"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Bermuda-Háromszög rejtélyei és magyarázatai - Brett Sinclair

2022.07.25 20:31

 

Bermuda-Háromszög rejtélyei.

A Bermuda-háromszög rejtélye évszázadok óta rettegésben tartja az ott átutazókat. Földrajzilag a Bermuda háromszöget ez a hármas: -Bermuda szigete, -Puerto Rico, -Miami rajzolja ki. Feledkezzünk meg az ufókról és bizarr meteorológiai eseményekről, a Bermuda-háromszög rejtélyére lehet magyarázat.

A Bermuda-háromszög

-- A Bermuda-háromszög, vagy más néven az Ördög-háromszöge egy terület neve az Atlanti-óceánon, ami repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté. Az eltűnésekkel kapcsolatos dokumentációk hiányossága miatt sokan paranormális és természetfeletti jelenségekben, vagy éppen földönkívüliek jelenlétével magyarázzák az eseteket, de született számos tudományos alapokon nyugvó magyarázat is.
-- A Legkevésbé ismert teória, de egyben a legracionálisabb alapokon álló elmélet: Lawrence David Kusche nevéhez fűződik. Lawrence David Kusche szerint maga a rejtély nem is létezik, a Bermuda-háromszög csupán a tengerész legendák megszokott változatainak egyike, melyet néhány író fantáziája nagyított fel és tett ismertté világszerte. Na ezért ettől egy kicsit többről van azért szó, történt ott már annyi minden.
-- Földrajzilag a Bermuda háromszöget a - "Bermuda szigete, Puerto Rico, és Miami+ - rajzolja ki. Mielőtt belemélyednénk a természetfeletti magyarázatokba, érdemes leszögezni néhány tényt a területtel kapcsolatban. Először is, a Bermuda-háromszög hatalmas, több mint egymillió négyzetkilométer, vagyis Ausztrália területének egyötöde, ahol igen nehéz bármilyen hajót vagy repülőt is megtalálni. Ettől a hatalmas háromszögtől valamivel délre található továbbá azoknak az Atlanti-óceáni hurrikánoknak a szülőhelye, melyek az Amerikai Egyesült Államok keleti partvidékét korbácsolják.
-- A Bermuda-háromszögön áthaladó Golf-áramlat óriási energiájával igen szélsőséges időjárást képes előidézni: az erős viharok egyik pillanatról a másikra törnek ki, és ugyanilyen gyorsan szűnnek meg. A Golf áramlat, mely meleg vizet szállít, a háromszög nyugati oldalán halad el, emiatt alakulnak ki a veszélyes áramlatok, illetve a meleg áramlat okozta levegő felmelegedés miatt a hurrikánok, és a hurrikánok által gerjesztett 10-15 méter magas hullámok. A Golf áramlat nagyságát és erejét jellemzi, hogy: 50-70 km széles, mintha egy folyó lenne, úgy áramlik a tengerben.

A Bermuda-háromszög Elméletei

-- A Bermuda háromszög, egy képzeletbeli háromszög, melynek csúcsai: - Bermuda, Puerto Rico, és Miami. Ezen a területen hajózva, már a régi spanyolok is megemlítették, hogy iránytűjük néha furcsán viselkedett. A terület jellegzetessége, hogy közel 150 hajó és körülbelül 100 repülő tűnt el, de ezek a számok becsült értékek, mert nem ismert az összes baleset. A terület a mostani nevét, csak az 1960-1970-es években kapta meg, akkor kezdtek el foglalkozni vele, és jelölték ki térképen. Ez a területmeghatározás kötődött több misztikus eltűnéshez.
-- Nagyon sokféle elmélet született, mely igyekezett megmagyarázni az eltűnéseket. A magyarázatok többsége különleges, nem is csoda, hogy állandó az érdeklődés a filmkészítők és regényírók körében... Ilyen elméletek: - Részecske kitörés, ebben a háromszögben a tenger mélyéről a felszín felé, - Gáz feltörés a felszín felé, - Erős, ingadozó gravitációs mező, - Elektromágneses hullámok interferenciája, - Átjáró más dimenziókba, - Csillagkapu, űrutazáshoz, - Átjáró az időben előre, vagy vissza történő utazáshoz, - UFO tevékenységek....
-- Elterjedt elképzelés a Bermuda-háromszög rejtélyére Atlantisz megmaradt technológiájának hatását okolni. Sokan állítják, hogy a Bimini szigetek közelében volt a legendákból ismert, elsüllyedt kontinens. A hipotézis azonban nem bizonyítható, mert egyfelől a Bimini szigeteket a geológusok természetes képződménynek tartják, másrészt Atlantisz technológiája ismeretlen, ezért ennek hatásai is teljesen beláthatatlanok. Népszerű magyarázattá vált az UFO-kkal kapcsolatos elmélet is, amely szerint esetleges földön kívüli idegen lények tevékenysége okozza a rejtélyes baleseteket.
-- A Paranormális okokat a Bermuda-legenda létrehozója: Charles Berlitz taglalta a legteljesebben 1974-ben.... Mivel minden bizonyítási eljárás azért születik, hogy egy elméletet igazoljon, ezért megalkotói meg vannak győződve igazukról, azonban a tudományos világ nem igazán fogadta be egyik elméletet sem...

