"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Borvidékek és Borok a világ tájain - Alessio Romanello

2022.07.26 19:35

 

A Világ Leghíresebb Borvidékei.

A világon és világszerte a különleges termőhelyek és a legjobb szőlőfajták találkozása eredményezi a legnagyobb hírű és legjobb élvezeti értékű borokat. A világ legjobb borai a világ leghíresebb borvidékein termnek. De vajon mitől lesz egy bor jó és híres. Alapvető követelmény, hogy hosszú életűek és minőségűek legyenek - vagyis az élvezeti értéküket évtizedekig megtartsák..

A Világ leghíresebb Borvidékei és Borai

-- A világon és világszerte a különleges termőhelyek és a legjobb szőlőfajták találkozása eredményezi a legnagyobb hírű és legjobb élvezeti értékű borokat. A világ legjobb borai a világ leghíresebb borvidékein termnek. De mitől lesz vajon híres egy bor.?. Alapvető követelmény, hogy hosszú életűek legyenek - vagyis élvezeti értéküket évtizedekig megtartsák.
-- A világ bor termelésének több mint: 70%-át még ma is a régi hagyományokon alapuló Európai bortermelõ országok adják. A legnagyobb szereplõk, az első három dobogós bortermelő tradícionálisan ugyanazok: -Franciaország, -Olaszország, -Spanyolország, de ezek után jelentős bortermelők még: -Portugália, -Magyarország, -Románia, -Bulgária, -Görögország is..
-- Az Újvilág is jelentősen felzárkózott már Európához, az Amerikai, Afrikai, Ausztrál kontinens is ott van már a bortérképen. Az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Chile, a Dél-Afrikai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland is jelentős bortermelővé nőtte ki magát az utóbbi évtizedekben. A borvidékek világszerte mindig nagyon szépek és idilliek, hiszen ősi hagyományokon alapulnak ezek az igézően szép szőlős területek..

  The Famous Wine Regions Of The World -- 105. Wine Regions 
  A Világ Híres Borvidékei -- 105. Borvidék 
1 Ahr-Rhein -GER 2 Alella -ESP 3 Alsace -FRA
4 Armagnac -FRA 5 Asti -ITA 6 Badacsony -HUN
7 Baden-Rhein -GER 8 Balatonboglár -HUN 9 Banat -SRB
10 Barbaresco -ITA 11 Bardolino -ITA 12 Barolo -ITA
13 Barossa Valley -AUS 14 Beaujolais -FRA 15 Bordeaux -FRA
16 Bourgogne -FRA 17 Burgenland -AUT 18 Cagliari -ITA
19 Caldaro -ITA 20 Cahors -FRA 21 Castelli Romani -ITA
22 Central Valley -CHI 23 Chablis -FRA 24 Champagne -FRA
25 Châteauneuf-Pape FRA 26 Chianti -ITA 27 Ciro-Calabria -ITA
28 Cognac -FRA 29 Codru -MDA 30 Commandaria -CYP
31 Corse-Ajaccio -FRA 32 Côte d'Or -FRA 33 Côtes-du-Rhône FRA
34 Cotnari -ROM 35 Dalmazia -CRO 36 Dão -POR
37 Douro -POR 38 Eger -HUN 39 Emilia-Romagna -ITA
40 Etna -ITA 41 Frascati -ITA 42 Frontignan -FRA
43 Friuli -ITA 44 Gumpoldkirchen AUT 45 Hawkes Bay -NZL
46 Hermitage -FRA 47 Istria -CRO 48 Jerez-Sanlúcar -ESP
49 Kakheti -GEO 50 Krete -GRE 51 Krim -RUS
52 Lacrima Christi -ITA 53 Languedoc -FRA 54 Lambrusco -ITA
55 La-Mancha -ESP 56 La-Rioja -ESP 57 Loire Valley -FRA
58 Madeira -POR 59 Macedónia -GRE 60 Malaga -ESP
61 Malokarpatské -SVK        62 Marlborough -NZL        63 Marsala -ITA                   
64 Mendoza Valley -ARG 65 Melnik -BUL 66 Minis -ROM
67 Montalcino -ITA 68 Montepulciano -ITA 69 Murfatlar -ROM
70 Napa Valley -USA 71 Paarl -RSA 72 Panades -ESP
73 Peloponnesos -GRE 74 Podgorica -MNE 75 Podravje -SLO
76 Primorje -SLO 77 Priorato -ESP 78 Provence -FRA
79 Rhein-Hessen -GER 80 Rhein-Pflaz -GER 81 Samos -GRE
82 Santorini -GRE 83 Santiago Valley -CHI 84 Serra Gaucha -BRA
85 Setubal -POR 86 Soave -ITA 87 Somló -HUN
88 Sonoma Valley -USA 89 Sopron -HUN 90 Srem -SRB
91 Stellenbosch -RSA 92 Szekszárd -HUN 93 Tarragona -ESP
94 Ticino -SUI 95 Tikves North Macedonia-MKD 96 Tokaj  -HUN
97 Toro -ESP 98 Trebinje -BOS 99 Valencia -ESP
00 Valpolicella -ITA 01 Villány -HUN 02 Vinho Verde -POR
03 Wachau -AUT 04 Wallis -SUI 05 Western Cape -RSA

     The Famous Wine Regions Of The World -- 105. Wine Regions     
        I Regioni Vinicole Famoso Del Mondo -- 105. Paesi Vinifere       

                 A Világ Leghíresebb Borvidékei -- 105. Borvidék                                                               

1.  Ahr-Rhein  Borvidék -- Németország 
Bonn -- N: 50° 43", E: 07° 07"
Ahr Európa legészakibb borvidéke: Németországban, az Ahr folyó völgyében, Bonn városától kissé északra fekszik. Ahr borvidéke a legészakabbi az összesen: 13. kijelölt Német borvidék: Anbaugebiete közül. Ahr egy Kelet-Nyugati tájolású a régió, a szőlőtermő területeket az Ahr folyó mentén találjuk, ahol már a Római időkben is foglalkoztak szőlő termesztéssel. Ebben a régióban született meg a német szövetkezeti pincék egykori alap modellje, méghozzá: 1868-ban a helyi termelők itt alapították az első olyan "Nagy-pincét", amely az összefogásra épült. Mintegy: 600 hektáron termelnek itt szőlőt, amelynek körülbelül a fele részéből: fehér, a másik feléből: rozé és vörösbort készítenek. A fehér fajtái a Rajnai Rizling és Rizlingszilváni, vörösborfajtái a Blauburger és a Pinot Noir, amelyet itt Spatburgundernek neveznek.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Kerner, -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Pinot Blanc, (++++) -Blauburger, -Dornfelder, -Pinot Noir.
----------------------------------------------------------------------------

2.  Alella  Borvidék -- Spanyolország 
Mataro -- N: 41° 32", E: 02° 27"
Spanyolország Európa legnagyobb szőlőskertje: 1,2 millió hektárnyi területet borítanak szőlőtőkék. Országszerte közel: 630.000 szőlőtermesztő gazdaság működik, ahol minden évben 30 millió hektoliter bor készül. A szőlőtermesztés feltételei az eltérő adottságok miatt rendkívül változatosak, mások az ültetvények és a termesztési eljárások. Az Alella borvidék Katalóniában található, Barcelona városától: 20 kilométerre északra, Mataro közelében, a Földközi-tenger partjának vonalában. A jól gondozott szőlő ültetvények: 300-400 méterrel a tengerszint fölött, magas hegyektől védett lankákon, fennsíkokon helyezkednek el. Nagyon sok helyi fajta mellett számos, közismert világfajtát is termesztenek. A spanyolok technikailag jól felszerelt borászatot folytatnak. A hírnevüket megalapozó hagyomány tisztelet ápolása mellett a legkorszerűbb igényeket is kielégítő fejlesztéseket hajtják végre. A borkészítés alapja a jól beérett termés, amit a kíméletes feldolgozás, a magas színvonalú borkezelés és ellenőrzött érlelés követ.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Garnacha Blanca, -Macabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, (++++) -Garnacha Negra, -Mazuela, -Monastrell, -Merlot, -Shyraz.
-------------------------------------------------------------------------

3.  Alsace  Borvidék -- Franciaország 
Strasbourg -- N: 48° 45", E: 07° 44"
Alsace, Elzász egy híres borvidék Franciaország: Észak-Keleti részén, a Német határ közelében, nem messze a Rajna folyótól. Nagyon sok szép, idillikus, napos, védett, jó fekvésű területet lehet találni Elzász vidékén. A meredek lejtők, a változatos talaj, az izgalmas fajták és a minőségre való törekvés biztosítják Elzász nemzetközi sikerét. Az Elzászi borok talán legfontosabb ismérve a briliáns sav-maradék cukor arány. A borok teltek, koncentráltak, de nem nehézkesek. Az érett gyümölcs íze, az eltérő talajok adta minerális jegyek és a jó sav-cukor arány a garancia a sikerre. Fő fajtái: a Rajnai Rizling, a Fűszeres Tramini, a Chasselas, a Muscat Ottonel, a Pinot Blanc. Elzászi bor különlegesség az Edelzwicker, amelyet a Rajnai Rizling és az Ottonel Muskotály háziasításával készítenek. Egyetlen kék szőlő fajtája a Pinot Noir, ebből készülnek a vidék rozé és vörös borai.
Talaja: -Homok, -Lősz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chasselas Blanc, -Muscat Blanc, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Tramini, (++++) -Chasselas Rouge, -Pinot Noir, -Pinot Meuiner.
--------------------------------------------------------------------------

4.  Armagnac  Borvidék -- Franciaország 
Auch -- N: 43° 43", W: 00° 08"
Armagnac borvidék Délnyugat-Franciaországban található, Gascogne szívében. A Cognac vidékhez hasonlóan, borpárlat készítésről nevezetes vidék ez is. Az Armagnacban előállított párlatnak több tényező alakítja ki a személyiségét. Igen fontos a termőhely talaja, amely vöröses színű és vasban gazdag homok talaj. Bas-Armagnac fennsíkjain, a Ténaréze központi részén elterülő meredek dombok homokos, szilikátos, illetve agyagos és meszes talaj típusai, valamint Haut-Armagnac erősen meszes, kötött talaja remek termőterületek. Természetesen igen fontosak a felhasznált szőlőfajták, az Ugni Blanc és a Folle Blanche, amelyek Cognacban teremnek, kisebb mértékben a Colombard szőlőfajta. A lepárlási hőmérséklet is rendkívül lényeges: a többnyire folyamatos lepárlóban végzett desztilláció során a párlási hőmérsékletet az elő- és utó- párlat ésszerű irányításával állítják be. A negyedik meghatározó tényező az érlelés, amely természetesen Gascogne-i fából készült tölgyfa hordóban történik.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Márga, -Mész.
Szőlőfajták: -Cinsault Blanc, -Colombard, -Folle Blanche, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Ugni Blanc.
-------------------------------------------------------------------------

5.  Asti  Borvidék -- Olaszország 
Asti -- N: 44° 53", E: 12° 07"
Az Asti borvidék egyike a legfontosabbaknak Olaszországban, amely Észak-Nyugat Itáliában, Piemonte régió, Asti városa körül fekszik. Piemontban számtalan eredetvédett bort termelnek. Külföldön leginkább a muskotály szőlőből: Moscato d' Asti készült pezsgőjéről, az "Asti Spumante"-ról híres. Nevezetes még a Barbera szőlőfajtákból nyert vörösbora is. Az Asti borvidék fő specializációja a pezsgők, főként az édes pezsgők gyártása, az édes muskotály szőlőkből való előállítása. A pezsgők tipikusan a Moscato szőlő ízvilágával bírnak, a savaknak köszönhető nagyon szép egyensúlyban lévően elegánsak. Charmat eljárással készült pezsgő. Halvány szalmasárga, finom és tartós habzás kivételesen szép gyöngyözéssel. Intenzív illata kirobbanóan gyümölcsös, a Moscato tipikus jegyeinek elegáns kifejezése, némi zsályával és barack virággal. Kóstoláskor édes, ropogós, aromákban gazdag, harmonikusan ízletes.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajták: -Biancolella, -Moscato d' Asti, -Moscato Bianco, -Cortese di Gavi, (++++) -Barbera, -Barolo, -Dolcetto, -Nebbiolo.
---------------------------------------------------------------------------

6.  Badacsonyi  Borvidék -- Magyarország 
Badacsonytomaj -- N: 46° 48", E: 17° 30"
Badacsony híres és nevezetes magyar történelmi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton-Felvidéken, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony hegy környékén található. A Badacsony szépséges vulkanikus tanúhegye a Badacsony hegy: 437 méter magas. A hegyről páratlan a panoráma a Balaton déli partján fekvő Fonyódra, észak felé a Tapolcai-medencére, emellett turisztikai jelentőségét emeli hagyományos borvidéke és a Balaton partjának közelsége.A nagyjából kör alakú hegy kerülete: 11 km, oldalát: 280 méteres magasságig szőlő termesztésre kiválóan alkalmas különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazalt sziklák bukkannak elő. Keletkezés története a medence többi tanú-hegyével közös: 10 millió évvel ezelőtt bel-tengerré záródó és édesedő: Pannon-tenger lerakódott üledéke felett megindult vulkanikus tevékenység alkotta bazalt-alakzatokból alakultak e hegyeink. A területen már a Római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy szőlő-telepítéseket is végeztetett itt. Badacsony talaja: bazalt alapon, pannon-agyag, lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal. A Balaton közelsége miatt a déli lejtők a víz felületről visszaverődő napfényt is élvezhetik, így nagyon kedvező mikro-klíma alakult ki, mely természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget. Az Olaszrizling szőlők itt a legjobb minőségű bort adják. A helyi fajták a Bakator, Budai Zöld, Kéknyelű, amely a különleges adottságok folytán itt egyedi. A Szürkebarát "Pinot Gris" jó évjáratokban aszúsodik. A Badacsonyi borok jellegzetesen testesek, tüzesek, zamatosak. A Badacsonyi borok jellemzői a tradicionális borkészítés és az ászok hordós érlelés.
Talaja: -Agyag, -Bazalt, -Lösz.
Szőlőfajták: -Bakator, -Budai Zöld, -Irsai Olivér, -Kéknyelű, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris "Szürkebarát", -Riesling Italian, -Sauvignon Blanc, -Tramini, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------------

7.  Baden-Rhein  Borvidék -- Németország 
Freiburg -- N: 48° 00", E: 07° 50"
Baden egy Németországi borvidék a Rajna folyó és a Fekete-erdő között. Baden mintegy: 400 kilométer hosszúságú borvidék Németország déli részén, mely délen a Bódeni-tótól egészen Tauberfrankenig nyúlik el. Nem meglepő, hogy ez a hatalmas terület további kilenc borvidéki körzetre van bontva, melynek egyike Markgräflerland. A talajok is nagy változatosságot mutatnak, van itt lösz, tercier kréta, de találhatunk Badenben vulkanikus talajt, gránitot vagy tengeri kagylók lerakódásából származó mészkövet és márgát is. A Németország délnyugati részén elhelyezkedő: Baden-Württemberg tartomány hivatalosan két borvidékre, Badenre és Württembergre osztható. Több mint: 15 000 hektárnyi termő területével előbbi a harmadik legnagyobb német borvidék, míg: 11 500 hektárjával utóbbi a negyedik. A két termő táj viszonylag nagy kiterjedése ellenére nem tartozik a legismertebb német borvidékek közé.
Talaja: -Agyag, -Gránit, -Márga, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", (++++) -Blauburger, -Dornfelder, -Pinot Meuiner, -Pinot Noir.
-------------------------------------------------------------------------

8.  Balatonboglári  Borvidék -- Magyarország 
Balatonboglár -- N: 46° 44", E: 17° 39"
A Balatonboglári borvidék a Balaton déli partján, Somogy megye északi részén fekszik, Zamárditól Balatonkeresztúrig, dél felé Andocs és Tab vonaláig. Szintén ehhez a borvidékhez tartozik a Balatonkeresztúrtól délre fekvő Kéthely és Marcali között elterülő szőlővidék. Balatonboglár klímája enyhének, bizonyos években, kifejezetten melegnek mondható. A napsütéses órák száma eléggé magas, átlagosan eléri az évi: 1950- 2000 órát, az átlagos csapadék mennyiség: 600-800 mm között van. Nem jellemzőek a kiugróan magas, vagy alacsony hőmérsékleti értékek, így az évjáratok közötti ingadozás viszonylag csekély. Az alap-kőzete az agyagos-homokos üledék, melyeket a Pannon-tó rakott le. Ezt később negyed időszaki lösz fedte be. Ezen alakult ki a szőlő termesztésnek ma jó alapot nyújtó lejtő lösz és vályog talaj. Fehér és vörös borban egyaránt találunk üde, könnyű egynyári borokat szép savakkal és jó gyümölcsösséggel.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Lösz.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Csaba Gyöngye, -Olasz Rizling, -Irsai Olivér, -Királyleányka, -Leányka, -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Viktória Gyöngye, (++++) -Kékfrankos, -Kékoportó, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
-------------------------------------------------------------------------

9.  Bánáti  Borvidék -- Szerbia 
Versec -- N: 45° 07", E: 21° 17"
A Bánáti borvidék az egykori Magyarország déli részén, a Bánáti régióban terül el, ami később Jugoszlávia, ma Szerbia északi része lett. Az egykori Versec-i, Fehértemplomi borvidék a Déli-Báti homok talajon terül el. A borvidék központja: Vrasac - Versec. A városban szeptemberben nagy szüreti fesztivált rendeznek. A borvidék remek földrajzi adottságainak köszönhetően már a középkorban népszerű bortermő hellyé tette, első komoly említése a 15. századból származik. A Bánát területén virágzó szőlőket szívesen vásárolták a nagyobb birtokosok, néha komoly birtok vitákat is gerjesztve. A napsütéses órák száma magas: a 2000 órát is meghaladja, délies domboldalain igencsak komoly hő összegeket tapasztalhatunk, nem véletlenül, hiszen a borvidék zöme a mi Villányi Borvidékünk egy földrajzi szélességen van, sőt még annál délebbre is található. A terület kifejezetten alkalmas a szőlő termesztésre és a jó borok előállítására.
Talaja: -Homok.
Szőlőfajták: -Bánáti Rizling, -Kövi Dinka, -Rózsa Dinka, -Piros Szlanka, -Rkacitelli, -Szerémi Zöld, (++++) -Kadarka, -Kékfrankos, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
---------------------------------------------------------------------------

10.  Barbaresco  Borvidék -- Olaszország 
Alba -- N: 44° 40", E: 08° 06"
Barbaresco borvidék Itália északnyugati részében található, Piemonte tartományban. Barbaresco borvidék: Alba városától északra és keletre fekszik, domborzati viszonyait leginkább a Langhe-dombság határozza meg. A legjobb Barbaresco-fekvések déli kitettségűek, és 150-500 méter tengerszint feletti magasságon húzódnak. A borvidék mérete az utóbbi évtizedekben jelentő növekedésen esett át, a 2000-es évek elején megközelítve a 700 hektárt. A borvidék talaja jellemzően meszes, agyagos márga, amely a Nebbiolo masszív struktúráját egy viszonylag lágyabb, gyümölcsösebb, intenzívebb aromatikájú irányba mozdítja el már más termő tájakhoz képest. A Barbaresco borvidék nevét viselő testes vörösbor kizárólag: Nebbiolo szőlő fajtából készülhet. E szőlőfajta késői érésű, így ebben az Alpok lábánál fekvő régióban különös jelentősége van annak, hogy pontosan hova telepítik. A kevésbé meleg fekvésekbe: Barbera, Dolcetto, Moscato kerül, de ezen borok nem viselhetik a Barbaresco nevet. A Barbaresco egy presztízs bor lett, a Barbaresco nevet viselő borok esetében legalább két év a kötelező érlelési idő, amelyből egy évet kell hordóban töltenie a bornak, míg a Barbaresco riserva esetében a teljes érlelési idő legalább négy év.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajták: -Nebbiolo, -Barbera, -Dolcetto Nero, -Moscato Nero.
----------------------------------------------------------------------------

11.  Bardolino  Borvidék -- Olaszország 
Bardolino -- N: 45° 30", E: 10° 54"
A Bardolino borvidék Itália északi részén, a Garda-tó és Verona közt elterülő köves, málladékos talajú területen fekszik, a termőhely székhelye: Bardolino szép és takaros városkája. A Garda-tó Olaszország legnagyobb tava és egyik legkedveltebb üdülőhelye. Bardolino városában, a Garda-tó déli kikötőjénél kezdődik a "Strada del Vino" borút, amely: 16 település és 46 borászat között kanyarog. Bardolino borvidék DOC a Valpolicellához hasonlóan: a Corvina, Rondinella, Molinara szőlő fajtákra alapul, könnyű, gyümölcsös, vörös borokban jár az élen. A Bardolino egy népszerű rubin-vörös bor, amelyet legalább egy évig tölgyfa hordóban érlelnek, könnyen fogyasztható, intenzív gyümölcsös aromájú bor, mely tészta ételek és rizottók kitűnő kísérője. A Bardolino DOC szintén Corvinából készül, de a Garda-tó keleti partjának hűvösebb klímája miatt elsősorban könnyebb, egyszerűbb vöröseket és friss rozékat ad. A borvidéken száraz fehér borokat is előállítanak, amelyek szintén elérhetnek jó minőséget.
Talaja: -Mészkő, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajták: -Cortese, -Durello, -Garganega, -Trebbiano, -Verdicchio, -Verduzzo, -Vernaccio, (++++) -Corvina, -Molinara, -Rondinella.
----------------------------------------------------------------------------

12.  Barolo  Borvidék -- Olaszország 
Barolo -- N: 44° 48", E: 07° 57"
Barolo borvidék Piemonte régióban, az Alpok észak-nyugati íve az Appenninek közé ágyazódik be. Ezek a hegységek határozzák meg különleges klímáját, a nyár errefelé nagyon forró, a tél pedig kontinentálisan hideg. A szőlő termesztés e térség szinte minden részében folyik, elsősorban a Cuneo, Asti és Alessandria között elterülő déli dombvidéken. Az 56.000 hektárnyi terület, egész Németország szőlő területe csupán kétszer ekkora, 60 százalékán minőségi bor szőlőkből jó borokat termelnek, ez Itáliai viszonylatban nagyon magas arány. A Barolo nedűt királyi bornak nevezték. Nemcsak azért, mert "feltalálása" Oudart francia borász nevéhez kapcsolódik, aki a Savoyai-uralkodóház támogatásával tevékenykedett a 19. század első felében Barolóban, Giulietta Fallatti márkinő kastélyában. A Nebbiolo szőlő fajtából a 19. században kezdtek el jó borokat készíteni. Bizonyos értelemben ez a modern itáliai borászat születésének időszaka, a Piemonti régió pedig azóta a csúcsminőségű borok legnagyobb hagyományokra visszatekintő, legmegbízhatóbb szállítója. A bor megérdemli a királyi titulust is, mert ideális módon egyesíti szőlője, a Nebbiolo jellegzetes tulajdonságait: erős, elegáns, és nagyon jól tárolható. A jó Barolo minél öregebb, annál aromásabb.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajták: -Arneis, -Barbera Bianca, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, (++++) -Barbera, -Barbarossa, -Brugnola, -Dolcetto Nero, -Nebbiolo, -Vespolina.
----------------------------------------------------------------------------

