"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Egészséges életmód és táplálkozás - Bíró Csaba

2022.07.28 16:08

 

Az egészséges életről és életmódról.

Az egészséges életmód fontos számunkra, általa lehetünk egészségesek, kiegyensúlyozottak, és boldogok. Mi kell az egészséges életmódhoz, három alapvető dolog mindenképpen kell: jó minőségű táplálék, tiszta ivóvíz, friss és oxigéndús levegő. Ezek egyaránt fontosak, ezek után a többi már csak ráadás....



Az egészséges életmód hatásai

-- Az egészséges életmód folytatása az embernél rendkívül kedvező, az emberi szervezetre nagy jótékony hatással van. Egyrészt fenntartja az egészséget és hosszú és boldog életet eredményezhet. Az emberi szervezet: 120-130 évre van kódolva, ezt az életkort könnyedén és egészségesen megélheti bárki, ha megfelelő életmódot folytat..
-- Az egészséges életmód jóval drasztikusabban csökkenti egy krónikus betegség kialakulásának kockázatát, mint azt eddig feltételezték. Az egészségtelen életvitelt követőkkel szemben mintegy 80 százalékkal csökken a betegség rizikója az egészségre vonatkozó intelmeket komolyan vevők esetében. A megállapítást a Német Táplálkozáskutató Intézet munkatársai tették, miután több mint 25 ezer, átlagosan 49 éves férfi és nő részvételével nyolc éven át folytatott hosszú távú kutatásukat befejezték.
-- A tanulmány az egyes betegségek esetében még drasztikusabb eredményeket hozott: aki az egészséges életmódra vonatkozó összes kritériumot figyelembe véve él, 93 százalékkal is csökkenti annak az esélyét, hogy cukorbetegségben szenvedjen. A szívinfarktus kockázata pedig 81 százalékkal bizonyult kisebbnek. Az agyvérzést illetően tapasztalt 50 százalékos csökkenés ugyancsak tekintélyes szám, s a daganatos megbetegedés esetében tapasztalt 40 százalékos különbség is azt mondatja, hogy érdemes az egészséges életmóddal kapcsolatos intelmeket komolyan venni..
-- A kísérletben részt vevők kilenc százaléka teljesítette a kutatók által felállított, az egészséges életmódra vonatkozó négy kritériumot, 1. nem dohányoztak, 2. sok zöldséget és gyümölcsöt, ugyanakkor kevés húst fogyasztottak, 3. nem számítottak túlsúlyosnak, 4. rendszeresen mindennap mozogtak, sportoltak valamit. A kutatók örömmel állapították meg, hogy a résztvevők mindössze négy százaléka kapott az említett kategóriák mindegyikében fekete pontot. A megfigyeltek többsége tehát abba a kategóriába tartozott, amelyik tagjai egy-három feltételt teljesítettek.
-- Az intézet összefoglalója szerint a krónikus megbetegedésre való esély a kritériumok teljesülésével egyenesen arányosan csökkent: minél több teljesült a négyből, annál csekélyebbnek bizonyult a kockázat. A német kutatók arra külön kitértek vizsgálatukban, hogy a négy kategóriák teljesülésének milyen kombinációja a legelőnyösebb a résztvevők számára. A legfontosabbnak a megfelelő testsúly bizonyult: aki 30 alatt tudta tartani testtömeg-indexét (BMI), már csupán ezzel az egy szemponttal több, mint 50 százalékkal csökkentette a krónikus betegség kialakulásának kockázatát, írják a tanulmányt jegyző szakértők az „Archives of Internal Medicine” című, orvosi körökben rendkívüli elismertségnek örvendő szaklapban. „A krónikus betegségek közül a megfelelő test súllyal a kettes típusú cukorbetegséget lehet a ’legmesszebbre’ elkerülni”, mondja Heiner Boeing, a kutatás vezetője.
-- A Tudományos kutatások bebizonyították, hogy ha házon kívül étkezünk, 50 %-kal magasabb a zsír-, nátrium-, és kalória-bevitelünk, mintha otthon főzött ételeket fogyasztanánk. Az emberek 90%-ának el van savasodva a szervezete, ez a túlzott elsavasodás rengeteg betegség forrása:. köszvény, elhízás, cukorbetegség, bőrbetegségek, stb.. A lúgosítás és a méregtelenítés nagyban hozzájárul a jobb egészséghez. A krónikus betegségek előfordulása 30-40 százalékkal lenne alacsonyabb, ha az emberek naponta legalább 30 percet gyalogolnának. Az "Európai Egészséges Szívért Alapítvány", minden napra 30 perc aktív mozgást tanácsol. A bőr testünk legnagyobb szerve, melyhez a legutoljára jutnak el a tápanyagok, és a legnagyobb mértékben van kitéve a környezetszennyezésnek.

