Gilmar --- Djalma Santos, M. Ramos, Nílton Santos --- Zózimo, Zito --- Garrincha, Amarildo, Didi, Vavá, Zagallo.... 
Kapitány: Aimoré Moreira.
Csehszlovákia:. Schrojf --- Tichý, Novák, Pluskal --- Masopust, Popluhár --- Pospíchal, Kvašňák, Kadraba, Jelínek, Scherer.... 
Kapitány: Rudolf Vytlačil.
------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1962-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1962. június 17-én rendezték a Santiagó-i: Estadio Nacional-ban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének hetedik fináléja. A VB-döntőben: Brazília és Csehszlovákia találkozott. A világbajnoki címet Brazília hódította el, miután 3–1-re megnyerte a mérkőzést. Ezzel a Seleção története második világbajnoki címét szerezte. Brazília az 1950-es Uruguay–Brazília mérkőzés figyelembe vételével a VB-k történetében már harmadszor került döntőbe, ami 1962-ben egyedülálló volt. Brazília kétszeres világbajnok lett (1958, 1962).
------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Garrincha (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Garrincha (Brazília), Vavá (Brazília), Albert Flórián (Magyarország) -- 4 - 4 Gól
  1:.  Brazília
  2:.  Csehszlovákia
  3:.  Chile 
  4:.  Jugoszlávia
-------------------------------------------------------------------------------------------

8. 1966. Anglia. ----
8. Világbajnokság. Anglia. 1966. Július 11. -- Július 30.
-------------------------------------------------------------------------------------

Az 1966-os Angliai labdarúgó-világbajnokság volt a nyolcadik világbajnokság. A rendező ország Anglia volt, a futball őshazája, bölcsője, a tanítómesterek hazája. A hazai közvélekedés úgy tartotta: "Tulajdonképpen most a futball hazatért hozzánk", mondták az angolok. A "Futball hazatért". A torna Július 11-étől - Július 30-áig tartott. Anglia: 7. városa: -Birmingham, -Liverpool, -London, -Manchester, -Middlesbrough, -Sheffield, -Sunderland, stadionjai adtak otthont a mérkőzéseknek. Egy népszerű és sok gólt hozó világbajnokság volt ez az "1966-os. A VB-döntőben az Angol válogatott kihasználva a hazai környezet előnyét, nyerni tudott: Németország ellen 4–2-re, megszerezve ezzel az első és mindmáig eddig egyetlen világbajnoki trófeáját: 1966-ban.
--------------------------------------------------------------------------------------------
  1966. Világbajnokság -- Anglia -- 16. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései                   3. Csoport mérkőzései    
Anglia -- Uruguay 0 - 0 Portugália -- Magyarország 3 - 1
Franciaország -- Mexikó 1 - 0 Brazília -- Bulgária 2 - 0
Anglia -- Mexikó 2 - 0 Magyarország -- Brazília 3 - 1
Uruguay -- Franciaország 2 - 1 Portugália -- Bulgária 3 - 0
Anglia -- Franciaország 2 - 0 Magyarország -- Bulgária 3 - 1
Uruguay -- Mexikó 0 - 0 Portugália -- Brazília 3 - 1
  2. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Német SZK -- Svájc 5 - 0 Szovjetunió -- Koreai NDK 3 - 0
Argentína -- Spanyolország 2 - 1 Olaszország -- Chile 2 - 0
Német SZK -- Argentína 0 - 0 Szovjetunió -- Olaszország 1 - 0
Spanyolország -- Svájc 2 - 1 Chile -- Koreai NDK 1 - 1
Német SZK -- Spanyolország 2 - 1 Szovjetunió -- Chile 2 - 1
Argentína -- Svájc 2 - 0 Koreai NDK -- Olaszország 1 - 0
  Negyeddöntő        
Anglia -- Argentína 1 - 0    
Német SZK -- Uruguay 4 - 0    
Portugália -- Koreai NDK 5 - 3    
Szovjetunió -- Magyarország 2 - 1    
  Elődöntő        
Anglia -- Portugália 4 - 2    
Német SZK -- Szovjetunió 2 - 1    
  Bronzmérkőzés        
Portugália -- Szovjetunió 2 - 1    
  Döntő        
Anglia -- Németország SZK 4 - 2    
---------------------------------------------------------------------------------------
1966..07.28.  VB--Bronz meccs. 
Portugália -- Szovjetunió  2 – 1
London, Wembley Stadion: 87.000 Néző. Játékvezető: Dagnall (Angol).
Gólszerző:. Eusebio '12', Torres '88', ill, Malofejev '35'.
Portugália:. José Pereira --- Festa, Baptista, José Carlos --- Hilario, José Augusto --- Graca, Coluna, Eusébio, Torres, Simões....  
Kapitány: Otto Gloria.
Szovjetunió:. Jasin --- Ponomaryov, Hurcilava, Danyilov --- Voronyin, Szicsinava --- Metreveli, Malofejev, Banyisevszkij, Serebrennikov, Kornyejev....  
Kapitány: Nyikolaj Morozov.
---------------------------------------------------------------------------------------
1966..07.30.  VB--Döntő. 
Anglia -- Németország SZK  4 – 2
London, Wembley Stadion: 100.000 Néző. Játékvezető: Gottfried Dienst (Svájci).
Gólszerző:. Hurst (3) '18', '101', '120', Peters '78', ill, Haller '12', Weber '89'..
Anglia:. Gordon Banks --- Cohen, J. Charlton, B. Moore, Wilson --- Ball, B. Charlton, Stiles --- Peters, Hurst, Hunt.... 
Kapitány: Alf Ramsey.
NSZK:. Tilkowski --- Höttges, W. Schulz, Weber, Schnellinger --- Overath, Beckenbauer, Haller --- Seeler, Held, Emmerich.... 
Kapitány: Helmut Schön.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1966-os labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1966. július 30-án rendezték, 100.000 néző előtt a London-i: Wembley Stadionban. A VB-döntőben a házigazda Anglia és az NSZK találkozott. A világbajnoki címet: Anglia hódította el, miután a hosszabbításban: 4–2-re megnyerte a mérkőzést. A döntő érdekessége: Geoff Hurst második találata, amit egy beadást követően a léc alá továbbítva szerzett. Mai napig vita tárgyát képezi, hogy a gólvonal mögé pattant-e labda, vagy sem. Anglia története legelső és mindmáig egyetlen világbajnoki címét szerezte. Hurst az első olyan játékos, aki világbajnoki döntőben: mesterhármast, 3 gólt szerzett.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Anglia
Világbajnokság Legjobbja:. Bobby Charlton (Anglia)
Világbajnokság Gólkirálya:. Eusébio Da Silva (Portugália) -- 9 Gól
  1:.  Anglia 
  2:.  Németország SZK
  3:.  Portugália 
  4:.  Szovjetunió
--------------------------------------------------------------------------------------------

9. 1970. Mexikó. --Mexikó--
9. Világbajnokság. Mexikó. 1970. Május 31. -- Június 21.
---------------------------------------------------------------------------------------

Az 1970-es labdarúgó-világbajnokság a 9. kiírása volt a tornának, melynek házigazdája: Mexikó volt: Május 31. - Június 21. között. A Mexikói mundialt: 5. városban rendezték: -Guadalajara, -León, -Mexico City, -Puebla, -Toluca. A világbajnokság kabalája "Juanito", egy mexikói mezt és sombrerot viselő fiú volt. A FIFA 1964 októberében választotta ki Mexikót a rendezőnek. Az 1970-es torna az első Észak-Amerikában tartott világbajnokság volt, és az első olyan, melyet Dél-Amerikán és Európán kívül bonyolítottak le. A világbajnokságok eddigi négy évtizedes története alatt csak két földrész, Európa és Dél-Amerika osztozott az első helyeken, mégpedig: 4:4 arányban. Az 1968. évi nyári olimpiai játékokhoz hasonlóan Mexikó a magaslatok világbajnoksága volt. A legalacsonyabban fekvő: Guadalajara: 1600 méter feletti, a legmagasabb: Mexikóváros: 2200 méter feletti magasságban van. A két alkalommal világbajnoki címet szerzett csapatok játszották a döntőt, melyet Brazília nyert: 4–1-re Olaszország ellen. Brazília a 3. VB-győzelmének köszönhetően most már örökre megtarthatta a Jules Rimet Trophyt.
-----------------------------------------------------------------------------------------
  1970. Világbajnokság -- Mexikó -- 16. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       3. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Csehszlovákia 4 - 1     Német SZK -- Marokkó 2 - 1
Anglia -- Románia 1 - 0 Peru -- Bulgária 3 - 2
Brazília -- Anglia 1 - 0 Német SZK -- Bulgária 3 - 2
Románia -- Csehszlovákia 2 - 1 Peru -- Marokkó 3 - 0
Brazília -- Románia 3 - 2 Német SZK -- Peru 3 - 1
Anglia -- Csehszlovákia 1 - 0 Bulgária -- Marokkó 1 - 1
  2. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Olaszország -- Svédország 1 - 0 Szovjetunió -- Mexikó 0 - 0
Uruguay -- Izrael 2 - 0 Belgium -- Salvador 3 - 0
Olaszország -- Uruguay 0 - 0 Szovjetunió -- Belgium 4 - 1
Svédország -- Izrael 1 - 1 Mexikó -- Salvador 4 - 0
Olaszország -- Izrael 0 - 0 Szovjetunió -- Salvador 2 - 0
Svédország -- Uruguay 1 - 0 Mexikó -- Belgium 1 - 0
  Negyeddöntő        
Brazília -- Peru 4 - 2    
Olaszország -- Mexikó 4 - 1    
Német SZK -- Anglia 3 - 2    
Uruguay -- Szovjetunió 1 - 0    
  Elődöntő        
Brazília -- Uruguay 3 - 1    
Olaszország -- Német SZK 4 - 3    
  Bronzmérkőzés        
Német SZK -- Uruguay 1 - 0    
  Döntő        
Brazília -- Olaszország 4 - 1    
--------------------------------------------------------------------------------------------
1970..06.20.  VB--Bronz meccs. 
Németország SZK -- Uruguay  1 – 0
Mexico City, Azték Stadion: 104.000 Néző. Játékvezető: Sbardella (Olasz).
Gólszerző:. Overath '26'.
NSZK:. Wolter --- Vogts, Schnellinger (Lorenz, 46'), Fichtel, Patzke --- Weber, Seeler, Overath --- Libuda (Löhr, 73'), G. Müller, Held....  
Kapitány: Helmut Schön.
Uruguay:. Mazurkiewicz --- Ubina, Ancheta, Matosas, Mujica --- Cortés, Castillo, Maniero (Sandoval, 69') --- Cubilla, Fontés, Morales....  
Kapitány: Juan Hohberg.
--------------------------------------------------------------------------------------------
1970..06.21.  VB--Döntő. 
Brazília -- Olaszország  4 – 1
Mexico City, Azték Stadion: 107.500 Néző. Játékvezető: Rudolf Glöckner (NDK).
Gólszerző:. Pelé '18', Gérson '66', Jairzinho '71', Carlos Alberto '86', ill, Boninsegna '37'.
Brazília:. Félix --- Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo --- Clodoaldo, Rivelino, Gérson --- Jairzinho, Pelé, Tostão.... 
Kapitány: Mário Zagallo.
Olaszország:. Albertosi --- Burgnich, Cera, Rosato, Facchetti --- Bertini, Mazzola, De Sisti --- Domenghini, Boninsegna, Riva (Rivera, 84').... 
Kapitány: Ferruccio Valcareggi.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1970-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1970. június 21-én rendezték: 107.500 néző előtt a Mexikóvárosi: Azték Stadion-ban. A VB-döntőben: Brazília és Olaszország találkozott. A világbajnoki címet: Brazília szerezte meg, miután 4–1-re megnyerte a mérkőzést, magabiztos és lehengerlő játékkal. Ez a VB-döntő egyértelmű volt, a sokkal jobb csapat győzött. Pelé a történelemben először 3-szoros világbajnok lett. Brazília története: 3. világbajnoki címét szerezve végleg elhódította a Jules Rimet kupát. A Brazil foci varázslók a földkerekség legeredményesebb futball nemzettévé váltak (1958, 1962, 1970)..
----------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Pelé (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Gerd Müller (NSZK) -- 10 Gól
  1:.  Brazília 
  2:.  Olaszország
  3:.  Németország SZK 
  4:.  Uruguay
----------------------------------------------------------------------------------------------