13.  Barossa Valley  Borvidék -- Ausztrália 
Adelaide -- S: 34° 55", E: 138° 45"
Barossa Valley Dél-Ausztália egyik fő bortermelő régiója és turista célpontja, Adelaide-től: 50 km-re Észak-Keletre található. A völgyet a North Para folyó formálta, a Barossa Valley főút a megy keresztül a völgyön, mely érinti a völgy főbb településeit: Nuriootpa, Tanunda, Rowland Flat és Lyndoch.. Barossa: 160 év szőlészeti tapasztalatával uralja a régió gazdaságát. Napjainkban, az Ausztrál borok több mint: 25 százaléka itt készül. A vidék zászlós hajói a Barossa Shiraz és az Eden Valley Riesling; két jól elkülöníthető terület termékei; a meleg alacsonyan fekvő: Barossa Valley, és a magasabb, hűvös klímájú: Eden Valley, a két fajta, melyek által Barossa felkerült a világtérképre. A világ legöregebb: Shiraz szőlő ültetvénye Barossa-ban található, amely az: 1840-es évekből származik. A terület klímája és a talaj tökéletesen kiegészítik egymást, így hihetetlenül komplex borok születnek itt, melyek jellemzői gazdagság és testesség, de a bársonyos tannin is. Ezzel a stílussal egyetlen más terület sem képes versenyezni, és így a Barossa Shiraz legendás borokkal hagyott kitörölhetetlen nyomot a nemzetközi bor palettán. Kontrasztként az Eden Valley Riesling elegáns és ropogós, eleven, tükrözve a magasabban fekvő szőlőföldek hűvös klímáját és kavicsos talaját. Fémjelzése, a könnyed citrus íz, a citrusfélék gazdag palettája nagyszerű sav-struktúrával kombinálva tette az Eden Valley Rielsing-et a vidék egyedülálló fajtaborává, valamint Ausztrália egyik klasszikus borfajtájává. Több mint: 60 pincészet rengeteg bor kóstolási lehetőséggel várja a vendégeket, hogy felfedezzék az új kedvenceket és megkapják a választ a kérdésre, hogy miért Barossa Ausztrália leghíresebb borvidéke.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Chardonnay, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Shiraz.
-------------------------------------------------------------------------

14.  Beaujolais  Borvidék -- Franciaország 
Lyon -- N: 45° 46", E: 04° 50"
Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke. Az ország keleti felében, Lyon-tól északra elterülő tartomány. A Beaujolais borvidék Burgundia legdélebbi részén terül el, vagy talán szemléletesebben szólva Burgundia és a Rhone-völgy között. Méretét illetően a fellelhető adatok nem teljesen egységesek; a leginkább friss és mértékadó információt: Jancis Robinsonnál találjuk: 20 ezer hektárnyi a szőlő, melynek 99 százaléka kék, és 825 ezer hektoliter az átlagos éves bor termelés. A kék szőlő gyakorlatilag egyetlen fajtát jelent itt, a gamay-t, mellyel csak szórványosan találkozhatunk másfelé, a világ összes gamay ültetvényének körülbelül kétharmada itt található. A fehér fajták az Aligoté és Chardonnay, de ezek elenyésző részét képezik a termelésnek. A vörösborok három minőségi kategóriába sorolhatóak, az első a Beaujolais AOC, a következő lépcsőfok a Beaujolais-Villages AOC, a hierarchia csúcsán a Cru Beaujolais áll. Az újabban élénkülő érdeklődés a Beaujolais borvidék iránt elsősorban néhány komoly minőségű: Cru bornak, illetve az elszánt termelőiknek köszönhető.
Talaja: -Agyag, -Gránit, -Homokkő, -Kavics.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Chardonnay, -Cinsault, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, (++++) -Gamay Noir, -Pinot Meunier, -Pinot Noir, -Merlot.
------------------------------------------------------------------------

15.  Bordeaux  Borvidék -- Franciaország 
Bordeaux -- N: 44° 50", W: 00° 30"
A Bordeaux borvidék Franciaország Dél-Nyugati részén terül el, az Atlanti-Óceán partjainak közelében. Bordeaux a világ bor fővárosa, körülötte a világ leghíresebb borvidéke terül el, ahol a francia minőségi vörös-borok egynegyede születik a kisebb-nagyobb. Chateau-ban. Bordeaux a világ legnagyobb borvidéke, 100 ezer hektár területen, 5 millió hektoliter bort termelnek. A neves borvárak nedűinek széles választéka van. "Bordeaux olyan, mint Versailles és Antwerpen együtt", állította: Victor Hugo a Franciaország délnyugati részén, Gironde megyében fekvő hangulatos városról. A település több mint háromszáz éven át angol fennhatóság alatt állt, és csak a százéves háború után csatolták végleg Franciaországhoz. A város gondosan őrzi és ápolja a múltat, műemlékei közül nem egy a kulturális világörökség részét képezi, ugyanakkor mára modern nagyvárossá fejlődött, a délnyugati partvidék fővárosának számít. De Bordeaux-ról mégsem a gyönyörű színházépület, a Tőzsdetér vagy a Városháza jut elsőre az emberek eszébe, hanem természetesen a bor. A hagyomány szerint a legjobb ültetvények a magasabban fekvő területeken találhatók, ahonnan a folyó jól látható. Az itt születő borokat csak néhány éves érlelés után érdemes kinyitni, mert fiatalon túlteng bennük a csersav. Négy település osztozik a Médoc dicsőségén: Margaux, St. Julien, Pauillac és St. Estephe. A bor rajongók előtt egyik sem ismeretlen, a bor sznobok csak kellő áhítattal emlegetik őket. Az öt Premier Grand Cru Classé (azaz első osztályú) borászatból négy ezen a területen található: a Chateau Margaux (Margaux), a Chateau Latour (Pauillac), a Chateau Lafite Rothschild (Pauillac) és a Chateau Mouton Rothschild (Pauillac).
Talaja: -Agyag, -Homok, -Lösz.
Szőlőfajták: -Chenin Blanc, -Cinsault Blanc, -Folle Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Sauvignon Blanc, -Semillon, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Malbec, -Merlot, -Mourvédre, -Petit Verdot, -Pinot Meunier, -Pinot Noir, -Shiraz.
----------------------------------------------------------------------------

16.  Bourgogne  Borvidék -- Franciaország 
Auxerre -- N: 47° 55", E: 03° 37"
Bourgogne, Burgundia borvidéke Franciaország középső részén, nagy területen fekszik, mintegy: 35.000 hektáron terül el. Burgundia borvidéke Franciaország és a világ egyik legkifinomultabb borvidéke, ami hosszú sávban elterülő és ezért jól áttekinthető. Bourgogne tájai, részei: Côte Auxerre, Côte Beaune, Côte Nuits, Côte Chalon. E borvidék hírneve leginkább Bourgogne hercegeinek köszönhető, kiknek követei jelen voltak minden ismert országban. Emellett igen nagy érdemeket szereztek a cisztercita szerzetesek is, hogy például a Clos-de-Vougeot szőlők oly híressé váltak. A Bordeaux-i szőlő ültetvényekkel ellentétben a Bourgogne-i szőlőkben csak kevés fajtát termesztenek, a fehér borokhoz a Chardonnay és az Aligoté fajtákat, a vörösborokhoz Pinot Noir és Gamay fajtákat. A másik nagy különbség Bordeaux-hoz képest, hogy ott egy bor neve mindig egy gazdasághoz és kastélyhoz tartozik, és kötődhet egyetlen vállalathoz vagy személyhez, Bourgogne-ban viszont minden egyes borfajta egy-egy földrajzi egységet képvisel, amely több tulajdonoshoz tartozhat. A parcellákat és dűlőket itt "climat"-nak hívják.
Talaja: -Agyag, -Gránit, -Homokkő, -Kavics.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Chardonnay, -Cinsault Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, (++++) -Cinsault Rouge, -Gamay Noir, -Pinot Meunier, -Pinot Noir, -Merlot, -Shiraz.
----------------------------------------------------------------------------

17.  Burgenland  Borvidék -- Ausztria 
Rust -- N: 47° 48", E: 16° 42"
Ausztria szőlő területének körülbelül: 40%-a a Burgenlandi borvidéken található, így ez a 20 ezer hektáros terület legnagyobb osztrák borvidék. A Neusiedler See, azaz Fertő-tavi borvidéknek is nevezik, hiszen e nagy kiterjedésű tó köröl fekszik. Burgenland, az egykori magyar "Őrvidék", "Várvidék" az egykori Magyarország legnyugatibb része volt, a terület a Fertő-tó körül található, egy szépen, lágyan, szelíden dombos területen. A borvidék központja: Rust városkája, a Fertő-tó délnyugati partján terül el. A borvidék nagyon régi, már a: kelták és a rómaiak is foglalkoztak itt szőlészettel és borászattal. A régióban az ásatásokra alapozva azt is feltételezik, hogy a bor történelem visszavezethető egészen a Kr.e. 700 évekre, egy üstben szőlő magvakat fedeztek fel. Burgenlandban a terület nagysága miatt is nagyon sokféle szőlőt termesztenek. Burgenlandban a bor spektrum rendkívül széles, száraz: fehér-boroktól egészen a nemes: édes-borokig, a botrytis-borokig, a könnyedebb: rosé-boroktól a nehezebb: vörös-borokig, a komolyabb tételekig, sőt egészen a habzó-borokig terjed az igen széles és terjedelmes választék.
Talaja: -Erdőtalaj, Lösz, Kavics.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Riesling Italian, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Muscat Ottonel, -Pinot Blanc, -Tramini, (++++) -Franconia "Kékfrankos", -Blauburger, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
----------------------------------------------------------------------------

18.  Cagliari  Borvidék -- Sardegna, Olaszország 
Cagliari -- N: 39° 14", E: 09° 27"
Cagliari Szardínia szigetének fővárosa, a sziget ugyan Itáliához tartozik, de önálló szárd nyelve és kultúrája van. Cagliari Szardínia szigetének déli részén helyezkedik el, a Golfo degli Angeli (Angyalok öble) középpontjában. Keleten a Sette Fratelli hegyláncaival, nyugaton a Capoterra hegyeivel, északon a Campidano-síksággal határos. A város éghajlata jellegzetesen mediterrán, enyhe telekkel, és meleg, száraz nyarakkal. A nyári legmagasabb hőmérséklet kevéssel haladja meg a: 40 °C-ot, míg a téli hőmérséklet nem nagyon süllyed: 5 °C alá. A Cagliari borvidék jellemzői a fehér borok, a leghíresebb szőlőfajtái két helyi fajta: a "Nuragus di Cagliari" és "Nasco di Cagliari", amelyet úgy tartanak, hogy még a Föníciaiak hozták be egykor a szigetre. Ezek a helyi borok népszerűek a szigeten, mellettük még édes desszert borokat állítanak elő. Az itteni borok a talajnak és időjárásnak köszönhetően eléggé karakteresek.
Talaja: -Mészkő, -Agyag, -Kavics.
Szőlőfajták: -Nuragus di Cagliari, -Nasco di Cagliari, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, -Vermentino, -Vernaccio, (++++) -Bombino Nero, -Canaiolo Nero, -Monica Nera, -Pascale.
-----------------------------------------------------------------------------

19.  Cahors  Borvidék -- Franciaország 
Cahors -- N: 44° 54", E: 01° 26"
Cahors egy különleges és kiváló vörösbort termő borvidék Dél-Nyugat Franciaországban, a Lot folyó völgyében. Cahors a Garonne egyik mellékfolyója, a Lot mellett elhelyezkedő magas-fennsíkon található, szintén Cahors nevű város körül elterülő borvidék. Hagyományosan telt, sötét színű, rendkívül cseres, hosszan érlelhető, úgynevezett "fekete" borok készültek itt. Ma már jóval szélesebb a spektrum: az ültetvények elhelyezkedésétől függően többféle bor stílussal találkozhatunk. Cahors már a Római ókori időkben is jelentős központ volt, megmaradtak a régi várfal és egy nagy fürdő maradványai, a város forrását a gallok és a rómaiak egyaránt szentnek tartották. A városka felvirágzása a középkorra esik, köszönhetően a bornak is. A szép vidék fő fajtája a Malbec és Shiraz. Az igazi Cahors-i vörösbort "feketének" nevezik, mert az itteni éghajlat és a hagyományos borkészítési módszerek hatására a bor sok cserző anyagot tartalmaz, és szinte feketén csillog. A bor színe sötét rubinvörös, évtizedek múlva gránátvörös. A Cahors-i borokhoz általában: 10-15 év kell hogy tökéletesen beérjenek.
Talaja: -Erdőtalaj, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajták: -Malbec, -Shiraz, -Mourvedre, -Picardan, -Picpoul, -Roussanne.
-----------------------------------------------------------------------------

20.  Caldoro  Borvidék -- Olaszország 
Caldoro -- N: 46° 25", E: 11° 15"
Caldoro borvidék Észak-Itáliában található, Olaszország legészakibb borvidéke, a német ajkú: Dél-Tirol nevezetes vörös-boros borvidéke. A bortáj a festői szépségű Caldoro tó (Kalterer See) és Caldoro városka (Kaltern) környékén fekszik. A borvidék fő fajtája a "Schiava", németül: "Trollingi". Tirolt általában a hegyektől védett enyhe éghajlata igen alkalmassá teszi a bortermelésre. A Dél-Tiroli: Möltenben van Európa legmagasabban fekvő borpincéje: 1200 méter magasan, és közelében található Európa legöregebb szőlőtőkéje, ami: 600 éves. A Caldoro vidék nevezetes látnivalója a Dél-Tiroli bor múzeum a Rinberg kastélyban. A Caldaroi borút, Caldaro sulla Strada (Kaltern an der Weinstrasse) itt megy végig az egész tájegységen, egy nagyon kellemes és érdekes kikapcsolódást nyújtva az érdeklődőknek. A Dél-Tiroli borút: 40 km hosszú és 7. bortermelő településen vezet keresztül.
Talaja: -Gránit, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Picolit, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, (++++) -Teroldego, -Terrano, -Schiava, -Pinot Nero, -Merlot.
--------------------------------------------------------------------------

21.  Castelli Romani  Borvidék -- Olaszország 
Velletri -- N: 41° 52", E: 12° 22"
Castelli Romani - "Római Kastélyok" a fehér borairól híres borvidék: Közép-Itália, Lazio régió, Róma városától: 25 km-re délre, az Albanói-hegyek mellett fekszik. A Castelli Romani borvidék központi városa: Velletri. Szép és nyájas, idillikus és harmonikus itt a táj. Egykor itt volt Lucullus palotája, a híres-hírhedt Lucullusi lakomák színhelye. A sok kastélyáról és váráról a környéket az emberek: Castelli Romani néven emlegetik. Egy szép és nyájas táj terül itt el, vonzó hely az ember számára a dombos és zöldellő lankákkal. Castelli Romani főleg túlnyomó részben fehér borokat termő terület, de terem azért itt néhány vörös fajta is. 1996 óta a Castelli Romani terület adott otthont a nagy: (DOC) Denominazione di Origine Controllata zónának, ami a sokféle bort ad, beleértve a rosé, az enyhén csillogó frizzante, a száraz és édes boroknak. Az itteni borok mindenki számára könnyebben elérhetőek és szerethetőek: finomak, kecsesek, könnyedek, bársonyosak.
Talaja: -Erdőtalaj, -Lösz, -Kavics.
Szőlőfajták: -Garganega, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, -Trebbiano, -Verdicchio, -Vernaccio, -Verduzzo, (++++) -Bellone, -Cesanese, -Malvasia Nera, -Merlot, -Sangiovese.
--------------------------------------------------------------------------

22.  Central Valley  Borvidék -- Chile 
Santiago de Chile -- S: 33° 27", W: 70° 40"
A Chilei borok döntő többsége a Central Valley (Központi-völgy) nevű, hatalmas borvidékről származik, amely négy régióból áll: Maipo, Rapel, Curicó és Maule. Ezek mindegyike egy-egy termékeny talajú völgy, melyen egy folyó halad keresztül keletről nyugatra, az Andok hegyláncai közül a Csendes-óceán felé. Mind a négy régió elsősorban cabernet sauvignon-ból és merlot-ból készülő vöröseiről híres. Chilében ma: 115.000 hektáron termesztenek szőlőt, Magyarországon kb. 80.000 hektáron, s hogy a fejlődés ütemét is érzékeltessük, ez a szám: 10 éve még csak: 55.000 ha volt. A körülmények ideálisak: keleten az Andok égbenyúló vonulatai szolgálnak és védenek, felfogják a szeleket, ugyanakkor az éjszaka a hegyekből lekúszó hűvös levegőnek köszönhetően épp optimális a napi hőingadozás. A bónusz pedig az olvadt hólé, amely jelentősen egyszerűbbé és persze olcsóbbá teszi az errefelé nélkülözhetetlen öntözést. Ami a nyugati oldalt illeti, ott a hűvös Humboldt-áramlat tolja a chilei borászok szekerét, a nyári hőségben tökéletesen hűt, és folyamatosan betegségeket elűző szeleket küld, amelyek a parti, 650 méternél sehol sem magasabb Cordillera de la Costa vonulatai között nyílt "folyosókon" akadálytalanul nyargalnak be a legnagyobb borrégió, a Central Valley - Központi Völgy észak-déli tájolású, igen termékeny talajú, napsütötte völgyeibe.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Sauvignon Blanc, -Pinot Blanc, Ugni Blanc, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Cabernet Franc, -Carménére, -Merlot, -Shyraz, -Tannat.
---------------------------------------------------------------------------

23.  Chablis  Borvidék -- Franciaország 
Chablis -- N: 47° 48", E: 03° 47"
A Chablis borvidék Franciaország egyik legkisebb, ámde a világ egyik leghíresebb fehérboros vidéke, ami Burgundia északi részén fekszik. A nagyjából: 5000 hektáron beültetett domb-oldalak tetejét általában erdő borítja, ezért a borvidék igen különleges, korong alakú szigethez hasonló látványt nyújt, amelyet középen kettészel a Serain folyó. A terület egyetlen engedélyezett szőlőfajtája a Chardonnay. A bortermő terület talaja északon mészkő és márga, és igen gazdag tengeri fosszíliákban. A Chablis-ból származó Chardonnay bor sovány és elegáns, ízének nagy részét a talaj minőségének, az éghajlatnak és a régió hagyományainak tulajdonítják. A szőlő területeket minőségi osztályokba sorolják: 1. "Chablis grand cru" - ezek a legjobb dűlők, 2. Chablis premier cru, 3. Petit Chablis. A "Chablis grand cru" illata erősen minerális, majd megjelenik benne a: hárs, méz, mandula. Ezen a híres borvidéken mint már említettük, kizárólag csak Chardonnay szőlőfajtát termesztenek.
Talaja: -Erdőtalaj, -Márga, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay.
--------------------------------------------------------------------------

24.  Champagne  Borvidék -- Franciaország 
Reims -- N: 49° 20", E: 04° 04"
A Champagne borvidék Franciaország Észak-Keleti részén terül el, szinte a szőlő termesztés északi határán. Az utóbbi évszázadokban e borvidék főleg a pezsgő termeléséről és előállításáról nevezetes. A borvidék központja: Reims, az egykori koronázó város és Éparnay. Híres termőhely még: Ambonnay, Avize, Ay, Bouzy, Mailly, Sillery. Champagne relatíve hűvös időjárása és meszes talaja miatt nagyon éles, savas borokat terem, ezek pedig kitűnő alapanyagai a pezsgőnek. Az 1700-as évektől készítenek itt szénsavas borokat, és a mai napig a Champagne-ban készült pezsgőket tartják a legjobbnak a világon. Bár az egész világ azonosítja Champagne-nyal a pezsgő fogalmát, a legendával ellentétben nem itt találták föl ezt az italfajtát. Már évszázadokkal ezelőtt, hogy: Dom Perignon bencés apátsági pince-mester elkezdte a pezsgő készítést: Champagne-ban, készítettek szénsavas borokat Franciaország délebbi területein. Azonban a ma pezsgőként ismert ital gyártási technológiáját a Champagne-i pezsgő házakban dolgozták ki. Három szőlő-fajtát használnak fel a champagne készítésekor: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Az Epernay borvidéki területen található, így történelmét, turizmusát és gazdaságát nagyban meghatározza a pezsgő. Látnivalói közt említhetjük a: 20, sőt néha: 40 méter mély és összesen: 110 km hosszú pince hálózatot.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Folle Blanche, -Muscadelle, -Muscadet, -Muscat Ottonel, -Picardan Blanc, (++++) -Pinot Noir, -Pinot Meuiner, -Picardan Rouge.
---------------------------------------------------------------------------

25.  Châteauneuf-du-Pape  Borvidék -- Franciaország 
Avignon -- N: 43° 56", E: 04° 48"
Châteauneuf-du-Pape a “Pápa új kastélya” híres borvidék Dél-Franciaországban, Provence-ban. E borvidék neve onnan ered, hogy Avignon-ban található a Pápai kastély, mivel a 14. században számos pápa és ellenpápa itt vezette hivatalát, ez volt az: "avignon-i fogság" időszaka. Châteauneuf-du-Pape Provence nagyon híres borvidéke, egy fogalom a borvilágban. A borvidék valamivel több, mint: 3300 hektáron terül, székhelye: Avignon. A borban itt a vörösek dominálnak, csak szinte azok vannak, nem is akármilyenek. Itt Chateauneuf-du-Pape-ban találták fel az "Apellation Controlée" rendszert, és itt a legmagasabb a minimális alkoholtartalom: 12,5-es. Tizenhárom engedélyezett vörös szőlőfajta van itt, a Grenache a legfontosabb, aztán a Syrah és a Mourvedre jön. Ezek a borok kedvesek még az újvilági szájaknak is. A kifinomultság és az elegancia az, ami különlegessé teszi őket más borokkal szemben. És persze fontos az ár is: 20-50 euróért jószerével elérhetetlen ez a minőség más híres borvidékeken.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Bourboulenc, -Cinsault Rouge, -Clairette Ronde, -Gamay Noir, -Grenache Noir, -Mourvedre, -Picardan Rouge, -Picpoul Noir, -Tannat, -Teret Noir, -Roussanne, -Syraz, -Vaccarese.
-----------------------------------------------------------------------------