Az egészséges táplálkozás hatásai

-- Az egészséges táplálkozás annyi energiát juttat a szervezetbe, amennyire szüksége van a szervezetnek, nem többet és nem kevesebbet. Ezt nevezhetjük egészséges táplálkozásnak. Az egészséges, nem diétázó embernek nem kell számolni a táplálék energiatartalmát, hanem rendszeresen mérnie kell a testtömegét, hinnie kell a tükörnek és a centiméternek..
-- Aki azt tapasztalja, hogy a test tömege beleillik a test magasságának megfelelő értékek határai közé és a test tömeg a rendszeres heti ellenőrzés alkalmával nem mutat változást, annak a szervezete éppen a szükséges energia mennyiséghez jut, vagyis mennyiségileg jól táplálkozik. Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok, akár egymással ellentétes tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni.
-- Az egészséges táplálkozás lényegét sokan, sokféleképpen próbálták már meg összefoglalni, hol rosszul, hol jól. A hozzáférhető irodalom is hol jó, hol furcsa, egymásnak ellentmondó tanácsokat ad, sőt néha szakirodalomnak is nehezen nevezhető. Mindenki szeretne egészségesen élni és táplálkozni, azonban konkrét tanácsok nélkül ez bizony nehezen sikerülhet, hiszen nem lehet mindenki képzett egészségügyi szakember...
-- Az egészséges táplálkozás második biztosítéka a változatosság. Minél többféle élelmi anyagból, élelmiszerből, ételféleségből és minél változatosabban táplálkozik valaki, annál nagyobb biztonságban lehet afelől, hogy a szükséges tápanyagok mind és elegendő mennyiségben bekerülnek szervezetébe. Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében rendszeresen fogyasszunk zöldségféléket, főzelékféléket és gyümölcsöket, ez az egészséges táplálkozás harmadik ajánlása.
-- Minden étkezésben szerepeljen a felsorolt csoportokból valamelyik élelmi anyag vagy élelmiszer, illetve a belőlük készült étel. Reggelire zöldpaprika, paradicsom vagy télen reszelt, nyers cékla, tízóraira és délutáni uzsonnára gyümölcs, ebédre főzelék, saláta, gyümölcs, hideg vacsora esetén zöldségféle, meleg vacsorához pedig saláta vagy főzelékféle. A zöldség- és főzelék- félék, valamint a gyümölcsök többsége energia szegény, ezért ha nyersen fogyasztjuk vagy az elkészítés során nem alkalmazunk zsiradékkal, liszttel, zsemlemorzsával vagy zsemlével történő dúsítást, megőrizhetjük ideális test tömegünket. Ráadásul ezek a táplálékok nem növelik a zsír- és koleszterin- bevitelt, sóban szegények, másrészt gazdag forrásai az igen értékes, betegség megelőző hatású, vízben oldódó élelmi rostoknak.
-- Nem utolsósorban vízben oldódó vitaminokat juttatnak a szervezetbe. Az utóbbi időben különösen nagy érdeklődés nyilvánult meg a C-vitamin (aszkorbinsav) és az A-vitamin előanyaga, a bétakarotin iránt. Ez a két vitamin ugyanis hatásosan gátolja az érelmeszesedéses folyamat, valamint a rákos burjánzás kialakulását. Az E-vitamin is hasonlóképpen védőhatású, de ez a vitamin elsősorban az olajos magvakban, a csíraolajokban, a búzacsírában és a szójaolajban fordul elő igen nagy mennyiségben, de jelen van a tejben, a tejtermékekben, a tojásban, a húsokban, a legtöbb margarinban, valamint a zöldség- és a főzelék- félékben is.
-- Az egészséges táplálkozás negyedik tanácsa arra figyelmeztet, hogy a burgonya, valamint a gabona félék (a főtt tészta, a búzadara, az árpakása, a kenyér, a péksütemények) szintén fontos alkotóelemei a változatos, egészséges táplálkozásnak. Ügyelni kell azonban az elkészítésre, mert például az igen divatossá vált olajban és zsírban sült hasábburgonya, burgonyaszirom nem tartozik az egészséges táplálkozás napi gyakorlatához, persze, a vajjal készült burgonyapüré sem. A kenyerek és a péksütemények csoportjából a teljes kiőrlésű lisztből készült barna változatok különösen értékesek, mert a bennük lévő élelmi rostok serkentik a bél működést.
-- A következő tanács arra int bennünket, hogy az eddigieket ki kell egészíteni értékes fehérje forrásokkal: sovány húsokkal és hús készítményekkel, sovány tejjel és tej termékekkel, valamint tojással. E három élelmiszer csoport olyan fehérjéket tartalmaz, amelyeket a szervezet könnyen és hatékonyan hasznosít, amelyekben elegendő mennyiségben vannak jelen a szervezet számára minden tekintetben nélkülözhetetlen: esszenciális aminosavak.
-- Minthogy testünk felépítésében az aminosavak meghatározó szerepet játszanak, érthető, hogy minden életkorban elegendő mennyiségű és jó minőségű fehérjére van szükség, de különösen gyermekkorban, a terhesség és a szoptatás idején, továbbá idős korban. A növényi eredetű fehérjeforrások közül csak a szója készítmények aminosav tartalma hasonlít az állati eredetű fehérjékéhez, a többi növényi fehérje e tekintetben kevésbé értékes. A különféle növényi fehérjék szakszerű kombinációjával azonban hozzá lehet jutni a szükséges aminosavakhoz. Kerüljük az édességek rendszeres élvezetét és a bőséges cukrozást. Az édesség iránti természetes vágyat friss gyümölcsökkel elégítsük ki. A lekvárok és a befőttek cukortartalma nagy, de kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a friss gyümölcsök.
-- Végül kerüljük a túlzott sózást. Az élelmi anyagokban elegendő só van, az élelmiszerek jelentős részében pedig túlságosan is sok. A húskészítmények, a sajtok, a konzervipari termékek sok sót tartalmaznak, sőt még a kenyér is számottevő sóforrás, ezért legalább mi ne sózzuk tovább a táplálékokat. Foglaljuk össze az eddigieket: étkezzünk változatosan, élvezzük a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök ízeit, éljünk a burgonya és a gabonafélék sokféle elkészítési lehetőségével, egészítsük ki étrendünket sovány húsokkal (csirkével, hallal), hús készítményekkel, sovány tejjel és tej termékekkel, ne féljünk a mérsékelt tojás fogyasztástól. Kerüljük a zsírokat látható és láthatatlan formában egyaránt, lehetőleg zsiradék nélkül főzzük, süssük ételeinket. Takarékoskodjunk a cukorral és a sóval. Szeszes italt csak ritkán és kis mennyiségben, kávét mérsékelten fogyasszunk. Étkezzünk többször és rendszeresen, naponta lehetőleg azonos időpontokban.. Egészségünkre..