10. 1974. Német Szövetségi Köztársaság. --Németország--
10. Világbajnokság. Németországi SZK. 1974. Június 13. -- Július 7.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1974-es Német Szövetségi Köztársaságban (NSZK) megrendezett labdarúgó-világbajnokság a tizedik kiírása volt a rendezvénynek, 1974. Június 13. - Július 7. között. Nyugat-Németország: 9. városában: -Berlin, -Dortmund, -Düsseldorf, -Frankfurt, -Gelsenkirchen, -Hamburg, -Hannover, -München, -Stuttgart, rendezték a mérkőzéseket. A világbajnokság kabalája "Tip és Tap", két fiú az NSZK válogatott mezében, "74" felirattal. Ezen a tornán adták át először az olasz szobrász: Silvio Gazzaniga által megalkotott: "FIFA World Cup Trophy"-t, ami jelenleg is a világbajnokság trófeája. Az előző trófeát, a "Jules Rimet Trófeát" 1970-ben Brazília harmadszor is megnyerte, így örökre megtarthatta azt. A Németországi világbajnokságot végül a rendező ország csapata nyerte, miután a döntőben: 2-1-re legyőzte Hollandiát. A Német világbajnoki-győzelem a második címe volt az NSZK-nak (1954, 1974).
-----------------------------------------------------------------------------------------------
  1974. Világbajnokság -- Németország -- 16. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       3. Csoport mérkőzései    
Német SZK -- Chile 1 - 0   Hollandia -- Uruguay 2 - 0
Német DK -- Ausztrália 2 - 0 Svédország -- Uruguay 0 - 0
Német SZK -- Ausztrália 3 - 0 Hollandia -- Svédország 0 - 0
Német DK -- Chile 1 - 0 Svédország -- Uruguay 3 - 0
Német DK -- Német SZK 1 - 0 Hollandia -- Bulgária 4 - 1
Ausztrália -- Chile 0 - 0 Bulgária -- Uruguay 1 - 1
  2. Csoport mérkőzései           4. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Jugoszlávia 0 - 0 Lengyelország -- Argentína 3 - 1
Skócia -- Zaire 2 - 0 Argentína -- Olaszország 1 - 1
Jugoszlávia -- Zaire 9 - 0 Lengyelország -- Haiti 7 - 0
Brazília -- Skócia 0 - 0 Argentína -- Haiti 4 - 1   
Jugoszlávia -- Skócia 1 - 1 Lengyelország -- Olaszország 2 - 1
Brazília -- Zaire 3 - 0 Olaszország -- Haiti 3 - 1
  Középdöntő - 1. Csoport       
Német SZK -- Jugoszlávia 3 - 0    
Német SZK -- Lengyelország 1 - 0    
Német SZK -- Svédország 4 - 2    
Lengyelország -- Jugoszlávia 2 - 1    
Lengyelország -- Svédország 1 - 0    
Svédország -- Jugoszlávia 2 - 1    
  Középdöntő - 2. Csoport       
Hollandia -- Argentína 3 - 0    
Hollandia -- Brazília 2 - 0    
Hollandia -- Német DK 2 - 0    
Brazília -- Argentína 2 - 1    
Brazília -- Német DK 1 - 0    
Argentína -- Német DK 1 - 1    
  Bronzmérkőzés        
Lengyelország -- Brazília 1 - 0    
  Döntő      
Németország SZK -- Hollandia 2 - 1    
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1974..07.06.  VB--Bronz meccs. 
Lengyelország -- Brazília  1 – 0
München, Olimpiai Stadion: 72.000 Néző. Játékvezető: Angonese (Olasz).
Gólszerző:. Lato '76'.
Lengyelország:. Tomaszewski --- Szymanowski, Gorgoń, Żmuda, Musiał --- Kasperczak, Deyna, Maszczyk --- Lato, Szarmach, Gadocha (Kapka, 73')....  
Kapitány: Kazimierz Górski.
Brazília:. Leão --- Zé Maria, Mario Marinho, Alfredo, Francisco --- Paulo César, Rivellino, Dirceu --- Ademir, Jairzinho, Valdomiro (Mirandinha, 66')....  
Kapitány: Mario Zagallo.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1974..07.07.  VB--Döntő. 
Németország SZK -- Hollandia  2 – 1
München, Olimpiai Stadion: 75.500 Néző. Játékvezető: Taylor (Angol).
Gólszerző:. Breitner '25' (11-esből), Müller '43', ill, Neeskens '2' (11-esből).
NSZK:. Sepp Maier --- Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner --- Bonhof, Overath, Grabowski -- Hones, G. Müller, Hölzenbein.... 
Kapitány: Helmut Schön.
Hollandia:. Jongbloed --- Suurbier, Rijsbergen, Krol, Haan --- Jansen, Neeskens, Van Hanegem --- Rep, Cruijff, Rensenbrink (R. Kerkhof, 46').... 
Kapitány: Rinus Michels.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1974-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1974. július 7-én rendezték: 75.500 néző előtt a München-i: Olimpia Stadionban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének: 10. fináléja. A VB-döntőben a házigazda: NSZK csapata Hollandia csapatával találkozott. A világbajnoki címet az NSZK szerezte meg, miután: 2–1-re megnyerte a mérkőzést. Mindkét csapat kiemelkedő tudású volt, talán csak a hazai pálya előnye döntött. Németország ezzel másodszor lett világbajnok (1954, 1974)..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország SZK
Világbajnokság Legjobbja:. Johan Cruijff (Hollandia)
Világbajnokság Gólkirálya:. Grzegorz Lato (Lengyelország) -- 7 Gól
  1:.  Németország SZK 
  2:.  Hollandia
  3:.  Lengyelország 
  4:.  Brazília
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. 1978. Argentína. --Argentína--
11. Világbajnokság. Argentína. 1978. Június 1. -- Június 25.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1978-as Argentínai labdarúgó-világbajnokság volt a 11. világbajnokság, 1978. Június 1-től - Június 25-ig tartott. Az Argentin mundial: 5 város stadionjában került megrendezésre: -Buenos Aires, -Córdoba, -Mar del Plata, -Mendoza, -Rosario. A világbajnokság kabalája "Gauchito", egy argentin mezbe és gaucho ruhába öltöztetett fiú volt. A 16 részt vevő válogatottat először: 4-4 tagú csoportba sorsolták. Ezekből a csoportokból az első: 2 helyezett juthatott a másik csoportkörbe. Ennek végén a csoport másodikok játszottak a bronzéremért, a csoportelsők pedig a döntőbe kerültek. A VB-döntőben Argentína hosszabbítás után 3–1-re legyőzte Hollandiát, ezzel történetük során először diadalmaskodtak. Emellett ők lettek az 5. világbajnokok (Uruguay, Olaszország, Anglia, NSZK) után akik rendezőként győzni tudtak. Argentína első 1978-as világbajnoki címét óriási hazai fieszta követte.
---------------------------------------------------------------------------------------------
  1978. Világbajnokság -- Argentína  -- 16. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       3. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Magyarország 2 - 1   Hollandia -- Irán 3 - 0
Olaszország -- Franciaország 2 - 1 Peru -- Skócia 3 - 1
Olaszország -- Magyarország 3 - 1 Hollandia -- Peru 0 - 0
Argentína -- Franciaország 2 - 1 Skócia -- Irán 1 - 1
Franciaország -- Magyarország 3 - 1 Peru -- Irán 4 - 1
Olaszország -- Argentína 1 - 0 Skócia -- Hollandia 3 - 2
  2. Csoport mérkőzései           4. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Svédország 1 - 1 Német SZK -- Lengyelország 0 - 0
Ausztria -- Spanyolország 2 - 1 Tunézia -- Mexikó 3 - 1
Brazília -- Spanyolország 0 - 0 Német SZK -- Mexikó 6 - 0
Ausztria -- Svédország 1 - 0 Lengyelország -- Tunézia 1 - 0   
Brazília-- Ausztria 1 - 0 Német SZK -- Tunézia 0 - 0
Spanyolország -- Svédország 1 - 0 Lengyelország -- Mexikó 3 - 1
  Középdöntő - 1. Csoport       
Argentína -- Brazília 0 - 0    
Argentína -- Lengyelország 2 - 0    
Argentína -- Peru 6 - 0    
Brazília -- Lengyelország 3 - 1    
Brazília -- Peru 3 - 0    
Lengyelország -- Peru 1 - 0    
  Középdöntő - 2. Csoport       
Hollandia -- Ausztria 5 - 1    
Hollandia -- Német SZK 2 - 2    
Hollandia -- Olaszország 2 - 1    
Olaszország -- Ausztria 1 - 0    
Olaszország -- Német SZK 0 - 0    
Ausztria -- Német SZK 3 - 2    
  Bronzmérkőzés        
Brazília -- Olaszország 2 - 1    
  Döntő      
Argentína -- Hollandia 3 - 1    
----------------------------------------------------------------------------------------------
1978..06.24.  VB--Bronz meccs. 
Brazília -- Olaszország  2 – 1
Buenos Aires, Nacional Stadion: 72.000 Néző. Játékvezető: Klein (Izrael).
Gólszerző:. Nelinho '63', Dirceu '71', ill, Causio '38'.
Brazília:. Leão --- Nelinho, Oscar, Amaral, Neto --- Batista, Toninho Cerezo (Rivellino, 66'), Dirceu --- Gil, Mendonça, Roberto....  
Kapitány: Claudio Coutinho.
Olaszország:. Zoff --- Gentile, Scirea, Cabrini, Cuccureddu --- Antognoni, P. Sala (C. Sala, 78'), Maldera --- Causio, Rossi, Bettega....  
Kapitány: Enzo Bearzot.
----------------------------------------------------------------------------------------------
1978..06.25.  VB--Döntő. 
Argentína -- Hollandia  3 – 1
Buenos Aires, Monumental Stadion: 85.000 Néző. Játékvezető: Gonella (Olasz).
Gólszerző:. Kempes (2), '38' és '105', Bertoni '116', illetve, Nanninga '82'.
Argentína:. Fillol --- Olguín, Galván, Passarella, Tarantini --- Gallego, Ardiles (Larossa, 66'), Ortiz (Houseman, 75') --- Bertoni, Kempes, Luque.... 
Kapitány: César Luis Menotti.
Hollandia:. Jongbloed --- Jansen, Krol, Brandts, Poortvliet --- Arie Haan, Neeskens, W. Kerkhof --- R. Kerkhof, Rep (Suurbier, 75'), Rensenbrink (Nanninga, 58').... 
Kapitány: Ernst Happel.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 1978. június 25-én rendezték a Buenos Aires-i, Estadio Monumental-ban. A VB- döntőben a házigazda Argentína és Hollandia találkozott. A világbajnoki címet Argentína hódította el, miután 3–1-re megnyerte a mérkőzést: Mario Kempes vezérletével, akit a döntő emberének választottak, ráadásul a torna gólkirályi címét is megszerezte. Argentína a sportág történetének: 6. világbajnoka lett, és az 5. olyan csapat, amely hazai pályán nyerte meg a világbajnokságot. Hollandia pedig 1974 után ismét elvesztette a döntőt, korábban nem volt példa arra, hogy egy csapat egymás után két döntőt veszítsen el. Argentína első 1978-as világbajnoki címét óriási véget nem érő hazai fieszta követte.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Argentína
Világbajnokság Legjobbja:. Daniel Passarella (Argentina)
Világbajnokság Gólkirálya:. Mario Kempes (Argentina) -- 6 Gól
  1:.  Argentína 
  2:.  Hollandia
  3:.  Brazília 
  4:.  Olaszország
--------------------------------------------------------------------------------------------------

12. 1982. Spanyolország. --Spanyolország--
12. Világbajnokság. Spanyolország. 1982. Június 13. -- Július 11.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1982-es Spanyolországi Mundial a futball történetének egyik legjobb és legsikeresebb világbajnoksága volt. A Mundial: 1982. Június 13. - Július 11. között került megrendezésre, Spanyolország:. 14. városában -Alicante, -Barcelona, -Bilbao, -Elche, -Gijón, -La Coruña, -Madrid, -Malaga, -Oviedo, -Sevilla, -Valencia, -Valladolid, -Vigo, -Zaragoza. A világbajnokság kabalája "Naranjito" volt, egy narancs spanyol mezben, aki kezében labdát tart, mivel a narancs itt tradicionális gyümölcs. A Spanyol Mundial minden idők egyik legjobb hangulatú VB-je volt, hiszen Hispániában imádják a futballt. Ez volt az első világbajnokság, amelyen: 24 ország vett részt. A világbajnokságot: Olaszország nyerte, miután a döntőben legyőzte az NSZK válogatottját: 3-1 arányban. Ez volt az Azúrkékek: 3. világbajnoki címe: (1934, 1938, 1982). A sikerrel Itália egyenlített Brazíliával szemben a VB címekért folytatott küzdelemben (3-3). 
----------------------------------------------------------------------------------------------------
  1982. Világbajnokság -- Spanyolország -- 24. Csapat 
  1. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Olaszország -- Lengyelország  0 - 0  Anglia -- Franciaország  3 - 1
Kamerun -- Peru  0 - 0 Franciaország -- Kuwait  4 - 1
Olaszország -- Peru  1 - 1 Anglia -- Csehszlovákia  2 - 0
Lengyelország -- Kamerun  0 - 0 Franciaország -- Csehszlovákia  1 - 1
Olaszország -- Lengyelország  3 - 2 Anglia -- Kuwait  1 - 0
Lengyelország -- Peru  5 - 1 Csehszlovákia -- Kuwait  1 - 1
  2. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Német SZK -- Algéria  1 - 2 Spanyolország -- Honduras  1 - 1
Ausztria -- Chile  1 - 0 Jugoszlávia -- Észak-Írország  0 - 0 
Német SZK -- Chile  4 - 1 Spanyolország -- Jugoszlávia  2 - 1
Ausztria -- Algéria  2 - 0 Jugoszlávia -- Honduras  1 - 0
Német SZK -- Ausztria  1 - 0 Észak-Ír -- Honduras  1 - 1
Algéria -- Chile  3 - 2 Észak-Ír -- Spanyolország  1 - 0
  3. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Belgium -- Argentina  1 - 0 Brazília -- Szovjetunió  2 - 1
Magyarország -- Salvador 10 - 1 Szovjetunió -- Új-Zéland  3 - 0   
Belgium -- Salvador  1 - 0 Brazília -- Skócia  4 - 1
Argentína -- Magyarország  4 - 1 Szovjetunió -- Skócia  2 - 2
Belgium -- Magyarország  1 - 1 Brazília -- Új-Zéland  4 - 0
Argentína -- Salvador  2 - 0 Skócia -- Új-Zéland  5 - 2
  Középdöntő - 1. Csoport       
Olaszország -- Argentína 2 - 1    
Olaszország -- Brazília 3 - 2    
Brazília -- Argentína 3 - 1    
  Középdöntő - 2. Csoport       
Német SZK -- Anglia 0 - 0    
Német SZK -- Spanyolország 2 - 1    
Anglia -- Spanyolország 0 - 0    
  Középdöntő - 3. Csoport       
Lengyelország -- Belgium 3 - 0    
Lengyelország -- Szovjetunió 0 - 0    
Szovjetunió -- Belgium 1 - 0    
  Középdöntő - 4. Csoport       
Franciaország -- Ausztria 1 - 0    
Franciaország -- Észak-Ír 4 - 1    
Észak-Írország -- Ausztria 2 - 2    
  Elődöntő        
Olaszország -- Lengyelország 2 - 0      
Német SZK -- Franciaország 3 - 3 Pen: 5 - 4  
  Bronzmérkőzés        
Lengyelország -- Franciaország 3 - 2    
  Döntő        
Olaszország -- Német SZK 3 - 1    
------------------------------------------------------------------------------------------------------
1982..07.10.  VB--Bronz meccs. 
Lengyelország -- Franciaország  3 – 2
Alicante, José Rico Pérez Stadion: 30.000 Néző. Játékvezető: Garrido (Portugál).
Gólszerző:. Szarmach '41', Majewski '45', Kupcewicz '47', ill, Couriol '72', Soler '85'.
Lengyelország:. Młynarczyk --- Dziuba, Żmuda, Janas, Majewski --- Matysik (Wójcicki, 46'), Kupcewicz, Buncol --- Lato, Boniek, Szarmach....  
Kapitány: Antoni Piechniczek..
Franciaország:. Castaneda --- Amoros, Trésor, Mahut, Janvion (López, 65') --- Tigana, Girard (Six, 80'), Larios --- Couriol, Soler, Bellone....  
Kapitány: Michel Hidalgo.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
1982..07.11.  VB--Döntő. 
Olaszország -- Németország SZK  3 – 1
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion: 100.000 Néző. Játékvezető: Coelho (Brazil).
Gólszerző:. Rossi '57', Tardelli '69', Altobelli '81', ill, Breitner '83'..
Olaszország:. Zoff --- Gentile, Scirea, Collovati, Cabrini --- Bergomi, Tardelli, Oriali, Conti (Causio, 88') --- Rossi, Graziani (Altobelli, 89').... 
Kapitány: Enzo Bearzot.
NSZK:. Schumacher --- Kaltz, Stielike, K. Förster, B. Förster --- Dremmler, Breitner, Briegel, Littbarski (Hrubesch, 72') --- Rummenigge, Fischer (H. Müller 75').... 
Kapitány: Jupp Derwall.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1982-es Spanyol Mundial döntőjében két, korábbi kétszeres világbajnok mérkőzött, Olaszország és az NSZK válogatottja. A találkozóra: 1982. július 11-én helyi idő szerint 20 órától került sor a Madrid-i, Santiago Bernabéu stadion-ban, 100 ezer néző előtt. A VB-döntőt: 3–1-re nyerte: Itália, Olaszország válogatottja, akik az elejétől egyre csak javuló formát mutattak és végig egységes csapatot alkottak. Ezzel: Brazília után Olaszország lett a második olyan válogatott csapat a világon, amely 3-szor nyert világbajnokságot (1934, 1938, 1982).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Paolo Rossi (Olaszország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Paolo Rossi (Olaszország) -- 6 Gól
  1:.  Olaszország 
  2:.  Németország SZK
  3:.  Lengyelország 
  4:.  Franciaország
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