26.  Chianti  Borvidék -- Olaszország 
Firenze -- N: 43° 44", E: 11° 15"
A Chianti borvidék Toscanában található, fővárosa Firenze, és mintegy féltucatnyi kisebb, önálló eredet-megjelölés használatára jogosult bortermő területre (DOC és DOCG) osztható. Ezek közül a leghíresebb a Chianti Classico, amely a borvidék történelmi magva, az egyik legdrágább pedig a Chianti Rufina. Ezen a borvidéken régebben vegyesen ültettek fehér és kék szőlőt, így a Sangiovese fajtát együtt szüretelték és dolgozták fel a Fehér: Malvasia és a Trebbiano fajtával. E hagyo­mány hatására sokáig az ezekből készült fehérborok házasítása is megengedett volt a Chiantiban, de ezt ma már nem alkalmazzák. Az egykori olasz miniszterelnök, Ricasoli báró a 19. században kezdett el kísérletezni a fajták házasításával, és a mai, hivatalos Chianti-receptúrát is az ő munkásságára vezetjük vissza. Eszerint a Chianti: 75-100% Sangiovese szőlőből áll. Ott, ahol egy-negyednyi teret hagynak más fajtáknak, a borász választása szintén korlátozott, kötelező a helyi Canaiolo nevű kék szőlő használata, de megengedett a Cabernet Sauvignon és a Merlot is..
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Ansonica, -Aspirino, -Cortese, -Malvasia Bianco, -Moscato Bianco, -Trebbiano Toscano, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Montalcino, -Prugnolo Gentile, -Sangiovese.
-------------------------------------------------------------------------

27.  Ciro-Calabria  Borvidék -- Olaszország 
Reggio di Calabria -- N: 38° 42", E: 15° 25"
A Ciro borvidék Calabria régióban található, ez Itália, az Olasz szárazföld legdélibb, legmelegebb része, az olasz csizma orra, amely határos Szicília szigetével. A Ciro borvidék központja, a régió névadó városa: Reggio di Calabria. A Calabria régió ősrégi bor termelő terület, itt már az ókori Görög telepesek is műveltek szőlőt, majd a Rómaiak követték őket szervezett szőlőkultúrát kialakitva. A feljegyzések szerint először az ókori művelt Görög a Oenotrinas, majd Krostos. A Görög atléta: Milo Croton is élt ebben a térségben, és 10 liter Ciro bort ivott meg naponta. Hagyomány, hogy a bor még ma is ugyanolyan, mint volt a Milo időkben. Az 1. században, Plinius a Calabriai bort a minőségű Itáliai borok közé sorolta. A "Vino Calabrese" - a "Calabriai borok" a déli időjárásnak és száraz melegnek köszönhetően: testesek, erősek, savasak. Főleg vörösborok vannak itt túlsúlyban és csak kevés a fehér.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Greco Bianco, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, (++++) -Aglianico, -Gaglioppo, -Greco Nero, -Malvasia Nera, -Moscato Rosso, -Prugnolo Gentile, -Schiava, -Sangiovese.
---------------------------------------------------------------------------

28.  Codru  Borvidék -- Moldávia 
Chișinău -- N: 47° 02", E: 25° 50"
A Codru bortermő régió: Moldova központi térsége, az ország legnagyobb borvidéke. Az ország teljes szőlő-területének: 60% -a Codru bor-régióban található. A bor készítés, a bor ipar a Moldovai termelés legfontosabb ágazata. A borkivitel önmagában az ország összes exportjának egy-negyedét teszi ki. Moldova a világpiacon is nevet szerzett. Már több Moldvai: Chardonnay rangos díjat kapott a nemzetközi versenyeken. A szőlőtermesztés története: 5000 évre nyúlik itt vissza, a Nister és a Pruth folyók közötti termékeny területen indult. Később a Görögök és Rómaiak befolyása alatt további kézműves borkészítési finomítások történtek. A középkorban valódi borkultusz alakult ki Moldovában, a borászat virágzott. Az bor-export később: Moszkvába és Lengyelországba irányult. A második világháború utáni visszaesés után a Moldovai szőlőtermesztés gyorsan helyreállt. 1950 körül sok új szőlőt ültetvényt telepítettek. Manapság már körülbelül: 160.000 hektár szőlőterület található az országban. A Moldáv borok betörtek a világpiacra és elég széles körben elterjedtek a jó minőségüknek köszönhetően.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Feteasca Alba, -Muscat Ottonel, -Rhein Riesling, -Rkatsitelli, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
---------------------------------------------------------------------------

29.  Cognac  Borvidék -- Franciaország 
Cognac -- N: 45° 47", W: 00° 28"
Cognac városáról elnevezett híres Franciaországi borvidék, amely az ország dél-nyugati szegletében található. Cognac vidék főleg a borpárlatok, a konyak előállításáról lett nevezetes. A Croizet konyak ház egyetlen ember, Léon Croizet álmaiból született meg: 1805-ben, aki Napoleon sommelier-je volt. Ősei már a 16. század óta borászkodással foglalkoztak. Léon versenyre akart kelni az akkoriban létező mintegy: 20 konyak készítő céggel, és ebből a célból megalapította a saját konyak házát. 1871-ben Léon unokája, Benjamin Léon Croizet bejegyeztette a Cognac Croizet márkanevet, és elkezdte a világ minden tájára exportálni a termékeiket. Nagy hangsúlyt fektetett a minőségre, és a Croizet konyakok számos díjat nyertek, többek között az 1878-as és az 1900-as világkiállításon is. Benjamin nem csak abban volt sikeres, hogy eljuttassa a Croizet-ház termékeit a világ legtávolabbi országaiban élő emberek asztalára, de nagy szerepet játszott a Cognac-borvidék létrehozásában is, amelyre: 1909-ben került sor. Őt illeti a dicsőség az amerikai szőlőfajták betelepítéséért is, amelyekkel sikeresen ki tudták váltani a filoxéra-járvány által elpusztított korábbi fajtákat, és a Cognac-borvidék megmenekült a teljes pusztulástól.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Folle Blanche, -Cinsault Blanc, -Semillon, -Ugni Blanc, (++++) -Folle Noir, -Gernache Noir, -Terret Noir, -Tibouren.
---------------------------------------------------------------------------

30.  Commandaria  Borvidék -- Ciprus 
Limassol -- N: 34° 40", E: 33° 04"
A Commandaria borvidék a leghíresebb Ciprusi borvidék a szép és napfényes Ciprus szigetén, a Troodos-hegység déli lejtőin, Limassol közelében. A Ciprusi desszert bor a Commandaria, a kék héjú: -Mavron és a fehér héjú: -Xinisteri szőlőfajtákból készítik. A túlérett, töppedt szőlőszemeket a szüret után a napon még hetekig aszalják. A must ezután több hónapig erjed. Az illatos és zamatos bor több-kevesebb cukor mellett: 18-23 % alkoholt tartalmaz. A hagyomány szerint a keresztes vitézek parancsára készítettek először itt ilyen bort. Ez volt a "Nagy Parancs" - "Grand Commandaria". Innen ered a borvidék és a bor nevének eredete. A legenda szerint a Commandariát, Ciprus édes borát még ma is ugyanúgy készítik, mint: 3 ezer évvel ezelőtt. Az édes nedűt az európaiak ugyan csak a keresztes háborúk után ismerhették meg, amikor a keresztes lovagok révén ismertté vált az öreg kontinensen is, ám a ciprusi legendák jóval korábbra datálják a Commandaria eredetét.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Xinisteri, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, (++++) -Mavron, -Moscato Rosso.
---------------------------------------------------------------------------

31.  Corse-Ajaccio  Borvidék -- Korzika, Franciaország 
Ajaccio -- N: 41° 56", E: 08° 44"
Korzika szigete, franciául: 'Corse', korzikaiul: 'Corsica', egy Franciaország alatt, a Földközi-tenger: Északi részén elhelyezkedő sziget. Korzika hivatalosan Franciaországhoz tartozik, de nagy autonómiával rendelkezik, önálló nyelvvel és szigeti öntudattal. Korzikán több mint: 2000 éve a Görögök kezdtek el szőlőt termeszteni, majd a Rómaiak folytatták. Korzika szigetén a Mediterrán éghajlati hatásoknak köszönhetően az időjárás igen kedvező a szőlő termesztésre és a talaj minősége is jó hozzá. A Korzikai szőlővidék közel: 7000 hektáron terül el és mintegy: 400.000 hektoliter bort termelnek évente. Korzika szigetén a két fő borvidéki terület található: Ajaccio környéke a nyugati parton, és Solenzara környéke a keleti part vonalon. A szőlők minősége függ az itteni jó talajtól, a mediterrán klímától, de főként a borászok munkájának minőségétől. Közel: 30 szőlőfajta van Korzikán, úgy mint: a Sciacarellu, a Niellucciu és a Vermentinu. A fehér borok könnyedek, főként: a Vermentinu szőlőfajtából készülnek, a vörösek testesek és illatosak, a rosék frissítőek és tiszták.
Talaja: -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Bandol, -Muscat Blanc, -Niellucciu, -Sciacarellu, -Vermentiu, -Ugni Blanc, (++++) -Aleatico, -Carignan Noir, -Cinsault Noir, -Grenache Noir, -Muscat Noir.
------------------------------------------------------------------------

32.  Côte d' Or  Borvidék -- Franciaország 
Dijon -- N: 47° 17", E: 05° 50"
Côte d' Or - "Az Arany part" nevű borvidék, a Loire folyó mentén elterülő vidék, Burgundia szívében, Dijon mellett, amely joggal viseli az "Aranypart" nevet a kiváló éghajlati és talajadottságai miatt. A nagy Burgundiai borok régi hagyományos otthona ez a vidék. Ősidők óta termelnek már itt bort: a Kelták, Görögök, Rómaik is borászkodtak itt egykoron. Az észak-déli irányban húzódó: Côte d' Or-on belül három tájegységet különböztetnek meg, -északi, -középső, -déli területei vannak. Burgundia szíve a keletre, délkeletre néző 'Cote d'Or'. Ezek a szőlősorok a felkelő Nap minden sugarát ki tudják élvezni, miközben a Morvan-dombság védelmét is élvezi. Nevét őszi színeiről kapta: a szüret után a megsárgult levelektől a domboldal arany színben pompázik. A világ legérdekesebb borai Burgundiából származnak. Másrészt itt készítik Franciaország két legnépszerűbb borát a Beaujolais-t és a Chablis-t is. A Côte d'Or keleti fekvésű lejtői adnak otthont a legnagyobb hírnevű és presztízsű Burgundi bornak, mint a: Gevrey-Chambertin, Clos de Vougeot, Meursault, Montrachet.
Talaja: -Agyag, -Gránitkő, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Cinsault Blanc, -Chenin Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Terret Blanc, -Terret Gris, -Ugni Blanc, (++++) -Carignan, -Cinsault Rouge, -Pinot Menuier, -Pinot Noir, -Shiraz, -Terret Noir.
-------------------------------------------------------------------------

33.  Côtes du Rhône  Borvidék -- Franciaország 
Valence -- N: 44° 56", E: 04° 50"
A Côtes du Rhône borvidék Franciaország déli részén, a Rhône folyó partján húzódik, a francia borvidékek hierarchiájában meglehetősen előkelő helyet foglal el, a legjobb adottságú borvidékek közé tartozik. A Côtes du Rhône: 40 ezer hektáros AC "Appelation Controllé" eredet védettséget élvező területet jelent. Változatos borvilágában megtalálható az ízletes fehérbor, a zamatos rosé és a gyümölcsös vörösbor. Többségük csak egyszerűen jó: könnyed, csersavas, laza, üde. A komolyabbak mélységüket és hosszúságukat tekintve felveszik a versenyt a legjobb: Bordeaux-i borokkal. Burgundia, Bordeaux, Champagne és a Beaujolais mellett az egyik legnagyobb presztízsű hely a világ bor atlaszán. Ez még nem: Provence, de már hamisítatlan mediterrán feelinget lehel a táj: olajfák, levendula mezők, délibábosan vibráló levegő. A legtágabb származás hely megnevezés a Côtes du Rhône, ez a Rhône völgyében előállított: fehér-borokra, rosé-borokra, vörös-borokra utal. A tág megjelölés már egyfajta garanciát jelent, biztosak lehetünk benne, hogy az üveg tartalma erről a vidékről származik, valószínűleg egy egészen kiváló nedű. A Rhône-menti borok szőlőfajták tekintetében változatos és gazdag a kép. A vörösbort adó fő fajta a Grenache, melyet az itt régóta őshonos: Syrah-val és Mourvedre-rel házasítanak.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chasselas Blanc, -Cinsault Blanc, -Chenin Blanc, -Picardan Blanc, -Picolit, -Ugni Blanc, (++++) -Carignan, -Chasselas Rouge, -Grenache, -Marsanne, -Mourvedré, -Shyraz, -Roussanne.
--------------------------------------------------------------------------

34.  Cotnari  Borvidék -- Románia 
Iași -- N: 47° 10", E: 27° 35"
Cotnari borvidék Romániában, Moldova régió északi részén, Iasi megyében található, desszert boráról híres borvidék. Iasi: Jászvásártól észak-nyugatra, Târgu Frumos és Hârlău között, a Bahlui patak jobb oldalán fekszik. A fő szőlő fajtái: Feteasca Alba, (Leányka rokona), Grasa (Kővérszőlő), Tamijoasa (Sárga Muskotály), Grasa de Cotnari (Kővérszőlő). Nevezetes a Grasa de Cotnari nevezett desszert boráról, amelyet a hagyomány szerint Mátyás király lakodalma idején telepítettek ide, mivel a király Tokaji venyigéket ajándékozott az egyik hűbéresének, III. István Moldvai fejedelemnek. A szőlőfajták tekintetében igen sokszínűséget mutat az ország. A francia fajták mellett igen népszerűek az őshonos szőlő típusok is. Fehérszőlők tekintetében ilyen a Feteasca Alba ami az egész országban megtalálható, de különösen Moldva és Erdély területén népszerű. A Feteasca Alba szőlőből a Cotnari borvidéken elegáns félédes és édes borok készülnek. A 2008-as esztendőben a Romániai piacon a Cotnari bor a második helyen állt: 8,8% piaci részaránnyal. A Cotnari borvidék egyik utóbbi legízletesebb terméke, a "Chateau Cotnari" fehér cuvée volt, a 2006-os évjáratú száraz, fűszeres bor kellemes íz élménnyel jutalmazza a kóstolót.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Homok
Szőlőfajták: -Feteasca Alba, -Grasa de Cotnari, -Tamijoasa, -Furmint, (++++) -Fetească Neagră, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
----------------------------------------------------------------------------

35.  Dalmazia  Borvidék -- Horvátország 
Split -- N: 43° 30", E: 16° 26"
Dalmácia régiója Horvátország Dél-Nyugati részén fekszik, partjait az Adriai-tenger mossa. Hegyes vidék, amelyet keskenyebb völgyek szelnek át. Az Adriai-tenger felé általában meredeken ereszkedik le. Dalmácia egy népszerű tengerparti nyaraló turizmus felé orientálódott régió, de ehhez szervesen kapcsolódik a különböző borok és a gasztronómia világa. Dalmácia a horvát vörösborok hazája, olyan vörösboroké, amelyek minősége a világ legjobb boraival veszi fel a versenyt. De ez a terület híres olyan őshonos szőlő fajtáiról mint: a Plavac Mali, Pošip, Babić, Dingač, Dobričić, ugyanakkor a nemzetközi fajták is megtalálhatók, mint: a Cabernet Suavignon, Merlot, Syrah. Az éghajlat mediterrán, az évi átlag hőmérséklet: 15-16 °C, a napsütéses órák száma: 2700. Az éves csapadék mennyiség: 820 mm. Az uralkodó talaj típusok a mészkő, a dolomit és a vörös talaj. A legfontosabb szőlőtermő al-régiók a régión belül: Észak-Dalmácia, a Dalmát Hegyvidék és a Közép- és Dél-Dalmácia szőlő ültetvényei.
Talaja: -Dolomit, -Mészkő, -Vörösagyag.
Szőlőfajták: -Babić, -Dingač, -Dobričić, -Plavac Mali, -Pošip, -Postup, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Shyraz.
-----------------------------------------------------------------------------

36.  Dão  Borvidék -- Portugália 
Viseu -- N: 40° 40", W: 07° 50"
Dão vidéke Portugália legnagyobb vörösbor termőtája az ország középső részén. A borvidék központja: Viseu, ami egy régi és nevezetes borváros, 50 ezer lakossal. A város a Dão folyó mellék vizének bal partja fölötti fennsíkon fekszik, a Viseu-fennsík, a Planalto de Viseu-ra épült. Nyugatról a Caramulo domb, északról a Leonil, a Montemuro és a Lapa domb, észak-keletről az Arado-dombság, délről és délkeletről a Lousã domb és a Serra da Estrela hegység veszi körül. Az erősen tagolt terep legalacsonyabb pontja nagyjából: 400, a legmagasabb mintegy: 700 méterrel van a tenger színe fölött. Az itteni borok erősek, karakteres portugál borok, sok cserző anyagot tartalmazóak. Kemény, testes vörösborok vannak itt, amelyek sötét vörösek, majdnem feketék. 
Talaja: -Agyag, -Gránitkő, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Alvarelhão, -Amaral, -Bastardo, -Mourisco, -Rabigato, -Sousão, -Tinta Cao, -Tinta Carvalha, -Tinta Pinha, -Tourigo Nacional, -Vinhão.
----------------------------------------------------------------------------

37.  Douro  Borvidék -- Portugália 
Porto -- N: 41° 10", W: 08° 40".
A Douro borvidék Portugália egyik legismertebb borvidéke, a világhíres Portói borokat adó szőlők termőhelye. A Douro folyó völgyében, Portó-tól mintegy: 70 km-rel keletre kezdődik, és mintegy: 60 km hosszan nyúlik kelet felé, majd a völgy spanyolországi szakaszán folytatódik, a Ribeira del Duero borvidék. Területe mintegy: 250.000 hektár, ebből: 50.000 hektáron termelnek szőlőt. Itt még egészen valószínűtlen helyeken is szőlőt termesztenek, 60°-os lejtőkön, szinte talaj nélküli gránit dombokon kiképzett teraszokon, 40°C-os nyári hőségben. Sokféle szőlőt termesztenek, főleg vörösborfajtákat, de fehérbor fajtákat is termelnek. A Portói bor nevet a 17. század második felétől használják, azért ez a név terjedt el, mert a bort Porto kikötőjéből szállították az egész világra. A Douro völgyében megtermelt bort egy év „házi” érlelés után hagyományosan gályákon úsztatták le a folyó alsó, hajózható szakaszán a torkolatig, hogy Vila Nova de Gaia pincéiben érleljék tovább. A hagyományos módon, teraszosan művelt szőlőknek köszönhetően a borvidéket: 2001-ben a Kulturális Világörökség részévé nyilvánították.
Talaja: -Agyag, -Gránitkő, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Arinto, -Batoca, -Boal, -Malvasia Branco, Moscatel Branco, (++++) -Alvarelhão, -Bastardo, -Mourisco, -Rabigato, -Sousão, -Tinta Cao, -Tinta Carvalha, -Tinta Pinha, -Tourigo Nacional, -Vinhão. 
-------------------------------------------------------------------------

38.  Egri  Borvidék -- Magyarország 
Eger -- N: 47° 52", E: 20° 27"
Az Egri borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. A borvidék Észak-Kelet Magyarországon, a Bükk hegység déli lankáin, Heves megye területén helyezkedik el, egyes részei Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére is átnyúlnak. A 22.000 hektár teljes területű borvidék napjainkban ismét kezd régi fényében ragyogni és egyre népszerűbbé válni. A borvidék névadója és központja Eger városa, amely mellett további: 19 község tartozik hozzá. A borvidéki szőlő és bor kultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, alapvetően meghatározta és meghatározza ma is az itt élő emberek életét. A szőlőtermesztés és a belőle készült borral való kereskedelem a 16. századra vált meghatározóvá a vidéken. Az Egri borgazdaság fénykora a 18-19. századra tehető, amikor is már nagyrészt vörösbort termeltek, kisebb részben világosabb színű siller típusú bort és kevés fehérbort készítettek. A minőségi borkultúra a rendszerváltás után került újra előtérbe; a nagy állami borkombinát mellett több száz közepes és kis borászatot alapítottak, és megjelent néhány úgynevezett csúcs-borászat is. Ezek látványos fejlődésével javult a borvidék borainak minősége és megítélése. Az '1990-es évek végére jelentősen nőttek a kékfrankos, a Cabernet sauvignon és a merlot fajták ültetvényei, nagyobb területen jelentek meg a Pinot noir és Syrah fajták. A borvidék leghíresebb bora a több vörösborszőlő borának házasításával készülő: Egri bikavér, ami egy testes, karakteres, jó sav gerinccel rendelkező házasított bor.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Hárslevelű, -Leányka, -Királyleányka, -Olasz Rizling, (++++) -Kadarka, -Kékfrankos, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Portugieser, -Shyraz.
----------------------------------------------------------------------------

39.  Emilia-Romagna  Borvidék -- Szicília, Olaszország 
Bologna -- N: 44° 30", E: 11° 20"
Emilia-Romagna gazdag, termékeny régió: Észak-Olaszországban, a Pó alföldön fekszik, északról a Pó folyó, keletről az Adriai-tenger, délről pedig az Appenninek vonulata határolja. Emilia-Romagna az ország legtermékenyebb és legnagyobb borvidéke, több mint: 140.000 hektár szőlő ültetvény található itt. Itália legnagyobb szőlő területe: 240 km széles, 80 kilométer hosszan terül el, majdnem az egész az észak-olasz félsziget szélességét befedi. Tőle délre: Toszkána , északon: Lombardia és Veneto, keleten az: Adriai-tenger között. Néhány kilométerre Liguria választja el Emilia-Romagna-t a Ligur-tengertől, és egyedülálló, mint az egyetlen olasz régió, amelynek keleti és nyugati partja egyaránt van. Emilia-Romagna mint a legnagyobb és legkiterjedtebb olasz bor-régió az olasz csemege és bor szőlő mintegy: 35%-át adja, ami egy hatalmas számnak számít egy ilyen nagy szőlőtermelő országban. Nem itt a legmagasabb a bor minőség, de hatalmas a fajta választék, nagyon sokféle szőlőt termesztenek itt, amiből általánosságban: könnyű, üde, zamatos, jó borok készülnek.
Talaja: -Homokos, -Meszes, -Lőszös.
Szőlőfajták: -Albana, -Albanella, -Bellone, -Bianchello, -Biancolella, -Chardonnay, -Garganega, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, -Sauvignon Blanc, -Trebbiano Romagnolo, (++++) -Ancellotta, -Barbera Nera, -Bombino Nero, -Colorino, -Croatina, -Franconia, -Merlot, -Moscato Rosso, -Pignolo, -Pinot Nero.
-----------------------------------------------------------------------------