A gyógynövények a gyógyászatban

-- A természetben ami csak megtalálható az mind gyógynövény. A természetben, mezőkön, réteken, erdőkben nincs egyetlen olyan növény sem, amelynek ne lenne valamilyen gyógyhatása. A gyógynövények gyógyászatban betöltött szerepének megítélésében Carl Linné: (1707-1778) svéd természettudós filozófiája lehet iránymutató. Szerinte a növényvilág és a benne rejlő lehetőségek tanulmányozása megtanít és felhívja a figyelmet arra, hogy az ember a természet egészének csak egy része, és a természeti törvények alárendeltje. Minél inkább próbál uralkodni a természet felett, annál előbb és annál fájdalmasabban kell rádöbbennie, hogy nem lépheti túl a természet által megszabott határokat..
-- Linné filozófiája a kóros és terápiás folyamatokra is érvényes. Az emberi szervezet patológiás folyamatai is a természet által determináltak, ezért azok helyreállítása is csak ezek figyelembevételével lehetséges. Ezért a természet részét képező emberi szervezet belső egyensúlyának bárminemű zavarát lehetőség szerint a természetes eredetű anyagok és gyógymódok alkalmazásával kell helyreállítani.. Az Fitoterápia az elmúlt évtizedekben népszerű lett és elterjedt ismét, hiszen az elmúlt évtizedekben a természetes eredetű anyagok és gyógymódok iránt világszerte megnőtt az érdeklődés. Ez ideig körülbelül: 12 000 gyógynövény ismert a világon. Az is jóllehet: Roberto Baldini adatai szerint a Föld növénytakarójának alig több mint 10%-át vizsgálták csak még át.
-- A gyógynövények gyógyászatban betöltött szerepét vizsgálva napjainkig több szakasz különíthető el. Az első feljegyzéseket a gyógynövényekről a sumérok készítették agyagtábláikra Kr.e. 3000 környékén. Innen kezdődött a fitoterápia. Az emberiség a korai időkben a növényeket tápláléknak tekintette, ezzel együtt azonban különböző betegségek ellenszereként is fogyasztotta. Az egyiptomi tudósoktól a titokzatos druidákon át, a középkor kínai orvosaitól a 18. század nagy tudósokig, az emberiség folyamatosan bővítette a tudásanyagot a gyógynövényekről és gyógyító hatásukról.
-- A régen ismert gyógyászati szerekből és a rájuk vonatkozó ősi tapasztalatokból alakult ki tulajdonképpen a 21. század tudománya. Mára a tudomány fejlődésével olyan vizsgálati módszerekhez jutott az emberiség, amelyekkel új növényi hatóanyagok ismerhetők fel és alkalmazhatók. Az egészség természetes fenntartására. A fitoterápiát el lehet, és el is kell választani a klasszikus gyógyszerektől. Mind a kettőnek megvan a maga helye. Tény ugyan, hogy ez emberiség és az orvostudomány az elmúlt: 100-150 évben a klasszikus gyógyszereket részesítette előnyben, melyek kitűnő eredményeket is hoztak.
-- Ezzel együtt azonban a hatékony, vegyészeti eljárásokkal előállított, klasszikus értelemben vett gyógyszereknek gyakran mellékhatásaik is vannak, melyekre egyre inkább felfigyeltek. Ezért manapság már a gyógyszerek két különböző típusáról beszélhetünk. A klasszikus értelemben vett gyógyszerek adott betegségek leküzdésére erős és hatékony eszköznek bizonyulnak, míg a fitoterápia gyengéd, és sokszor megelőző megoldást kínál sok enyhe és krónikus betegségre, mint például az artrózis vagy az álmatlanság.
-- Hogyan alkalmazzuk a fitoterápiás készítményeket.?. A föld legjava a fitoterápai. A fitoterápia növényi részek és a belőlük előállított készítmények gyógyászati felhasználásán alapszik, tapasztalati elveken alapuló és folyamatosan fejlődő tudomány. Története egyidős az emberiség történetével. A növény az ember számára eleinte táplálékul, később pedig gyógyszeréül is szolgált. Az orvoslás történelmi fejlődése során a gyógynövények képezték a gyógyszeres kezelés alapját.
-- A legrégebbi emlékek: Kína, India, az ókori Babilon és Egyiptom területéről származnak. Kínában már az: ie. 27 században ismerték a fokhagymát, rebarbarát és sok ma is használt növény gyógyító hatását, de innen származnak fűszereink jó része is, mint például: a fahéj, gyömbér, bors. A babiloniak fedezték fel a cékla, zsázsa és a gabona csíra jótékony hatását. Egyiptomban pedig számos kőbe vésett ábra, dombormű maradt fenn a piramisokban ahol jól felismerhetők a használt növények.