13. 1986. Mexikó. --Mexikó--
13. Világbajnokság. Mexikó. 1986. Május 31. -- Június 29.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Az 1986-os Mexikói labdarúgó világbajnokság már a második volt 1970 után, amit Mexikó rendezett. A FIFA 1974-ben hozta meg a döntést, hogy ezt a világbajnokságot Kolumbia rendezheti meg, azonban: 1982 végén a Kolumbiai lemondta a torna rendezését. A FIFA ezután Mexikót választotta a világbajnokság új helyszínéül. 1985. szeptemberében egy komoly földrengés miatt felmerült, hogy Mexikó sem tudja megrendezni a játékokat, de végül sikerült lebonyolítani a mérkőzéseket. Mexikó: 10. városa: -Guadalajara, -Irapuato, -Léon, -Mexico City, -Monterrey, -Nezahualcóyotol, -Puebla, -Querétaro, -Toluca, -Zapopan, adott helyszínt a mérkőzéseknek. A világbajnokság kabalája "Pique" volt, egy sombrerót viselő bajszos paprika. A verseny lebonyolítása jelentősen megváltozott: 1982-höz képest. A 24 résztvevő csapatot: 6 négyfős csoportba sorsolták. A csoport mérkőzések után azonban egyenes kieséses szakasz következett, ahová a csoportok első két helyezettjei, illetve a legjobb: 4 harmadik jutott be. Így alakult ki a 16 fős mezőny. A világbajnokság sikeres volt, jó hangulatú és nagyszerű szurkolói légkörű volt. A világbajnoki címet Argentína válogatottja szerzte meg, miután a döntőben: 3–2 arányban legyőzte az NSZK válogatottját.
-------------------------------------------------------------------------------------------
  1986. Világbajnokság -- Mexikó -- 24. Csapat 
  1. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Dél-Korea  3 - 1   Brazília -- Spanyolország  1 - 0
Olaszország -- Bulgária  1 - 1 Spanyolország -- Észak-Írország  2 - 1
Argentína -- Olaszország  1 - 1 Brazília -- Algéria  1 - 0
Olaszország -- Dél-Korea  3 - 2 Spanyolország -- Algéria  3 - 0
Argentína -- Bulgária  2 - 0 Brazília -- Észak-Írország  3 - 0
Bulgária -- Dél-Korea  1 - 1 Algéria -- Észak-Írország 1 - 1
  2. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Mexikó -- Belgium  2 - 1 Német SZK -- Uruguay  1 - 1
Paraguay -- Irak  1 - 0 Dánia -- Skócia  1 - 0 
Mexikó -- Paraguay  1 - 1 Német SZK -- Skócia  2 - 1
Belgium -- Irak  2 - 1 Dánia -- Uruguay  6 - 1
Mexikó -- Irak  1 - 0 Dánia -- Német SZK  2 - 0
Belgium -- Paraguay  2 - 2 Skócia -- Uruguay  0 - 0
  3. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Franciaország -- Kanada  1 - 0 Portugália -- Anglia  1 - 0
Szovjetunió -- Magyarország 6 - 0 Lengyelország -- Marokkó  0 - 0   
Franciaország -- Szovjetunió  1 - 1 Anglia -- Marokkó  0 - 0
Szovjetunió -- Kanada   2 - 0 Lengyelország -- Portugália  1 - 0
Franciaország -- Magyarország  3 - 0 Anglia -- Lengyelország  3 - 0
Magyarország -- Kanada 2 - 0 Marokkó -- Portugália  3 - 1
  Nyolcaddöntő        
Argentína -- Uruguay 1 - 0    
Német SZK -- Marokkó 1 - 0    
Franciaország -- Olaszország 2 - 0    
Belgium -- Szovjetunió 4 - 3    
Anglia -- Paraguay 3 - 0    
Brazília -- Lengyelország 4 - 0    
Mexikó -- Bulgária 2 - 0    
Spanyolország -- Dánia 5 - 1    
  Negyeddöntő        
Argentína -- Anglia 2 - 1    
Német SZK -- Mexikó 0 - 0 Pen: 4 - 1  
Franciaország -- Brazília 1 - 1 Pen: 4 - 3  
Belgium -- Spanyolország 1 - 1 Pen: 5 - 4  
  Elődöntő        
Argentína -- Belgium 2 - 0    
Német SZK -- Franciaország 2 - 0    
  Bronzmérkőzés          
Franciaország -- Belgium 4 - 2    
  Döntő        
Argentína -- Németország SZK 4 - 2    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
1986..06.28.  VB--Bronz meccs. 
Franciaország -- Belgium  4 – 2
Puebla, Cuauhtémoc Stadion: 22.000 Néző. Játékvezető: Courtney (Angol).
Gólszerző:. Ferreri '28', Papin '30', Genghini '37', Amoros '40', ill, Claesen '71', Ceulemans '77'.
Franciaország:. Rust --- Bibard, Le Roux (Bossis, 55'), Battiston, Amoros --- Tigana (Ferreri, 26'), Genghini, Platini, Fernandez --- Papin, Bellone....  
Kapitány: Henri Michel.
Belgium:. Pfaff --- Gerets, Renquin (F. Van Der Elst, 46'), Grün, Vervoort --- Demol (L. Van Der Elst, 63'), Scifo, Moments, Ceulemans --- Claesen, Veyt.....  
Kapitány: Guy Thys.
---------------------------------------------------------------------------------------------
1986..06.29.  VB--Döntő. 
Argentína -- Németország SZK  3 – 2
Mexico City, Azték Stadion: 115.000 Néző. Játékvezető: Filho (Brazil).
Gólszerző:. Brown '23', Valdano '56', Burruchaga '84', ill, Rummenigge '74', Völler '81'..
Argentína:. Pumpido --- Brown, Cuciuffo, Ruggeri, Battista --- Giusti, Burruchaga (Trobbiani, 90'), Enrique, Olarticoechea --- Maradona, Valdano.... 
Kapitány: Carlos Bilardo.
NSZK:. Schumacher --- Jakobs, K. Förster, Briegel, Eder --- Berthold, Matthäus, Magath, Brehme --- Rummenigge, K. Allofs (Völler, 45').... 
Kapitány: Franz Beckenbauer.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1986-os labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Mexikóvárosi: Estadio Azteca stadionban rendezték: 115.000 néző előtt, amely 1986. június 29-én, helyi idő szerint 12 órakor kezdődött. A mérkőzés két résztvevője a NSZK kétszeres világbajnok: 1954, 1974 csapata, és az 1978-as világbajnok Argentína csapata volt. Az NSZK az 5. VB-döntőjét játszotta, amely 1986-ban rekord volt. Egy nagyon izgalmas döntőn: Argentína 2–0-ra vezetett, de az NSZK egyenlített: 2–2-re, végül a Dél-Amerikai csapat még egy gólt szerezve, 3–2-re megnyerte a mérkőzést és a világbajnokságot. Maradona vezérletével az "Albiceleste" a legnagyobb fénykorát élte ekkoriban. Argentína második VB-győzelmét szerzte (1978, 1986).
----------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Argentína
Világbajnokság Legjobbja:. Diego Maradona (Argentína)
Világbajnokság Gólkirálya:. Gary Lineker (Anglia) -- 6 Gól
  1:.  Argentína 
  2:.  Németország SZK
  3:.  Franciaország 
  4:.  Belgium
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
14. 1990. Olaszország. --Olaszország--
14. Világbajnokság. Olaszország. 1990. Június 8. -- Július 8.
--------------------------------------------------------------------------------------------- 

Az 1990-es Itáliai labdarúgó világbajnokság rendezési jogát: 1984. május 19-én ítélte oda a FIFA Olaszországnak, amely így 1934 után másodszor adhatott ismét otthont a tornának. Itália: 12. városa rendezte a mérkőzéseket: -Bari, -Bologna, -Cagliari, -Firenze, -Genova, -Milano, -Napoli, -Palermo, -Roma, -Torino, -Udine, -Verona. A világbajnokság kabalája "Ciao", egy olasz trikolórba öltöztett figura volt. Az Itáliai Mondiale nagy siker volt, sok néző és jó hangulat jellemezte a mérkőzéseket. A VB-t az NSZK csapata nyerte, miután a fináléban: 1–0-ra verte Argentínát, visszavágva ezzel az 1986-ban, Mexikóban elszenvedett döntőbeli kudarcért. A világbajnokság gólkirálya a 6 találatot jegyző olasz: Salvatore Schillaci lett. A Német Szövetségi Köztársaságnak ez volt a harmadik világbajnoki címe, amellyel ekkor befogta a ranglistán: Brazília és Itália csapatát. Az NSZK csapatát: Franz Beckenbauer irányította, aki e győzelemmel elmondhatta magáról, hogy a labdarúgás történetében ő a második ember, akinek sikerült játékosként és edzőként is világbajnoki címet szerezni (1974, 1990), az első a brazil: Mario Zagallo volt (1962, 1970).
----------------------------------------------------------------------------------------------
  1990. Világbajnokság -- Olaszország -- 24. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Olaszország -- Ausztria  1 - 0   Argentína -- Kamerun  0 - 1
Csehszlovákia -- USA  5 - 1 Románia -- Szovjetunió  2 - 0
Olaszország -- USA  1 - 0 Argentína -- Szovjetunió  2 - 0
Csehszlovákia -- Ausztria  1 - 0 Kamerun -- Románia  2 - 1
Olaszország -- Csehszlovákia  2 - 0 Argentína -- Románia  1 - 1
Ausztria -- USA  2 - 1 Szovjetunió -- Kamerun 4 - 0
  2. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Német SZK -- Jugoszlávia  4 - 1 Belgium -- Dél-Korea  2 - 0
Jugoszlávia -- Arab Emírség  4 - 1 Spanyolország -- Uruguay  0 - 0 
Német SZK -- Arab Emírség  5 - 1 Belgium -- Uruguay  3 - 1
Jugoszlávia -- Kolumbia  1 - 0 Spanyolország -- Dél-Korea  3 - 1
Német SZK -- Kolumbia  1 - 1 Uruguay -- Dél-Korea  1 - 0
Kolumbia -- Arab Emírség  2 - 0 Spanyolország -- Belgium  2 - 1
  3. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Svédország  2 - 1 Anglia -- Írország  1 - 1
Costa Rica -- Skócia 1 - 0 Hollandia -- Egyiptom  1 - 1   
Brazília -- Costa Rica  1 - 0 Anglia -- Hollandia 0 - 0
Skócia -- Svédország   2 - 1 Írország -- Egyiptom  0 - 0
Brazília -- Skócia  1 - 0 Anglia -- Egyiptom  1 - 0
Costa Rica -- Svédország 2 - 1 Hollandia -- Írország  1 - 1
  Nyolcaddöntő        
Német SZK -- Hollandia 2 - 1    
Argentína -- Brazília 1 - 0    
Olaszország -- Uruguay 2 - 0    
Anglia -- Belgium 1 - 0    
Csehszlovákia -- Costa Rica 4 - 1    
Írország -- Románia 1 - 1 Pen: 5 - 4  
Jugoszlávia -- Spanyolország 2 - 1    
Kamerun -- Kolumbia 2 - 1    
  Negyeddöntő        
Német SZK -- Csehszlovákia 2 - 1    
Argentína -- Jugoszlávia 0 - 0 Pen: 3 - 2  
Olaszország -- Írország 1 - 0    
Anglia -- Kamerun 3 - 2    
  Elődöntő        
Német SZK -- Anglia 1 - 1 Pen: 4 - 3  
Argentína -- Olaszország 1 - 1 Pen: 4 - 3  
  Bronzmérkőzés          
Olaszország -- Anglia 2 - 1    
  Döntő        
Németország SZK -- Argentína 1 - 0    
----------------------------------------------------------------------------------------------
1990..07.07.  VB--Bronz meccs. 
Olaszország -- Anglia  2 – 1
Bari, San Nicola Stadion: 80.000 Néző. Játékvezető: Quiniou (Francia).
Gólszerző:. R. Baggio '70', Schillaci '90', ill, Platt '80'.
Olaszország:. Zenga --- Bergomi, Baresi, Ferrara, Maldini --- Ancelotti, Giannini (Ferri, 90'), Vierchowod, De Agostini (Berti, 67') --- R. Baggio, Schillaci....  
Kapitány: Azeglio Vicini.
Anglia:. Shilton --- Parker, Wright, Walker, Stevens --- Mcmahon (Webb, 72'), Gascoigne, Platt, Dorigo (Waddle, 72') --- Lineker, Beardsley....  
Kapitány: Bobby Robson.
----------------------------------------------------------------------------------------------
1990..07.08.  VB--Döntő. 
Németország SZK -- Argentína  1 – 0
Róma, Olimpiai Stadion: 80 000. Néző. Játékvezető: Edgardo Codesal Méndez (Mexikói).
Gólszerző:. Brehme '85' (11-esből)..
NSZK:. Illgner --- Berthold (Reuter, 73') , Augenthaler, Buchwald, Kohler --- Littbarski, Hässler, Matthäus, Brehme --- Klinsmann, Völler.... 
Franz Beckenbauer.
Argentína:. Goycochea --- Simón, Serrizuela, Ruggeri (Monzón, 56'), Lorenzo --- Basualdo (Calderón, 53'), Burruchaga, Maradona, Troglio --- Dezotti, Sensini.... 
Kapitány: Carlos Bilardo.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1990-es Itáliai Mondiale, labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Római Olimpiai Stadionban rendezték, amely: 1990. július 8-án helyi idő szerint 20 órakor kezdődött. A mérkőzés két résztvevője az akkor egyaránt korábbi kétszeres világbajnok NSZK és Argentína volt. A világbajnokságok döntőinek történetében először fordult elő, hogy egy korábbi döntő résztvevői találkozzanak újra egymással, ráadásul épp a négy évvel korábbi, 1986-os döntő ismétlődött meg. Mindkét csapat a harmadik világbajnoki címéért játszott. Az NSZK a 6. VB-döntőjét játszotta, a 6. döntőből a Német csapat 3-at nyert meg. A mérkőzést 1–0-ra nyerte az NSZK, Andreas Brehme 85. percben szerzett tizenegyes góljával. Brazília és Olaszország után az NSZK lett a harmadik olyan csapat, amely három világbajnokságot nyert (1954, 1974, 1990). 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország SZK
Világbajnokság Legjobbja:. Lothar Matthäus (NSZK)
Világbajnokság Gólkirálya:. Salvatore Schillaci (Olaszország) -- 6 Gól
  1:.  Németország SZK 
  2:.  Argentína
  3:.  Olaszország 
  4:.  Anglia
--------------------------------------------------------------------------------------------------

15. 1994. Amerikai Egyesült Államok. --Egyesült Államok--
15. Világbajnokság. USA. 1994. Június 17. -- Július 17.
-------------------------------------------------------------------------------------