40.  Etna  Borvidék -- Szicília, Olaszország 
Catania -- N: 37° 30", E: 11° 05"
Az Etna borvidék Szicília szigetének keleti részén, az Etna lábánál fekszik, Catania városa mellett, a Földközi-tenger partján. Az Etna egy napjainkban is aktív vulkán, vulkán területe: 1200 km², kerülete a hegy lábánál: 135 km. Az Etna Európa legmagasabb működő vulkánja, az Etna jelenlegi magassága: 3330 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, aminek fő oka a bor és gyümölcs termelésre kiválóan alkalmas, termékeny vulkáni talaj. Szőlőt művelni egy aktív vulkán lankáin, elsőre elég őrült ötletnek hangzik, de már az ókori görögök belefogtak itt a szőlő termesztésbe, a Szicília keleti részét uraló Etna oldalában. A talaj nehezen művelhető, vulkanikus, köves, utóbbinak köszönhetően azonban nem kevés a filoxéra-mentes, saját gyökerén tenyésző öreg szőlő, az ültetvények kora pedig akár a 100 évet is meghaladhatja. A klíma a több száz méteres tengerszint feletti magasságnak köszönhetően hűvösebb, mint a mediterrán Szicília egyéb területein, ez szintén komoly hatással van a borok karakterére. A helyi kék-szőlők két legjelentősebb képviselője a Nerello Mascalese és a Nerello Cappuccio. Ezeket a mediterrán-szicíliai borokat valamiféle közös tulajdonság köt össze, roppant érdekesek.
Talaja: -Vulkanikus, -Kőves, -Lőszös.
Szőlőfajták: -Catanese, -Cataratto, -Minella Bianca, (++++) -Nerello Mascalese, -Nerello Cappuccio, -Nero.
---------------------------------------------------------------------------

41.  Frascati  Borvidék -- Olaszország 
Frascati -- N: 41° 48", E: 12° 41"
Frascati borvidék Itália középső részén, Lazio régióban, Frascati város környékén található, Róma városától 20 kilométerre dél-keletre fekszik, a csodás Albano dombok lábánál, az Albanói-tó mellett. Frascati a DOC eredetvédelemmel jegyzett borvidék fővárosa. A vidék jellemzői a fehér borok, az itteni fehér borokat már a Római Birodalom uralkodói is örömmel fogyasztották. Frascati, hasonlóan más környékbeli településekhez, a "villák"-k, vagyis a császárok nyári rezidenciáinak paradicsoma volt. Itt süttette a hasát Lucullus császár és sok más akkori híresség. A Római főváros közelsége és a kiváló adottságú termőföld fellendítette a mezőgazdaságot, megnövelve többek között a szőlészet és a borászat regionális jelentőségét is. A fejlődés következő lépcsője volt a pápa által finanszírozott vasútvonal, ami Róma-Frascati városait kötötte össze 1856-ban. Így már minden adott volt, hogy a Vatikán papjai rendszeresen szervezzenek boros hétvégéket Frascatiban. A régió 1966-ban kapta meg a DOC minősítést. Frascati jellemző fehérszőlői a Bombino, Grechetto, Malvasia, Trebbiano. Ami a klimatikus viszonyokat illeti, a forró nyár enyhítésére a megoldást az Albano dombjai mellett az Albano-tó párolgása jelenti. A talaj törmelékes vulkanikus. A DOC jelöléssel ellátott borok: 70%-ban kell, hogy Malvasia és Trebbiano szőlőfajtákból készüljön.
Talaja: -Agyag, -Mészkő, -Lösz.
Szőlőfajták: -Bombino Bianco, -Grechetto, -Malvasia Bianca, -Malvasia Candia, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Trebbiano, -Verdicchio.
---------------------------------------------------------------------------

42.  Friuli  Borvidék -- Olaszország 
Udine -- N: 46° 02", E: 13° 10"
A Friuli borvidék Itália legkeletibb borvidéke, Észak-Keleten, északról: Ausztria, keletről: Szlovénia, délről: Adriai-tenger határolja. Noha bortermelése az ország egész termelésének csak: 2%-a, elsősorban saját fajtáinak, illetve a helyi gasztronómiához rendkívül jól illeszthető borainak köszönhetően ismert és népszerű vidék. Friuli-Venezia Giulia-ban elsősorban fehér fajták teremnek, de könnyebb, jó ivású, gyümölcsös vörösek is készülnek, elsősorban a vidék meghatározó fajtájából, a refoscoból. A borok karakterét leginkább az az időjárási sajátosság határozza meg, melynek lényege, hogy az Adriai-tenger felől érkező meleg légáramlatok az Alpokból lehúzódó hűvös levegővel találkozva jelentős napi hőmérséklet ingadozást eredményeznek. Borászati szempontból ez annyit jelent, hogy az érés kiegyensúlyozott, a friss, gyümölcsös aromák intenzívek, a savak pedig szépen megőrződnek. A borvidék meghatározó fehér fajtája a 2006-ig Tocai Friulano, azóta az Európai Uniónak a Tokaji megnevezés védelme érdekében hozott döntése alapján - Friulano néven ismert szőlő, mely testes, de illat és zamat világukat tekintve neutrális borokat ad. További fehér-szőlők: Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Riesling, Traminer. A Picolitból pedig drága és finom természetes édes borok készülnek. Mennyiségi szempontból a borvidék legjelentősebb területe az Udine környéki Friuli Grave DOC, a legszebb fehér borok azonban a szlovén határ mentén húzódó Colli Orientali DOC és a Collio Goriziano, DOC védett eredetű régiókból származnak.
Talaja: -Agyag, -Barna Talaj, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Italian Riesling, -Pecorino, -Pigato, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, -Ribolla Gialla, -Tocai Friulano, -Traminer Aromatico, (++++) -Bonarda, -Brugnola, -Franconia, -Merlot.
-----------------------------------------------------------------------------

43.  Frontignan  Borvidék -- Franciaország 
Frontignan -- N: 43° 26", E: 03° 05"
Frontignan egy Dél-Franciaországi borvidék, Provence régióban, néhány kilométerre északra a Földközi-tenger partjától. Frontignan egy 22 ezer lakosú bájos kisváros: Montpellier és Séte között fekszik. A Frontignan borvidék muskotályos desszert boráról híres, melyet a Muscat Blanc és Muscat Lunel szőlőfajtából készítenek, és a belőlük készült bort: Muscat de Frontignan néven árusítják. A jelenlegi előírás szerint: "Vins doux naturels" - természetes édes boroknak, legalább 15% alkoholt és legalább 125 g/l cukrot kell tartalmaznia. a "Vins de liguer" - likőr boroknak, legalább 15% alkoholt és legalább 185 g/l cukrot kell tartalmaznia. A Provence-i vidék tájának napfényes és meleg klímája kiválóan alkalmas magas cukorfokú muskotályos szőlők termesztésére. A desszert borok, a csemege borok készítésének lényeges eleme, hogy az erjedést a megfelelő időben, szesz hozzáadásával leállítják és így érik el a megfelelő minőséget.
Talaja: -Agyag, -Barna Talaj, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajtái: -Muscat Blanc, -Muscat Lunel.
----------------------------------------------------------------------------------

44.  Gumpoldskirchen  Borvidék -- Ausztria 
Wien -- N: 48° 12", E: 16° 22"
Gumpoldskirchen külföldön a legismertebb Ausztriai borvidék. Az osztrák fővárostól délre található, Wien, Bécs városától: 20 kilométerre délre kezdődik és húzódik végig a Wienerwald. azaz a Bécsi erdő területén. A Dél-Bécsi borvidék jelentős települése, az Anninger lábánál fekvő: Gumpoldskirchen piac közössége a szőlőhegyek közepén. A világhírű borvidék kedvelt úti cél a pihenésre vágyóknak és azoknak, akik szeretik a borokat és a kultúrát. A pincék, a heurigek minden nap kinyitnak itt, és idegenvezetés mellett jó borokat is lehet itt iszogatni. Gumpoldskirchen arról is nevezetes, hogy itt találhatóak a világon a legnagyobb "Zierfandler - Cirfandli" ültetvények. E ritka szőlő fajtának ez a hazája, de sok más fajtát is termesztenek itt. A borvidék északi részén kiváló fehér borokat állítanak elő: Rizlingekből, Traminiból, Velteliniből. A déli részen, Badenban és Bad Vöslauban száraz vörösborok készülnek, amelyek szintén remek minőségűek lehetnek.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Riesling Italian, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner, -Müller Thurgau, -Traminer, -Veltliner Grüner, -Veltliner Rotter, -Zierfandler, (++++) -Blauburger, -Portuguiser, -Zweigelt.
-----------------------------------------------------------------------------

45.  Hawkes Bay  Borvidék -- Új-Zéland 
Napier -- S: 39° 20", E: 176° 55"
Hawke's Bay borvidék az Új-Zéland Északi szigetén, annak Dél-Nyugati csücskében fekszik. A Hawke-öböl védett és jó éghajlatú, központja Napier-ban található. Amikor az "Újvilág" borászatairól beszélünk, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Új-Zélandon rövid idő alatt nagyot fejlődött a borászat. A Hawke’s Bay a legrégebbi alapítású és a második legnagyobb hozamú borvidék Új-Zélandon, 1850-óta készítenek itt bort. Mivel itt működnek a legrégebbi borászatok is, akik már alaposan kigyakorolták magukat, aminek az eredménye érezhető is az innen származó borokon. Számos alrégiót lelhetünk fel a vidéken, a legismertebb talán: a Gimblett Gravels, de ha megszállunk: Napierben, akkor csillag túrázhatunk pincéről pincére, csodás dolgokba futhatunk bele, olaj ligetek, gyümölcsösök, gourmet kaja, és a szub-mediterrán-szerű éghajlat sok meleggel és sok csapadékkal. A régió fajtái a Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc és a Syrah. A Syrah-Shiraz ügyben gyakran van kavar, az elnevezés kicsit zavaró, de a lényeg az, hogy az eredetileg Rajna-völgyi Syrah szőlőről beszélünk, de ha az Ausztráliában terem, akkor azt Shiraznak hívjuk. Érdemes is megkülönböztetni az ozzik Shirazát, azt a csokoládés, fűszeres testességet senki más nem tudja úgy, mint ők.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Shyraz.
--------------------------------------------------------------------------

46.  Hermitage Borvidék -- Franciaország 
Tain-Hermitage -- N: 44° 50", E: 04° 50"
A Hermitage borvidék Franciaország keleti részén fekszik, a Rhône folyó partján egy nagy gránit-dombon terül el, az Északi-Rhône területen, Lyon városától délre, központi települése: Tain-Hermitage. A Hermitage a teraszokon termesztett vörösboráról híres, amely egy ősrégi francia borvidék, 350 hektár területen. A Hermitage borait a világ legjobb vörös borai közé sorolják, fő fajtája a Shiraz. A Hermitage egyben a Shiraz fővárosa is, azt tartják itt a legjobb a Shiraz bor. A Hermitage vörösek nagyon földesek, erősek, határozottak, piros bogyós gyümölcsök, föld, kakaó, kávé aromájával rendelkeznek. A magas tannin szint miatt általában tovább érlelik, mint az amerikai vagy az ausztrál Syrah borokat, és gyakran akár: 40 évig is pincézik. Gazdag, száraz fehérborok is készülnek itt: Marsanne és Roussanne keverékéből. Ezeket a borokat is általában hagyják érlelni, legfeljebb 15 évig. Ezen a vidéken is készítenek: Vin de paille -t vagy szalmabort.
Talaja: -Köves, -Kavicsos, -Gránitos.
Szőlőfajták: -Marsanne, -Rousssanne, (++++) -Syrah, -Vioginer.
---------------------------------------------------------------------------

47.  Istria  Borvidék -- Horvátország 
Pula -- N: 44° 52", E: 13° 53"
Az Isztria-félsziget az Adriai-tenger egyik nagy Észak-Keleti félszigete, Horvátország Észak-Nyugati részén fekszik, Isztria partja a horvát tengerpart legészakibb szakasza, a területe: 2820 km². Isztria "a jó borok vidéke”, e mottó igaz, a kiváló éghajlati adottságok okán is. Isztria a borai jelentős részét az idegenforgalma révén értékesíti. A jó minőséggel párosuló, kiváló turisztikai elgondolásoknak köszönhetően az isztriai borok több mint a felét helyben – éttermekben, szállodákban, borpincékben –, a turistáknak értékesítik. Ha az Isztriai borokat vesszük mustrára, akkor mindjárt a legelején fontos leszögezni: Horvátország két kiváló őshonos szőlőfajtával is rendelkezik, amelyek közül az egyik isztriai: a "Plavac Mali” rendre klasszikus ízvilágú borokat terem, míg a „félsziget borát” adó, "Isztriai Malvázia” szintén méltán hozott világhírnevet az Adria egyik gyöngyszemét jelentő félszigetnek. A Malvázia, amit „ősidők” óta műveltek már a félszigeten, a gazdasági és turisztikai megújulás borászati értelemben vett legfontosabb fajtája volt: az Isztria szimbolikus, megkülönböztető jegyévé, az isztriai identitás és életérzés egyik legfontosabb részévé vált. Már az ezredforduló tájékán kiváló, nemzetközi klasszisú borok készültek errefelé: Matošević: Chardonnay Anima (1999 és 2000), Coronicina: Gran Malvasia (2002) és Kozlović: Santa Lucia (2002).
Talaja: -Köves, -Kavicsos, -Márgás.
Szőlőfajták: -Istarska Malvazija, -Plavac Mali, -Chardonnay, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Teran.
---------------------------------------------------------------------------

48.  Jerez és Sanlúcar  Borvidék -- Spanyolország 
Jerez de la Frontera -- N: 36° 40", W: 06° 08"
A Jerez és Sanlúcar borvidék a meleg és napfényes: Dél-Spanyolország, Andalúzia vidékén található, a sherry borok, a desszert borok világhírű területe. Az Andalúz vidék borai eredetük szerint "ősi" boroknak számítanak. Ezek az italok XVI. és XVII. században kialakult tengeri kereskedelem virágzása alatt születtek, csakúgy, mint a Portói, Madeirai, Marsalai borok. Képesek voltak átszelni az óceánt bárminemű minőségbeli károsodás nélkül. Nemes, üde, finom alkoholos italok, árnyalatosan gazdag összetétellel. Az Andalúz borok stílusuk alapján szoros egységet alkotnak, mégis nagyon különbözőek. Az itt jellemző enyhe télnek és különösen meleg nyárnak köszönhetően fejlődnek a Palomino, Pedro Ximénez, Moscatel szőlőtőkék több, mint tízezer hektáron. A vidéket a Palomino fino uralja: 95%-ban. A Jerez bor a színek, aromák, érzések széles palettáját viselheti. A sherry fajtákat négy csoportba sorolhatjuk: 1. Nemesített borok, Fino, Amontillado, Oloroso, 2. Természetesen édes borok, Pedro Ximenez, 3. Moscatel, likőrrel nemesített borok, 4. Pale Cream, Medium, Cream és a manzanilla. A sherry borokat sajátos íz- és illat- világuk különbözteti meg a világ számos, oxidatív úton készülő boraitól. Készítésük egy speciális, csak erre a vidékre jellemző érlelési rendszerben történik, az úgy nevezett: Soleras és Criaderas-ban. Az eljárás Jerezben született, a XIX. század utolsó harmadában, az egyenletes minőség és az állandó aroma és ízvilág megteremtése érdekében. Az érlelés helyszíne nem a föld alá, hanem felé helyeződik. A bodegák magas, föld feletti építmények, itt kerülnek elhelyezésre a hordó sorok. A belmagasság azért fontos, mert így a hordó szinten állandó hőmérsékletet tudnak biztosítani. A borokat: 500 literes „botas”-nak nevezett tölgyfa hordókban érlelik, amelyek több, legalább három sorban egymáson helyezkednek el. A földön fekvő, legalsó hordó sort nevezik "solera"-nak, neve a spanyol "suelo", talaj szóból ered és ebben van a legidősebb évjárat. Ezekből a hordókból verik csapra azt a mennyiséget, amely palackozásra kerül, és a felettük lévő érlelőt jelentő hordó sorból pótolnak, így tovább a legfelső szinten lévő hordókig, amelyekben a fiatal borok érlelődnek.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Moscato Giallo, Palomino, Pedro Ximenez, -Xinisteri, (++++) -Mavron, -Moscato Rosso.
----------------------------------------------------------------------------

49.  Kakheti  Borvidék -- Grúzia 
Telavi -- N: 41° 55", E: 45° 30"
A Kakheti borvidék Grúzia legnagyobb és legismertebb borvidéke. A Kakheti bor-régió Grúzia keleti részében található, az ország bor termelésének: 70%-a innen kerül ki. Grúzia a borkészítés egyik bölcsője, a grúz borok feltehetőleg a történelem legrégebbi borai, a grúz: "ghvino" szóból ered a "vino" szó, 8000 éves hagyományai vannak itt a borászatnak. Grúzia a Kaukázus menti ország a végletek és ellentétek országa. Égbe törő, hófedte hegycsúcsok és pálmafákkal szegélyezett tengerpart; Kaukázusi hegyi települések és nyüzsgő városok, ősi tradiciók és modern hatások. A Magyarország területének körülbelül kétharmadán elterülő: Grúzia mindössze: 3 és félmillió lakosú ország a végletek hazája. A Krisztus előtt: 6000-ből származó régészeti leletek, a földbe ásott "Agyag-edények", az úgynevezett: "Kvevrik", amelyekben a must erjesztésére és a bor érlelése történt, alátámasztják, hogy az ókori Grúzia a borkészítés bölcsője. A potenciális fajta választék igen gazdag: több mint: 100 őshonos szőlőfajta van amelyek csak Grúziában találhatóak meg. Hivatalosan azonban mindössze: 38 fajta engedélyezett, beleértve a nemzetközi fajtákat is mint a: Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Grúz borok ötvözik a régi tradiciókat és a modern elemeket, a mainstream-től eltérő stílust, az egyedi ízvilágot, a természetességet, a kézműves hagyományokat. A "borkészítés bölcsője" sztorit imádta a média is, manapság nincs borvásár látványos grúz stand nélkül. 2018-ban Grúzia: 86 millió palack bort exportált a világ: 65 országába.
Talaja: -Mészkő, -Lősz, -Agyag.
Szőlőfajták: -Cicka, -Cinanda, -Colikauri, -Mtsvane, -Rkatsitelli, -Tsinandali, (++++) -Aleksandrouli, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Ekim Kara, -Merlot, -Pinot Noir, -Saperavi.
-----------------------------------------------------------------------------

50.  Kréta  Borvidék -- Görögország 
Iraklion -- N: 35° 20", E: 25° 10"
Kréta sziget Görögország legnagyobb és legdélibb szigete, a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, fővárosa: Iráklion. Görögország e legdélibb régióját a helybeliek csak Megálonisos-nak, azaz Nagyszigetnek becézik. A Krétai görög borkultúra sok ezer éves, legalább 5-6 ezer évre tehető, Európa legősibb és legrégebbi borvidéke, a szőlészet egyik bölcsője. Nagyon sokféle bort készítenek itt az édestől a szárazig, széles a paletta. A görög borkultúra tehát egészen sokrétű volt, amit a vallási rituálék és az isten kultuszok is erősítettek. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb istenek egyike volt Dionüsszosz, aki a bor, mámor és a jókedvű szórakozás istensége is volt egy személyben. A neki felajánlott bor áldozatok, az ünnepek sokasága a nép vidámságát, életszeretetét jelképezte, amely a rómaiak vallási kultuszában is tovább élt. Krétán a bor része a mindennapi életnek és a kultúrának. Krétán a bortermelő területek a sziget északi részén találhatók, Chania és Heraklion területein. Az Égei-tenger felől hűvösebb szél fúj, ami ideális időjárási körülményeket teremt a gyümölcsnek. A szőlő az olajfaligetek mellett nő, ami megvédi a Líbiai-tenger meleg szelétől. Ezért olyan kiemelkedő minőségű a Krétai bor. Krétai fehér borok közül kiemelkedő a Vilana, Dafni, Malvazia di Candia, Muscat of Spina, Plyto. A vörös borok legjobbjai a Kotsifali, Liatiko, Mantilari, Romeiko, Tsardana.
Talaja: -Mészkő, -Lősz, -Agyag.
Szőlőfajták: -Assyrtiko, -Malvasia Bianca, -Moschato Bianco, -Moschato Giallo, -Moschofilero, -Vilana, (++++) -Agiorgitiko, -Kotsifali, -Liatiko, -Mandilaria.
---------------------------------------------------------------------------

51.  Krím  Borvidék -- Oroszország 
Jalta -- N: 44° 20", E: 34° 10"
A Krím félsziget a Fekete-tenger északi partján terül el, ami a szőlő termesztés és borászat ősrégi területe. Az itteni szubtrópusi éghajlat, északról a Kaukázusi hegyek védelme, délről a Fekete-tenger melege teremt itt kiváló feltételeket a desszert borok előállításához. A jelenlegi Oroszország területén már létezett borkultúra a 4. században, Krisztus előtt, a Krím-félsziget déli partján. Prések és amforák leletei bizonyítják ezt. Elsősorban világ fajtákat termesztenek itt a nemzetközi piacra, de van itt egy híres helyi piros szőlőfajta is: "Ekim Kara", magyarul "Fekete Doktor". Készítenek itt még Portói és Madeira típusú borokat is. A Krím-félsziget legrégibb pincészete a Jalta mellett található: Massandra pincészet, ami 1894-óta, 120 éve folyamatosan müködik. A Massandra pincészet múzeuma a világon a legnagyobb készletű: 1 millió palack különleges bort tárolnak itt, ami a Guinness rekordok könyvében is szerepel.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Chardonnay, -Isabella, -Muscat, -Rkacitelli, -Traminer, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Ekim Kara, -Fetească Negra, -Pinot Noir.
---------------------------------------------------------------------------