-- Az Ebers-féle papirusz tekercs mintegy: 876 féle gyógykészítményt sorol fel, az ott található növények egyharmadát ma is használjuk. A klasszikus görög- római- kultúra orvosai: Hippokratész, Galenusz már rendszerezték a gyógynövények ismeretét, gyógyszerként való felhasználását, Dioszkoridész pedig megírta Európa első gyógynövény jegyzékét: “Materia Medica” címen, amely: 1500 évig alapműnek számított a gyógyításban. Művében szerepel a galagonya, mustár, ezerjófű. A római birodalom bukása után a kolostorokban élt tovább a gyógyítás tudománya, szerzetesek, apácák foglalkoztak a gyógyteák készítésével, itt születtek a mai gyomorkeserűk előfutárai is.
-- Régen Európa szinte minden falujának volt egy füves asszonya, aki gondoskodott arról, hogy a gyógyfüvek ismerete, a felhasználás és az alkalmazás módjai, a tudás ne vesszen el. Szerepük akkor kezdett megváltozni, amikor a 19. század derekán a természetben nem létező anyagokat vezettek be a gyógyászatba. Elterjedtek a szintetikus készítmények, amelyek megjelenésével párhuzamosan azonban egyre gyakoribbá váltak a nem kívánt mellékhatások, ezért az 1970-es évektől kezdve ismét növekszik a természetből származó gyógyszerek jelentősége. A fitoterápia korszerű lehetőségei az alkalmazott természet tudományok, a kísérleti és a klinikai orvos tudomány módszerein alapulnak. A tudósok felfedezték, mennyi értékes összetevő található bennük.
-- A gyógynövényekben koncentrált formában fordulnak elő a másodlagos növényi anyagcsere termékek, mint például a bioflavonoidok, cserzőanyagok és az illóolajok, amelyek sokféle betegségre természetes gyógyírként hatnak például légúti, húgyuti, emésztőrendszeri, nőgyógyászati problémáknál, szív és érrendszeri megbetegedéseknél, cukorbaj, magas vérnyomás sikerrel alkalmazható más természetes gyógymóddal összekötve. Fontos azonban tudnunk, hogy a gyógynövények nem “csodaszerek”, csak helyes indokkal és helyes módszerrel alkalmazva gyógyítanak. Szakszerűtlen használatuk különböző problémákhoz vezethet..
-- Egyes gyógynövények együtt adása például fokozhatja, illetve kiolthatja egymás hatását, ezért szakértő közreműködése szükséges. A fitoterapeuta a tünetek ismeretében és az okok felkutatásával személyre szabottan választja ki a legmegfelelőbb növényeket, ezekből állítja össze a keveréket. A mai modern ember felismerte, hogy nem a szintetikus gyógyszerekkel, kémiai hatóanyagokkal tudja megőrizni egészségét, immunbiológiai felkészültségét, elkerülni az úgynevezett civilizációs betegségeket, hanem a növények segítségével..
-- A Fitoterapeuta szakértőnk a betegség elkerüléséhez, a gyógyuláshoz, de a gyógyuláshoz elengedhetetlen pozitív gondolkodásmód kialakításához is, hatékony segítséget nyújt. A fitoterápiás szerek hatékonysága a kiválasztott és felhasznált nö­vényeknek köszönhető. A fitokémikusok, gyógyszerészek meghatározták a bennük levő értékes hatóanyagokat. Ezek a növények könnyen beazonosíthatók azon tekintetben, hogy melyikük tartozik ugyanabba a csoportba, továbbá meghatározható az ideális betakarítási idejük, melyek a legkedvezőbb termesztési feltételek, és melyek az erre legalkalmasabb területek, éghajlati és talaj viszonyok..
-- Az kulcs fontosságú dolog, hogy a növénynek a lehető legnagyobb mennyiségű gyógyhatású hatóanyagot tartalmazó részét használjuk fel. Sok növény több, különféle hatóanyagot is tartalmazhat különböző részeiben, de vannak, amelyek csak egyet. Például a vörös szőlő esetében érdekes, hogy míg levele jótékony hatással van a vérkeringésre, az erek falára, addig a magjából kivont olajat többek között arckrémek hatóanyagaként is szokták alkalmazni.
-- A növények illetve a növényi részek kiválasztása ma már szigorúan tudományos alapon folyik, a régi javasasszonyok és kuruzslók kúráit egy új tudományág, a fitoterápia vette át, rendszerezte és helyezte tudományos környezetbe. Hogyan hasznosítjuk manapság a gyógynövényeket.?. Régen a növényekből gyógyteát készítettek. Habár ennek is megvan a maga bája, nyilvánvaló, hogy nekünk ennél olyan, modernebb készítmény formára van szükségünk, amely garantálja az egyenletes hatékonyságot, a könnyű bevételt és a teljes higiéniát. Ez a készítményforma a fagyasztva őrléssel feldolgozott hatóanyagot tartalmazó, íztelen, könnyen lenyelhető kapszulák formájában is hozzáférhetővé vált már manapság.  