Az 1994-es Amerikai Egyesült Államokban rendezett labdarúgó-világbajnokság házigazdája az USA: 9. városa volt: -Chicago, -Dallas, -Foxborough, -New York, -Orlando, -Pasadena, -Pontiac, -Stanford, -Washington. A világbajnokság kabalája "Striker" volt, ő egy Kutya, piros, fehér, kék labdarúgó viseletben, "USA 94" felirattal. A torna lebonyolítási rendszere megegyezett a megelőző Olaszországi világbajnokságéval. A 24 csapatot 6 darab négyfős csoportba osztották, amin belül mindenki játszott mindenkivel. A 16 csapatos egyenes kieséses rendszerbe minden csoportból az első két helyezett, illetve a legjobb négy harmadik helyezett jutott. Ez volt az utolsó ilyen rendszerű világbajnokság, hiszen: 1998-tól már: 32 csapat vesz részt a tornán. Ez volt az első világbajnokság, ahol csoport mérkőzések során a győzelemért 3 pont járt. A világbajnoki címet Brazília válogatottja szerezte meg, miután a VB-döntőben: 0-0 után tizenegyes rúgásokkal: 3-2-re legyőzte Olaszországot.
--------------------------------------------------------------------------------------
  1994. Világbajnokság -- USA -- 24. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       4. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Oroszország  2 - 0   Argentína -- Görögország  4 - 0
Svédország -- Kamerun  2 - 2 Bulgária -- Görögország  4 - 0
Brazília -- Kamerun  3 - 0 Argentína -- Nigéria  2 - 1
Svédország -- Oroszország  3 - 1 Bulgária -- Argentína  2 - 0
Brazília -- Svédország  1 - 1 Nigéria -- Görögország  2 - 0
Oroszország -- Kamerun  6 - 1 Nigéria -- Bulgária 3 - 0
  2. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
USA -- Svájc  1 - 1 Írország -- Olaszország  1 - 0
Románia -- Kolumbia 3 - 1 Norvégia -- Mexikó  1 - 0 
USA -- Kolumbia  2 - 1 Olaszország -- Norvégia  1 - 0
Svájc -- Románia  4 - 1 Írország -- Norvégia  0 - 0
Románia -- USA  1 - 0 Olaszország -- Mexikó  1 - 1
Kolumbia -- Svájc  2 - 0 Mexikó -- Írország  2 - 1
  3. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Németország -- Bolívia  1 - 0 Belgium -- Marokkó  1 - 0
Spanyolország -- Dél-Korea 2 - 2 Hollandia -- Szaúd-Arábia  2 - 1   
Németország -- Spanyolország  1 - 1 Belgium -- Hollandia 1 - 0
Spanyolország -- Bolívia   3 - 1 Hollandia -- Marokkó  2 - 1
Németország -- Dél-Korea  3 - 2 Szaúd-Arábia -- Belgium  1 - 0
Dél-Korea -- Bolívia 0 - 0 Szaúd-Arábia -- Marokkó  2 - 1
  Nyolcaddöntő        
Brazília -- USA 1 - 0    
Olaszország -- Nigéria 2 - 1    
Svédország -- Szaúd-Arábia 3 - 1    
Bulgária -- Mexikó 1 - 1 Pen: 3 - 1  
Hollandia -- Írország 2 - 0    
Németország -- Belgium 3 - 2    
Románia -- Argentína 3 - 2    
Spanyolország -- Svájc 3 - 0    
  Negyeddöntő        
Brazília -- Hollandia 3 - 2    
Olaszország -- Spanyolország 2 - 1    
Svédország -- Románia 2 - 2 Pen: 5 - 4  
Bulgária -- Németország 2 - 1    
  Elődöntő        
Brazília -- Svédország 1 - 0    
Olaszország -- Bulgária 2 - 1    
  Bronzmérkőzés          
Svédország -- Bulgária 4 - 0    
  Döntő        
Brazília -- Olaszország 0 - 0 Pen: 3 - 2  
-----------------------------------------------------------------------------------------
1994..07.16.  VB--Bronz meccs.
Svédország -- Bulgária  4 – 0
Los Angeles, Rose Bowl Stadion: 95.000 Néző. Játékvezető: Bujsaim (Arab-Emírségek).
Gólszerző:. Brolin '8', Mild '30', H. Larsson '37', K. Andersson '40'.
Svédország:. Ravelli --- R. Nilsson, P. Andersson, Björklund, Kaamark --- Brolin, Mild, Schwarz, Ingesson --- K. Andersson, H. Larsson (Limpar, 78')....  
Kapitány: Thomas Svensson.
Bulgária:. Mihajlov (Nikolov, 46') --- Hubcsev, Ivanov, Cvetanov (Kremenliev, 43), Jankov --- Kirjakov, Balakov, Lecskov, Szirakov (Jordanov, 46') --- Sztoicskov, Kosztadinov....  
Kapitány: Dimitar Penev.
-----------------------------------------------------------------------------------------
1994..07.17.  VB--Döntő.
Brazília -- Olaszország  0 – 0  (Pen: 3 – 2)
Los Angeles, Rose Bowl Stadion: 95.250 Néző. Játékvezető: Puhl Sándor (Magyar).
Gólszerző 11-esből: Romario, Branco, Dunga, ill, Albertini, Evani.
Brazília:. Taffarel --- Jorginho (Cafu, 21'), Aldair, Márcio Santos, Branco --- Mauro Silva, Dunga, Mazinho, Zinho (Viola, 106') --- Romario, Bebeto.... 
Kapitány: Carlos Alberto Parreira.
Olaszország:. Pagliuca --- Mussi (Apolloni, 35'), Benarrivo, Baresi, Maldini --- Berti, Albertini, Dino Baggio, Donadoni (Evani, 95') --- Roberto Baggio, Massaro.... 
Kapitány: Arrigo Sacchi.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Pasadenai, Rose Bowl stadionban rendezték: 95.250 néző előtt, 1994. július 17-én. A mérkőzés két résztvevője az egyaránt: 3-3-szoros világbajnok: Brazília és Olaszország volt, mindkét csapat a 4. világbajnoki címéért játszott. A találkozó játékvezetője a magyar: Puhl Sándor volt, aki óriási elismerést kapott a VB-döntő hibátlan vezetésért. A két nagy múltú válogatott presztízs csatája a fegyelmezett védekezésről szólt, a mérkőzésen így nem született gól. A foci világbajnokságok történetében először fordult elő, hogy egy gól nélküli: 0-0-ás mérkőzésen, tizenegyes rúgásokkal dőljön el a világbajnoki cím sorsa. Brazília a 11-es párbajt: 3-2-re megnyerte, és a sportág történetében először lett négyszeres világbajnok (1958, 1962, 1970, 1994). 
----------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Romario (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Hristo Sztoicskov (Bulgária), Oleg Salenko (Oroszország) -- 6 - 6 Gól
  1:.  Brazília 
  2:.  Olaszország
  3:.  Svédország 
  4:.  Bulgária
-----------------------------------------------------------------------------------------------

16. 1998. Franciaország. -- 
16. Világbajnokság. Franciaország. 1998. Június 10. -- Július 10.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság házigazdája Franciaország volt. A tornát: 1998. Június 10. - Július 10. között rendezték, Franciaország: 10. városában: -Bordeaux, -Lens, -Lyon, -Marseille, -Montpellier, -Nantes, -Paris, -Saint-Denis, -Saint-Etiénne, -Toulouse. A világbajnokság kabalája "Footix", egy Kakas, kék-fehér mezben, ami Farnciaország jelképe.  Az 1998-as VB lebonyolítási rendszere alaposan megváltozott a korábbiakhoz képest. Ez az első torna, ahová már: 32 csapat jutott be. A csapatokat 8 darab négyfős csoportba sorsolták, ahol mindenki mindenkivel játszott egy mérkőzést. A legjobb 16 közé, az egyenes kieséses rendszerbe a 8 csoport első, illetve második helyezettjei jutottak. A világbajnoki címet Franciaország válogatottja szerezte meg, miután a döntőben 3–0 arányban legyőzte a címvédő Brazíliát. A francia sztár: Zidane két gólt szerzett a döntőben. Franciaország úgy nyerte meg a VB-címet, hogy mindössze 2 gólt kapott az egész tornán, és egy döntetlen kivételével minden meccsét megnyerte. Franciaország a futball történelem: 7. világbajnoka lett.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
  1998. Világbajnokság -- Franciaország -- 32. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Franciaország -- Dél-Afrika 3 - 0   Olaszország -- Chile  2 - 0   
Dánia -- Szaúd-Arábia 1 - 0 Ausztria -- Kamerun  1 - 1
Franciaország -- Szaúd-Arábia 4 - 0 Olaszország -- Kamerun  3 - 0
Dánia -- Dél-Afrika 1 - 0 Ausztria -- Chile  1 - 1
Franciaország -- Dánia 2 - 1 Olaszország -- Ausztria  2 - 1
Dél-Afrika -- Szaúd-Arábia 2 - 2 Chile -- Kamerun  1 - 1
  2. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Skócia  2 - 1 Németország -- USA  2 - 0
Marokkó -- Norvégia  2 - 2 Jugoszlávia -- Irán  1 - 0
Brazília -- Marokkó  3 - 0 Németország -- Jugoszlávia  2 - 2
Marokkó -- Skócia  3 - 0 Irán -- USA  2 - 1
Norvégia -- Brazília  2 - 1 Németország -- Irán  2 - 0
Norvégia -- Skócia  1 - 1 Jugoszlávia -- USA  1 - 0
  3. Csoport mérkőzései       7. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Japán  1 - 0 Hollandia -- Belgium  0 - 0
Horvátország -- Jamaica  3 - 1 Mexikó -- Dél-Korea  3 - 1
Argentína -- Jamaica  5 - 0 Hollandia -- Dél-Korea  5 - 0
Horvátország -- Japán  1 - 0 Mexikó -- Belgium  2 - 2
Argentína -- Horvátország  1 - 0 Hollandia -- Mexikó  2 - 2
Jamaica -- Japán  2 - 1 Belgium -- Dél-Korea  1 - 1
  4. Csoport mérkőzései       8. Csoport mérkőzései    
Anglia -- Tunézia  2 - 0 Nigéria -- Spanyolország  3 - 2
Románia -- Kolumbia  1 - 0 Paraguay -- Bulgária  0 - 0
Anglia -- Kolumbia  2 - 0 Nigéria -- Bulgária  1 - 0
Kolumbia -- Tunézia  1 - 0 Paraguay -- Spanyolország  0 - 0
Románia -- Anglia  2 - 1 Paraguay -- Nigéria  3 - 1
Románia -- Tunézia  1 - 1 Spanyolország -- Bulgária  6 - 1
  Nyolcaddöntő        
Franciaország -- Paraguay 1 - 0    
Brazília -- Chile 4 - 1    
Horvátország -- Románia 1 - 0    
Hollandia -- Jugoszlávia 2 - 1    
Argentína -- Anglia 2 - 2 Pen: 4 - 3  
Dánia -- Nigéria 4 - 1    
Németország -- Mexikó 2 - 1    
Olaszország -- Norvégia 1 - 0    
  Negyeddöntő        
Franciaország -- Olaszország 0 - 0 Pen: 4 - 3  
Brazília -- Dánia 3 - 2    
Horvátország -- Németország 3 - 0    
Hollandia -- Argentína 2 - 1    
  Elődöntő        
Franciaország -- Horvátország 2 - 1    
Brazília -- Hollandia 1 - 1 Pen: 4 - 2  
  Bronzmérkőzés        
Horvátország -- Hollandia 2 - 1    
  Döntő        
Franciaország -- Brazília 3 - 0    
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
1998..07.11.  VB--Bronz meccs. 
Horvátország -- Hollandia  2 – 1
Paris, Parc des Princes Stadion: 50.000 Néző. Játékvezető: Chávez (Paraguay).
Gólszerző:. Prosinečki '13', Šuker '36', ill, Zenden '36'.
Horvátország:. Ladić --- Štimac, Soldo, Bilić, Jarni --- Stanić, Boban (Tudor, 86'), Prosinečki (Vlaovic, 78'), Asanovic --- Šuker, Jurčić....     
Kapitány: Miroslav Blazevic.
Hollandia:. Van Der Saar --- Stam, F. De Boer, Numan, Jonk --- Zenden, Davids, Seedorf, Cocu (Overmars, 88') --- Bergkamp, Kluivert (Van Hooijdonk, 58')....  
Kapitány: Guus Hiddink.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
1998..07.10.  VB--Döntő. 
Franciaország -- Brazília  3 – 0
Paris, Stade de France: 80.000 Néző. Játékvezető: Saíd Belqola (Marokkói).
Gólszerző:. Zidane (2) '27' és '45', Petit '90'..
Franciaország:. Barthez --- Thuram, Desailly, Lebeouf, Lizarazu --- Petit, Deschamps, Zidane, Karembeu, Djorkaeff (Viera, 75') --- Guivarch (Dugarry, 66').... 
Kapitány: Aimé Jacquet.
Brazília:. Taffarel --- Cafu, Aldair, Junior Baiano, Roberto Carlos --- César Sampaio, Dunga, Rivaldo (Edmundo, 75'), Leonardo (Denilson, 45') --- Bebeto, Ronaldo.... 
Kapitány: Mário Zagallo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Paris-i, Stade de France stadionban rendezték, 80.000 néző előtt, 1998. július 12-én 21 órakor kezdődött. A mérkőzés győztese nyerte a 16. labdarúgó-világbajnokságot. A VB-döntőben az 1994-ben győztes, és korábbi 4-szeres világbajnok: Brazília, valamint az első ízben világbajnoki döntőt játszó: Franciaország mérkőzőtt. A mérkőzést a hazai környezetben játszó: Franciaország 3–0-ra nyerte, története során először lett világbajnok. Franciaország a sportág történetének: 7. világbajnoka lett, és ez volt a hatodik olyan világbajnokság, amely a hazai csapat győzelmével ért véget. Három gólos különbségű győzelem a vb-döntők történetében e döntőt megelőzően az 1970-es VB-döntőben volt utoljára, amikor Brazília 4–1-re nyert Olaszország ellen. Zinedine Zidane a döntőben két gólt szerzett, e döntőt megelőzően utoljára az 1978-as döntőben Mario Kempes szerzett VB-döntőben két gólt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Franciaország
Világbajnokság Legjobbja:. Ronaldo (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Davor Suker (Horvátország) -- 6 Gól
  1:.  Franciaország
  2:.  Brazília
  3:.  Horvátország 
  4:.  Hollandia
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. 2002. Japán - Dél-Korea. --Japán--Dél-Korea--
17. Világbajnokság. Dél-Korea - Japán. 2002. Május 31. -- Július 2.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