52.  Lacrima Christi  Borvidék -- Olaszország 
Napoli -- N: 35° 20", E: 25° 10"
A Lacrima Christi, "Krisztus Könnye" egyben egy borvidék és egy bor elnevezése is. A Borvidék Dél-Nyugat Itáliában, Nápoly mellet, a Vezúv 1280 méter magas lejtőire kapaszkodik fel. A Lacrima Christi egy viszonylag száraz, testes, szalma sárga színű fehér bor, teljes neve: "Lacrima Christi del Vesuvio Bianco". A Krisztus könnye névvel csak az Olaszországból, egyenesen a Vezúv lejtőiről származó - már a rómaiak által is kedvelt - híres bor árulható. Ilyen csak a Vezúv-hegy alján terem az igazi "Nápoly országban". A helyiek úgy tartják mágikus csodatévő hatású, a mindent meggyógyító: Lacryma Christi. Tipikus Nápolyi bor, egyike Campania tartomány D.O.C. minősítésű borainak. A Vezúv lejtőin termelt "Caprettone" és a "Coda di Volpe" szőlők gyümölcse. A bor szalmasárga színű, könnyed gyümölcsös fehérbor, élénk savakkal, amely kiváló kísérője tengeri előételeknek vagy roston sült halaknak.
Talaja: -Vulkáni Tuffa, -Kavics, -Lösz.
Szőlőfajták: -Biancolella, -Caprettone, -Coda di Volpe, -Verdicchio, -Verduzzo.
----------------------------------------------------------------------------

53.  Lambrusco  Borvidék -- Olaszország 
Reggio Emilia -- N: 44° 42", E: 10° 40"
A Lambrusco borvidék Emilia-Romagna régióban, Reggio-Emilia város környékén fekszik, az Appenninektől északra és a Pó folyótól délre helyezkedik. Az itteni szőlőültetvények a Pó-síkságon terülnek el, ami kiválóan alkalmas a termékeny és nagy hozamú területek kialakítására. A szőlővel beültetett részek nagysága: 60 ezer hektár. Ez egy óriási szám, és még így is a Pármai sonka ismertebb, mint az Lambrusco borok. A legnagyobb mennyiséget habzó- és gyöngyöző borból állítanak elő, Lambrusco szőlőfajtából. A legtöbb Lambrusco maradék cukrot tartalmaz, de van minőségibb, száraz változatuk is. Lássuk be, azért a tartomány inkább gasztronómiai értékeiről híres, mint sem borairól. Itt készítik a híres Pármai sonkát, Modenai balzsam ecetet, Parmezán sajtot. Ha olasz bor, akkor azért már egyre többeknek eszébe juthat a Lambrusco, amivel bárhol és bármikor találkozhat az üzletek polcain. A Lambrusco megtalálható száraz és édes változatban is, ami egy nagyon kellemes, finom, harmonikus: gyöngyöző bor, pezsgő bor. Lambrusco fogyasztható étkezések előtt és után egyaránt szinte minden alkalomra. Ezen az óriási területű borvidéken változatos a termőtáj és szőlőfajták száma is magas.
Talaja: -Homok, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Albana, -Albanella, -Bellone, -Bianchello, -Chardonnay, -Garganega, -Lambrusco Bianco, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, -Trebbiano Romagnolo, (++++) -Ancellotta, -Barbera Nera, -Bombino Nero, -Colorino, -Croatina, -Franconia, -Lambrusco Nero, -Merlot, -Moscato Rosso, -Pignolo, -Pinot Nero.
----------------------------------------------------------------------------

54.  Languedoc & Rousillon  Borvidék -- Franciaország 
Montpellier -- N: 43° 40", E: 03° 50"
A Languedoc-Rousillon borvidék Franciaország legkiterjedtebb és legnagyobb, egyben a világon is a legnagyobb egybefüggő bortermő területe, ami a Földközi-tenger partja mentén fekszik. A borvidéket a Földközi-tenger, a Rajna és Camargue, valamint Spanyolország és a Pireneusok határolják. Ebben a napsütötte és szép bor-régióban van a világ legnagyobb kiterjedésű szőlőtermelő területe, amely: 2800 négyzetkilométeren fekszik. A régióban leginkább vörösborok készülnek, jó arányban: "Vin de Table", de nagyrészt: "Vin de Pays" kategóriában. Tökéletes borok hétköznapokra. A régió AOC borai nagyon érdekesek, ahogy követik a technikákat, a szőlőfajtákat, és az ültetvények szelektálását annak érdekében, hogy tökéletesítsék a bor minőségét. Az '1970-es évek elején nyilvánvalóvá vált, hogy a régió nincs felkészülve a változó borpiacra. A mennyiség felülmúlta a minőséget. A minőség középszerű volt, az ár pedig túl drága összehasonlítva az olasz, spanyol és most az új világiakkal. A borvidék borászainak meg kellett változtatni boraikat vagy a régió meghalt volna. Elkezdtek olyan új technikákat használni, mint például a tölgyfahordós érlelés. Az alacsonyabb minőségű szőlőfajtákat olyan nemes fajtákra cserélték, mint a Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay és Viognier. Kiválasztották a legjobb szőlőföldeket és eldöntötték és a minőségre koncentrálnak. Napjainkban a: Languedoc-Roussillon az egyik legsikeresebb borvidék Franciaországban.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Chardonnay, -Carignan Blanc, -Cinsault Blanc, -Maccabeo, -Muscat Blanc, -Picardan Blanc, -Picpoul Blanc.(++++) -Aramon, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carignan Rouge, -Grenache, -Mourvédre, -Picardan Rouge, -Picpoul Noir, -Pinot Noir, -Shiraz, -Vioniger.
---------------------------------------------------------------------------

55.  La Mancha  Borvidék -- Spanyolország 
Toledo -- N: 39° 50", W: 04° 41"
La Mancha Spanyolország legnagyobb és legrégebbi történelmi borvidéke. Kasztilia-La Mancha vidéke, az ország közepén fekszik, Madrid városától délre terül el, központi városa: Toledo. A Toledo-i dombság nagyra terjedő területén, a tengerszint fölött: 500-600 méteres magasságban helyezkedik el. La Mancha vidékén terem a spanyol borok megközelítőleg a fele, 45%-a, egy hatalmas: 500.000 hektárnyi szőlő területen. A vidék fő fehér fajtái az Airen és Viura, a fő vörös fajtája a Garnacho és Tempranillo. Sokféle bort készítenek itt, az egyszerű asztali rozé-bortól a testes hosszú ideig érlelt-bor különlegességekig. A nagy és széles spektrumú bor-kínálatnak köszönhetően itt mindenféle bor megtalálható, az egyszerű asztali bortól egészen a magas minőségű borokig. A tölgyfa hordók használata csakúgy mint minden fontos vörösboros vidéken, nagyon fontos La Manchában is. A Joven (fiatal) borok nem látnak fahordót, azonban a 'roble és a 'crianzától felfelé a fa hordós és palackos érlelés rendkívül fontos szerepet játszik ezen a borvidéken. 
Talaja: -Agyag, -Homok, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Albarino Blanco, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Viura, (++++) -Carinena, -Garnacho Tinto, -Graciano, -Mazuelo, -Monastrell, -Prieto Picudo, -Tempranillo.
--------------------------------------------------------------------------

56.  La Rioja  Borvidék -- Spanyolország 
Logroño -- N: 42° 25", W: 02° 35"
La Rioja talán a leghíresebb Spanyolországi vörösboros vidék, Észak-Kelet Spanyolországban található, székhelye: Logroño városa. A La Rioja borvidék elnevezését, az Ebro egyik mellék folyójáról, a Rio Ojáról kapta. La Rioja három tájegységre osztható, amelyeknek domborzata és tengerszint feletti magassága is különböző. -1. Rioja Alta - a könnyű és nemes borokkal. -2. Rioja Alavesa - a valamivel tüzesebb vörös borokkal. -3. Rioja Baja - melegebb klímával és nagyobb alkohol tartalmú de kevésbé értékes borokkal büszkélkedhet. A tölgyfa hordók használata nagyon fontos Riojában. Ha valaki kíváncsi mire képes az idő Riojában, akkor mindenképpen: Gran Reserva-t kell kóstolni, a Prado Enea nagyszerű példa erre. Az idős és testes vörös borok kiválóak itt. Fantasztikus komplex aromák, tabak, fűszerek, érlelt fa, herbális jegyek, de ugyanakkor érett gyümölcs, nagyszerű tannin és szép savak jellemzőek rá, hosszú lecsengéssel.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Albarello Blanco, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Viura, (++++) -Carinena, -Garnacho Tinto, -Graciano, -Mazuelo, -Monastrell, -Prieto Picudo, -Tempranillo.
-----------------------------------------------------------------------------

57.  Loire Valley  Borvidék -- Franciaország 
Nantes -- N: 47° 12", W: 01° 33"
A Loire-völgy Franciaország Nyugati részén, annak földrajzi és kulturális központjában fekszik. Más szóval annyira francia, amennyire egy vidék csak lehet. A Loire Franciaország leghosszabb folyójaként 1013 km-en át kanyarog az ország szívét jelentő Massif Central vonulataitól Nantes-ig, ahol az Atlanti-óceánba ömlik. Nantes egy történelmi múltú nagyváros Franciaország nyugati részén, 50 km-re az Atlanti-óceántól. A Loire völgyének fővárosa, a folyó tölcsér torkolatánál elhelyezkedő kikötőváros. A város a francia Bretagne tartomány, Loire-mente régiójának a központja. Nantes városát 2004-ben a Time magazin Európa legélhetőbb városának választotta. A Loire-völgyében szőlőskertek vannak, és itt épültek a turisták által kedvelt reneszánsz kastélyok. Borászati szempontból a Loire-völgy maga a megtestesült sokszínűség. A szőlőültetvények a "nagy jobbkanyar" után kezdődnek, innentől az óceánig a klímában és a talaj összetételében tapasztalható különbségeknek köszönhetően négy alrégió alakult ki, saját fajtákkal és bor stílusokkal. Kóstolhatunk itt több mint egy tucat fajtát 65 apellációból, fehéret, vöröset, rozét, csendes borokat és pezsgőt, édeset, szárazat. A Loire völgye 2000 óta az UNESCO által jegyzett világörökség része.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Márga.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chasselas Blanc, -Chenin Blanc, -Muscadelle, -Muscadet, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, -Ugni Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabertnet Sauvignon, -Chasselas Rouge, -Petit Verdot, -Pinot Menuier, -Pinot Noir.
------------------------------------------------------------------------------

58.  Makedónia & Thrácia  Borvidék -- Görögország 
Thessaloniké -- N: 40° 50", E: 25° 55"
Görögország Északi részén terül el e két összeérő nagy múltú régió és borvidék: Makedónia és Thrácia. Görögországban a hellén kultúra és a bor egybe fonódott, ősidők óta így van ez. Görögországban a görög bor és a mitológiai jelentősége miatt a legismertebb is. Itt szőlőt és bort már több ezer éve termesztenek, a görög szigeteken és a szárazföldi területeken egyaránt. Mert Hellászban nem elég egyszer tiszteletünket tenni.. Az Istenek földje, Európa civilizációs bölcsője rengeteg látni és tapasztalni valót kínál. Olyan gazdagságban hozza felszínre értékeit, hogy az egyszerű utazó csak kapkodja a fejét. Nem is beszélve a borról, az Istenek italáról, no meg a klasszikus görög konyháról. A görög borpiac több, egyéni jellegzetességgel bír. Errefelé jellemző, hogy nem elsősorban a világfajták titkait kutatják, hanem érthető módon, a több ezer éves kultúrájukra büszke görögök a saját fajtáik felé fordultak: Xinomavro, Krassato, Mavrodaphné, Stavroto, Roditis..
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Krassato, -Moscofilero, -Savatiano, -Stavroto, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Xinomavro, (++++) -Aglianico, -Agioreitiko, -Mavrodaphne, -Medoc Noir, -Merlot, -Moscato Rosso..
----------------------------------------------------------------------------

59.  Madeira  Borvidék -- Portugália 
Funchal -- N: 32° 35", W: 17° 32"
Madeira szigete egy a vulkáni eredetű sziget az Atlanti-óceánban, Európától Dél-Nyugatra, a Portugáliai Lisszabontól: 978 km-re. Az Afrikai lemezen fekszik, de Porto Santóval együtt politikailag és kulturálisan Európához tartozik, mint Portugália autonóm régiója. Madeira egy Vulkanikus sziget, a kőzetes hegyoldalain termesztett szőlő ezért ennek a hatásnak köszönhetően karakteres. Madeira szigetén terem a világhírű Madeira bor az egyik legrégibb ún. erősített csemegebor. Az Atlanti-Óceáni ám Portugáliához tartozó sziget híressége e bor. A Madeira: 16-19 fokos alkohol tartalmát egy különleges eljárásnak köszönheti. Ennek során a bort: 40-50 fokra melegítik, majd szellőztetik, ülepítik. Nagyon régi tölgyfa hordókba töltik, de nem üresekbe, hanem olyanokba, amelyekben több évtizedes ún. anyabor van. Az új bor aránya csak egynegyed lehet. A két bor évek alatt összeérik. Mindig csak kis mennyiséget palackoznak belőle, ennek helyére töltik az új évjáratokat. Ezért nem olyan ritkák a például: 1900-as évjáratú vagy még régebbi borok, melyek ára meglehetősen borsos.
Talaja: -Bazalt, -Mészkő, -Lösz.
Szőlőfajták: -Boal, -Malvasia Blanco, -Moscatel Blanco, -Torrontes, -Verdelho, (++++) -Caino Tinto, -Morisca, -Moristel, -Prieto Picudo.
------------------------------------------------------------------------------

60.  Malaga  Borvidék -- Spanyolország 
Malaga -- N: 36° 45", W: 04° 24"
Malaga borvidéke Spanyolország déli részén, Andalúzia régióban, a Földközi-tenger partján fekszik. Az Andalúziai - Costa del Sol, amely Spanyolország kedvelt tengerparti üdülőhelye, a turisták egyik kedvence, ahonnan szívesen tesznek kirándulásokat a térség számos nevezetességgel büszkélkedő városaiba. A legközelebbi a mintegy félmilliós lakosú Málaga, a borvidék központja, ahol olyan közismert művészek születtek, mint: Pablo Picasso és Antonio Banderas, és ahol az óvárosban olyan látnivalók vannak, mint például a több mint ezer éves mór erődítmény, az Alcazába. Talán nem sokan tudják, hogy Málaga vidéke már közel: 100 éve büszkélkedhet eredet védett borokkal, amelyek: 2001 óta két megnevezéssel kerülnek forgalomba. Az édes D.O. Málaga kizárólag a Pedro Ximénez és a Moscatel fajtákból készül, természetes eljárással vagy erősítve. E két szőlőt egyébként a teljes termőterület: 65%-án művelik. A D.O. Sierras de Málaga előállításához összesen: 8 szőlőfajtát termesztenek, fele-fele arányban fehéret és kéket, köztük több őshonost és néhány világfajtát is. A túlérett szőlőt, a napon még tovább aszalják a magasabb cukorfok elérése érdekében. A borhoz még karamellizált sűritményt is adnak. A Malaga borok cukortartalma: 16-20%-os, alkoholtartalma: 18-22%-os. Az összterület jelenleg: 1.305 hektár, amelynek legutóbb szüretelt terméséből: 18.100 hektoliter D.O. Málaga és 8.400 hektoliter D.O. Sierras de Málaga bor készült.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Moscatel de Malaga, -Moscatel Blanco, -Palomino, -Pedro Ximenez.
--------------------------------------------------------------------------

61.  Malokarpatské  Borvidék -- Szlovákia 
Bratislava -- N: 48° 08", E: 17° 47"
A Malokarpatske a Kis-Kárpátok borvidék, a Kis-Kárpátok szlovákul: Malé Karpaty hegyvonulatán húzódik, ez a legnagyobb Szlovák borvidék. Az alacsony: 250 méter átlag magasságú és mintegy 100 kilométer hosszú hegylánc, a Kárpátok része, az alacsonyodó nyugati vége. Szlovákia nyugati részén, Pozsony és Vágújhely között húzódik. A Kárpátok észak-nyugati vonulatának legdélibb tagja. Tőle nyugatra a Morva lapálya, keletre a Kisalföld húzódik. Főbb csúcsai: Dévényi-tető (514 m), a Kasparova (614 m), az Ördöghegy (747 m). A legnagyobb szlovák borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben: 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain: Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felső Diósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken fehér szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget, Rajnai rizlinget, Zöld Veltelínit, és vörösből: Kékfrankost. Bazin város borászati múzeuma várja az érdeklődőket, ami a szőlőtermesztés és borászat történetét mutatja be a Kis-Kárpátok vidékén. A múzeum pince kiállításán a látogató Közép-Európa legnagyobb szőlőprés gyűjteményét tekinthetik meg. A Kis-Kárpátok kedvelt kirándulóhely, több vár és várrom található itt: a Dévényi vár, Csejte vára, Vöröskő vára, és Szomolány vára.
Talaja: -Gránit, -Genisz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Olasz Rizling, -Rajnai Rizling, -Zöld Veltelini, -Piros Veltelini, (++++) -Kékfrankos, -Merlot, -Portuguiser.
-------------------------------------------------------------------------------

62.  Marlborough  Borvidék -- Új-Zéland 
Marlborough -- S: 40° 55", E: 174° 55"
Marlborough, Új-Zéland, na ez az a hely, ahol tényleg el lehet veszni a világ elől. Habokba dőlő zöld hegyek, csipkézett part és ropogós Sauvignon Blanc. Nekünk nem csak turisztikai, de végcélként is megfordul a fejünkben néha. Szóval így áll a nemzetközi mérce, a popularitás skáláján nézve. Az Új-Zéland déli szigetének észak-keleti csücskében található, 1000 hektárnyi területű: Marlborough az ország legnagyobb és legismertebb borvidéke. Új-Zéland teljes bortermelésének fele készül itt. Világhírét hihetetlenül intenzív, vibráló savú és fajta jelleges Sauvignon Blanc-jainak köszönheti, melyek népszerűsége ma már egyértelműen vetekszik a fajta őshazájának, a Loire-völgyének képviselőivel. A Sauvignon Blanc sokak szerint itt a világon a legjobb, emellett kiváló: Chardonnay-k és Rajnai Rizlingek is készülnek errefelé, az utóbbi időben pedig egyre többen fedezik fel a vidék gyümölcsös: Pinot Noir-jait is.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Chardonnay, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Malbec, -Merlot, -Shyraz, -Tannat.
-----------------------------------------------------------------------------

63.  Marsala  Borvidék -- Szicília, Italy 
Marsala -- N: 37° 50", E: 12° 32"
Marsala Itália egyik legismertebb desszert bora, csemege bora, amit Szicília szigetén termesztenek. A Marsala borvidék Szicília szigetének nyugati részén, Marsala és Trapani városok között fekszik, a Földközi-tenger partján terül el. A Marsala bort: a Cattarato, Grillo, Inzolia szőlő fajtákból készítik. Az esetleg gipszezett musthoz: 5-10 % sűrített mustot adnak, a bor alkohol tartalmát bor párlattal, cukor tartalmát pedig misztellával - itt "sifone" a neve - növelik meg. A Marsala fine: 17% alkoholt és 5 % cukrot, a Marsala Superiore: 18% alkoholt és 10% cukrot tartalmaz. A főleg angolok részére készített száraz Marsalában: 20-22% alkohol és 2-3 g/l cukor van. A Marsala édes borok hasonlóan a Malaga és Madeira desszert borokhoz igazi minőségi borokatat képviselnek a maguk kategóriájában.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Cataratto, -Grillo, -Inzolia, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, (++++) -Malvasia Nera, -Moscato Rosso.
----------------------------------------------------------------------------

64.  Mendoza Valley  Borvidék -- Argentína 
Mendoza -- S: 32° 55", W: 68° 50"
A Mendoza Völgy borvidéke Argentína közepén fekszik, ez egyben egész Dél-Amerika legfontosabb borvidéke. Körülbelül: 200 ezer hektár szőlő területen évente: 14-15 millió hektoliter bort termelnek, amelynek nagy többsége, körülbelül háromnegyed része vörösbor. Itt van a világ legnagyobb vasbeton bortárolója is, amely: 52 ezer hektoliter űrtartalmú. Mendoza borvidékének neve elválaszthatatlanul összefonódott az argentin borászattal, annak szimbólumává vált. Persze nem véletlenül. A 200 ezer hektárnyi szőlő ültetvényével a latin-amerikai ország legnagyobb borvidéke, amely az argentin borexport: 90%-át adja. Emellett Mendoza, különböző tengerszint feletti magasságú és ennek köszönhetően különböző klímájú teraszaival, speciális ösztönzési technikájával, széles fajta választékával és változatos stílusú boraival kicsiben mutatja meg az argentin szőlő- és bor- termelés egészét. A borvidék, amely Buenos Aires-től nyugatra, a chilei határ közelében található, a világ legmagasabban fekvő szőlő területei közé tartozik: tengerszint feletti magassága: 700-1400 méter. A szőlőtermelés kulcsa itt, a folyamatos és perzselő hőség. A talaj alapvetően üledékes, homokos, itt-ott kavicsos, összességében kedvez a gyümölcsös, érett tanninú vörös és a lágy, de telt és ugyancsak gyümölcsös fehérborok készítésének.
Talaja: -Agyag, -Homok, -Kavics.
Szőlőfajták: -Aligoté, -Chardonnay, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Malbec, -Merlot, -Pais, -Pinot Noir, -Syraz, -Tannat.
----------------------------------------------------------------------------

65.  Melnik  Borvidék -- Bulgária 
Melnik -- N: 41° 30", E: 23° 20"
A Melnik borvidék Dél-Nyugat Bulgáriában, a Fekete-Tenger melléki területeken fekszik. A Bolgár szőlészet és borászat története egyike a legrégebbieknek a világon. Az alkohol tartalmú italok fogyasztásának elterjedtségére utal, hogy itt született meg az első antialkoholista törvény is. Történelmileg a bolgár borok az ősi Trákia, valamint a mitikus görög boristen: Dionüszosz nimbuszához köthetőek. Számos borkészítési tradíciót alapoztak meg itt a hellén kultúrában. Melnik egy kitűnő vörösbort termő vidék, amely Délnyugat-Bulgáriában található, a Fekete-tenger partjának közelében. A Sztruma folyó mély völgyében a mediterrán éghajlat különösen kedvez a vörösbor termelésének. A környék híres és nevezetes szőlőfajtája a Siroka Melniska, amelynek termését "Melnyiki Bor" néven hozzák forgalomba. Borát jellemzően hordóban érlelik, így borával gyakran asszociált aroma a dohányé. Déli jellegű, mélysötét színű, bársonyos vörösbor.
Talaja: -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Mavrud, -Rkacitelli, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, (++++) -Siroka Melnika, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------