A gyógyszerek a gyógyászatban

-- A kémiai úton iparilag előállított gyógyszerek és orvosságok mind szintetikus készítmények, amelyeket a szervezetünk képtelen feldolgozni, beépíteni. A szintetikus gyógyszerek természetellenes hatást fejtenek ki a szervezetünkben, eltájolják és félrevezetik a szervezetünkben a veszélyt jelző berendezéseinek az érzékelőit. Igyekeznek bennük azt az érzést kelteni, hogy nem is vagyunk betegek..
-- A mai modern ember mindennapi szokásává vált, ha már egy csekély díszkomfort érzése támad, azonnal rohan a patikába valamilyen “gyógyszert” vásárolni, hogy azonnal megszüntesse a számára kellemetlen, zavaró hatást. Kevesen tudják azt, hogy a rossz közérzet, a betegség nem más, mint egy jelzése a szervezetnek, hogy megbomlott a szervezetünkben valahol az egyensúly. Hiányzik valami az egészből, amit pótolnunk kellene...
-- A megoldást ennek az egyensúlynak a helyreállítása kellene, hogy jelentse, nem pedig, a tüneti kezelés, ami a kellemetlen érzés hatásnak tompításában, elviselhetővé tételében nyilvánul meg.. Manapság azt az orvost, akinek a rendelőjéből a beteg recept nélkül távoznak, a közvélemény nem is tartja jó orvosnak. Ma világszerte a kórházakba kerülő betegek 60-70 %-a éppen a gyógyszer fogyasztásnak köszönhetően kerül be ezekbe az intézményekbe.
-- A forgalomban lévő gyógyszerek többsége csak tüneti kezelést nyújt, és nem a problémát kiváltó okot segít megszüntetni. Például: vérnyomáscsökkentő, cukorbetegség, magas koleszterinszint esetén fogyasztandó tabletták. Sok esetben a gyógyszerek mellékhatása segít egy valódi betegséget előidézni az ember szervezetében, miközben a betegség csupán a hiányos táplálkozást jelző tünet volt.
-- Az Egyesült Államokban készült statisztika szerint az ott évente előforduló halálesetek mintegy harmadát, 2 millióból körülbelül 800-900 ezret, a receptre kapható gyógyszerek káros mellékhatásai okozzák. Felmerül a kérdés: A szintetikus orvosságok, vajon miért váltanak ki negatív káros reakciókat, míg a természetes gyógyszereknek, a gyógynövények, homeopátia nincsenek káros mellékhatásaik.?. A válasz egyszerű: Az orvosságok szintetikus készítmények, amelyeket a szervezetünk képtelen feldolgozni, beépíteni.
-- A szintetikus gyógyszerek természetellenes hatást fejtenek ki, eltájolják, félrevezetik a szervezetünk veszélyt jelző berendezésének érzékelőit. Igyekeznek bennük azt az érzést kelteni, hogy nem is vagyunk betegek. Megfigyelhető jelenség az, hogy a növekvő egészségügyi kiadások ellenére, nem javul a lakosság egészségi állapota. Mi lehet ennek az oka.?. Csak nem az, hogy az okok megszüntetésére összpontosítás helyett, csupán a tüneti hatások enyhítésére koncentrálják az anyagi források jelentős hányadát.?. Lehet, hogy ez abból ered, hogy a mai: "betegség központú", tudományosnak nevezett orvosi gyakorlat az emberi lényt egy gépnek tekinti. Csupán a fizikailag megállapítható tüneteket, a betegség következményeit kezeli, nem pedig az okot. Valódi célját a beteg függővé, “törzsvásárlóvá” tétele képezi, ahelyett, hogy egyszeri megoldást nyújtana a számára.