A 2002-es labdarúgó világbajnokságot: Dél-Korea és Japán rendezte közösen. Ez volt az első Ázsiai világbajnokság, a két ország pedig együtt rendezett meg egy nagy világméretű futball eseményt. A Világbajnokság: Május 31. - Július 2. között zajlott, összesen: 20. városban, 10-10 - Dél-Koreai és Japán város adott helyszínt. Dél-Korea: -Csondzu, -Inchon, -Kavangdzsu, -Szöul, -Szogupo, -Szuvon, -Puszan, -Tedjon, -Tegu, -Ulszan. Japán: -Jokohama, -Kasima, -Kobe, -Niigata, -Oita, -Oszaka, -Rifu, -Sizouka, -Szaitama, -Szapporo. Az Ázsiai világbajnokságon: 8 négyes csoportba sorsolták a csapatokat. Minden csoportból az első kettő jutott tovább, a kieséses, 16 csapatos szakaszba. A csoport küzdelmek mindjárt nagy meglepetéseket hoztak, kiesett a címvédő: Franciaország, és az esélyesnek tartott: Argentína. A Törökország gárdája óriási meglepetésre hazavitte a bronzérmet. Brazília 100 százalékos teljesítménnyel, minden meccsét megnyerve lett világbajnokok. A tornát az esélyes: Brazília megnyerte, a döntőben: Németországot verték 2–0-ra, így 1994 után ismét világbajnokok lettek. Ez Brazília: 5. világbajnoki címe volt.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
  2002. Világbajnokság -- Japán, Dél-Korea -- 32. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Törökország 2 - 1   Szenegál -- Franciaország  1 - 0   
Costa Rica -- Kína 2 - 0 Dánia -- Uruguay  2 - 1
Brazília -- Kína 4 - 0 Franciaország -- Uruguay  0 - 0
Costa Rica -- Törökország 1 - 1 Dánia -- Szenegál  1 - 1
Brazília -- Costa Rica 5 - 2 Szenegál -- Uruguay  3 - 3
Törökország -- Kína 3 - 0 Dánia -- Franciaország  2 - 0
  2. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Németország -- Szaúd-Arábia  8 - 0 Anglia -- Svédország  1 - 1
Írország -- Kamerun  1 - 1 Argentína -- Nigéria  1 - 0
Németország -- Kamerun  2 - 0 Anglia -- Argentína 1 - 0
Írország -- Szaúd-Arábia  3 - 0 Svédország -- Nigéria 2 - 1
Németország -- Írország  1 - 1 Anglia -- Nigéria  0 - 0
Kamerun -- Szaúd-Arábia  1 - 0 Svédország -- Argentína 1 - 1
  3. Csoport mérkőzései       7. Csoport mérkőzései    
Dél-Korea -- Lengyelország  2 - 0 Mexikó -- Horvátország  1 - 0
USA -- Portugália  3 - 2 Olaszország -- Ecuador  2 - 0
Dél-Korea -- USA  1 - 1 Mexikó -- Ecuador  2 - 1
Portugália -- Lengyelország  4 - 0 Horvátország -- Olaszország  2 - 1
Dél-Korea -- Portugália  1 - 0 Mexikó -- Olaszország  1 - 1
Lengyelország -- USA  3 - 1 Ecuador -- Horvátország  1 - 0
  4. Csoport mérkőzései       8. Csoport mérkőzései    
Japán -- Belgium  2 - 2 Spanyolország -- Szlovénia  3 - 1
Belgium -- Oroszország  3 - 2 Paraguay -- Dél-Afrika  2 - 2
Japán -- Oroszország  1 - 0 Spanyolország -- Paraguay  3 - 1
Belgium -- Tunézia  1 - 1 Dél-Afrika -- Szlovénia  1 - 0
Japán -- Tunézia  2 - 0 Spanyolország -- Dél-Afrika  3 - 2
Oroszország -- Tunézia  2 - 0 Paraguay -- Szlovénia 3 - 1
  Nyolcaddöntő        
Brazília -- Belgium 2 - 0    
Németország -- Paraguay 1 - 0    
Törökország -- Japán 1 - 0    
Dél-Korea -- Olaszország 2 - 1    
Anglia -- Dánia 3 - 0    
Spanyolország -- Írország 1 - 1 Pen: 3 - 2  
Szenegál -- Svédország 2 - 1    
USA -- Mexikó 2 - 0    
  Negyeddöntő        
Brazília -- Anglia 2 - 1    
Németország -- USA 1 - 0    
Törökország -- Szenegál 1 - 0    
Dél-Korea -- Spanyolország 1 - 0    
  Elődöntő        
Brazília -- Törökország 1 - 0    
Németország -- Dél-Korea 1 - 0    
  Bronzmérkőzés        
Törökország -- Dél-Korea 3 - 2    
  Döntő        
Brazília -- Németország 2 - 0    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2002..07.29.  VB--Bronz meccs. 
Törökország -- Dél-Korea  3 – 2
Tegu, Tegu Stadion: 62.000 Néző. Játékvezető: Al-Fadi (Kuwait).
Gólszerző:. Şükür '1', Mansiz (2) '13', '32', ill, Uljong '9', Song '93'.
Törökország:. Rüstü --- Fatih, Alpay, Bülent, Ergün --- Tugay, Baştürk (Buruk, 63'), Ümit (Ünsal, 73'), Emre (Tayful, 74') --- Şükür, Mansiz....  
Kapitány: Senol Günes.
Dél-Korea:. Lee Woon --- Yoo Sang, Hong Bo, Lee Min, Song Chong --- Park Ji, Lee Young, Lee Eul (Kim Tae, 45'), Seol Ki (Cha Du, 61') --- Ahn Jung, Lee Chun (Choi Tae 60')....  
Kapitány: Guus Hiddink.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2002..07.02.  VB--Döntő. 
Brazília -- Németország  2 – 0
Jokohama, International Stadium: 75.000 Néző. Játékvezető: Pierluigi Collina (Olasz).
Gólszerző: Ronaldo '67' és  '79'...
Brazília:. Marcos --- Cafu, Lúcio, Roque Júnior, Roberto Carlos --- Gilberto Silva, Kléberson, Rivaldo, Edmilson --- Ronaldinho (Juninho, 77'), Ronaldo (Denilson, 84').... 
Kapitány: Luiz Felipe Scolari.
Németország:. Kahn --- Linke, Metzelder, Ramelow, Frings --- Hamann, Jeremies, Schneider, Bode --- Klose (Bierhoff, 74'), Neuville (Ziege, 84').... 
Kapitány: Rudi Völler.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Jokohamai International Stadionban rendezték: 75.000 néző előtt, 2002. június 30-án. A mérkőzés győztese nyerte a 17. labdarúgó-világbajnokságot. A két csapat Németország és Brazília volt. A két ország válogatottja először találkozott VB-döntőben. A találkozón 2–0-ra a Brazilok nyertek. A Brazilok mindkét gólját: Ronaldo szerezte, a torna gólkirálya is a "fenomén" lett, 8 találattal. Brazília lett az első olyan csapat a VB-k történetében, amely egy világbajnokságon mind a 7. mérkőzését a rendes játékidőben megnyerte. A korábbi világbajnokságokon: 1930-ban Uruguay, 1938-ban Olaszország, 1970-ben a brazil csapat nyert VB-címet: 100%-os teljesítménnyel. Azonban 1930-ban és 1938-ban mindössze: 4, 1970-ben pedig csak: 6 mérkőzést kellett nyerni a végső sikerhez. Brazília lett az első: 5-szörös világbajnok (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Oliver Kahn (Németország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Ronaldo (Brazília) -- 8 Gól
  1:.  Brazília
  2:.  Németország
  3:.  Törökország 
  4:.  Dél-Korea 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

18. 2006. Németország. --Németország--
18. Világbajnokság. Németország. 2006. Június 9. -- Július 9.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságot: Németország rendezte, másodszor, 1974 után. A Világbajnokságot: 2006. Június 9. - Július 9. között rendezték: 12. Németországi városban: -Berlin, -Dortmund, -Frankfurt, -Gelsenkirchen, -Hamburg, -Hannover, -Kaiserslautern, -Köln, -Leipzig, -München, -Nürnberg, -Stuttgart.  A világbajnokság kabalája "Goleo", egy Oroszlán, német nemzeti mezben. A tornára: 198 válogatott nevezett, közülük: 32-en jutottak be a záró szakaszba. A világbajnokságot a házigazdáknak nagyszerűen sikerült megrendezni, németes precizitással. A házigazda Német gárda bronzérmet szerzett, miután a harmadik helyért játszott mérkőzésen felülmúlta: Portugáliát. A 2006-os VB-t végül: Olaszország válogatottja nyerte meg, úgy, hogy a döntőben: 1-1-es döntetlen után, tizenegyes rúgásokkal: 5-3-ra győzték le a Francia nemzeti válogatottat. Olaszország ezzel: 4. Világbajnoki címét szerezte meg: (1934, 1938, 1982, 2006). 
------------------------------------------------------------------------------------------------
  2006. Világbajnokság -- Németország -- 32. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Németország -- Costa Rica 4 - 2   Brazília -- Horvátország  1 - 0   
Ecuador -- Lengyelország 2 - 0 Ausztrália -- Japán  3 - 1
Németország -- Lengyelország 1 - 0 Brazília -- Ausztrália  2 - 0
Ecuador -- Costa Rica 3 - 0 Ausztrália -- Horvátország  2 - 2
Németország -- Ecuador 3 - 0 Brazília -- Japán  4 - 1
Lengyelország -- Costa Rica 2 - 1 Japán -- Horvátország  0 - 0
  2. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Olaszország -- Ghana  2 - 0 Franciaország -- Svájc  0 - 0
Csehország -- USA  3 - 0 Dél-Korea -- Togo  2 - 1
Olaszország -- Csehország  2 - 0 Franciaország -- Dél-Korea 1 - 1
Ghana -- Csehország  2 - 0 Svájc -- Togo 2 - 0
Olaszország -- USA  1 - 1 Franciaország -- Togo  2 - 0
Ghana -- USA  2 - 1 Svájc -- Dél-Korea 2 - 0
  3. Csoport mérkőzései       7. Csoport mérkőzései    
Anglia -- Paraguay  1 - 0 Portugália -- Angola  1 - 0
Svédország -- Trinidad  0 - 0 Mexikó -- Irán  3 - 1
Anglia -- Trinidad  2 - 0 Portugália -- Irán  2 - 0
Svédország -- Paraguay  1 - 0 Mexikó -- Angola  0 - 0
Anglia -- Svédország  2 - 2 Portugália -- Mexikó  2 - 1
Paraguay -- Trinidad  2 - 0 Angola -- Irán  1 - 1
  4. Csoport mérkőzései       8. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Elefántcsontpart  2 - 1 Spanyolország -- Ukrajna  4 - 0
Hollandia -- Szerbia  1 - 0 Tunézia -- Szaúd-Arábia  2 - 2
Argentína -- Szerbia  6 - 0 Spanyolország -- Tunézia  3 - 1
Hollandia -- Elefántcsontpart  2 - 1 Ukrajna -- Szaúd-Arábia  4 - 0
Argentína -- Hollandia  0 - 0 Spanyolország -- Szaúd-Arábia  1 - 0
Elefántcsontpart -- Szerbia  3 - 1 Ukrajna -- Tunézia 1 - 0
  Nyolcaddöntő        
Olaszország -- Ausztrália 1 - 0    
Franciaország -- Spanyolország 3 - 1    
Németország -- Svédország 2 - 0    
Portugália -- Hollandia 1 - 0    
Anglia -- Ecuador 1 - 0    
Argentína -- Mexikó 2 - 1    
Brazília -- Ghana 3 - 0    
Ukrajna -- Svájc 0 - 0 Pen: 3 - 0  
  Negyeddöntő        
Olaszország -- Ukrajna 3 - 1    
Franciaország -- Brazília 1 - 0    
Németország -- Argentína 1 - 1 Pen: 4 - 2  
Portugália -- Anglia 1 - 1 Pen: 3 - 1  
  Elődöntő        
Olaszország -- Németország 2 - 0    
Franciaország -- Portugália 1 - 0    
  Bronzmérkőzés        
Németország -- Portugália 3 - 1    
  Döntő        
Olaszország -- Franciaország 1 - 1 Pen: 5 - 3  
---------------------------------------------------------------------------------------------------
2006..07.08.  VB--Bronz meccs.
Németország -- Portugália  3 – 1
Stuttgart, Gottlieb Daimler Stadion: 55.000 Néző. Játékvezető: Kamikawa (Japán).
Gólszerző:. Schweinsteiger (2) '56', '78', Petit (Öngól) '60', ill, Nuno Gomes '88'.
Németország:. Kahn --- Lahm, Nowotny, Metzelder, Jansen --- Schneider, Kehl, Frings, Schweinsteiger (Hitzlsperger, 79') --- Klose (Neuville, 65'), Podolski (Hanke, 71')....  
Kapitány: Jürgen Klinsmann.
Portugália:. Ricardo --- Paulo Ferreira, Ricardo Costa, Meira, Valente (Petit, 46') --- Maniche, Costinha (Luis Figo, 77') --- Cristiano Ronaldo, Deco, Simão --- Pauleta (Nuno Gomes, 69')....  
Kapitány: Luis Felipe Scolari.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
2006..07.09.  VB--Döntő.
Olaszország -- Franciaország  1 – 1 (Pen: 5 – 3)
Berlin, Olimpiai Stadion: 75.000 Néző. Játékvezető: Horacio Elizondo (Argentin).
Gólszerző:. Materazzi '20', ill, Zidane '8'.
Gólszerző 11-esből:. Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero, Grosso, ill, Wiltord, Abidal, Sagnol.
Olaszország:. Buffon --- Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso --- Camoranesi (Del Piero, 86'), Gattuso, Pirlo, Perrotta (De Rossi, 66') --- Totti, Toni (Iaquinta, 61').... 
Kapitány: Marcello Lippi.
Franciaország:. Barthez --- Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal --- Vieira, Makélélé, Zidane, Ribéry (Trézéguet, 96'), Malouda (Diarra, 76') --- Henry (Wiltord, 107')..... 
Kapitány: Raymond Domenech.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjét, 2006. július 9-én játszották a Berlini: Olimpiai Stadionban: 75.000 néző előtt, Olaszország és Franciaország csapata. A VB-döntőt a hatalmas küzdelem után még a hosszabbításban sem tudták eldönteni a csapatok, az eredmény akkor: 1–1 volt. A mérkőzés így 11-es rúgásokkal dőlt el, ahol: 5–3 lett az eredmény a jobban koncentráló Olaszországnak, így a meccs végén ők ünnepelhettek a kupával. Zinedine Zidane piros lappal és egy góllal fejezte be pályafutásának utolsó összecsapását. A világbajnokságok történetében másodszor fordult elő, hogy büntető-párbajjal dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Korábban 1994-ben egy gól nélküli mérkőzést követően: Brazília éppen Olaszország ellen nyert tizenegyesekkel a világbajnokság döntőjében. Olaszország: 4. világbajnoki címét szerezte meg (1934, 1938, 1982, 2006).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Zinedine Zidane (Franciaország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Miroslav Klose (Németország) -- 5 Gól
  1:.  Olaszország
  2:.  Franciaország
  3:.  Németország 
  4:.  Portugália
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

19. 2010. Dél-Afrika. --Dél-afrikai Köztársaság--
19. Világbajnokság. Dél-Afrika. 2010. Június 11. -- Július 11.
---------------------------------------------------------------------------------------------