A Bermuda-háromszög Históriája

-- A Bermuda-háromszög első említése még a középkorban történt, a régi spanyolok a területen az amerika kontinens felé hajózva is megemlítették, hogy iránytűjük néha furcsán viselkedett. A terület jellegzetessége, hogy nagyjából 150 hajó és 100 repülő tűnt el az évszázadok alatt, de ezek a számok becsült értékek, mert nem ismert az összes baleset.
-- A Bermuda-háromszög első írásos anyaga  középkori, már Kolombusz 1492-ben a Sargasso-tenger környékén álló vízről, szélcsendről írt a hajónaplójában. Egyik fejezetben ismeretlen repülő tárgyakat is említ, majd szabálytalanul működő iránytűről, különös fénytüneményekről és mindenféle egyéb baljós jelekről írt..
-- A Rosalie nevű francia kereskedelmi hajót 1840. augusztusában elhagyatottan, de máskülönben teljes épségben találták meg Nassau közelében. Fedélzetén csak egy kanári tartózkodott a kalitkájában, senki más. A hajó nem kapott léket és szállítmánya is érintetlen volt, ez volt az első nagy talány..
-- A Bermuda-háromszög akkor került először igazán érdemben a figyelem középpontjába, amikor a Bermuda-háromszög legnagyobb rejtélyeként emlegetett eltűnés megtörtént. 1872. decemberében a hatalmas méretű brit: Mary Celeste hajó eltűnt nyomtalanul a háromszög területén.
-- A Bermuda-háromszög legnagyobb rejtélyeként emlegetik, a rejtélynek azt a típusát, amelyben érintetlen hajót találnak legénység nélkül, erről a hajóról nevezték el. 1881-ben a brit Ellen Austin hajó tűnt el, szintén nyomtalanul, a hajónak egyszerűen nyoma veszett.. 1884-ben a Miramon olasz kereskedelmi hajó tűnt el szintén nyomtalanul.. 1918. márciusában az amerikai  Cyclops nevű óriáshajó tűnt el a háromszögben szinte nyomtalanul..
-- 1945. december 5-én 14 óra 10 perckor öt Avenger torpedó bombázóból álló légi kötelék szállt fel a Florida-i: Fort Lauderdale tengerészeti légitámaszpontról egy rutin gyakorló repülésre. A történet szerint tapasztalt pilóták titokzatos módon tévedtek el a tökéletesen tiszta időben, és egyre ijedtebben kértek rádión segítséget. Az utolsó vétel a 19-es számú légi kötelékről 17 óra 4 perckor érkezett. Két óra múlva egy Martin Mariner mentő repülőgépet indítottak el, mely a szóbeszéd szerint szintén nyom nélkül eltűnt. Az eltűnésre semmi magyarázatot nem találtak..
-- 1955. szeptemberében a Connemara IV yachtot gazdátlanul találták a Háromszög szívében, Bermuda és a Bahama-szigetek között.. 1956. november 9-én pénteken az amerikai haditengerészet bombázója eltűnt Bermuda közelében, anélkül, hogy rádióján bármilyen jelzést leadott volna. Roncsokat nem találtak.