-- A közzétett adatokkal bizonyítja, hogy az Egyesült Államokban a gyógyszergyártó cégek még idejében megkaparintották az orvosképzés és a gyógyszerkutatás feletti hatalmat. Az egyetemeket és az alapítványokat nagyrészt ők pénzelik, és a szemléletükkel döntő mértékben uralják az oktatás irányát és a kutatás-fejlesztés eredményeit. A gyógyszeripar hatalmas biznisz, az egyik legnagyobb üzlet a világon, amely hatalmas pénzeket hoz az urainak. Ebből következik az, hogy a betegek teljes meggyógyítása, az egészséges emberek egészségi állapotának megőrzése nem érdeke az úgynevezett: “beteggondozó iparnak”, hagyományos nevén: egészségügynek.
-- Ez az újfajta elnevezés pedig abból származik, hogy többnyire akkor látogatjuk ennek az "iparágnak" az intézményeit, amikor már betegek vagyunk.. Az orvosok csupán eszközei ennek a “játéknak”. Nekik azt tanítják még ma is, hogy helyesen cselekednek, ha a gyógyszer-gyártók legújabb, legjobbnak tartott gyógyszereit használják fel a betegek kezelésére. Ők ezért mindenáron, lehetőleg gyógyszerek segítségével gyógyítani akarnak, mivel a megelőzés alapú gyógyítás nem szerepel a tantárgyaik között…
-- Az emberi szervezet ugyanis szó szerint csodákra képes, remek öngyógyító képességgel rendelkezik, abban az esetben, ha ehhez megkapja a szükséges segítséget. Ennek a segítségnek jelentős részét képezhetik azok a jó minőségű, tápanyagdús élelmiszerek, amelyek nem az iparilag feldolgozott, tápanyag hiányos, a nyelvünk ízlelő bimbóit elkényeztető, vigaszétel kalória bombák bőséges választékából kerülnek ki, hanem az élő élelmiszerek köréből. Ezek ugyanis, a tápanyagokat természetes környezetükkel, például a különféle növényi hatóanyagokkal együtt tartalmazzák. Rájuk az jellemző, hogy az adott vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket az emberi szervezetben való felszívódásuk és hatékony beépülésük érdekében, a természetes élelmiszerekben előforduló társanyagokkal, például a növényi eredetű hatóanyagokkal együtt kínálják fel.
-- Ezáltal sokkal jobb minőségű, bizonyíthatóan jóval magasabb tápértékű tápanyag forrásokhoz juthatunk, mint a különféle mesterséges hozamfokozó vegyszerekkel előállított és természetesnek nevezett, viszont a szervezetünket különféle mérgező anyagokkal szennyező élelmiszerek esetén. Megtévesztő lehet számunkra az a gyógyszergyárak által közzétett információ, hogy a gyógyszerek költségei az összes egészségügyi kiadások 5 %-át sem haladják meg. Kihangsúlyozzák, hogy a költségvetésük jelentős részét kutatási célokra fordítják. Eközben viszont, nagyvonalúan elfelejtik közölni, hogy a reklámköltségeik 2-3-szor nagyobbak, mint a kutatásokra fordított összeg..
-- Arról sem tőlük értesülhetünk, hogy éppen a gyógyszeres kezelés az oka számos betegség kialakulásának és számos halál esetnek is, hogy továbbá a kórházi kezelési költségek egyharmadát a gyógyszer-kiadások teszik ki. A lakosságot viszont, a vitamin és ásványi anyagok túladagolásából eredő egészség károsodásról szóló rémtörténetekkel riogatják, melyek tényekkel történő alátámasztására már nem vállalkoznak.
-- A jelenlegi “egészségügyi” beteggondozó rendszerek kilátástalanságát jól szemléltetik az Egyesült Államokban kialakuló állapotok. A költségvetés növekvő egészségügyi kiadásai ellenére fokozatosan növekszik a potenciális betegségforrást képező elhízottak száma. Ma már közismert tény az, hogy korunk modern járványbetegségei közül olyanok, mint a szív- és koszorúér betegségek, az agyvérzés, a cukorbaj, a magas vérnyomás és egyes rákbetegségek, leggyakrabban a jelentős túlsúllyal rendelkezők egészségi állapotában okoznak komoly károsodást.