A 2010-es Dél-Afrikai labdarúgó-világbajnokság a futball történetének: 19. világbajnoksága volt, ez volt az első: Afrikai földrészen rendezett világbajnokság. A Dél-Afrikai Köztársaságban, 2010. Június 11. - Július 11. között rendezték a tornát: 9. városban: -Bloemfontein, -Cape Town, -Durban, -Johannesburg, -Nelspruit, -Polokwane, -Port Elizabeth, -Pretoria, -Rustenburg. A világbajnokság kabalája "Zakumi", egy Leopárd, zöld haj és fehér pólót viselve. Ez volt az első eset, amikor a világbajnokságot az Afrikai kontinensen rendezték, és így Óceánia maradt az egyetlen olyan földrész, amely még nem rendezett világbajnokságot. A világbajnokságra a 208 FIFA-tag országból 204 nevezett, a selejtezők után: 32 válogatott vehetett részt a tornán. A 32 csapatot nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A döntő mérkőzést 1-0-ra elvesztő Hollandia szerezte meg az ezüstérmet, míg a bronzmérkőzésen Németország győzött Uruguay ellen 3-2-re. A tornát Spanyolország nyerte, története során először: 2010-ben.
----------------------------------------------------------------------------------------------
  2010. Világbajnokság -- Dél-Afrika -- 32. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Spanyolország -- Svájc 0 - 1   Dél-Afrika -- Mexikó  1 - 1
Chile -- Honduras 1 - 0 Franciaország -- Uruguay  0 - 0
Spanyolország -- Honduras 2 - 0 Uruguay -- Dél-Afrika 3 - 0
Chile -- Svájc 1 - 0 Mexikó -- Franciaország  2 - 0
Spanyolország -- Chile 2 - 1 Dél-Afrika -- Franciaország  2 - 1
Svájc -- Honduras 0 - 0 Uruguay -- Mexikó  1 - 0
  2. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Hollandia -- Dánia  2 - 0 Olaszország -- Paraguay  1 - 1
Japán -- Kamerun  1 - 0 Szlovákia -- Új-Zéland  1 - 1
Hollandia -- Japán  1 - 0 Olaszország -- Új-Zéland 1 - 1
Dánia -- Kamerun  2 - 1 Paraguay -- Szlovákia 2 - 0
Hollandia -- Kamerun  2 - 1 Szlovákia -- Olaszország  3 - 2
Japán -- Dánia  3 - 1 Paraguay -- Új-Zéland 0 - 0
  3. Csoport mérkőzései       7. Csoport mérkőzései    
Anglia -- USA  1 - 1 Brazília -- Észak-Korea  2 - 1
Szlovénia -- Algéria  1 - 0 Portugália -- Elefántcsontpart  0 - 0
Anglia -- Algéria 0 - 0 Brazília -- Elefántcsontpart  3 - 1
Szlovénia -- USA  2 - 2 Portugália -- Észak-Korea  7 - 0
Anglia -- Szlovénia  1 - 0 Brazília -- Portugália  0 - 0
USA -- Algéria  1 - 0 Elefántcsontpart -- Észak-Korea  3 - 0
  4. Csoport mérkőzései       8. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Nigéria  1 - 0 Németország -- Ausztrália  4 - 0
Dél-Korea -- Görögország  2 - 0 Ghána -- Szerbia  1 - 0
Argentína -- Dél-Korea  4 - 1 Németország -- Ghána  1 - 0
Görögország -- Nigéria  2 - 1 Ghána -- Ausztrália  1 - 1
Argentína -- Görögország 2 - 0 Szerbia -- Németország  1 - 0
Dél-Korea -- Nigéria  2 - 2 Ausztrália -- Szerbia 2 - 1
  Nyolcaddöntő        
Spanyolország -- Portugália 1 - 0    
Hollandia -- Szlovákia 2 - 1    
Németország -- Anglia 4 - 1    
Uruguay -- Dél-Korea 2 - 1    
Argentína -- Mexikó 3 - 1    
Brazília -- Chile 3 - 0    
Ghána -- USA 2 - 1    
Paraguay -- Japán 0 - 0 Pen: 5 - 3  
  Negyeddöntő        
Spanyolország -- Paraguay 1 - 0    
Hollandia -- Brazília 2 - 1    
Németország -- Argentína 4 - 0    
Uruguay -- Ghana 1 - 1 Pen: 4 - 2  
  Elődöntő        
Spanyolország -- Németország 1 - 0    
Hollandia -- Uruguay 3 - 2    
  Bronzmérkőzés        
Németország -- Uruguay 3 - 2    
  Döntő        
Spanyolország -- Hollandia 1 - 0    
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2010..07.10.  VB--Bronz meccs. 
Németország -- Uruguay  3 – 2
Port Elizabeth, Nelson Mandela Stadion: 40.200 Néző. Játékvezető: Archundia (Mexikó).
Gólszerző:. T. Müller '18', Jansen '56', Khedira '82', ill, Cavani '28', Forlán '51'.
Németország:. Butt --- J. Boateng, Friedrich, Mertesacker, Aogo --- Khedira, Schweinsteiger --- T. Müller, Özil (Kroos, 81'), Jansen (Kiessling, 73') --- Cacau (Tasci, 90')....  
Kapitány: Joachim Löw.
Uruguay:. Muslera --- Fucile, Lugano, Godin, Cáceres --- Pereira, Pérez (Gargano, 77'), Arévalo, Cavani (Abreu, 88') --- Luis Suárez, Forlán....  
Kapitány: Oscar Tabarez.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2010..07.11.  VB--Döntő. 
Spanyolország -- Hollandia  1 – 0
Johanesburg, Soccer City Stadion: 84.490 Néző. Játékvezető: Howard Webb (Angol).
Gólszerző:. Iniesta '116'..
Spanyolország:. Iker Casillas --- Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila --- Busquets (Fabregas, 87'), Xabi Alonso, Xavi, Iniesta --- David Villa (Fernando Torres, 106'), Pedro (Jesús Navas, 60').... 
Kapitány: Vicente del Bosque.
Hollandia:. Stekelenburg --- Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst --- Robben, Van Bommel, De Jong (Van der Vaart, 99'), Sneijder (Brafheid, 105'), Kuyt (Elia, 71') --- Van Persie.... 
Kapitány: Bert Van Marwijk.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2010-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét a: Johannesburg-i, Soccer City stadionban rendezték, 84.490 néző előtt, 2010. július 11-én. A VB-döntőben: Spanyolország és Hollandia játszott, Hollandia már 3. VB-döntőjét játszotta, Spanyolország az első VB-döntőjére készült. A mérkőzésen a rendes játékidő végén döntetlen volt az eredmény, így a szabályok értelmében: 2×15 perces hosszabbítás következett. A hosszabbítás: 116 percében: Iniesta góljával Spanyolország megszerezte a győzelmet. Spanyolország első világbajnokságát nyerte meg: 2010-ben, és így egy új világbajnoka lett a labdarúgásnak. A futball történetének: Spanyolország lett a 8. világbajnoka, sorrendben: Uruguay, Olaszország, Németország, Brazília, Anglia, Argentína, Franciaország válogatottja után. Spanyolország első világbajnokságát nyerte: 2010-ben, Dél-Afrikában.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Spanyolország
Világbajnokság Legjobbja:. Andrés Iniesta (Spanyolország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Thomas Müller (Németország) -- 5 Gól
  1:.  Spanyolország
  2:.  Hollandia
  3:.  Németország 
  4:.  Uruguay
----------------------------------------------------------------------------------------------------

20. 2014. Brazília. --Brazília--
20. Világbajnokság. Brazília. 2014. Június 12. -- Július 13.
----------------------------------------------------------------------------------------

A 2014-es Brazíliai labdarúgó világbajnokságot: 2014. Június 12. - Július 13. között rendezték. Brazília: 12. nagyvárosa adott helyszínt a mérkőzéseknek: -Belo Horizonte, -Brasília, -Cuiabá, -Curitiba, -Fortaleza, -Manaus, -Natal, -Porto Alegre, -Recife, -Rio de Janeiro, -Salvador, -São Paulo. A világbajnokság kabalája "Fuleco", egy Tatu, kék-sárga-zöld mezben. A selejtezőben: 203 csapat indult, ebből: 31 válogatott vehetett részt a tornán. A házigazda Brazíliának nem kellett selejtezőt játszania. A címvédő a spanyol válogatott volt. A torna nyitómérkőzését Sao Paulo-ban, a döntőt a Rio de Janeiro-ban játszották. Korábban 1950-ben rendeztek Brazíliában világbajnokságot. Akkor egy kör mérkőzéses négyes döntőt rendeztek, a világbajnokságot: Uruguay nyerte. Az 1978-as Argentín labdarúgó-világbajnokság után először volt Dél-Amerikai ország a rendező. A 32 csapatot nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A Vb-döntőt Németország hosszabbítás után 1–0-ra nyerte Argentína ellen. Németország: 4. VB-címét nyerte, az és első Európai csapat, amely az Amerikai kontinensen nyert világbajnokságot.
---------------------------------------------------------------------------------------
  2014. Világbajnokság -- Brazília -- 32. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Brazília -- Horvátország 3 - 1   Németország -- Portugália  4 - 0
Mexikó -- Kamerun 1 - 0 USA -- Ghana  2 - 1
Brazília -- Mexikó 0 - 0 Németország -- Ghána 2 - 2
Horvátország -- Kamerun 4 - 0 USA -- Portugália  2 - 2
Brazília -- Kamerun 4 - 1 Németország -- USA  1 - 0
Mexikó -- Horvátország 3 - 1 Portugália -- Ghána  2 - 1
  2. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Hollandia -- Spanyolország  5 - 1 Olaszország -- Anglia  2 - 1
Chile -- Ausztrália  3 - 1 Costa Rica -- Uruguay  3 - 1
Hollandia -- Ausztrália  3 - 2 Uruguay -- Anglia 2 - 1
Chile -- Spanyolország  2 - 0 Costa Rica -- Olaszország 1 - 0
Hollandia -- Chile  2 - 0 Uruguay -- Olaszország  1 - 0
Spanyolország -- Ausztrália  3 - 0 Costa Rica -- Anglia 1 - 0
  3. Csoport mérkőzései       7. Csoport mérkőzései    
Franciaország -- Honduras  3 - 0 Belgium -- Algéria  2 - 1
Svájc -- Ecuador  2 - 1 Oroszország -- Dél-Korea  1 - 1
Franciaország -- Svájc 5 - 2 Belgium -- Oroszország  1 - 0
Ecuador -- Honduras  2 - 1 Algéria -- Dél-Korea  4 - 2
Franciaország -- Ecuador  0 - 0 Belgium -- Dél-Korea  1 - 0
Svájc -- Honduras  3 - 0 Algéria -- Oroszország  1 - 1
  4. Csoport mérkőzései       8. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Bosznia  2 - 1 Kolumbia -- Görögország  3 - 0
Nigéria -- Irán  0 - 0 Elefántcsontpart -- Japán  2 - 1
Argentína -- Irán  1 - 0 Kolumbia -- Elefántcsontpart  2 - 1
Nigéria -- Bosznia  1 - 0 Japán -- Görögország  0 - 0
Argentína -- Nigéria 3 - 2 Kolumbia -- Japán  4 - 1
Bosznia -- Irán  3 - 1 Görögország -- Elefántcsontpart 2 - 1
  Nyolcaddöntő        
Németország -- Algéria 2 - 1    
Argentína -- Svájc 1 - 0    
Brazília -- Chile 1 - 1 Pen: 3 - 2  
Hollandia -- Mexikó 2 - 1    
Belgium -- USA 2 - 1    
Franciaország -- Nigéria 2 - 0    
Kolumbia -- Uruguay 2 - 0    
Costa Rica -- Görögország 1 - 1 Pen: 5 - 3  
  Negyeddöntő        
Németország -- Franciaország 1 - 0    
Argentína -- Belgium 1 - 0    
Brazília -- Kolumbia 2 - 1    
Hollandia -- Costa Rica 0 - 0 Pen: 5 - 4  
  Elődöntő        
Németország -- Brazília 7 - 1    
Argentína -- Hollandia 0 - 0 Pen: 4 - 2  
  Bronzmérkőzés        
Hollandia -- Brazília 3 - 0    
  Döntő        
Németország -- Argentína 1 - 0    
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2014..07.12.  VB--Bronz meccs. 
Hollandia -- Brazília  3 – 0
Brasilia City, Brasilia Stadion: 68.000 Néző. Játékvezető: Hajmudi (Algéria).
Gólszerző:. Van Persie '3', Blind '17', Wijnaldum '90'.
Hollandia:. Cillessen --- De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind --- Kuyt, Wijnaldum, Clasie (Janmart, 70'), Guzmán (Veltman, 90') --- Van Persie, Robben (Vorm, 90')....  
Kapitány: Louis Van Gaal.
Brazília:. Julio César --- Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell --- Paulinho (Hernanes 57'), Luiz Gustavo (Fernandinho, 45') --- Ramires, Oscar, Willian (Hulk 73') --- João Alves....  
Kapitány: Luiz Felipe Scolari.
----------------------------------------------------------------------------------------                                      
2014..07.13.  VB--Döntő. 
Németország -- Argentína  1 – 0
Rio de Janeiro, Estadio Maracana: 75.000 Néző. Játékvezető: Nicola Rizzoli (Olasz).
Gólszerző:. Götze '113'.
Németország:. Neuer --- Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes --- Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31') --- Thomas Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120') --- Klose (Götze, 88')....
Kapitány: Joachim Löw.
Argentína:. Romero --- Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo --- Mascherano, Biglia --- E. Pérez (Gago, 86'), Messi, Lavezzi (Agüero 45') --- Higuaín (Palacio, 78')....  
Kapitány: Alejandro Sabella.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 2014. július 30-án rendezték a Rio de Janeiro-i, Maracana-stadionban, 75.000 néző előtt. Ez volt a futball történelem és a labdarúgó-világbajnokságok történetének: 20 VB-fináléja. A VB-döntőben Németország és Argentína találkozott. A két ország válogatottja harmadszor játszott már egymással döntőt: (1986, 1990, 2014). A világbajnoki címet végül a tornán a végig legjobb teljesítményt nyújtó Németország csapata nyerte. Németország megérdemelten hódította el a világkupát, miután a hosszabbításban: Mario Götze góljával 1–0-ra megnyerték a mérkőzést. A Németország: 12. VB-érmével a világbajnokságok történetének legeredményesebb csapatává vált, és a 4. világbajnokságukat nyerték (1954, 1974, 1990, 2014).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország
Világbajnokság Legjobbja:. Lionel Messi (Argentína)
Világbajnokság Gólkirálya:. James Rodriguez (Kolumbia) -- 6 Gól
  1:.  Németország
  2:.  Argentína
  3:.  Hollandia
  4:.  Brazília 
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
21. 2018. Oroszország. --Oroszország--
21. Világbajnokság. Oroszország. 2018. Június 15. -- Július 15.
----------------------------------------------------------------------------------------