66.  Minis  Borvidék -- Románia 
Arad -- N: 46° 10", E: 21° 20"
Minis - Ménes, a hajdani híres történelmi borvidék Arad városa mellet, Arad-hegyalján, a mai Románia nyugati szélén található. A borvidék hosszú ideig feledésbe merült a XX. század kaotikus forgatagában. A legendás: vörös aszúk, a fűszeres: kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagy testű, bársonyos ménesi vörösborok vidéke ez. Ménes kiváló talaj adottsága és az Adriai éghajlathoz hasonló klíma szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat. A Merlot, Pinot Noir, Kékfrankos és a Kadarka ma is a borászatok legkiválóbb borai. A zászlós boruk a Kadarka, amiből régen a vörös aszút készítették. A vörösborokat hagyományosan ászok hordóban érlelik. Alkalmazzák a kis hordós 'Barrique' érlelést is. Kitűnő évjáratú boraikat több éves érlelés után értékesítik. A fehérboraikat korszerű, reduktív módon, hűtött erjesztéssel készítik. Sajátosságuk a huszáros savgerinccel rendelkező: Mustos Fehér, a rózsa szirom illatú: Tramini, a szelíd, de titokzatos: Királyleányka, a jellegzetes: Szürkebarát és a harmonikus: Olaszrizling.
Talaja: -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Királyleányka, -Leányka, -Mustos Fehér, -Olasz Rizling, -Tramini, (++++) -Kadarka, -Kékfrankos, -Merlot, -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------

67.  Montalcino  Borvidék -- Olaszország 
Montalcino -- N: 43° 02", E: 11° 18"
Montalcino Toszkána szívében egy festői borvidék Közép-Itáliában. A Montalcinói borvidék a Toszkán táj eszenciája, melynek földrajzi adottságai, autópályáktól távoli tiszta levegője, érintetlen természetessége és spontaneitása minden látogatót magával ragad. Brunello di Montalcino szőlőfajta csak Montalcino környékén fakad, ez a híres fajtája. Egy nagyjából: 250 négyzet kilométeres területen, és a teljes mennyiség: 350.000 láda nagyjából. A termő területek: 200-500 méter magasságban helyezkednek el, és persze náluk is zakatol a dűlő ezoterika: minden dombra másként süt a nap, mindegyiket másként fújja a szél, és az egészen másfajta kőzetrétegbe egészen másfajta ősállatok és őspáfrányok pusztultak bele. Az eredetvédelem az olasz bürokrácia hírnevét öregbíti. A Brunello a kisujját sem mozdítja, hogy megszeressük. Nem gyümölcsös, nem itatja magát. Ellenben komplex és elegáns, és van benne kraft. Olyan, mint egy Bentley egy Porsche mellett. A Brunello di Montalcino a nagyok között is a krémek krémje. Amikor: 1999-ben megszavazták az évszázad: 12 legszebb borát, egy 1955-ös Biondi-Santi Brunello volt közöttük az egyetlen olasz.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Trebbiano Toscano, -Vernaccio, (++++) -Brunello di Montalcino, -Montepulciano, -Prugnolo Gentile, -Sangiovese.
---------------------------------------------------------------------------

68.  Montepulciano d'Abruzzo  Borvidék -- Olaszország 
L'Aquila -- N: 42° 21", E: 13° 24"
Montepulciano d'Abruzzo egy hatalmas területű vörös-boros Itáliai borvidék Közép-Olaszországban, Abruzzo régióban. A borvidék: Abruzzo régióban, Kelet-Közép Olaszországban terül el, L'Aquila székhelye és Pescara Adriai-tengerparti városa között. A borvidék főbb városai: L'Aquila, Chieti, Teramo, Pescara. A Montepulciano d'Abruzzo DOC régió hatalmas kiterjedésű földterületet fed le a Abruzzo menti Appenninek lábától a Adriai-tenger partjáig. Az Appenninek hegyi régiója Olaszország legnagyobb hegyvidéki borterülete, több mint: 65% -a hegyvidék. A szőlő hegyeken ültetett szőlők: meszes és agyagos talajban részesülnek, az időjárásban pedig keveredik a hegyvidéki hüvős levegő és az Adria parti meleg levegővel amely mikroklíma teljesen egyedi borokat állít elő. A nemes vörösborokat: Vino nobile di Montepulciano, 2-4 évig érlelik tölgyfa hordókban. Az itteni minőségi vörösborok jellemzői: színűk mély rubinvörös tónusú, némi gránátvörös csillogással. Illatuk: tömény, komplex és rendkívül intenzív. Gyümölcsös ízük egyszerre idéz érett málnát és szedret, ibolyát, majd végül vaníliát és keserű csokoládét.
Talaja: -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Grechetto, -Malvasia Bianca, Moscato Bianco, -Trebbiano, (++++) -Canaiolo Nero, -Prugnolo Gentile, -Pecorino, -Sagrantino, -Sangiovese.
--------------------------------------------------------------------------

69.  Murfatlar  Borvidék -- Románia 
Murfatlar -- N: 44° 40", E: 28° 32"
Murfatlar a leghíresebb Romániai borvidék Dobrudzsában, Románia Dél-Keleti részén, közel a Fekete-tenger partjához. Az édes desszert borok készítésének itt már ókori római hagyományai vannak. A Római korban már Ovidius is említette egy versében, hogy a Fekete-tenger partján mennyire jó borok készülnek, konkrétan említve a Murfatlart. A Murfatlar város körül elterülő dombvidéket az 1900-as években telepítették be még jobban szőlővel, így a legnagyobb Román borvidék lett. Itt működik az ország egyik legnagyobb szőlő feldolgozó üzeme és érlelőpincéje, amelyik öt emeletes, ebből három emelet a föld felszíne alatt helyezkedik el. A nagy alkohol tartalmú édes desszert borokat készítik itt, igen nagy fajta választékkal. A település határában található mészkő dombok között terül el a Fîntînița-rét, Kutacska-rét, a 66 hektáros terület növény rezervátum, egy védett terület.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Pinot Gris, -Muscat Blanc, -Muscat Ottonel, (++++) -Fetească Neagră, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
---------------------------------------------------------------------------

70.  Napa Valley  Borvidék -- Amerikai Egyesült Államok 
Napa -- N: 38° 26", W: 122° 00"
A Napa Valley a legismertebb és legjelentősebb Amerikai borvidék California államban. A Californiai borvidékek: Napa Valley, Sonoma Valley, Central Valley, Sierra Valley. A területek földrajzi elhelyezkedése, mediterrán klímája nagyban elősegíti a minőségi bortermelést, azonban az igen kevés nyári csapadék miatt elkerülhetetlen az öntözéses technológia alkalmazása. A Kaliforniai szőlészet és borászat megalapítója egy magyar ember: Haraszthy Ágoston, aki 1857-ben egy Tokajból hozott venyigét tett le elsőként az újvilág földjébe. Miután megalakította Buena Vistát, őt tekintik ma is a kaliforniai borászat megteremtőjének. A bortermelés terén az Újvilág országai közül Kalifornia vezető szerepet játszik. Bár csak az 1980-as évek vége felé kezdték el nemzetközi szinten is elismerni a Kaliforniai borokat, mára világszerte hatalmas népszerűséget vívtak ki maguknak. A sztori, a 116 hektárnyi terület, egy gazdag: San Franciscoi-i család tulajdonában volt, Rudherford-ban, Napa Valley közepén. Öt domb veszi körül a területet, innen kapta a nevét is. 1980-ig az egyetlen terület volt Napa-ban, ami nem volt betelepítve szőlővel. 1980-ben telepítették be először szőlővel az eddig érintetlen területet, öt fajtából: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, és Carmenere. Az öt dombon: 26 blokkot alakítottak ki, mivel mindegyiknek más a fekvése és a talaj szerkezete, nagyon változatos borokat tud produkálni. A cél a harmónia és a balansz megtalálása, a természetesség kihangsúlyozása, és olyan bort csinálni minden évben, ami tükrözi a terroirt.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Gamay Noir, -Merlot, -Petit Verdot, -Shyraz, -Zinfandel.
---------------------------------------------------------------------------

71.  Paarl  Borvidék -- Dél-Afrikai Köztársaság 
Paarl -- S: 33° 40", E: 18° 55"
A Paarl borvidék névadója: Paarl városa, ami: 60 kilométerre, észak-nyugatra található: Cape Town-tól, azaz: Fokváros-tól. Dél-Afrika borvidékei leginkább az Atlanti-Óceán partjához közel fekszenek. Talán a legismertebb közülük a Fokvárostól nem messze eső melegebb éghajlatú: Stellenbosch körzet, amely a Partvidéki régióban fekszik. Zömében itt találhatók a Dél-Afrikai "húzónevek", vagyis a legnevesebb pincészetek, és a közelben elterülő hűvösebb Paarl vidékével együtt ez a nemzetközi szinten is elismert: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc borok termőhelye is. A dél-afrikai borvidéken a földrajz, a völgyes lejtők, az égbe nyúló hegyek és a parti szellők állandó kölcsönhatása rendkívüli biológiai sokféleséget eredményez, ami őshonos növény világában is megmutatkozik. A több mint: 10.000 növény típussal rendelkező terület: 70% -a helyi fajta, melynek köszönhetően a Nyugat-Fokföldet  a világ hat nagy flóra birodalma közül a legkisebbnek és a leggazdagabbnak tartják. Ezek a feltételek egyaránt támogatják a borfajták és szőlő típusok széles skálájának kialakulását. A Fokföld borvidékeinek többségét Afrika legdélebbi csúcsán találkozó két hatalmas óceán befolyásolja: az Atlanti-óceán és az Indiai-óceán.
Talaja: -Dolomit, -Márga, -Agyag.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Pinotage, -Shyraz, -Tannat.
---------------------------------------------------------------------------

72.  Peloponnesos  Borvidék -- Görögország 
Korinthos -- N: 37° 56", E: 22° 55"
A Peloponnészosz-félsziget alkotja a kontinentális Görögország déli részét, a nagy félsziget a Balkán-félsziget déli csúcsa, a Földközi-tengerbe nyúlik, a Korinthoszi-öböltől délre. A Peloponnesos félszigeten és borvidéken a szőlő a legfontosabb kultúrnövény már évezredek óta. Már az ókori Hellén kultúra idején virágzott itt a szőlészet és borászat. Erre vonatkozóan számtalan kulturális és tárgyi emlék áll rendelkezésre, akármerre is járjunk a félszigeten, ezekbe mindenhol belebotlunk. Bizonyára még Dionüszosz boristennek is kedvenc tartózkodási helye lehetett e csodás napfényben és melegben bővelkedő félsziget. A tájegységre jellemző, hogy a talaj nagyon egyenletlen, köves, kavicsos, darás, különböző klimatikus viszonyokkal fűszerezve. A borvidék nagy kiterjedésű, területe: 22.000 hektár, a félsziget keleti-középső felén húzódik végig: Patras, Korinthos, Nemea, Argos, Sparta városait érintve. Patras városától Dél-Keletre található azon borok termőföldje, amelyek jogosultak a Mavrodaphne elnevezésre.
Talaja: -Köves, -Kavicsos, -Márgás.
Szőlőfajták: -Asprouda, -Assyrtiko, -Malvasia Bianca, -Moschofilero, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, (++++) -Agiorgitiko, -Aglianico, -Mavrodaphne, -Mandilaria, -Xinomavro.
---------------------------------------------------------------------------

73.  Penedès  Borvidék -- Spanyolország 
Vilafranca del Penedès -- N: 41° 20", W: 01° 41"
A Penedès borvidék Spanyolország Észak-Keleti részén, Katalóniában, Barcelona városától: 30 km-re Dél-Nyugatra terül el, a Földközi-tenger közelében. Penedès a spanyol Pezsgő gyártás központja, a Pezsgő történelme itt összefonódott a vidék történelmével. A Cava, a híres spanyol pezsgő itt készül. A Penedès borvidék központja: Vilafranca del Penedès városkája, a borvidék teljes területe: 26 ezer hektár, 60 települést foglal magába. A vidék borkészítési történelme a Föníciaiak idejére nyúlik vissza. A borvidéken: fehér-, rosé-, vörös- borokat egyaránt készítenek, de a vidék leghíresebb terméke a kemény és száraz pezsgő alapbora. Hatalmas pezsgő gyárak vannak e borvidéken, közülük is az egyik leghíresebb a Codorniu pezsgő gyár. A vidék egyértelműen a 19. században induló: Cava készítés központja, innen kerül ki a spanyol pezsgő termelés: 90%-a. A "Classic Penedés" felírat, védjegy, garancia arra, hogy a pezsgő helyben készült, a hagyományos helyi szőlőfajtákból: Xarello, Macabeu, Parellada, és a pezsgő: 1 éves palackos érlelésen átesett kiváló minőségű.
Talaja: -Mészkő, -Lősz, -Agyag.
Szőlőfajták: -Garnacha Blanca, -Maccabeo, -Malvasia de Sitges, -Merseguera, -Parellada, -Xarello, -Viura, (++++) -Garnacha Tinta, -Monastrell, -Sumoll, -Tempranillo.
--------------------------------------------------------------------------

74.  Podgorica  Borvidék -- Montenegró 
Podgorica -- N: 42° 28", E: 19° 26"
Podgorica Montenegró fővárosa és az azonos nevű község központja. A város a Morača folyó középső részén fekszik egy hegyek közötti nagy kiterjedésű völgyben. Podgorica a legnagyobb város Montenegróban, itt él a montenegrói nép közel egyharmada. Körülbelül: 170.000-en élnek a várossal azonos nevű községben, ami Podgoricán kívül két kisvárost, Tuzit és Golubovcit tartalmaz. A Montenegrói szőlő nagy részét a Podgoricai borvidéken termesztik, a tengerparton kevesebb ültetvény van. A fő fajta itt a Vranac, ami a nyár végén érik be. A szőlő szemek illatosak és édesek, köszönve a sok napsütésnek. A bornak karakterisztikus sötét vörös színe van, gyümölcsös íze, illata, az íze meleg, teljes, harmonikus és temperamentumos. Milánóban 1991-ben a világ 100 legjobb vörösbora közé sorolták a Vranacot és díjat is kapott. A Vranacot fogyaszthatjuk a Njeguši Pršut mellé, kiemeli a sonka zamatát, de a vad ételeknek is igen jó kisérője.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Krstač, -Prošek, -Semillon, (++++) -Vranac, -Prokupac, -Merlot, -Pinot Noir.
----------------------------------------------------------------------------

75.  Podravje "Jeruzalem"  Borvidék -- Szlovénia 
Ljutomer -- N: 46° 30", E: 16° 24"
A Podravje "Jeruzalem" borvidék, Szlovénia: Észak-Keleti részén, a Muraközben, a Muravidéken terül el, a Magyar határtól mintegy: 30 kilométerre. Szlovénia egyik legszebb táján találjuk a híres borvidéket. Csodálatos látvány a teraszos, különböző alakzatokat formáló íves szőlős sorok. A borvidéken nagyon szép a táj: Toscana-hoz hasonlatos, dombos, ligetes, zöldellő. E vidék jelképei: a gólyák, a termál források, a kitűnő borok. Központi települése: Jeruzalem ami egy hotel komplexumból áll. A borvidék központja és városai: Jeruzalem, Ljutomer, Ormoz, Gornja, Kapela, Muraszombat, Lendva. A borvidéken főleg fehér fajtákat termelnek: Olasz Rizling, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc és Tramini. Ormož a Muraközi dombság nyúlványai mentén, a Dráva folyó feletti természetes teraszon elterülő város. Ma Ormož Szlovénia legszebb városai közé tartozik. A legcsúcsán egy fogadó (Brenholc) áll, ahol finom ételek fogyasztására és természetesen bor kostolásra is nyílik lehetőség. Teraszáról jó időben egészen a Balatonig el lehet látni. Szlovéniában a szőlő két nagy régióba tömörül, két nagy víz mentén, mint tudjuk a víz a jó borvidék támasza-talpköve, az önológiai "feng shui" akkor ideális, ha lent a víz, fent a hegy, a déli lejtő (Feng shui, hegy-víz). Az egyik bortáj a Dráva és Száva, a második tenger mellett terül el, ennek megfelelően úgy hívják őket, hogy Podrajve és Primorje, azaz: Dráva-Száva völgy és Tenger-mellék. A vidék Jeruzsálem elnevezés egy monda szerint: "A keresztes háborúk idején több lovag, akik nem engedhették meg maguknak, hogy hajóval tegyék meg az utat a Szentföldre, ezen a területen haladtak át. Annyira megtetszett nekik, hogy elhatározták itt maradnak".
Talaja: -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Riesling Italian, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
-------------------------------------------------------------------------

76.  Primorje  Borvidék -- Szlovénia 
Koper -- N: 45° 30", E: 13° 44"
A Primorje borvidék Szlovénia Dél-Nyugati részén, az Adriai-Tenger közelében terül el, mintegy: 50-60 kilométeres sávban. Ez a Tengermelléki borvidék Olaszországgal határos és olyan is, egy nagyon festői régióban fekszik: alacsony, formás, kerek dombokkal, mint egy kis dombos Toszkána. Klímája alapvetően Földközi-tengeri, azaz forró nyarak és enyhe telek jellemzik. A frontok betörése idején inkább szub-mediterrán jellegűre változik. A szárazföld felől fújó északi szeleket szlovénül: "bóra"-nak, a délieket: "maestral"-nak nevezik. Az átlagos januári hőmérséklet: 5 °C, a legmelegebb augusztusi: 24 °C körüli. A borvidék központja: Koper, a tengerparti kikötő város, itt található a legnagyobb borászat is. A Vinakoper Szlovénia legnagyobb pincészete, 570 hektár fölött diszponál, 6 millió palackot bocsát ki, 70 százalékban vöröset. Modern, könnyed, de koncentrált, gyorsan kész, az első pillanattól fogva jó ivású, tüzes vörösborok készülnek itt, melyekben nem teng túl a tannin. Az igazi pezsgőtől a grappáig terjed a széles szortiment, még vörös pezsgő is van. Itt a fehérbor az a malvazija, a malvázia egy nagy tudású, lassan érő, görög eredetű, csúcs minőségű száraz és édes fehérborokat adó szőlőfajta. A Capo d’ Istria borcsalád 2003-as cabernet sauvignonja egyszerűen tökéletes, átlátszó, nem-fekete, alig-barrikolt, fűszeres, finom palackbukéval színezett, komplex, nagy bor szép savtérképpel.
Talaja: -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Malvazija Istarska, -Ribola Gialla, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir.
-------------------------------------------------------------------------

77.  Priorato  Borvidék -- Spanyolország 
Priorat -- N: 41° 08", E: 00° 44"
A Priorato borvidék Katalóniában található, Barcelona városától délre található, Tarragona tartományban, Priorat megyében. A Priorat egy Katalán szó, amely leggyakrabban szerepel a bor címkéken, míg a Kasztíliai megfelelője a Priorato. A borvidék elsősorban erős vörösborokat állít elő , amelyek az 1990-es években kerültek nemzetközi figyelem középpontjába. A területet az egyedülálló fekete pala és kvarc talaj, az llicorella néven ismert terroir jellemzi. A borvidék egészén körülbelül: 5000 hektáron, 15.000 hektoliter bort termelnek. A dűlők: 100 és 700 méter tengerszint feletti magasság között helyezkednek el a meredek hegy oldalakon. Priorat klasszikus szőlőfajtái a katalán/aragóniai eredetű: Garnatxa Tinta (Vörös Grenache) és Carinyena (Carignan). Ezután: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz fajtákat is telepítettek. Van itt fehér szőlő is egy kevés, főként: Garnatxa Blanca (Fehér Grenache) és Macabeu (Macabeo). A fehér fajták alig érik el a teljes termőterület: 8%-át. Palacios 1993-ban készítette el a L'Ermita nevű ikon-borát, amelynek alapanyagát: 100 éves tőkékről szüretelték. Priorat Rioja mellett az egyetlen borvidék, amely rendelkezik a legszigorúbb feltételeket támasztó minősítéssel: DOQ (Denominacio d'Origen Qualificada).
Talaja: -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Grenache Blanca, Macabeo, (++++) -Grenache Tinta, -Carignan, -Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz.
--------------------------------------------------------------------------------

78.  Provence  Borvidék -- Franciaország 
Aix-En-Provence -- N: 43° 38", E: 05° 35"
Provence-Alpes-Côte d’Azur tartomány Franciaország legdélibb, legmelegebb, leghíresebb és legszebb régiója, amelyet délről a Földközi-tenger határol. Provence a klasszikus mediterrán klíma hazája: 2800-3000 órán keresztül süt a nap egy év folyamán. A nyár perzselően meleg, a tél enyhe, az éves csapadék átlagos. Provence egyben az ország legfontosabb turisztikai régiója is. A csodálatos Provence-i táj látványával és illatával szükségszerűen együtt jár a levendula, a szőlő, és a bor is. A Provence-i boroknak nagyon ősi gyökerei vannak. A görögök által alapított Marseille városa volt az a hely ahol először telepítettek szőlőt. Caesar emlékirataiban említést is tesz erről mialatt meghódította Galliát. A rozé borok a régió specialitása, ami itt finom, gyümölcsös és csillogó. A fehérborok elég szárazak, és néha pezsgő, ami tökéletesen harmonizál a tenger gyümölcseivel. A Provence-i borvidék központja a gyönyörű: Aix-En-Provence városa. A Provence-i bor a nélkülözhetetlen társa bouillabaisse és nicoise saláta. A vidék legjobb borai: Cotes de Provence, Bandol, Bellet...
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Márga, -Mész.
Szőlőfajták: -Clairette Blanc, -Malvasia Blanc, -Muscat Blanc, -Semillon, -Ugni Blanc, (++++) -Carignan, -Clairette Ronde, -Grenache, -Mourvédre, -Petit Verdot, -Pinotage, -Roussanne, -Rossese.
--------------------------------------------------------------------------

79.  Rhein-Hessen  Borvidék -- Németország 
Mainz -- N: 50° 02", E: 08° 16"
Rhein-Hessen: 62.000 hektáros termő területével a legnagyobb Németország: 13 borvidéke közül. A szőlő termelés centruma a Rajna mente, északra a Rheingau-vidék, nyugatra a Nahe, délre Rheinpfalz, keletre a Hessische Bergstrasse határolja. Németország legnagyobb bortermelő vidéke. Az éles „Rajna-kanyarban” fekszik, nyugaton a Nahe folyó határolja, észak és kelet felé a Rajnáig húzódik. Főbb városai: Mainz, Bingen, Alzey és Worms. A legjobb borokat a közvetlenül a Rajna partján elterülő szőlőkben termelik, a Bingen (északi pont) – Mainz (kelet) – Worms (dél) alkotta háromszögben. Bár a bortermelés szinte monokultúra a Rajna-vidéken vagy a Mosel mentén, mégis csak egyike a számos terménynek, amiket a környék gazdaságainak termékeny talaján termesztenek. Kis parcellákban sorakoznak a meredek szőlőföldek Mainztól délre a Rajna teraszos partjainál. A talajtípusok változatossága és a kedvező klíma többfajta szőlő termesztését teszi lehetővé, hagyományos és új nemesítésűekét. A rajnai borokat gyakran úgy jellemzik, hogy selymes, illatos, közepesen testes és kellemes enyhén savas, könnyen iható borok. De léteznek természetesen páratlan mélységű és komplexitású, kiemelkedő minőségű, elegáns borok is. Mainz első borászatát i.e. 20 körül alapították. A bortermelés és kereskedelem már a VIII. században virágzott Rhein-Hesse tartományban. A Riesling szőlő termesztéséről 1511 óta vannak írásos emlékeink. A középkorban a vidéket "Európa boros csapjaként" ismerték. Klímája enyhe, a vidéket hegyek és sűrű erdők ölelik körül védelmezőn, amit „Rheinhessen Svájcaként” emlegetnek.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Márga, -Mész.
Szőlőfajták: -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Sylvaner Veltliner, (++++) -Dornfelder, -Trollinger, -Pinot Noir, -Portuguiser.
----------------------------------------------------------------------------