Az Egészséges Életmód 7. Alap Pontja

1. Pont - Táplálkozás     
Az igazán egészséges emberi táplálkozás, az embernek való táplálkozás a növényi étrend, némi állati fehérjével kiegészítve. A lakto-ovo-vegetáriánus étkezés ez. A szemi-vegetarianizmus is egészséges lehet még, itt a fogyasztható állati eredetű nyersanyagok hallal és kevéske baromfihússal bővülnek. Ugyanakkor bizonyított tény az is, hogy a teljes vegetáriánus táplálkozás, a veganizmus, a tisztán növényi étrend is megfelelő lehet. Mindez arra int bennünket, hogy a hús helyett a növényeket: zöldség, gyümölcs, hüvelyesek) részesítsük előnyben, melyek védelmet nyújtanak a vastagbélrák és más rákfajták, valamint a szívinfarktus és agyvérzés kialakulásával szemben. Egyre több helyen hozzáférhetőek a modern vegetáriánus szakácskönyvek, melyek ötleteket és segítséget nyújtanak az étrendbeli váltáshoz.
 
2. Pont - Testedzés      
A mai modern világ egyik jellegzetessége a mozgásszegény életmód. Ennek számos káros következménye van az egészségre, például: elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség. Talán kevesen tudják, de nem kell különösebben megterhelni a szervezetet, csupán naponta egy jó óra tempós sétára volna szükségünk ahhoz, hogy a testmozgás pozitív hatásait tapasztaljuk életünkben. Természetesen ennél többet szabad mozogni, de ennél kevesebbet nem…

3. Pont - Víz      
Egy felnőtt embernek naponta körülbelül: 2-3 liter vizet kellene meginnia ahhoz, hogy a szervezet számára optimális körülményeket biztosítson. Ehhez képest az átlag ember fél liter folyadékot se iszik. Pedig a rendszeres és tudatos vízivással olyan panaszokat lehet megelőzni, mint a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekőképződés. Hallgatói kérdés: Az eddigi előadásokban megnyugtattak bennünket, hogy ebbe a leves, egyéb folyadékok is beletartoznak. Tehát hány pohár víz javasolt ezen felül.  A válasz: Legalább 6-8 pohár naponta

4. Pont - Napfény   
A XXI. század technikai vívmányai ugyan kényelmessé teszik életünket, de sajnos be is zárnak sokszor a szobába, a munkahelyre a számítógép vagy a televízió elé. Pedig a napsütés jótékony hatásait ki kellene használnunk. Természetesen hangsúlyozni kell azt is, hogy a nyár közeledtével egyre erősebb az ultraibolya sugárzás, így a napon való tartózkodásra leginkább alkalmas időpont a délelőtt 11 előtti és délután 5 utáni időpontok. Fontos a jó napszemüveg beszerzése, a nagyon olcsó darabok sokszor nem szűrik megfelelően a káros sugarakat.

5. Pont - Mértékletesség        
A legtöbb életmódbeli betegség a mértéktelen életvitel következménye. A mértékletesség nemcsak azt jelenti, hogy mindent csak bizonyos határig teszünk, hanem azt is, hogy egyes, nyilvánvalóan káros dologban egyáltalán nem veszünk részt. Így az egészséges életmód szempontjából a mértékletesség fogalma inkább önmegtartóztatást jelent. Ez magába foglalja az alkohol, a kávé fogyasztás teljes elhagyását, a dohányzás teljes mellőzését és természetesen a drogokkal való visszaélést, vagy a gyógyszerek helytelen és indokolatlan használatát.