Megoldódott vajon a Bermuda-háromszög rejtélye.?.

-- Elterjedt feltételezés volt már korábban is a kontinentális talapzat rétegei a térségben metánt és más szénhidrogéneket tartalmaznak. Ezek kitörések formájában felszabadulhatnak, és elsüllyeszthetik a hajókat. A gázbuborék-elmélet azonban a repülőgépek esetében kevésbé lehetett életképes..
-- Joseph Monaghan és David May ausztrál tudós-kutatók 2011. nyarán jelentették be a nagy hírt, azt, hogy megoldották a Bermuda-háromszög rejtélyét. Joseph Monaghan és David May azt tették közzé, bejelentve a nagyérdeműnek, hogy végre megoldották az eltűnt repülőgépek és hajók okozójának, a Bermuda-háromszögnek a titkát. A döbbenetes leleplezés, ahogyan ők nevezik, igen egyszerű magyarázat ahhoz képest, hogy eddig milyen történetek keringtek a térségről.
-- A Kutatás eredményét az American Journal of Physics folyóiratban tették közzé.. A tudósok állítják: a metángáz tehet mindenről. A jelentés szerint a metán-hidrát, amely fagyott állapotban a sarkköri jégben is megtalálható, olvadással metánt szabadít fel. Amennyiben ez az anyag, mármint a metán valamilyen oknál fogva kikerül a tengervíz nyomása alól, olyan erővel kerül felszínre, hogy képes bármilyen nagyságű és tömegű tárgyat magával rántani a tengerfenékre. A tudósok szerint olyan intenzív lehet a kitörés, hogy akár a hajók és repülőgépek is belesodródhatnak a metán hatalmas szívóerejébe. Ezt az elméletet azóta már többen is elfogadták..
-- Én kívánom azt, legyen igaza a két tudósnak ebben a kérdésben és oldódjon meg végre ez a régi rejtély. Az évszázadok folyamán annyi de annyi félelem és rettegés vette körül ezt a térséget, annyi de annyi mende-monda kapott már szárnyra és járta körül a világot vele kapcsolatban, amivel könyvek tucatjait lehetne megtölteni. Ha sikerül ezt a térséget még pontosabban feltérképezni és megismerni, akkor az emberiség még sokat tanulhat az ott zajló és végbemenő óceáni folyamatokról…

       

A Bermuda-Háromszög Természet Tudományos Magyarázatai

-- 1.  Az Extrém Időjárás
-- A BH területe egyike bolygónk azon részeinek, amelyek elsősorban a trópusi viharjaikról nevezetesek. A hurrikán szezonban, az északi féltekén ez általában július és október között szokott bekövetkezni, az itteni légmozgások sebessége meghaladhatja a: 200-220 km/órát, ami értelemszerűen roppant erős, esetenként: 15-18 méter magas hullámverést is eredményez, márpedig ezek komolyan megterhelik a hajókat és a repülőgépeket. Mindez összevetve azzal, hogy a világ legforgalmasabb hajózási útvonalai közül több is érinti a BH-t, már elegendő magyarázattal szolgálnak a megnövekedett katasztrófaszámnak.

-- 2.  A Golf Áramlat
-- Ez a tengerföldrajzi jelenség, amely a BH nyugati részét érintve átszeli az Atlanti-óceánt, gyakorlatilag egy: 70-75 kilométer széles és ezer méter mély „folyó” a tengerben, melynek környezetében a víz és a levegő hőmérséklete több fokkal melegebb, mint az őt körülvevő területeken. A Golf-áramlat által folyamatosan mozgásban tartott víztömeg nagyságát érzékeltetendő megemlítjük, hogy másodpercenként átlagosan: 50-70 millió köbméter vizet szállít, ami a világ legbővízűbb folyamának számító Amazonas torkolati hozamának körülbelül a 300-szorosa. Ez a 8-10 km/órás sebességű sodrás, amely egy átlagos városi családapa kocogási tempója, bármilyen roncsot órák alatt messze visz az esemény színhelyétől. A hőmérséklet különbség ráadásul légnyomás változást, ez pedig viharokat idéz elő..