80.  Rhein-Pflaz  Borvidék -- Németország 
Neustadt -- N: 49° 41", E: 08° 02"
A Rhein-Pflaz, Rhein-Land - A Rajna-vidék a leghíresebb Németországi borvidék: Neustadt és Landau környékén. Az egyik legnagyobb német borvidék is ez évi több millió hektoliteres termeléssel. Romantikus várak, vidám emberek és nemes borok, ezt és még többet is jelent a Rajna-vidék-Pfalz.. A Rajna és a Westerwald vidéke széles szőlőhegyeivel, szendergő vulkánjaival és nyüzsgő városaival olyan sokszínű és lenyűgöző, mint maguk az emberek. A Rajnai-Rizling a vidék fő fajtája, amely megér egy misét. Egyetemes fajta, az egész világon ezt értik rizlingen. Talán a világ legjobb és legértékesebb fehér-szőlő fajtája, még ha ezt nem is ismerik el mindenhol. A téli hideget jól tűrő szőlő, mely töppedésre és "Botrytis"-re is hajlamos. A rizling borok ízletesek, finoman visszafogottak, ugyanakkor komplexek, jellemző rájuk a fűszeres, gyümölcsös íz, virág illatú buké, hosszan tartó utóíz. Érett szőlőből magas minőségű, élvezetes, máshoz nem hasonlítható karakterű bor készíthető. Savai révén nagy érési képességgel rendelkezik. Százéves palackjai is jól fogyaszthatóak. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokarcú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig. Nem ajánlatos "Barrique"-ban érlelni, mivel ettől a fajta jellemzői jelentős mértékben megváltozhatnak. A rizling szőlőből készült borok palettája nagyon széles, a legszárazabbtól a legédesebbig terjed. Németországban az édes borokat rendszerint a nemes penész gombával, Botrytis Cinereával fertőzött fürtökből préselik, és az emelkedő cukor tartalom szerint: Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerlese osztályba sorolják.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Márga, -Mész.
Szőlőfajták: -Riesling Rhine, -Riesling Italian, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Sylvaner Veltliner, (++++) -Dornfelder, -Trollinger, -Pinot Noir, -Portuguiser.
--------------------------------------------------------------------------

81.  Samos  Borvidék -- Görögország 
Samos -- N: 37° 55", E: 27° 10"
Samos szigete az Égei-tenger keleti részén található Kis-Ázsia partjaitól mindössze: 3 km-re. A Görög szigetet Törökországtól az Eptastadio csatorna választja el keleten, amely legszűkebb pontjánál csupán: 1650 méter széles. A Görögországhoz tartozó Samos szigetén, sárgán csillogó muskotályos likőr-bort termesztenek már ősidők óta. A "Moscatel de Samos - Samosi fehér muskotály szőlő" - sok ampelográfus véleménye szerint - talán a világ legrégibb termesztett szőlőfajtája, amelyet a Rómaiak annak idején "Uva Appia" néven neveztek el. A Samos szigetén elterülő szőlő ültetvény: 1400 hektár, a sziget középső és nyugati felén található. A Samosi édes desszert bort az ott lévő, az ókor óta megtalálható édes és muskotályos szőlőfajtákból készítik, mint a Malvazia és Muskotály szőlők különböző közismert változatai. Ezután cukor hozzáadásával is növelik a bor édességét. A Samosi desszert borok alkohol tartalma: 15-18%.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Assyrtiko, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Moscofilero, (++++) -Malvasia Rossa, -Moscato Rosso.
---------------------------------------------------------------------------

82.  Santorini  Borvidék -- Görögország 
Santorini -- N: 36° 25", E: 25° 26"
Santorini szigetét, ezt az Égei-tengeri Görögországhoz tartozó szigetet ma görögül: "Thirának" nevezik. Santorini a sziget nemzetközileg elterjedt neve, amely a turizmus számára is nagyon vonzó a csodálatos adottságai miatt. Santorini egy gyönyörü fekvésű, kör alakú vulkanikus sziget az Égei-tengeren. Görögország része a sziget, amely az ország déli részén, körülbelül: 200 km-re Athéntól délkeletre fekszik. A Kükládok sziget-csoport legdélebbi tagja. A sziget nevezetes fehér-bora, az: Assyrtiko szőlő fajtából készülő édes aszúbor és az enyhén muskotályos: Aidini. A sziget mai nagy jellegzetessége az Assyrtiko bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. A bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja. Fontosabb borászatai: Santo Wines, Vinsanto, Volcan Wines, Boutari Wines, Canava S.A., Halaris Winery. a borászatok többségében látogatást is tehetünk.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Aidni, -Assyrtiko, -Moscato Bianco, -Moscato Giallo, -Moscofilero, (++++) -Malvasia Rossa, -Moscato Rosso.
--------------------------------------------------------------------------

83.  Santiago Valley  Borvidék -- Chile 
Santiago de Chile -- S: 33° 30", W: 70° 35"
Chilében ma: 120.000 hektáron termesztenek szőlőt, Magyarországon: 80.000 hektáron, s hogy a fejlődés ütemét is érzékeltessük, ez a szám: 10 éve még csak: 55.000 hektár volt. A körülmények ideálisak: keleten az Andok hegység égbenyúló vonulatai szolgálnak és védenek, felfogják a szeleket, ugyanakkor az éjszaka a hegyekből lekúszó hűvös levegőnek köszönhetően épp optimális a napi hőingadozás. A bónusz pedig az olvadt hólé, amely jelentősen egyszerűbbé és persze olcsóbbá teszi az errefelé nélkülözhetetlen öntözést. Ami a nyugati oldalt illeti, ott a hűvös Humboldt-áramlat tolja a chilei borászok szekerét, a nyári hőségben tökéletesen hűt, és folyamatosan betegségeket elűző szeleket küld, amelyek a parti, 650 méternél sehol sem magasabb Cordillera de la Costa vonulatai között nyílt "folyosókon" akadálytalanul nyargalnak be a legnagyobb borrégió, a Central Valley (Központi Völgy) észak-déli tájolású, igen termékeny talajú, napsütötte völgyeibe. Az északi Atacama sivatag holdbéli tájai és a déli Patagónia vadregényes vidéke között: 5000 kilométernyi igen keskeny földdarabon: 9 borrégió és: 17 jelentős borvidék osztozik. A Chilei borok döntő többsége a Central Valley (Központi-völgy) nevű, hatalmas borvidékről származik, amely négy régióból áll: Maipo, Rapel, Curicó és Maule. Ezek mindegyike egy-egy termékeny talajú völgy, melyen egy folyó halad keresztül keletről nyugatra, az Andok hegyláncai közül a Csendes-óceán felé. Mind a négy régió elsősorban cabernet sauvignon-ból és merlot-ból készülő vöröseiről híres.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, -Semillon, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Merlot, -Pinot Noir, -Shyraz, -Tannat.
-------------------------------------------------------------------------

84.  Serra Gaucha  Borvidék -- Brazília 
Canela -- S: 31° 50", W: 50° 48"
A Serra Gaucha a legnagyobb és legfontosabb borvidék: Brazíliában, a hazai szőlő és bor termelés mintegy: 80%-át teszi ki. A borvidék Brazília déli részén, Rio Grande do Sul államban, Canela városának közelében helyezkedik el, mintegy: 80 négyzet kilométeres területen. Az itteni terület elnevezése találó, alacsony hegyek: 'serras, és pampák: 'gauchos. Itt délebbre a klíma már mérsékeltebb és ideálisabb a szőlő termesztéshez. A talaj itt bazaltos és a mérsékelt párás éghajlat kedvezően hat a szőlőre. A szőlő művelői itt elsősorban Európai bevándorlók leszármazottai: Németek és Olaszok, akik az óhazábol elhozták ide a szőlő és a bor szeretetét. Bár Brazília a forró trópusi éghajlti adottságai miatt nem elsősorban a borairól híres, mégis e szép területről kikerülnek igazán jó borok is. A fehér és a vörös, a francia és olasz szőlőfajták itt egyaránt megtalálhatók, amikből könnyed, üde, néha tartalmas borok készülnek.
Talaja: -Bazalt, -Lősz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chasselas, -Semillon, -Pecorino, -Trebbiano, (++++) -Barbera, -Bonarda, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Shyraz.
----------------------------------------------------------------------------

85.  Setubal  Borvidék -- Portugália 
Setúbal -- N: 38° 32", W: 08° 50"
Setúbal borvidéke az édes desszert boráról nevezetes. Setúbal város Portugália déli részén található, Estremadura régióban, Lisszabon városától: 45 km-re délre fekszik. Lakosainak száma: 120 ezer fő. Lisszabon és Porto után az ország egyik legnagyobb kikötője, kereskedelmi és ipari központ, gazdaságában meghatározó a szolgáltatási szektor. A DO Setúbal desszert bornak: 85%-ban: Moscatel de Setúbal (fehér) vagy Moscatel Rox (vörös) szőlőt kell tartalmaznia a bornak. A vörös Moscatel Rox igazi kuriózum, összesen: 32 hektáron termesztik, a teljes borvidék: 9400 hektár. A készítési technológia során magas alkohol fokú szeszt adagolnak az erjedő musthoz. Ez lehet szőlő-párlat, ami: 50-85%-os alkohol tartalommal rendelkezik, vagy bor-párlat, amely minimum: 96%-as alkohol tartalommal rendelkezik. A Moscatel de Setúbal szőlő fajtából készült bor mély aranyszínű és olajosan mozog a pohárban. Az illatában narancshéj, maracuja, licsi, körte, édes alma, füge, valamint mogyoró és fehér csoki érezhető. A korty természetesen édes, a hozzáadott alkohol szépen integrálódott. Marmalade, füge, licsi, sárgabarack, ananász, grapefruit jegyeit mutatja, és ezáltal egy nagyon fiatalos, könnyed desszertbor.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Homok
Szőlőfajták:  -Moscatel de Setúbal, - Moscatel Rox.
------------------------------------------------------------------------------

86.  Soave  Borvidék -- Olaszország 
Soave -- N: 45° 25", E: 11° 15"
Soave borvidék Itália egyik legismertebb, Olaszország egyik leghíresebb DOC fehér bor termő vidéke. Olaszország Észak-Keleti részén, Veneto tartományban, Verona megyében található. A borvidék központja és névadó városkája, kisvárosa a 7 ezer lakosú: Soave. A borvidék 11. településből áll: Soave, Monteforte, San Martino, Lavagno, Mezzane, Caldiero, Colognola, Illasi, Cazzano, Roncà, Montecchia. A fehér boros vidék két fő fajtája a Garganega és Trebbiano. Ezekből készül a "Vino di Pesce" a hal ételekhez illő bor. Az itteni fehérborok általában egyenletesen jó minőségűek: tiszták, szárazak, gyümölcsösek, üdék. Egy természetes desszert bort is termesztenek a vidéken, amelyet "Recioto di Soave"-nak neveznek. Itt található Európa legnagyobb pince szövetkezete, amely több száz gazdaságot fog össze. Ez a kiterjedt borgazdasági rendszer tette lehetővé azt, hogy ez a régió kiemelkedjen a többi közül.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Homok
Szőlőfajták: -Albana, -Chardonnay, -Garganega, -Trebbiano, -Pinot Bianco, -Riesling Italico, -Verdicchio, -Verduzzo, (++++) -Casetta, -Grignolino, -Gropello, -Nerello, -Schiava.
---------------------------------------------------------------------------

87.  Sonoma Valley  Borvidék -- Amerikai Egyesült Államok 
Sonoma -- S: 38° 17", W: 122° 27"
A Sonoma Valley borvidék Sonoma városa mellett található, nem messze a Napa-völgytől. A bor szakértők tudják, hogy az USA két legismertebb borvidéke a California államban lévő: Napa Valley és Sonoma Valley. Két párhuzamos völgy egymástól néhány kilométerre, nem messze: San Francisco városától. De azt kevesen tudják, hogy az első szőlőtőkéket egy magyar nemes, Haraszthy Ágoston ültette a 19. század közepén és őt tekintik a Kaliforniai bortermelés megalapítójának. Talán nem véletlen, hogy Sonoma egyik testvérvárosa nem más mint Tokaj. Haraszty Ágoston: 1857-ben talált rá Sonoma völgyre ahol több mint: 200 hektár földet vett és megalapította az azóta is működő: Buena Vista borászatot. Kínai munkásokkal több éven keresztül vágatta ki a domb oldalból a ma is látogatható borospincét, ez volt Kalifornia első borospincéje. Európából több mint: 300 féle szőlő fajtát hozott és ültette el Sonomai birtokán. Sajnos néhány évvel később, 1867-ben csődbe ment, meg kellett váljon a birtoktól. Ekkor Nicaraguába költözött, cukornád termesztéssel kezdett foglalkozni, mígnem saját birtokán egy krokodil áldozata lett. A Buena Vista borászat a mai napig működik, látogatható. Ha Sonoma-völgyben járunk mindképpen érdemes meglátogatni a borászatot és részt venni egy vezetett túrán. A bejáratnál három zászló lengedez, az amerikai, kaliforniai, és magyar.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Carménére, -Gamay Noir, -Merlot, -Petit Verdot, -Shyraz, -Zinfandel.
------------------------------------------------------------------------------

88.  Somlói  Borvidék -- Magyarország 
Somló -- N: 47° 08", E: 17° 22"
A Somlói borvidék egy történelmi borvidék, a Balaton-Felvidék felett, a Marcal-medencében fekvő, a sík tájból kiemelkedő, és ott magányosan álló: Somló hegyen található, ami egy: 431 méter magas vulkáni tanúhegy. A Somló a Bakony hegység nyugati lábánál, de már a Kisalföld síkságából emelkedik ki. A Somló egy jellegzetes bazalt vulkanikus tanúhegy, lepusztulását elősegítette a szél: a Pannon-tenger megszáradt üledékét felkapva hatalmas felhőkben szállította dél felé. A térszín lassan süllyedt, s így a Somló bazalt-kúpja egyre jobban kiemelkedett. A Somlói borvidék Magyarország legkisebb borvidéke, ahol: 600 hektár telepített szőlő terem. A Somlói bor hírneve egykor a Tokajiéval vetekedett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A Somlói Juhfark a fő szőlőfajta, hírnév és legenda kapcsolódik hozzá, ő a "Nászéjszakák bora". A története a 18. századba nyúlik vissza, ekkor már az európai főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. A Somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését, a férfiasságuk megőrzését. A Somlói borok karakteres savai és férfias jellege erősítette ezt a hitet, mely máig fenn maradt, s így ma legédesebb pillanatainkat a juhfark rendkívül gazdag és tartalmas ízével. A Somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Tramini.
Talaja: -Agyag, -Bazalt, -Lösz.
Szőlőfajták: -Juhfark, -Furmint, -Hárslevelű, -Olaszrizling, -Tramini.
----------------------------------------------------------------------------

89.  Soproni  Borvidék -- Magyarország 
Sopron -- N: 47° 40", E: 16° 37"
Soproni borvidék Magyarország egyik történelmi borvidéke. Az ország: Észak-nyugati csücskében fekszik, az Alpok lábánál, a Fertő tó déli partján, a Soproni-hegység lankáin terül el. A Soproni borvidék teljes területe körülbelül: 4.300 hektár, amelyen vörös szőlőket és bort készítenek. A Soproni borvidék a szőlő termesztés északi határán fekszik. A nyarak relatíve hűvösek, a Fertő kiegyenlítő hatása miatt a telek enyhék. A közeli Alpok hatása is érvényesül, amely enyhíti a hideg légáramlatokat. A domborzat tekintetében a régió észak-nyugati irányban nyitott, így gyakorta szeles az időjárás. A Soproni-hegység talaját kristályos gneisz alkotja, amelyet: kavics, agyag, mészkő, homokkő fed. A későbbi korokban ezekre a rétegekre löszös vályogtalaj és humuszban gazdag barna erdőtalaj rakódott. A szőlő termesztés hagyománya itt egészen a Kelta és Római időkig nyúlik vissza. A legnagyobb részben vörösbort készítenek, elsősorban a Kékfrankos szőlőfajtából, a fő fajta egyértelműen a Soproni Kékfrankos, de számos nemzetközi fajta is meghonosodott a borvidéken. A Kékfrankos név eredetét ebből az időből származó helyi történet magyarázza. Napóleon katonái: 1809-ben foglalták el Sopron városát. Amikor a franciák bort vásároltak, frankkal fizettek. Kétféle frank is forgalomban volt, ezek közül a poncichterek csak a kék színű frankot fogadták el. A történet csak legenda, hiszen abban az időben még mindig a fehérborok termelése dominált a borvidéken. Sopron bora jellemzően közepes testű, közepes alkohol tartalmú, friss és jó sav tartalommal rendelkezik.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Homok
Szőlőfajták: -Kékfrankos, -Kékoportó, -Merlot, -Pinot Noir, -Shiraz, -Zweigelt.
----------------------------------------------------------------------------

90.  Srem  Borvidék -- Szerbia 
Novi Sad -- N: 45° 15", E: 19° 50"
A Srem, a Szerémségi borvidék lényegében a Szerémség, mint nagytáj területén, annak is a kiemelkedő, dombvidéki, alacsony hegységi területein alakult ki. Ha térképen keressük, a Duna és a Száva folyók között, a Száva alsó folyásánál találjuk meg. Maga a fő termő terület a mai nevén a Fruska Gora (540 méter) hegység lejtőin található, amit korábban Tarcal-hegynek neveztek. A borvidék központja: Novi Sad (Újvidék) városa, ma a borvidék jórészt Szerbiában, kis részben Horvátországban található. Az egykor több ezer hektáros borvidék jelenleg: 1000 hektár szőlő ültetvénnyel rendelkezik. A Szerémségi borvidék a török hódoltságig Magyarország legjobb és legismertebb bortermő helyének számított. Valamennyi régi leírásból az derül ki, hogy a legjobb borok, legdrágább aszúk innen kerültek az asztalokra, mégpedig a magasabb társadalmi rétegek fogyasztói számára. Az itteni borok messze földre eljutottak, az ízletes édes aszúborok, s valószínűleg itt jelent meg először, szerb közvetítéssel a Kadarka is, amely már a török előtt ismert lehetett. Számos szőlőfajtát adott e terület, többek között az: Ezerjó, a Furmint, Bakator, Kövidinka, Sárga muskotály is innen indult hódító útjára. Éghajlata déli fekvése miatt igen kiváló, napsütéses órákat tekintve kiemelkedő, s a Tarcal-hegy, bár nem magas mindenképp védelmet biztosít az északi hűvösebb levegővel szemben, déli oldalai pedig komoly szub-mediterrán hatást kölcsönöznek a régiónak. Speciális adottságot jelent továbbá a Duna és a Száva közelsége, amely ártereivel együtt megfelelő páratartalmat biztosít a közeli szőlőknek.
Talaja: -Mészkő, -Agyag, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Olasz Rizling, -Bakator, -Furmint, -Kövi Dinka, -Rózsa Dinka, -Piros Szlanka, -Szerémi Zöld, -Sárga Muskotály, -Rakcitelli.
-------------------------------------------------------------------------

91.  Stellenbosch  Borvidék -- Dél-Afrika 
Stellenbosch -- S: 33° 55", E: 18° 50"
Cape Towwn, Kaapstad, Fokváros, Dél-Afrika déli csücskén fekvő város, Afrika egyik legdélebbi pontja. Nevét onnan nyerte, hogy közel fekszik a Jóreménység fokához. A Stellenbosch városa hozzá közel, mintegy: 30 km-re fekszik keletre, a borvidék egy hegyes-dombos, festői tájon, sokféle szőlővel terül el. Mediterrán éghajlattal rendelkezik, enyhe tél és száraz, meleg nyár jellemzi. Az évi átlagos hőmérséklet: 21 °C. A terület, a táj itt csodálatos, hatalmas hegyek között dimbes-dombos lejtőkön rengeteg szőlő, és a borgazdák birtokai sorakoznak. Egyik másik nagyobbhoz külön sorompó és őrök tartoznak, akik kedvesen, mosolyogva megkérdezik, mit is tervezünk. Aztán egy szűk, de makulátlan tisztaságú, kertekkel, növényekkel, fákkal, pázsittal szegélyezett szerpentinen felmegy az ember, és egyszer csak meglát egy chateau-t, kastélyt. Ezek szinte egytől-egyig ötcsillagos szállodák, étteremmel, borkóstoló túrákkal, egyéb szórakozási lehetőségekkel. Az étterem természetesen pazar kilátással, fotelokkal kint a szabadban, körben ligetes utcák, szökőkutak, egzotikus madarak. Nem lehet ezt itt jól leírni, de egyszerűen ez egy tökéletes hely.
Talaja: -Dolomit, -Márga, -Agyag.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Pinot Blanc, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Pinotage, -Shyraz, -Tannat.
--------------------------------------------------------------------------

92.  Szekszárdi  Borvidék -- Magyarország 
Szekszárd -- N: 46° 21", E: 18° 42".
A Szekszárdi borvidék Magyarország egyik történelmi és minőségi vörösboros borvidéke. Magyarország: Dél-Nyugati fertáján, Tolna megyében található, a Szekszárdi dombság legkeletibb területén, a dombság és a Sárköz találkozásánál fekszik. A szőlő termesztésre alkalmas terület nagysága kb: 6000 hektár, amelyből jelenleg a területen felén termesztenek szőlőt. Szekszárd mellett 14 település tartozik a borvidékhez. A szőlőtermesztés hagyományai egészen a keltákig és  római időkig nyúlnak vissza a területen. A Szekszárd – Római nevén Alisca – közelében folytatott szőlőművelésről és borkészítésről a 3. századi ókori római forrásokból már értesülünk. A Szekszárdi régió bortermelését alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkohol- tartalmú vörösborok jellemzik. A legismertebb borfajta a több bor házasításával készülő: Szekszárdi Bikavér. A kiváló vörösborok esetén gyakoriak a fajtaborok: Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, sőt dűlő-szelektált fajtaborok palackozására is van számos példa. A Szekszárdi borvidékre nagyon jellemzőek a bor házasítások készítése is, amelyet fajtaborok megfelelő arányú házasításával állítanak elő.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chasselas, -Muscat Ottonel, -Tramini, (++++) -Kadarka, -Kékfrankos, -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Merlot, -Pinot Noir, -Portuguiser.
---------------------------------------------------------------------------