6. Pont - Levegő     
Talán keveset gondolunk arra, hogy milyen nagy szükségünk van a friss levegőre, illetve arra, hogy napjában többször kellene légző gyakorlatokat végeznünk ahhoz, hogy a szellemi és fizikai frissességünket fenntartsuk. Az ülő életmód, a görnyedt testtartás, a bezártság mind-mind az egészséges légzés ellen dolgoznak. Ha naponta 2-3 szor szakítunk időt, hogy 1-2 percig igazán mély lélegzeteket vegyünk, akkor tapasztalni fogjuk, hogy ez nemcsak felfrissít, hanem csökkenti az idegességünket is. Talán keveset gondolunk arra, hogy milyen nagy szükségünk van a friss levegőre, illetve arra, hogy napjában többször kellene légzőgyakorlatokat végeznünk ahhoz, hogy a szellemi és fizikai frissességünket fenntartsuk. Az ülő életmód, a görnyedt testtartás, a bezártság mind-mind az egészséges légzés ellen dolgoznak. Ha naponta 2-3 szor szakítunk időt, hogy 1-2 percig igazán mély lélegzeteket vegyünk, akkor tapasztalni fogjuk, hogy ez nemcsak felfrissít, hanem csökkenti az idegességünket is.

7. Pont - Pihenés      
A rohanó ember általában a pihenést igyekszik megspórolni, gondolván, hogy ezzel időt nyer. Pedig ez egyáltalán nem igaz. Minél fáradtabb valaki, annál több időre van szüksége ahhoz, hogy egy adott feladatot jól és hibátlanul elvégezzen. Ezért mindannyiunknak meg kell aludnunk a szükséges éjszakai alvásunkat. Ez valakinek csak 6 óra, másnak pedig akár 10 óra is lehet. Egy dologban azért egyformák vagyunk: a legfontosabb, hogy mindig éjfél előtt aludjunk el, mert ez az alvás legpihentetőbb módja.. Manapság nagyon nehéz bízni az emberekben, a jövőben. Hol találhatunk olyan biztos pontot, ami nem változik, nem csap be, és nem kell csalódni benne.?. A Bibliában van egy szép gondolat: „Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz.” Ha tudunk bízni az isteni gondviselésben, abban, hogy Valaki mindig tud a gondjainkra megoldást, akkor ez is nagyon sokat jelent az egészség megőrzésében, mind fizikailag, mind pedig lelkileg.

Az Egészséges Táplálkozás 7. Alap Pontja

1. Pont
A régi jól bevált és klasszikus módon maradjunk a napi 3 étkezésnél, napi 3 alkalomnál többször ne együnk, mert a szervezet túltelítődik és így csak folyamatosan dolgozik. A reggeli legyen valami könnyű, kenyér, tejtermék, sütemény, tea. Az ebéd legyen a napi főétkezés csúcsa, a nap delelőjén, 12 és 14 óra között, ekkor ehetünk mindent amit szeretünk, de azért mértékletesen. Ebédünk lehet: tészta és burgonya, hal és tenger gyümölcsei, köretekkel és szószokkal, esetleg főzelékek is. A vacsora ne legyen túl későn, zöldség, gyümölcs, esetleg könnyű és friss ételek kerülhetnek asztalunkra. Az étkezések után fogyasszunk jó minőségű ásványvizet, egy pohár fehér és vörösbort, mihez éppen melyik dukál, ami segít az emésztésben és jótékony élettani hatásai vannak. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is, kipróbálás után mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

2. Pont
Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

3. Pont
Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette. Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába - ha egyáltalán szükséges - inkább mesterséges édesítőszert tegyünk. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

4. Pont
Naponta fogyasszunk mintegy fél liter tejet vagy tejterméket, például:. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot. A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket.

5. Pont
Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs, esetleg a tészta helyett. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, salátának elkészítve, erre télen is van mód, párolt főzeléknövényt, zöldséget.

6. Pont
A böjtkúrák jótékony élettani hatása régről ismert. A böjtök segítenek szervezetünk méregtelenítésében, megtisztításában, a lerakodott salakanyagok eltávolításában. Tarthatunk böjtkúrát, léböjtkúrát havonta 2-3 alkalommal, ami nyugodtan lehet 2-3 napos tisztító böjt. Böjtöt tarthatunk vízzel, gyümölcslével, zöldséglével, ezek mind jótékonyan kimossák, átmossák és így megtisztítják a szervezetünket.

7. Pont
A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek és italnak, egyetlen élelmiszernek a tilalmát sem, amelyet kívánunk, amelyet szeretünk. Azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.!. Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és hús készítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok, célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin, tojás, tészta, száraz hüvelyesek. Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények, befőtt, lekvár is, konzervek, zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény alkoholos italok. Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra, amelyek sok segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában.
A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag- felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt ildomos és ideális elérnünk.