-- 3.  A Mély Víz
-- A roncsok hiányát az is okozhatja, hogy a BH-ben van a világtengerek egyik legmélyebb része; a tengerfenék mélysége errefelé gyakran meghaladja a: 3-4 ezer métert, de akad olyan szakasz is, ahol ez meghaladja még a 7 ezer métert is. Láthatjuk, hogy nem az a kifejezett Kék Lagúna, ha itt bármi elsüllyed, még a jelenlegi legkorszerűbb eszközökkel is nehéz a nyomára bukkanni.

-- 3.  A Metánfelhő
-- Az utóbbi időben széles körben terjesztett feltételezés, mely szerint a BH kontinentális talapzatában elképesztő mennyiségű szénhidrogén-zárvány van (főleg metánról beszélnek a szakemberek). Na mármost: ha bármilyen okból, akár csak apróbb, víz alatti földrengés vagy más tektonikus mozgás folyományaként innen gázkitörések történnek, ezek az óriási, több köbkilométernyi össztérfogatot elfoglaló buborékok elsüllyeszthetik a kisebb hajókat és akár megölhetik a legénységet, amely végső kétségbeesésében esetleg a tengerbe is veti magát. Lévén, hogy a metán a levegővel keveredve sújtólég robbanáshoz is vezethet. Ehhez a légköri elektromosság egy apró szikrája is elegendő, lásd még lidércfény. Talán ez még az alacsonyabban szálló repülőgépekre és azok utasaira is veszélyes lehet.

-- 4.  Az Infrahang
-- Az infrahangok: vagyis a 16 hertz alatti frekvenciájú rezgések harcászati felhasználásával egy orosz születésű, később franciává átlényegült tudós: Vlagyimir Gavrovszkij már az ötvenes években foglalkozott. Rá, illetve kutatásaira csatlakozott a kilencvenes években egy másik ugyancsak orosz kutató: Vlagyimir Azsazsa, aki egy viszonylag új elméletet fejtett ki a BH-ben történtek magyarázatául. Azsazsa szerint (aki óceánográfus) a szóbanforgó földrajzi terület gyakori viharainak egyik természetes következménye az infrahangok keletkezése, amelyek terjedési sugara elérheti a többezer kilométert is. Az emberekre és más élőlényekre gyakorolt, lehetséges élettani hatásokon túl (szívmegállás, keringési rendszer összeomlása, erek maradandó károsodása, eszméletvesztés, depresszió, öngyilkossági rohamok, stb.) műszaki következményei is lehetnek: technikai szerkezetek meghibásodása, alkatrészek károsodása, extrém rezonancia, egyes illesztések széthullása érzékelhető ok nélkül.

-- 6.  Az Elektromágnesesség
-- A BH-n keresztül húzódik az egyik olyan, -agonikus-nak nevezett vonal, amelynek mentén a mágneses észak, illetve a földrajzi észak pontosan egybeesnek. Ez a mágneses iránytűk viselkedésére van hatással, tudniillik itt nem kell kompenzálni a más tájakon megszokott deklinációs szögek segítségével. A rengeteg eltévedés és rossz útirány-választás ennek a jelenségnek tudható be.

-- 7.  A Kalózok
-- Gyermekkorunk olvasmány- és filmélményei- óta tudjuk, hogy a Karib-tengeri térség évszázadokon át a tengeri rablók egyik kedvenc területe volt. Ki hallott akkoriban ilyen összefüggésben még Szomáliáról meg Afrika szarváról.. Henry Morgantól a Vörös Kalózon át Sir Francis Drake-ig számos kollégájuk munkaköri leírásában szerepelt a kereskedelmi hajók megtámadása, a rakomány átpakolása, a legénység torkának átvágása, majd a tetemek vízbe hajigálása. Nem volt ez másként az újkorban, sőt, a huszadik században sem. Ez az alteória tehát kifejezetten a kalózokra veri a balhék többségét – értelemszerűen mindezek csak a hajókra vonatkoznak, az eltűnt repülőgépekre nem.