93.  Tarragona  Borvidék -- Spanyolország 
Tarragona -- N: 41° 05", E: 01° 10"
Tarragona egy Spanyolországi borvidék, Katalóniában, Barcelonától: 50 kilométerre délre, a Földközi-tenger menti antik Római kori város: Tarragona mellett, amely egy szép és ragyogó város. A Tarragona vidék édes vörös desszert boráról nevezetes, de készítenek, fehér-, rozé-, vörös- asztali borokat is. A közelében található Priorato termőtáj specialitása pedig a száraz, kemény vörösbor. A Tarragonai tájon elterjedt fehér fajták a: Maccabeo, Malvasia, Moscatel, a vörös fajták a Garnacho, Carinéna, Picapoll Negro. Az itteni pincészetek Európa egyik legnagyobb borászati befektetését hajtották végre az elmúlt években, amiről a pincészeteknél a mintegy: 20 millió eurós: borászati, szőlészeti és turisztikai beruházások is árulkodnak. Fantasztikus látvány, ahogy a szőlők zöld brokátkabátba öltöztetik a szárazságtól kifakult mediterrán tájat. Ennek az üde zöld színnek azonban egyik oka pont a forróság, ugyanis azért, hogy a fürtöket megvédjék a Nap égető sugaraitól, komoly lombozatot hagynak a tőkéken, a kordonokon.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Albarino Blanco, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Picapoll Blanco, (++++) -Garnacha Tinta, -Carinéna, -Monastrell, -Moscatel Negro, -Picapoll Negro, -Tempranillo.
----------------------------------------------------------------------------

94.  Ticino "Tessin"  Borvidék -- Svájc 
Bellinzona -- N: 46° 10", E: 09° 60"
Ticino "Tessin" Svájc olasz nyelvű mediterrán Dél-Keleti szeglete, legdélibb, legnaposabb, legmelegebb kantonja. Az Alpoktól délre, a Gotthard-on átkelve az ország egyetlen olasz nyelvű kantonjában találjuk magunkat. Az Alpok komplett vonulata választja el az ország többi részétől, no meg a nyelv és az általában jóval kellemesebb, napsütéses időjárása, ami évi: 2300 napos óra, Magyarországon: 1800-2000 óra. Ez utóbbi a szőlő termelőknek is igencsak jól jön. Wallis fővárosában is, Sionban: 2000 körüli a napsütéses órák száma, de itt még több. Tessinben a Dél-Franciaországból: 1907-ben behozott Merlot érzi a legjobban magát, ez a legjelentősebb szőlő- és bor- fajtája ennek a régiónak. Az importra azért volt szükség, mert egy betegség az összes szőlőfajtát kipusztította. A kanton fővárosa Bellinzona, egy igazi, olaszos hangulatú kisváros, ami már magában megér egy misét, vagy legalábbis egy látogatást: 3 csodaszép vára miatt. A 'Via delle Vigne' nevű borút: 8 km hosszú, mely a szőlőkön át vezet és csodálatos kilátást nyújt a vándor számára. Útközben borospincék, éttermek sora várja a betérőket. Ha pedig szeptemberre időzítjük ezt a túrát, a Bacchica Bellinzonese-ről sem maradunk le, ami Tessin legnagyobb borvására, zenés, táncos, népviseletes programokkal.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Chasselas Bianco, -Malvasia Bianca, -Moscato Bianco, -Pinot Bianco, -Pinot Grigio, (++++) -Ancellotta, -Bondola, -Brugnola, -Croatina, -Merlot, -Moscato Nero, -Pinot Noir.
-----------------------------------------------------------------------------

95.  Tikves  Borvidék -- Macedónia North Macedonia
Skopje -- N: 41° 50", E: 21° 20"
A Macedóniai Tikves borvidék a főváros Skopje alatt fekszik. A régióban már: 2500 évvel ezelőtt foglalkoztak szőlő termesztéssel, tehát igen mélyen gyökeredzik ez a kultúra ezen a vidéken is. A borvidék stílusát is jelentősen meghatározó klimatikus hatások izgalmas és egyedi makro- és  mikro- klímát hoztak létre. Délről egyértelműen meleg és száraz mediterrán klíma, míg északról egy mérsékeltebb kontinentális klíma gyakorol hatást a szőlő termesztésre. Az olyan helyi fajták, mint a fehér: zilavka vagy a vörös: vranec, ma még lehet, hogy sokak számára ismeretlennek hangzanak, de a pincészet és a régió tudatos és erőteljes kampánya révén, ez könnyen megváltozhat. Ráadásul a pincészet komoly befektetéseket eszközölt a borturizmus profi beindítása terén is, így a Macedón borok nem csak az export révén vonzhatnak fogyasztókat külföldön, de maga az export borok a helyszínre is csábíthatják az érdeklődőket. S mivel e táj történelmi örökségekben és természeti csodákban is igen gazdag, így komoly esély van arra, hogy a régió turizmusa a borral karöltve versenyezhessen a borturisták kegyeiért.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Zilavka, -Riesling Italian, -Smederevka, -Zupljanka, (++++) -Vranec, -Kratoshija, -Kadarka, -Plavac Mali.
-----------------------------------------------------------------------------

96.  Tokaji  Borvidék -- Magyarország 
Tokaj -- N: 48° 10", E: 21° 25"
A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék Magyarország leghíresebb borvidéke. A Tokaji aszú és szamorodni édes desszert boraa az ország leghíresebb boraa. Tokaj: 1737-óta a világ első zárt borvidéke. A Tokaji borvidék Magyarország Észak-Keleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található. A Tokaji borvidék: 87 km észak-dél hosszúságban és 3–4 km kelet-nyugat szélességben foglal helyet: 6500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az Abaújszántói, a Sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a Tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat: 2002-ben felvette a világörökségi listára: Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. A város több évszázados borászati hagyomány, különleges építészeti örökség és helyi hagyományok őrzője. Az alapborok mellett az aszú szemekkel kevert "élő" fürtök együtt feldolgozása révén készül a "Tokaji Szamorodni", illetve a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A Tokaji borok a nemes penésszel borított falú, sokszor több száz méteres pince labirintusokban elhelyezett fa hordókban érlelődnek. A 'Tokaji aszú' a "Tokaji bor koronája", amely: 8-10 éves korában éri el palack képességét. Az Aszúsodást vagyis a nemes rothadást előidéző "Botrytis Cinerea" penészgomba segítségével.
Talaja: -Agyag, -Andezit, -Lösz, -Riolit.
Szőlőfajták: -Furmint, -Hárslevelű, -Kabar, -Kövérszőlő, -Sárga Muskotály.
-------------------------------------------------------------------------------

97.  Toro  Borvidék -- Spanyolország 
Zamora -- N: 41° 55", W: 05° 45"
A Toro borvidék Spanyolország egyik történelmi borvidéke, az ország: Észak-Nyugati részén található meg, Zamora tartományban, Kasztília és León autonóm közösségben. A borvidék Zamora tartomány délkeleti részén, a Duero folyó partján terül el. A Duero-Douro folyó, ami itt Spanyolország és Portugália határ folyója, lapos völgyben folyik az Északi-Mezeta hullámos tönk felszínének kopár mészkőtáblái közt a fennsík nyugati pereméig; tengerszint feletti magassága: 600–700 méter. Éghajlata szélsőségesen kontinentális. Az éves csapadék mindössze: 350–400 mm. A nyári napokon a hőmérséklet eléri a 40 °C-t, téli éjszakákon pedig mínusz fokok alá megy. Meghatározó szőlőfajtája a "Tinta Toro". Ezt többnyire a Tempranillo olyan változatának tekintik, amely az évszázadok alatt alkalmazkodott a szélsőséges helyi viszonyokhoz. Emiatt már önálló fajtának tekintik, és ennek eredményeként 1990-ben önálló, helyi fajtaként jegyezték be. A Tinta de Toro bor csak a névadó fajtából készülhet, mindenféle házasítás nélkül. A Tinto Roble borban a Tinta Toro mellett lehet legfeljebb: 10% Garnacha is.
A Tinta Toro szőlő szüretét nagyon pontosan kell időzíteni. A Tinta Toro és Garnacha elegyéből rozét is készítenek, a Malvázia és Verdejo fajtákból fehérbort.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Homok.
Szőlőfajták: -Garnacha, -Malvasia, -Tempranillo, -Tinta Toro, -Verdeja.
---------------------------------------------------------------------------------

98.  Trebinje  Borvidék -- Bosznia-Hercegovina 
Trebinje -- N: 42° 43", E: 18° 19"
Trebinje a híres Boszniai borvidék, ami: 40-50 km-re található Dubrovniktól keletre, a Boszniai szárazföld belsejében. Annak ellenére, hogy a borvidék nem közvetlenül a tengerparton fekszik a mediterrán hatás érzékelhető, még úgy is, hogy hegyekkel és dombokkal van körülvéve. Az itteni borászt Vukojének hívják, akiről megtudtuk, hogy kiemelkedő üzleti látásmóddal és kreativitással rendelkezik. A Balkáni háború után kezdett bele a szőlő telepítésbe és borkészítésbe, úgy hogy a Vranac szőlőfajtára fókuszált leginkább. Egy kis szemantikai érdekesség: Ha Vranac-nak láltjuk leírva a szőlőfajtát, illetve a bort, akkor egyértelműen beazonosítható, hogy csak Bosznia-Hercegovinában szüretelhették, illetve ott készült belőle a bor. Ha Vranec-et látunk a címkén, akkor a bort csak is Macedóniában készíthették. Mindeközben ugyanarról a szőlőfajtáról beszélünk. A Vranac jellemzői közé tartozik a nagy hozam és a határozott sav szerkezet, gyümölcsös jegyekkel kiegészítve. A 2011-es borunkra nem süthettük volna rá a komplexitás bélyegét, szerencsére azonban a piros bogyókra emlékeztető gyümölcsössége és enyhe dohányra hajazó illatvilága mentette meg a szürke unalomtól.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták:  -Kristac, -Posip, -Rkacitelli, -Žilavka, (++++) -Vranac, -Prokupac, -Kratoshija, -Pinot Noir.
---------------------------------------------------------------------------

99.  Wallis "Valais"  Borvidék -- Svájc 
Sion -- N: 46° 14", E: 07° 21"
Valais "Wallis" kanton Svájc Dél-Nyugati részén fekszik, északról az Alpok hegyeitől védve, így az éghajlaton érződik a mediterrán hatás is. Wallis a több mint: 5000 hektár szőlő termő területével Svájc legnagyobb borvidéke. A borvidék a Rhone folyó mentén: 110 km hosszan terül el. A különösen napos mikroklíma rendkívül jó körülményeket biztosít a szőlő termesztéshez. Az ősszel oly gyakori meleg főn szél, és az éjszakára lehűlő levegő nagy hőmérséklet különbségeket okoz, ami tovább serkenti a szőlő érését. Meglepő látvány, amikor a magas hegyek meredek oldalán szőlő műveléssel találkozik az ember. Itt találhatóak az Európai kontinens legmagasabban fekvő szőlői: 1100 méteres magasságig kusznak fel a hegyre a szőlőtőkék. A legjelentősebb Wallis-i vörösborfajta a Dole, aminek nagy tradíciója van és ismét divatba jött. A különlegesség még itt, hogy a hordókat sosem ürítik ki teljesen, a benne maradtra öntik rá mindig az újat. Ilymódon a legöregebbi boruk: 125 éves. Sion városa Wallis kanton fővárosa ad otthont az ország legnagyobb borászatának, az Espace Province-nak, amelyet: 1930-ban alapítottak és több mint: 4000 szőlős gazdától vásárolja fel a szőlőt. A hétköznapi boroktól a különlegességekig minden megtalálható a kínálatukban. Az Espace Club keretében: 40 féle bort lehet ingyenesen megkóstolni, majd a kiválasztott kedvencet az Espace Millésime nevű shopban megvásárolni.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Bouvier, -Muscadet, -Muscat Blanc, -Pinot Blanc, -Pinot Gris, (++++) -Dole, -Cabernet Sauvignon, -Gamay Noir, -Merlot, -Pinot Noir.
--------------------------------------------------------------------------

100.  Valencia  Borvidék -- Spanyolország 
Valencia -- N: 39° 27", W: 00° 27"
A Valencia-i borvidék Valencia tartományban, Valencia város környékén található, ami Spanyolország Keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Valencia éghajlata Mediterrán, klímáját az enyhe tél és forró nyár jellemzi, a város évi átlagos középhőmérséklete: 18 °C, januárban: 12 °C, augusztusban: 25 °C az átlagos napi hőmérséklet. Valencia tartományban a borászatnak több évezredes múltja van, a kíváló éghajlati feltételek jó borok előállítást teszik lehetővé. A vidék legjellemzőbb fehér szőlő fajtái: a Merseguera és Bobal. A Valenciai borok a többi tartomány boraitól kissé lágyabbak, édeskések, üdék. Az édes, desszert, csemege borok itt nagyon jók, az egyik legjobb a: "Moscatel de Valencia. A Valenciai konyha közismerten jó, mellé a jó borok dukálnak. A “Paella” eredetileg Valencia-ból származik, melyet ma is igen gazdag rizs földek vesznek körül. Az étel elnevezése azonban azt a két fülű, nagyméretű, magas falú serpenyőt jelenti, amelyben az ételt hagyományosan ma is készítik. A valódi Valencia-i paella csirke és nyúl hússal, paradicsommal, zöldborsóval és zöldbabbal készül, és a sáfrány mellett, őrölt, édes piros paprikát is tesznek bele.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Merseguera, -Maccabeo, -Malvasia Blanca, -Moscatel Blanco, -Pedro Ximenez, (++++) -Bobal, -Garnacha Tinta, -Jaen, -Merlot, -Monastrell, -Malvasia Blanca, -Moscatel Negro, -Prieto Picudo, -Xarello.
------------------------------------------------------------------------

101.  Valpolicella  Borvidék -- Olaszország 
Verona -- N: 45° 27", E: 11° 00"
A Valpolicella DOC kelet-nyugati kitettségű ültetvényei Itália északi részén, az észak-kelet Olaszországi: Verona városától északra találhatók. Ez a borvidék az egyik leghosszabb történelemmel rendelkezik egész: Itáliában, A legfontosabb fajtájuk a meggyes-gyógynövényes illat- és zamat- világú: 'Corvina Veronese nevű kék-szőlő fajta. Készülnek belőle könnyű, gyümölcsös vörösek: "Valpolicella Classico DOC", de ugyancsak a Corvina az alapanyaga a híres, szárított-töppedt szőlőből erőteljes oxidációval készült: Amarone: "Amarone della Valpolicella DOC", melynek legszebb képviselői telt, extraktédes, rumos meggyes-csokoládés ízvilágú, komplex borok. A legkiválóbb Valpolicellai borokat: 1-2 évig tölgyfa hordókban érlelik a magasabb minőség elérése miatt. Ami érdekes, hogy ezen a területen köszönik szépen, jól megvannak az őshonos fajtákkal és a több száz éves borkészítési módszereikkel. A Cabernet mánia itt még nem tiporta el a helyi fajták elképesztő sokszínűségét. A borvidék fővárosa a szép: Verona, amely még sok más nevezetességet is kínál a turistáknak.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Mész.
Szőlőfajták: -Corvina Veronese, -Colorino, -Croatina, -Fontana, -Negrara, -Rondinella, -Rossese, -Rossignola.
----------------------------------------------------------------------------

102.  Villányi  Borvidék -- Magyarország 
Villány -- N: 45° 52", E: 18° 22"
A Villányi borvidék a legdélibb fekvésű, a legjobbnak tartott, a legmagasabb minőséget adó vörösboros magyar borvidék. Villány története a Rómaiak óta, 2 ezer éve íródik. A Villányi: Szársomlyó hegy: 447 méteres magas területén elterülő szőlősők: ideális fekvésű, napsütötte délies lejtőin remek szőlők teremnek. Villány szub-mediterrán éghajlata kiváló körülményeket teremt a szőlő érleléséhez, a délies meleg és napfény nagyon fontos tényezője a borvidék sikereinek. Ez Magyarország legdélibb, legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal és tenyészidővel. A Villányi-hegység kiváló termő talaja a mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdő talajjal keveredő lösz. Magyarország egyik legfejlettebb bortermő vidéke ez. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült Svábok kitartásának tulajdonítják. A Villányi vörösborok sötét-rubin színűek, testesek, illat- és zamat- gazdagok, magas alkohol- és tannin- tartalmúak. A vörösfajták mintegy: 70-80%-ban találhatók a termő területen. A Kadarka, Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir. Belőlük készülnek a legkeresettebb magyar borok és a népszerű Kékfrankos Cuvée-k. A Villányi borvidéken a világfajták otthonosan érzik magukat, amelyek különleges évjáratokban kimagasló minőségű, világszínvonalú borok készítésére adnak lehetőséget.
Talaja: -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Kadarka, -Kékfrankos, -Kékoportó, -Medoc Noir, -Merlot, -Pinot Noir, -Zweigelt.
-------------------------------------------------------------------------

103.  Vinho Verde  Borvidék -- Portugália 
Guimarães -- N: 41° 28", W: 08° 24"
A Vinho Verde borvidék Portugália Észak-Nyugati részén terüle el, Minho tartományban,Guimarães városa környékén. A zöld szó még véletlenül sem a bor színére, sokkal inkább a stílusára utal. Bizonyíték erre, hogy a Vinho Verde borvidéken – Portugália észak-nyugati részén, az Atlanti-óceán partján – több vörösbort termelnek, mint fehéret. Világszerte ismert mégis a fehér változat lett, amely könnyű és friss, üdítő szénsav gyöngyökkel, citrusok és trópusi gyümölcsök ízjegyeivel, elsősorban lime, mandarin, körte, valamint a gyömbér hűsítő fűszerességével. Jól lehűtve ez is gyorsan fogy, de az alacsonyabb alkohol tartalomnak hála, ami kilenc százalék, kevésbé visz bűnbe. Vinho Verde egyébként egy itt is létező zöld színű szőlőfajta, ami névadója a borvidéknek. Guimarães történelmi központja 2001-ben a Világörökség része lett középkori műemlék épületei miatt.
Talaja: -Agyag, -Lősz, -Őskőzet.
Szőlőfajták: -Alvarinho, -Avesso, -Azal, -Loureiro, -Verdelho, -Vinho Verde, (++++) -Amaral, -Azal Tinto, -Brancelho, -Mourisco, -Sousão "Vinhão", -Sumoll.
------------------------------------------------------------------------

104.  Wachau  Borvidék -- Ausztria 
Krems -- N: 48° 22", E: 15° 22"
Wachau egy híres borvidék Ausztriában, annak északi részén, a Duna északi partán, Krems várostól nyugatra. A Wachau-i kultúrtáj Ausztria, 2000 óta világörökségi védelmet élvező: 30 kilométer hosszú völgyszorosa a Duna mentén, amely - Melk és Krems an der Donau városok között terül el. A festői fekvésű, nagy múltú szőlőtermesztő táj védelem alatt álló területe: 183 km², amely magában foglalja a folyamvölgytől délkeletre húzódó Dunkelsteinerwald lankáit, és az északnyugatra elterülő Waldvierteil közeli peremterületét is. A Wachau-i borok Ausztria legjobb borai közé tartoznak. A meredek hegyoldalakon, a teraszokon termesztik a szőlőt. A boraikat három kategóriába sorolják. A steinfeder az alap, alacsony, maximum: 11 százalék alkohollal, korai szürettel. Kissé karakteresebbek, magasabb beltartalommal rendelkeznek a Federspiel besorolású borok. A Smaragd, amely a védett gyíkfajtáról kapta a nevét, a kiemelkedő minőség védjegye. Itt a késői szüretnek és a hosszabb, májusig tartó érlelésnek köszönhetően a természetes koncentrációt, a 12,5 térfogat százaléknyi alkoholt, a magas értékű területek sajátosságait, és általában a csúcsminőséget tudják kifejezni.
Talaja: -Agyag, -Erdőtalaj, -Lösz, -Mészkő.
Szőlőfajták: -Italian Riesling, -Riesling Rhine, -Riesling Sylvaner "Müller Thurgau", -Veltliner Grüner, -Veltliner Rotter, (++++) -Blauburger, -Franconia, -Zweigelt.
---------------------------------------------------------------------------

105.  Western Cape  Borvidék -- Dél Afrika 
Cape Town -- S: 33° 55", E: 18° 25"
Amikor az Újvilág és Dél-Afrika szőlőiről beszélünk, könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy Dél-Afrikában: 350 éve folyamatosan készítenek bort. Az első szőlőket 1654-ben ültették Cape-ben, ami alapvetően a Kelet-Indiai Társaság fő ellátó állomása volt. 1688-ban körülbelül: 150 hugenotta érkezett Dél-Afrikába, a Franciaországi üldözések elől menekülve. Sokuknak volt borászati gyakorlata, és ők alapították meg azt a települést, amit ma Franschoek-nek ismerünk. Dél-Afrikában jelenleg: 108 000 hektár van szőlővel beültetve. A jó minőségű borok készítésének a központja a parti régió. A legrégebbi kerületben, Constantia-ban, ami Cape Town külvárosában található, van néhány nagy presztízsű szőlő. A másik irányban található a dombos: Durbanville kerület. Mindkét területen érződik a tenger hatása, és ideális feltételek vannak a Sauvignon Blanc borok aromás fajtajellemzőinek teljes spektrumának bemutatására. A vörösborok iránti igény nagyobb, mint a készlet, ami azt eredményezte, hogy a helyi borászat inkább olyan nemes kékszőlő fajtákra koncentrál, amik szerte a világban tetszést aratnak. Cabernet Sauvignont és Merlot-t használnak fajtabornak, valamint elegáns, Bordeaux-i stílusú házasításoknak. Ahol vasban gazdag agyagtalaj található, Merlot –ból nagyon sötét, szilvás bort lehet készíteni, ami a Pomerol-ra emlékeztet. Syrah-t is sikeresen termesztenek és mind gazdag, sötét- bogyós illatú, testes vörösborok, mind pedig elegánsabb, borsosabb borokat készülnek belőle. A Pinotage, ami egy helyi fajta, különböző stílusú borokat készítenek. Néha világfajtákkal házasítják "Cape Blend" részeként. A Pinotage-nak vörös bogyós jellege van, egy olyan fajta, ami itt egyedi.
Talaja: -Agyag, -Lösz, -Kavics, -Kő.
Szőlőfajták: -Chardonnay, -Chenin Blanc, -Sauvignon Blanc, (++++) -Cabernet Franc, -Cabernet Sauvignon, -Malbec, -Merlot, -Pinotage, -Shiraz.
------------------------------------------------------------