A 2018-as Oroszországi labdarúgó világbajnokság: 2018. Június 15. és Július 15. között került megrendezésre. Oroszország először rendezett világbajnokságot, és ez volt az első Kelet-Európában rendezett világbajnokság. Oroszország: 11. városa adott otthont a meccseknek: -Jekatyerinburg, -Kazany, -Kalinyingrád, -Moszkva, -Nyizsnij Novgorod, -Rosztov, -Szamara, -Szaranszk, -Szentpétervár, -Szocsi, -Volgográd. A világbajnokság kabalája "Zabivaka", egy Farkas, orosz nemzeti mezben. A VB rendezés költségei 14 milliárd dollárra rúgtak, így ez lett minden idők legköltségesebb VB-je. Ezen a világbajnokságon alkalmazták először a videóbírót. A selejtezőben 204 csapat indult, ebből 31 válogatott vehetett részt a tornán. A házigazda Oroszországnak nem kellett selejtezőt játszania. A címvédő a Német válogatott volt. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A tornán a nagy esélyesnek tartott csapatok egymás után sorra búcsúztak: Argentína, Brazília, Németország, Spanyolország, Portugália. Viszont voltak olyan csapatok akik végig jó és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak: Franciaország, Horvátország, Belgium, Anglia, Oroszország. A Vb-döntőt végül a végig esélyesnek tartott Franciaország nyerte 4-2-re Horvátország ellen, akik nagy meglepetésre történetük első VB-döntőjét játszották.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
  2018. Világbajnokság -- Oroszország -- 32. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Oroszország -- Szaúd-Arábia 5 - 0   Portugália -- Spanyolország  3 - 3
Uruguay -- Egyiptom 1 - 0 Spanyolország -- Marokkó  2 - 2
Oroszország -- Egyiptom 3 - 1 Portugália -- Marokkó 1 - 0
Uruguay -- Szaúd-Arábia 1 - 0 Spanyolország -- Irán  1 - 0
Szaúd-Arábia -- Egyiptom 2 - 1 Portugália -- Irán  1 - 1
Uruguay -- Oroszország 3 - 0 Irán -- Marokkó  1 - 0
  2. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Franciaország -- Ausztrália  2 - 1 Belgium -- Panama  3 - 0
Dánia -- Peru  1 - 0 Anglia -- Tunézia  2 - 1
Franciaország -- Peru  1 - 0 Belgium -- Tunézia 5 - 2
Dánia -- Ausztrália  1 - 1 Anglia -- Panama 6 - 1
Franciaország -- Dánia  0 - 0 Belgium -- Anglia  1 - 0
Peru -- Ausztrália  2 - 0 Tunézia -- Panama 2 - 1
  3. Csoport mérkőzései       7. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Izland  1 - 1 Brazília -- Svájc  1 - 1
Horvátország -- Nigéria  2 - 0 Szerbia -- Costa Rica  1 - 0
Argentína -- Nigéria 2 - 1 Brazília -- Costa Rica  2 - 0
Horvátország -- Argentína  3 - 0 Svájc -- Szerbia  2 - 1
Nigéria -- Izland  2 - 0 Brazília -- Szerbia  2 - 0
Horvátország -- Izland  2 - 1 Svájc -- Costa Rica  2 - 2
  4. Csoport mérkőzései       8. Csoport mérkőzései    
Mexikó -- Németország  1 - 0 Kolumbia -- Lengyelország  3 - 0
Svédország -- Dél-Korea  1 - 0 Japán --Szenegál  2 - 2
Mexikó -- Dél-Korea  2 - 1 Kolumbia -- Szenegál  1 - 0
Svédország -- Mexikó  3 - 0 Japán -- Kolumbia  2 - 1
Németország -- Svédország 2 - 1 Lengyelország -- Japán  1 - 0
Dél-Korea -- Németország  2 - 0 Szenegál -- Lengyelország 2 - 1
  Nyolcaddöntő        
Franciaország -- Argentína 4 - 3    
Horvátország -- Dánia 1 - 1 Pen: 3 - 2  
Belgium -- Japán 3 - 2    
Brazília -- Mexikó 2 - 0    
Anglia -- Kolumbia 1 - 1 Pen: 4 - 3  
Oroszország -- Spanyolország 1 - 1 Pen: 4 - 3  
Svédország -- Svájc 2 - 0    
Uruguay -- Portugália 2 - 1    
  Negyeddöntő        
Franciaország -- Uruguay 2 - 0    
Horvátország -- Oroszország 1 - 1 Pen: 4 - 3  
Belgium -- Brazília  2 - 1    
Anglia -- Svédország 2 - 0    
  Elődöntő        
Franciaország -- Belgium 1 - 0    
Horvátország -- Anglia 2 - 1    
  Bronzmérkőzés        
Belgium -- Anglia 2 - 0    
  Döntő        
Franciaország -- Horvátország 4 - 2    
----------------------------------------------------------------------------------------
2018..07.14.  VB--Bronz meccs. 
Belgium -- Anglia  2 – 0
Sankt-Petersburg, Krestovsky Stadion: 65.000 Néző. Játékvezető: Fagani (Iráni).
Gólszerző:. Meunier '4', Hazard '82'.
Belgium:. Courtois --- Alderweireld, Kompany, Vertonghen --- Meunier, Witsel, Tielemans (Dembélé, 78'), Chadli (Vermaelen, 40') --- De Bruyne, Hazard --- Lukaku (Mertens, 60')....  
Kapitány: Roberto Martinez.
Anglia:. Pickford --- Jones, Stones, Maguire --- Dier, Delph, Loftus (Ali, 84'), Rose (Lingard, 45'), Trippier --- Kane, Sterling (Rashford, 45')....  
Kapitány: Gareth Southgate. 
----------------------------------------------------------------------------------------                                     
2018..07.15.  VB--Döntő. 
Franciaország -- Horvátország  4 – 2
Moszkva, Luzsnyiki Stadion: 78.000 Néző. Játékvezető: Nestor Pitaba (Argentín).
Gólszerző:. Mandzukic (Öngól) '18', Griezmann '38', Pogba '59', Mbappé '65', ill, Perisic '28', Mandzukic '69'.
Franciaország:. Lloris --- Pavard, Umiti, Varane, Hernandez --- Kanté (Nzonzi, 55'), Pogba --- Matuidi (Tolisso, 75'), Griezmann, Mbappé --- Giroud (Fekir, 81')....  
Kapitány: Didier Deschamps.
Horvátország:. Subasić --- Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (Pjaca, 82') --- Borozović, Rebić (Kramarić, 82') --- Rakitić, Modrić, Perisić --- Mandzukić....  
Kapitány: Zlatko Dalić.
-----------------------------------------------------------------------------------------
A 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 2018. július 15-én rendezték a legendás, Moszkvai Luzsnyiki-stadionban: 78.000 néző előtt. Ez volt a futball történelem és a labdarúgó-világbajnokságok történetének: 21 VB-fináléja. A döntőben Franciaország és Horvátország találkozott. Franciaország már története: 3. VB-döntőjét játszotta (1998, 2006, 2018), Horvátország viszont az első VB-döntőjében szerepelt. A világbajnoki címet végül a tornán a végig a legjobb teljesítményt nyújtó: Franciaország csapata nyerte. Franciaország teljesen megérdemelten hódította el a világkupát, miután egy gólokban gazdag mérkőzésen: 4–2-re legyőzték Horvátországot. A Franciák történetük második világbajnoki trófeáját szerezték meg és vihették haza (1998, 2018).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Franciaország
Világbajnokság Legjobbja:. Luka Modric (Horvátország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Harry Kane (Anglia) -- 6 Gól
  1:.  Franciaország
  2:.  Horvátország
  3:.  Belgium
  4:.  Anglia
----------------------------------------------------------------------------------------- 
 
22. 2022. Katar. --Katar--
22. Világbajnokság. Katar. 2022. November 20. -- December 18.
----------------------------------------------------------------------------------------

A 2022-es Katari labdarúgó világbajnokság, Ázsiában, a Közel-Keleten került megrendezésre: November 20. - December 18. között. Katar először rendezett világbajnokságot, és ez volt az első: Arab országban rendezett világbajnokság. Katar: 5. városában: -Al-Hor, -Al-Rajján, -Al-Vakra, -Doha, -Loszail városaiban rendezték a mérkőzéseket. Katar miniállam, így a városok nagyon közel voltak egymáshoz. Ez volt az első olyan világbajnokság amelyen: 32 csapat vett részt. Ez volt az első olyan világbajnokság amelyet nem nyáron hanem télen rendeztek, mert a Katari forró nyarat szerették volna elkerülni. Ez volt az első olyan világbajnokság, amelyet egy város, a főváros: Doha rendezett, így utazni sem kellett a városok között mint korábban. A Katari rendezés több botránytól is hangos volt, több esetben is korrupciós vádak merültek fel, amiért Katar kapta a rendezés jogát. Az emberi jogok megsértése is nyilvánosságot kapott, több ezer bevándorló munkás: Indiai és Nepáli vendégmunkás meghalt az építkezések alatt a rossz munkakörülmények miatt. A Katari torna megrendezése végül jól sikerült. A VB-döntőt: Argentína--Franciaország játszotta: 3-3-as döntetlen után a 11-es párbajt: 4-2-re Argentína nyerte és ezzel: 3. világbajnoki címét szerezte meg (1978, 1986, 2022). 
---------------------------------------------------------------------------------------
  2022. Világbajnokság -- Katar -- 32. Csapat  
  1. Csoport mérkőzései       5. Csoport mérkőzései    
Argentína -- Szaúd-Arábia 1 - 2   Brazília -- Szerbia  2 - 0
Mexikó -- Lengyelország 0 - 0 Svájc -- Kamerun  1 - 0
Argentína -- Mexikó 2 - 0 Brazília -- Svájc 1 - 0
Mexikó -- Szaúd-Arábia 2 - 1 Kamerun -- Szerbia 3 - 3
Argentína -- Lengyelország 2 - 0 Svájc -- Szerbia  3 - 2
Lengyelország -- Szaúd-Arábia 2 - 0 Kamerun -- Brazília 2 - 1
  2. Csoport mérkőzései       6. Csoport mérkőzései    
Franciaország -- Ausztrália  4 - 1 Horvátország -- Marokkó  0 - 0
Dánia -- Tunézia  0 - 0 Belgium -- Kanada  1 - 0
Franciaország -- Dánia  2 - 1 Horvátország -- Belgium 0 - 0
Ausztrália -- Tunézia  1 - 0 Marokkó -- Kanada 2 - 1
Franciaország -- Tunézia  0 - 1 Horvátország -- Kanada  4 - 1
Ausztrália -- Dánia  1 - 0 Marokkó -- Belgium 2 - 0
  3. Csoport mérkőzései       7. Csoport mérkőzései    
Anglia -- Irán 6 - 2 Spanyolország -- Costa Rica  7 - 0
USA -- Wales  1 - 1 Japán -- Németország  2 - 1
Anglia -- USA 2 - 0 Spanyolország -- Németország  1 - 1
USA -- Irán  1 - 0 Japán -- Spanyolország  2 - 1
Anglia -- Wales  3 - 0 Németország -- Costa Rica  4 - 2
Irán -- Wales  2 - 0 Costa Rica -- Japán  1 - 0
  4. Csoport mérkőzései       8. Csoport mérkőzései    
Hollandia -- Szenegál  2 - 0 Portugália -- Ghána  3 - 2
Ecuador -- Katar  2 - 0 Uruguay -- Dél-Korea  0 - 0
Hollandia -- Katar  2 - 0 Portugália -- Uruguay  2 - 0
Szenegál -- Katar  3 - 1 Uruguay -- Ghána  2 - 0
Hollandia -- Ecuador 1 - 1 Dél-Korea -- Portugália  2 - 1
Szenegál -- Ecuador  2 - 1 Ghána -- Dél-Korea 3 - 2
  Nyolcaddöntő        
Argentína -- Ausztrália 2 - 1    
Franciaország -- Lengyelország 3 - 1    
Anglia -- Szenegál 3 - 0    
Brazília -- Dél-Korea 4 - 1    
Horvátország -- Japán 1 - 1 Pen: 3 - 1  
Marokkó -- Spanyolország 0 - 0 Pen: 3 - 0  
Hollandia -- USA 3 - 1    
Portugália -- Svájc 6 - 1    
  Negyeddöntő        
Argentína -- Hollandia 2 - 2 Pen: 4 - 3  
Franciaország -- Anglia 2 - 1    
Horvátország -- Brazília 1 - 1 Pen: 4 - 2  
Marokkó -- Portugália 1 - 0    
  Elődöntő        
Argentína -- Horvátország 3 - 0    
Franciaország -- Marokkó 2 - 0    
  Bronzmérkőzés        
Horvátország -- Marokkó 2 - 1    
  Döntő        
Argentína -- Franciaország 3 - 3 Pen: 4 - 2  
-------------------------------------------------------------------------------------------
2022..12.17.  VB--Bronz meccs. 
Horvátország -- Marokkó  2 – 1
Al-Rajján, Halifa Stadion: 44.250 Néző. Játékvezető: Abdulrahman (Katari).
Gólszerző:. Gvardiol '7', Oršić '42', ill, Dari '9'.
Horvátország:. Livaković --- Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić --- Modrić, Kovačić, --- Majer (Pasalić, 66'), Karamarić, Oršić (Vlasić, 61') --- Livaja (Petković, 90')....  
Kapitány: Zlatko Dalić.
Marokkó:. Bono --- Hakimi, El-Jamik, Asráf (Amalah, 66'), Atjat --- Sabiri, Amrabat, Dari (Zaruri, 64') --- Zijes, Boufál (Banun, 65') --- El-Nesyri....  
Kapitány: Valid Regragui.
----------------------------------------------------------------------------------------                                      
2022..12.18.  VB--Döntő.
Argentína -- Franciaország  3 – 3  (Pen: 4 – 2)
Loszail, Nemzeti Stadion: 88.966 Néző. Játékvezető: Marciniak (Lengyel).
Gólszerző:. Messi (2) '23', '109', Di Maria '36', ill, Mbappé (3) '80', '81', '118'.
Gólszerző 11-esből:. Messi, Dybala, Paredes, Montiel, ill, Mbappé, Muani.
Argentína:. E Martinez --- Molina (Montiel, 91'), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120') --- De Paul (Paredes, 102'), E Fernandez, MacAllister (Pezzella, 116') --- Messi, J. Alvarez, Di Maria (Acuna, 64')....  
Kapitány: Lionel Scaloni.
Franciaország:. Lloris --- Koundé (Disasi, 120'), Varane (Konaté, 113'), Upamecano, T. Hernandez (Camavinga, 71') --- Griezmann (Coman, 71'), Tchouameni, Rabiot (Fofana, 96') --- Dembele (Muani, 41'), Giroud (Thuram, 41'), Mbappé....  
Kapitány: Didier Deschamps.
-----------------------------------------------------------------------------------------
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét: 2022. december 18-án rendezték a Loszaíl-i, Nemzeti Stadionban: 88.966 néző előtt. Ez a 2022-es volt a futball történelem és a labdarúgó-világbajnokságok történetének: 22 VB-fináléja. A döntőben két, 2-szeres világbajnok csapat találkozott: Argentína (1978, 1986), Franciaország (1998, 2018). Argentína története: 6. VB-döntőjét játszotta: (1930, 1978, 1986, 1990, 2014, 2022). Franciaország pedig: 4. VB-fináléját játszotta: (1998, 2006, 2018, 2022). Mindkét csapat jó játékot mutatott és megérdemelten került döntőbe. Minden idők egyik legjobb VB-döntője volt ez, élvezetes játék, sok gól, 3-3-as döntetlennel zárult. A 11-es rúgások döntöttek a végén amiben Argentína mentálisan erősebb volt és 4-2-re nyert. Ez a harmadik olyan VB-döntő volt amely 11-es rúgásokkal döntőttek el: (1994, 2006, 2022). Az Argentin csapatkapitány: Messi az 1986-os kapitány: Maradona mellé került, világbajnok ikon lett, a torna legjobb játékosa, megkoronázva ezzel kivételes pályafutását. Argentína megszerezte története: 3. VB trófeáját: (1978, 1986, 2022).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Argentína
Világbajnokság Legjobbja:. Lionel Messi (Argentina)
Világbajnokság Gólkirálya:. Kylian Mbappé (Franciaország) -- 8 Gól
  1:.  Argentína
  2:.  Franciaország
  3:.  Horvátország
  4:.  Marokkó
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
 