-- 8.  Az USA
-- Az amerikai kormány a BH-ügyet sem ússza meg. Lelkes konteósok esküsznek rá, hogy Washington évtizedek óta titkos föld- és víz- alatti kutató- és kísérleti- bázist üzemeltet arrafelé, ahol többek között olyan experimentális fegyverek tesztelése folyt és talán folyik a mai napig is, amelyek távolról képesek befolyásolni a hajók és repülőgépek műszaki berendezéseit, valamint ezek személyzetének pszichikai állapotát.
-- A jóindulatúbb összeesküvés-elméletesek nem is feltételezik, hogy a jenkik szándékosan levadásznák a hajók és repülők x százalékát (elvégre a veszteséglistán az USA az első), hanem „csak” azt mondják, hogy azoknak a járműveknek (és személyzetüknek) kell eltűnniük, amelyek előtt (valamilyen okból) a titkos katonai tevékenység dekonspirálódott.  
-- Az elmúlt ötven évben a „gyanúsítottat” még jobban beazonosították: mindenről a kanadai-amerikai kettős irányítású NORAD (North American Aerospace Defense Command, vagyis az Észak-amerikai Űrvédelmi Parancsnokság) tehet, amely esetleg infrahang-fegyverrel is kísérletezik. És persze nem véletlenül települtek oda, hiszen tudják, hogy arrafelé a különleges jelenségeknek több évszázados múltjuk van, nem lesz nagyon feltűnő, ha egyiket-másikat ők fogják előidézni.

-- 9.  Az UFO
-- Szinte kézenfekvő magyarázat az UFO, amely nem is igényel túlzott szájbarágást. Az UFO teória szerint évszázadok, ha nem évezredek óta a Földönkívüli bázis lapul a biztonságos, több kilométeres mélységben, ahonnan "kis zöld", mások szerint, "nagy szürke", esetleg a "közepes kék", földönkívüli származású emberkék felügyelik az emberi civilizációt és műszaki haladást. Olyan hajóknak és repülőknek kell nyom nélkül eltűnniük, amelyek legénysége vagy észlelt valamit, vagy pedig valamilyen okból simán felkeltették az idegenek érdeklődését. Esetleg véletlenül belekerültek egy olyan örvénybe, amely kapuként szolgált a bázishoz; márpedig ez földi járművek számára csak egyirányú közlekedést tesz lehetővé. Puerto Rico amúgy is közkedvelt célzónája lehet a földönkívülieknek, hiszen számos UFO-észlelést jelentenek a környékről.

-- 10.  Atlantisz
-- Az Atlantisz teória szerint, az egykori elsüllyedt kontinens, nem Földönkívüliek, hanem a saját Őseink vagy rokonaink maradványai és teljes civilizációja lapulnak a víz alatt. Az egykoron elsüllyedt földrész olyan ősi technológiát használt, amely gyökeresen eltér az általunk megszokottól: gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrásaik. Például elképesztő méretű és mindeddig azonosítatlan szerkezetű és összetételű kristályok voltak, amelyek a mai napig, több tízezer év múltán is sugároznak. Talán sajnos teljesen véletlenszerű időpontokban és irányokban. Ez a sugárzás, ami végül is nem sugárzás, legalábbis nem a mi mostani fogalmaink szerint, de nincs rá jobb földi szó megbolondítja a műszaki berendezéseket és az emberi agyat is.
-- Persze az sem zárható ki, hogy az Atlantisziak leszármazottai a mai napig ott élnek a víz alatt, s a sugárzás rendszere nem is annyira sztochasztikus, hanem ők irányítják, mert megtehetik, hiszen olyan fejlett technikák birtokában vannak.

-- 11.  Az Idő Örvény
-- A BH legérdekesebb tulajdonsága, hogy bizonyos természeti feltételek megléte esetén időkapu, térkapu nyílik meg itt a tenger alatt. Az időkapu amely egy általunk nem ismert logika szerint, hol a múltba, hol a jövőbe, hol egy párhuzamos jelenbe repíti az abba bekerülő hajót, repülőgépet, esetleg csak ezek személyzetét. Vagy egy sima féregjárat nyílik itt, amely rövidebb utat biztosít az Univerzum két, egymástól nagyon távoli pontja között.