             A Labdarúgó Világbajnokságok Éremtáblázata                 
                                        1930 -- 2022                                                 
                                                  
                           
Nemzet                           Aranyérem Ezüstérem Bronzérem Összes Érem   
1.     Brazília 5 2 2 9
2.     Németország 4 4 4 12
3.     Olaszország 4 2 1 7
4.     Argentína 3 3 -- 6
5.     Franciaország 2 2 2 6
6.     Uruguay 2 -- -- 2
7.     Anglia 1 -- -- 1
8.     Spanyolország 1 -- -- 1
9.     Hollandia -- 3 1 4
10.   Csehszlovákia -- 2 -- 2
11.   Magyarország -- 2 -- 2
12.   Svédország -- 1 2 3
13.   Horvátország -- 1 2 3
14.   Lengyelország -- -- 1 1
15.   Jugoszlávia -- -- 1 1
16.   Ausztria -- -- 1 1
17.   Chile -- -- 1 1
18.   Portugália -- -- 1 1
19.   Törökország -- -- 1 1

--------------------------------------------------------------------------------------------------------                                              

             A Labdarúgó Válogatottak VB Örökranglistája                    
                                        1930 -- 2022                                                   
 
Csapat Részvételek száma Első részvétel Legutóbbi részvétel Legjobb eredmény
 
         
1.     Brazília 22 1930 2022 Világbajnok (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
         
2.     Németország 20 1934 2022 Világbajnok (1954, 1974, 1990, 2014)
         
3.     Olaszország 18 1934 2014 Világbajnok (1934, 1938, 1982, 2006)
         
4.     Argentína  18 1930 2022 Világbajnok (1978, 1986, 2022)
         
5.     Mexikó  17 1930 2022 Negyeddöntő (1970, 1986)
         
6.     Anglia  16 1950 2022 Világbajnok (1966)
7.     Franciaország  16 1930 2022 Világbajnok (1998, 2018)
8.    Spanyolország  16 1934 2022 Világbajnok (2010)
         
9.     Belgium  14 1930 2022 Bronzérmes (2018)
10.    Uruguay 14 1930 2022 Világbajnok (1930, 1950)
         
11.    Svédország  12 1934 2018 Ezüstérmes (1958)
12.     Svájc 12 1934 2022 Negyeddöntő (1934, 1938, 1954)
         
13.    Dél-Korea 11 1954 2022 Negyedik hely (2002)
14.    Hollandia 11 1934 2022 Ezüstérmes (1974, 1978, 2010)
         
15.    USA 11 1954 2022 Elődöntő (1930)
16.    Jugoszlávia 10 1930 2022 Bronzérem (1930), Negyedik hely (1962)
17.    Szovjetunió 10 1934 2022 Negyedik hely (1966)
         
18.   Csehszlovákia  9 1934 1990 Ezüstérmes (1934, 1962)
19.   Magyarország  9 1934 1986 Ezüstérmes (1938, 1954)
20.   Chile 9 1930 2014 Bronzérmes (1962)
         
21.   Lengyelország 8 1938 2022 Bronzérmes (1974, 1982)
22.   Portugália 8 1966 2022 Bronzérmes (1966)
23.   Skócia 8 1954 1998 Első forduló 
         
24.    Ausztria 7 1934 1998 Bronzérmes (1954)
25.    Bulgária 7 1962 1998 Negyedik hely (1994)
26.    Kamerun 7 1982 2014 Negyeddöntő (1990)
27.    Paraguay 7 1930 2010 Negyeddöntő (2010)
28.    Románia 7 1930 1998 Negyeddöntő (1994)
         
29.    Ausztrália 6 1986 2022 Nyolcaddöntő (2006, 2022)
30.    Costa Rica 6 1998 2022 Negyeddöntő (2014)
31.    Dánia 6 1998 2022 Negyeddöntő (1998)
         
32.    Horvátország 6 1962 2018 Ezüstérmes (2018), Bronzérmes (1998, 2022)
33.    Japán 6 1962 2018 Nyolcaddöntő (2002, 2010, 2018, 2022)
34.    Kolumbia 6 1994 2018 Negyeddöntő (2014)
35.    Marokkó 6 1994 2022 Elődöntő (2022)
36.    Nigéria 6 1994 2018 Nyolcaddöntő (1994, 1998, 2014)
37.    Szaúd-Arábia 6 1994 2022 Nyolcaddöntő (1994)
38.    Tunézia 6 1978 2022 Csoportkör
39.    Irán
40.   Oroszország
5
5
1978
1994
2022
2018
Csoportkör
Negyeddöntő (2018)
41.    Peru 5 1930 2018 Negyeddöntő (1970)
         
42.    Algéria 4 1982 2014 Nyolcaddöntő (2014)
         
43.    Bolívia 3 1930 1994 Első forduló (1930, 1974, 1994)
44.    Dél-Afrika 3 1998 2010 Első forduló (1998, 2002, 2010)
45.    Ecuador 3 2002 2022 Nyolcaddöntő (2006)
46.    Egyiptom 3 1934 2018 Első forduló (1934, 1990, 2018)
47.    Elefántpart 3 2006 2014 Első forduló (2006, 2010, 2014)
48.    Észak-Ír 3 1958 1986 Negyeddöntő (1958)
49.    Ghána 3 2006 2022 Negyeddöntő (2010)
50.    Görögország 3 1994 2014 Nyolcaddöntő (2014)
51.    Honduras 3 1982 2014 Első forduló (1982, 2010, 2014)
52.    Írország 3 1990 2002 Negyeddöntő (1990)
53.    Norvégia 3 1938 1998 Nyolcaddöntő (1998)
         
54.    Észak-Korea
55.    Kanada
2
2
1966
1986
2010
2022
Negyeddöntő (1966)
Első forduló (1986, 2022)
56.    Salvador 2 1970 1982 Első forduló (1970, 1982)
57.    Szenegál
58.  
  Szerbia
2
2
2002
2010
2018
2022
Negyeddöntő (2002)
Első forduló (2010, 2022)
59.    Szlovénia 2 2002 2010 Első forduló (2002, 2010)
60.    Törökország 2 1954 2002 Bronzérmes (2002)
61.    Új-Zéland
62.    Wales
2
2
1982
1958
2010
2022
Első forduló (1982, 2010)
Negyeddöntő (1958)
         
63.    Angola 1 2006 2006 Első forduló
64.    Bosznia   1 2014 2014 Első forduló  
65.    Csehország  1 2006 2006 Első forduló
66.   Arab Emírség 1 1990 1990 Első forduló
67.    Haiti 1 1974 1974 Első forduló
68.    Indonézia 1 1938 1986 Első forduló
69.    Irak 1 1986 1986 Első forduló
70.    Izland 1 2018 2018 Első forduló
71.    Izrael 1 1970 1970 Első forduló
72.    Jamaica 1 1998 1998 Első forduló
73.    Katar 1 2022 2022 Első forduló
74.    Kína 1 2002 2002 Első forduló
75.    Kongói DK 1 1974 1974 Első forduló
76.    Kuba 1 1938 1938 Negyeddöntő
77.    Kuvait 1 1982 1982 Első forduló
78.    NDK 1 1974 1974 Második csoportkör
79.    Panama 1 2018 2018 Első forduló
80.    Szlovákia 1 2006 2006 Első forduló
81.    Togo 1 2006 2006 Első forduló
82.    Trinidad 1 2006 2006 Első forduló
83.    Ukrajna 1 2006 2006 Negyeddöntő

              A Labdarúgó Világbajnokságok Rekordjai       
                                        1930--2022                               

 A Legtöbb Világbajnoki Cím Nemzetenként 
1.  Brazília                  5 VB Cím (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
2.  Németország 4 VB Cím (1954, 1974, 1990, 2014)
3.  Olaszország 4 VB Cím (1934, 1938, 1982, 2006)
4.  Argentína 3 VB Cím (1978, 1986, 2022)
 A Legtöbb Világbajnoki Részvétel Nemzetenként 
1.  Brazília                  22 VB Részvétel (1930--2022)                   
2.  Németország 20 VB Részvétel (1934--2022)
3.  Olaszország 18 VB Részvétel (1934--2014)
4.  Argentína 18 VB Részvétel (1930--2022)
 A Legtöbb Világbajnoki Érem Nemzetenként 
1.  Németország                12 VB Érem (1934--2022)                   
2.  Brazília   9 VB Érem (1930--2022)
3.  Olaszország   7 VB Érem (1934--2014)
4.  Argentína   6 VB Érem (1930--2022)
 A Legtöbb Világbajnoki Mérkőzés Nemzetenként 
1.  Németország                106 VB Mérkőzés (1934--2022)          
2.  Brazília 104 VB Mérkőzés (1930--2022)
3.  Olaszország 83   VB Mérkőzés (1934--2014)
4.  Argentína 77   VB Mérkőzés (1930--2022)
 A Legtöbb Világbajnoki Győztes Mérkőzés Nemzetenként 
1.  Brazília               70 VB Meccs Győzelem (1934--2022)          
2.  Németország 66 VB Meccs Győzelem (1930--2022)
3.  Olaszország 45 VB Meccs Győzelem (1934--2014)
4.  Argentína 42 VB Meccs Győzelem (1930--2022)
 A Legtöbb Világbajnoki Cím Játékosként 
1.  Pelé 3 VB Cím (1958, 1962, 1970)                     
2.  Giuseppe Meazza 2 VB Cím (1934, 1938)
3.  Mario Zagallo 2 VB Cím (1958, 1962)
4.  Garrincha 2 VB Cím (1958, 1962)
 A Legtöbb Világbajnokságon Szereplés Játékosként 
1.  Antonio Carbajal 5 VB (1950, 1954, 1958, 1962, 1966)         
2.  Lothar Matthaus 5 VB (1982, 1986, 1990, 1994, 1998)
3.  Lionel Messi 5 VB (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)
4.  Cristiano Ronaldo 5 VB (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)
 A Legtöbb Világbajnoki Mérkőzés Játékosként 
1.  Lionel Messi 26 Meccs (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)    
2.  Lothar Matthaus 25 Meccs (1982, 1986, 1990, 1994, 1998)
3.  Miroslav Klose 24 Meccs (2002, 2006, 2010, 2014)
4.  Paolo Maldini 23 Meccs (1990, 1994, 1998, 2002)
 A Legtöbb Gól Világbajnokságokon Játékosként
1.  Miroslav Klose 16 Gól (2002, 2006, 2010, 2014)                      
2.  Ronaldo 15 Gól (1998, 2002, 2006)
3.  Gerd Müller 14 Gól (1970, 1974)
4.  Just Fontaine 13 Gól (1958)
 A Legtöbb Gólos Játékos Egy Világbajnokságon 
1.  Just Fontaine    13 Gól (1958)                                                   
2.  Kocsis Sándor 11 Gól (1950)
3.  Gerd Müller 10 Gól (1970)
4.  Eusebio   9 Gól (1966)
 A Legtöbb Világbajnokságon Gólszerzés 
1.  Lionel Messi 5 VB (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)          
2.  Cristiano Ronaldo 5 VB (2006, 2010, 2014, 2018, 2022)
3.  Pelé 4 VB (1958, 1962, 1966, 1970)
4.  Uwe Seeler 4 VB (1958, 1962, 1966, 1970)
 A Legtöbb Világbajnokság Csapatkapitányként 
1.  Billy Wright 3 VB (1950, 1954, 1958)          
2.  Diego Maradona 3 VB (1986, 1990, 1994)
3.  Carlos Valderrama 3 VB (1990, 1994, 1998)
4.  Paolo Maldini 3 VB (1994, 1998, 2002)                             
 A Legtöbb Góltalan Perc Világbajnokságon Kapusoknál 
1.  Walter Zenga 517 perc (1990 - Olaszország)          
2.  Peter Shilton 501 perc (1986 - Mexikó)
3.  Sepp Maier 480 perc (1974 - Németország)
4.  Gianluigi Buffon 470 perc (2006 - Németország)
 A Legnagyobb Gólarány Világbajnokságon
1.  Magyarország--El Salvador 10-1 (1982 - Spanyolországi VB
2.  Magyarország--Dél-Korea 9-0   (1954 - Svájci VB)
3.  Jugoszlávia--Zaire 9-0   (1974 - Németországi VB)
4.  Magyarország--Németország 8-3   (1954 - Svájci VB)
 A Legtöbb Gólos Mérkőzés Világbajnokságon
1.  Ausztria--Svájc 7-5   (1954 - Svájc)                    
2.  Magyarország--Németország 8-3   (1954 - Svájc)
3.  Magyarország--El Salvador 10-1 (1982 - Spanyolország)
4.  Franciaország--Paraguay 7-3   (1958 - Svédország)
 A Legtöbb Világbajnoki Cím Edzőként 
1.  Vittorio Pozzo 2 VB Cím (1934, 1938)                             
2.  Mario Zagallo 1 VB Cím (1970)
3.  Carlos Bilardo 1 VB Cím (1986)
4.  Franz Beckenbauer 1 VB Cím (1990)
 A Legtöbb Világbajnoki Részvétel Edzőként 
1.  Carlos Alberto Parreira 6 VB (1982, 1990, 1994, 1998, 2006, 2010)
2.  Bora Milutinović     5 VB (1986, 1990, 1994, 1998, 2002)
3.  Sepp Herberger 4 VB (1938, 1954, 1958, 1962)
4.  Helmut Schön 4 VB (1966, 1970, 1974, 1978)
 A Legtöbb Világbajnoki Mérkőzés Edzőként 
1.  Helmut Schön 25 VB Meccs (1966-1978)                           
2.  Carlos Alberto Parreira  23 VB Meccs (1982-2010)
3.  Mario Zagallo 20 VB Meccs (1970-1998)
4.  Bora Milutinović  20 VB Meccs (1986-2002)
 A Legtöbb Világbajnokságot Rendező Ország  
1.  Brazília                                    2 VB Rendezés (1950, 2014)                       
2.  Olaszország 2 VB Rendezés (1934, 1990)
3.  Franciaország 2 VB (1938, 1998)
4.  Mexikó 2 VB (1970, 1986)
5.  Németország 2 VB (1974, 2006)
 A Legnagyobb Nézőszám Világbajnokságon  
1.  Rio de Janeiro, Maracanã Stadion 200.000 Néző (1950 - Brazília)
2.  Montevideo, Centenario Stadion 120.000 Néző (1930 - Uruguay)
3.  Mexico City, Azték Stadion 115.000 Néző (1986 - Mexikó)
4.  Mexico City, Azték Stadion 107.000 Néző (1970 - Mexikó)
5.  Madrid, Bernabéu Stadion 100.000 Néző (1982 - Spanyolország)